Afvallen

Wanneer je het besluit neemt om te gaan afvallen, is het wel belangrijk om er voor te zorgen dat het je lukt en dat het resultaat wel blijvend is. Om af te slanken zijn er veel methodes waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om een methode te kiezen die het beste bij je past. Dan is de kans dat het je ook daadwerkelijk gaat lukken het grootst.

Het is belangrijk om een diëtist te raadplegen en niet zomaar op dieet te gaan en minder te gaan eten.

Inhoudsopgave

Bij afslanken zijn er tien richtlijnen belangrijk die je moet volgen voor een goed resultaat. Het is het belangrijk om op vaste tijden te eten, nooit een maaltijd over te slaan en minstens twee keer per week aan lichaamsbeweging te doen. Hongerdiëten zijn niet de oplossing want na alle ellende van streng lijnen, is de beloning vaak ver te zoeken. Aan het begin van veel kuren lijken de pondjes eraf te vliegen, maar dat is dan meestal meer vocht dan vet. Het vet wordt pas na een week aangesproken. Door het zogenaamde jojo-effect ben je voordat je het weet de rest van je leven aan het lijnen. Het beste is dan ook om je eet- en leefgedrag blijvend te veranderen.

Vaak wordt er ook zomaar voor een ander voedingspatroon of voor een maaltijdvervanger gekozen. En in de meeste gevallen door mensen die niet aan obesitas lijden, maar gewoon een paar kilootjes meer wegen.

Financiering

De kosten voor een maagballon of maagband kun je financieren middels een lening. Wanneer je overweegt een lening af te sluiten is er een aantal punten die je in deze overweging dient te nemen.

De rente die je betaalt over een lening ter financiering van een maagballon of maagband is niet aftrekbaar.

De kliniek biedt vaak zelf de mogelijkheid om voor de kosten van de behandeling een lening af te sluiten al dan niet in samenwerking met een bepaalde kredietinstelling. Vaak wordt daarbij niet expliciet vermeld hoe hoog het rentepercentage is en krijg je alleen te horen wat je iedere maand moet betalen en hoeveel maanden de lening loopt om deze geheel af te lossen. Informeer daarom altijd naar het rentepercentage daar dit soms behoorlijk hoog is. Maak op dit punt ook een vergelijking tussen klinieken. Soms wordt de mogelijkheid van gespreide betaling geboden zonder dat daarbij interest wordt berekend.

Het loont de moeite om naast de kliniek zelf bij andere kredietinstellingen een offerte te laten uitbrengen voor de financiering van de ingreep. Kijk dan naar zaken als de hoogte van de rente en de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen.   

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld voor een verbouwing aan je huis voornemens was om je hypotheek te gaan verhogen. In dat geval kan het handig zijn om de hypotheek nog iets verder te verhogen zodat je daarvan ook de maagballon of maagband kunt betalen. De rente en aflossing die je voor een hypotheek moet betalen is immers doorgaans lager dan die van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Bedenk echter wel dat voor het deel van de hypotheekverhoging bedoeld om de behandeling te financieren, je de rente niet kunt aftrekken.  

Bedenk tot slot dat een afzonderlijke lening afgesloten voor een maagballon of maagband zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, gedurende de looptijd daarvan bij de BKR geregistreerd wordt. De maandelijkse lasten die uit deze lening voorvloeien kunnen relatief hoog zijn (vooral bij een korte looptijd) en beperken daardoor je verdere leningcapaciteit en dus ook de mogelijkheden om je hypotheek later te verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing.

METHODES

Eigenlijk spreken we hier liever over methoden, dan over technieken.

Maaltijdvervanger:

Er zijn verschillende soorten maaltijd vervangers zoals shakes en repen. Ze kunnen een goede start zijn voor iemand die gaat beginnen met lijnen. Maaltijdvervangers bevatten minder calorieën dan een gewone maaltijd maar bevatten verder wel alle benodigde voedingsstoffen.

Hierbij heb je de keuze om alleen de lunch en de avondmaaltijd of alle maaltijden te vervangen. Als je alle maaltijden gaat vervangen wordt de calorie inname sterk beperkt, met als gevolg dat je snel gewicht verliest maar je ook slap gaat voelen.

Met de maaltijdvervangers loop je niet het risico dat je te weinig vitamines of mineralen binnen krijgt, maar je loopt wel het gevaar dat je weer bij komt als je met je maaltijdvervanger stopt en weer met je “oude” voedingspatroon begint.

Afslankclubs:

Er zijn ook mensen die zich aansluiten bij een afslankclub. Daar kunnen mensen met overgewicht bij elkaar komen om hun ervaringen te delen en steun en begrip bij elkaar te vinden. De meeste clubs staan onder de leiding van een diëtist die adviezen kan geven over goede voeding en tevens tips kan geven bij het afvallen. Eenmaal aangesloten bij de club hebben mensen met overgewicht niet het gevoel dat ze de enige zijn die aan overgewicht lijden. Je moet er dan ook tegen kunnen om van tijd tot tijd op de weegschaal te gaan staan om te kijken of er resultaat is geleverd.

Afvalprogramma op de sportschool:

Veel sportscholen bieden een programma aan waarbij de focus ligt op vetverbranding.

Hier kun je vaak ook een persoonlijk voedingsadvies krijgen waardoor de kans op succes wordt vergroot door die dubbele aanpak (gezond eten en sporten). Men wordt dan wel aangeraden om minstens drie keer per week naar de sport school te gaan.

Ander voedingspatroon:

Bij een gezond voedingspatroon hoef je echt geen honger te lijden en mag je heus nog wel eten. Hierbij moet je voor jezelf op schema zetten wat je normaal gesproken eet en vervolgens je probleem proberen samen te vatten. Het probleem kan bijvoorbeeld zijn dat je te vet eet, te veel snoept of misschien wel te vaak tussendoortjes neemt. Als je weet waar het bij jou fout gaat, kan je beginnen om dat deel van je voeding gewoonte veranderen.

Je moet er dan wel rekening mee houden dat je genoeg groenten en fruiten eet en dat je genoeg brood en aardappelen binnen krijgt. Wees zuinig met vet en suiker. Drink voldoende vocht (minstens anderhalve liter per dag). Kies voor gezonde tussendoortjes en neem er niet meer dan vier per dag. Wanneer je je voedingspatroon eenmaal hebt aangepast, loop je veel minder risico om snel weer aan te komen. Bovendien is je nieuwe eetpatroon nu hoogst waarschijnlijk veel gezonder. Het is zo dat het veranderen van je voedingspatroon niet altijd eenvoudig is, want je moet je oude eetpatroon voor eens voor altijd gaan veranderen. Als je echter doorzet, zul je zien dat je nieuwe eetpatroon al heel snel gewoon wordt.

Voedingssupplementen:

Er bestaan natuurlijk ook voedingssupplementen die kunnen helpen bij het afvallen. Die zijn in de supermarkt of bij de drogist te verkrijgen. Deze afslankpillen hebben niet allemaal dezelfde werking. Sommige gaan het honger gevoel tegen omdat de maag of darmen opzwellen. Anderen stimuleren de vetverbranding of de spijsvertering. Als je gezond bent is er geen bezwaar tegen het gebruik van deze voedingssupplementen. Lees wel goed de aanwijzingen op de verpakking. Deze afvalpilletjes kunnen je wel een duwtje geven en het afvallen iets makkelijker voor je maken. Echter zul je ook een voedingspatroon moeten gaan volgen en ook meer moeten gaan bewegen.

De mensen die afslankpillen gebruiken lopen ook risico’s want producten waarvan niet bewezen is dat ze ook echt doen wat ze de consument beloven, kunnen risico’s met zich meebrengen. Ze doen de consument laten geloven dat hun probleem door het product wordt opgelost. Als dat dan niet gebeurd hebben ze vaak een probleem: hun vertrouwen dat ze nog zullen afvallen wordt minder.

Door het gebruik van afslankpillen gaat men meestal ook weinig aan sport doen want men denkt aan de pillen genoeg te hebben.

De diëtist:

Wat kunnen de diëtisten aan overgewicht doen?

Diëtisten zijn de bestrijders van overgewicht. Ze willen hun taak niet alleen maar beperken tot zwaarlijvigheid en wat daarbij hoort. Voor hun wordt gezondheid en goede voeding steeds belangrijker.

Als je aan zwaarlijvigheid lijdt kun je het beste contact opnemen met een diëtist en niet zomaar aan een zelf samengesteld dieet beginnen. Je zal dan persoonlijke begeleiding en advies bij het afvallen krijgen met behulp van de diëtist. Die zal samen met jou je eetpatroon en je eetproblemen bekijken, vervolgens kan er een compleet plan van aanpak worden opgesteld van een gezonde basis, waarmee je vervolgens aan het werk gaat. Omdat zo’n plan speciaal voor jou gemaakt is kan ze rekening met jou persoonlijke omstandigheden houden. Bovendien vraagt een diëtist ook naar je voorkeuren en smaak. Je zet dus niet vast aan een standaard dieet. Zo wordt het lijnen makkelijker vol te houden en ook aantrekkelijker en kan je altijd bij een diëtist terecht voor advies en steun. Je moet wel geduld hebben voor het eindresultaat want gezond afvallen neemt kost tijd.

Ongeveer een paar maanden bezig.

Het is dan ook belangrijk om ook steun en aanmoediging van thuis te krijgen, waarbij er rekening gehouden moet worden met je eetpatroon. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn je eten alleen te koken.

Sporten:

Uit onderzoek is gebleken dat we veel te weinig aan beweging doen en dus toename van ons gewicht bevorderen. Als je aan overgewicht lijdt verbrandt je veel te weinig. Begin direct met sporten want dit blijft een belangrijke onderdeel om af te slanken. Als je beweegt verbrandt je immers calorieën. Wie regelmatig sport wordt nog eens extra beloond: de ruststofwisseling stijgt erdoor. Je verbruikt daarvoor elke dag, zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen, meer calorieën. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van alle Nederlanders minder dan een half uur per dag beweegt, en dan zijn dingen als o.a. fietsen, wandelen en tuinieren al meegeteld.

Chirurgische ingreep:

Er zijn diverse chirurgische ingrepen mogelijk om overgewicht te verminderen en te voorkomen. Maar de bijwerkingen zijn soms pijnlijk. Zo kan men gebruik maken van de maagband, kaakklem, maagballon, gastroplastiek en bypass.

Maagband

De maagband - het aanleggen van een band rond het begin van de maag - is ook een manier om mensen met ziekelijk overgewicht te helpen. De band bestaat meestal uit siliconen materiaal. Hij heeft een binnenreservoir (zoals een fietsband). Door daar vloeistof in te spuiten kan de band losser en strakker worden gezet. Dit kan bijvoorbeeld door met een injectiespuit een onderhuids vloeistofreservoir aan te prikken dat via een slangetje in verbinding staat met de holte in de maagband. De maagband verdeelt de maag als een zandloper in twee helften. De kleine opening die de maagband nog openlaat werkt als een kunstmatige maaguitgang, een stoma. De beschikbare maaginhoud wordt sterk verkleind; de patiënt voelt zich eerder verzadigd en eet minder.

 Neem contact op met een kliniek voor meer informatie.

Maagballon

Een 'vriendelijke' methode is bijvoorbeeld de maagballon. De behandelend arts, meestal werkzaam in een privé-kliniek, brengt de ballon in via de slokdarm, door middel van een voerdraad. Ligt de ballon eenmaal goed in positie, dan wordt 500 milliliter (zout) water toegevoegd, voorzien van een blauwe kleurstof. Op die manier wordt de drager tijdens het plassen gewaarschuwd, mocht de ballon onverhoopt stukgaan. Om lekkage te voorkomen wordt de ballon na zes maanden verwijderd of indien nodig vervangen.

De ballon zorgt voor een verminderde eetlust, maar ook voor vervelende bijwerkingen. Veel dragers hebben last van maagkramp, oprispingen, misselijkheid en spierpijn. Maar lekkage is veruit het grootste en gevaarlijkste probleem.

Neem contact op met een kliniek voor meer informatie.

Gastrolplastiek en Bijpass

Voor mensen met een BMI van meer dan 40 is er altijd nog de maagoperatie: gastroplastiek of een bypass.

Bij gastroplastiek wordt een soort voormaag gemaakt door het aan elkaar vastnieten van de voor- en achterzijde van de maag. Aan het uiteinde van deze verbinding wordt een ring geplaatst, die verhindert dat de voormaag gaat uitzetten. Het volume van de maag wordt op die manier teruggebracht tot 20 milliliter.

In het geval van een bypass wordt de dunne darm, die bestaat uit drie delen, ingekort.

Gastroplastiek en bypass zijn niet risicoloos. De patiënt mag dan wel veel gewicht verliezen (een derde gewichtsverlies in een jaar tijd is niet ongewoon), maar daar staat wel vaak de noodzaak van levenslange medische supervisie tegenover. Buikhernia, galblaasontsteking, bloedarmoede en trombose (stolselvorming in de aders van de benen) zijn slechts enkele van de vele complicaties die kunnen optreden na een maagoperatie. Niet zelden laten de nietjes los of lekt de maaginhoud door naar de onderbuik. Hier en daar wordt in de literatuur een woekering van de darmflora in de resterende blinde darmstukken vermeld. Tien tot twintig procent van de patiënten met overgewicht die een maagoperatie ondergaan, ligt binnen de kortste keren weer op de operatietafel voor een hartoperatie.

Kaakklem

Een tamelijk onbekende, maar in de Verenigde Staten vaak toegepaste techniek is de kaakklem. In dit geval worden er twee beugels aan het tandvlees van de geopereerde vastgenaaid. Na de operatie leeft hij of zij op een vloeibaar dieet - 'astronautenvoedsel' voor ingewijden. In die periode die enkele maanden duurt, meet de geopereerde zichzelf een nieuw eetpatroon aan.

De complicaties die optreden na plaatsing van een kaakklem zijn legio.

Er is een voorbeeld van een vrouw die een paar jaar geleden een kaakklem liet plaatsen door een Nederlandse kaakchirurg - een behandeling die zij achteraf als bijzonder pijnlijk en nutteloos typeert. Ze onderging voorafgaande aan de operatie een twintigtal verdovingen en kon in de weken erna nauwelijks niezen of gapen. Andere bijwerkingen: oorpijn, ademnood en een extreem slechte adem. Na verwijdering van de kaakklem bleek haar gebit ernstig aangetast. De 22 kilo die zij tijdens de behandeling was verloren zaten er binnen een halfjaar weer aan.

Laatste afvallen ervaringen

98
10 juni 2021 Afvallen
“ Sleeve ” Cindy

Ik ben een hele ervaring rijker. Ik ben goed opgevangen en begeleid. Chris is altijd bereikbaar. Of het nu een zondag is of niet! Ik zou het zeker…

10
28 maart 2021 Afvallen
“ Uitstekend ” Jane

Vanaf dag 1 tot heden ben ik goed begeleid. De kliniek is goed bereikbaar en zo kon/kan ik altijd vragen stellen als ik die evt heb. Heb een goede…

10
10 september 2020 Afvallen
“ Garstric sleeve operatie ” Irene

van begin tot eind super goed begeleid!