Borstverkleining

Wie (te) grote borsten heeft, kan hier zowel fysiek als psychisch hinder van ondervinden. Wanneer dit het geval is, kan een borstverkleinende operatie een oplossing zijn.

Wat is een borstverkleining?

Wanneer borsten te groot of te zwaar zijn, kan tijdens een borstverkleinende operatie vet, weefsel en huid worden verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de borsten na de ingreep kleiner en beter in verhouding tot de rest van het lichaam zijn.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor borstverkleining om de juiste keuze te maken.

Alle borstverkleining reviews Alle borstverkleining klinieken

Voor wie is een borstverkleining geschikt?

Als je (te) grote borsten hebt, kan dit klachten veroorzaken. Fysieke klachten kunnen zich uiten in de vorm van rugpijn en pijn in de schouders en nek. Ook kan de huid van de borsten uitrekken door het gewicht. Grote borsten kunnen ook een belemmering zijn bij bijvoorbeeld sporten. Naast fysieke klachten zijn er vaak ook psychische klachten. Veel vrouwen met grote borsten hebben last van schaamte. Vaak zijn zij onzeker over hun figuur en is het lastig om passende kleding te vinden.

Voor wie is een borstverkleining niet geschikt?

Wanneer je borsten nog niet volgroeid zijn, kom je soms (nog) niet in aanmerking voor een borstverkleining. Daarnaast is het voor deze operatie belangrijk dat je in goede gezondheid bent. In sommige gevallen is overgewicht een reden om een borstverkleining niet uit te voeren, omdat er door het overgewicht een te groot risico is op trombose en slechte genezing van de wonden is.

Consult voor een borstverkleining

Tijdens een consult zal de plastisch chirurg vragen naar je redenen voor het overwegen van een borstverkleining. De plastisch chirurg zal je borsten bekijken en onderzoeken om te bepalen wat de eventuele mogelijkheden van een borstverkleining zijn in jouw persoonlijke situatie. Het is belangrijk om te weten wat je te wachten staat als het gaat om zowel de ingreep zelf als het resultaat van de ingreep. Tijdens het consult wordt bepaald wat voor jou de ideale nieuwe cupmaat zal zijn, waarbij ideaal inhoudt dat je borsten na de ingreep zo veel mogelijk in verhouding zijn met de rest van je lichaam.

In de meeste gevallen worden tijdens een consult foto’s gemaakt voor het medisch dossier. Deze foto’s kunnen later gebruikt worden om het eindresultaat van de ingreep mee te vergelijken. Vanzelfsprekend is er tijdens een consult ook ruimte voor je vragen.

De operatie

Een borstverkleining neemt ongeveer anderhalf tot drie uur in beslag. Omdat het een behoorlijk ingrijpende operatie is, vindt deze altijd plaats onder volledige narcose. Onder de borstplooi wordt, doorgaans over de gehele breedte van de borst, een horizontale incisie gemaakt. Ook wordt er een incisie gemaakt vanaf de onderkant van het tepelhof naar beneden. Via deze incisies wordt het teveel aan huid, vet en weefsel verwijderd. Veelal worden de tepels naar boven geplaatst, zodat ze in verhouding tot de nieuwe borsten op de juiste plaats komen te staan. Indien nodig kan, tegelijk met de borstverkleining, ook een borstlift of tepelcorrectie worden uitgevoerd.

Doorgaans worden aan het einde van de operatie in beide borsten drains geplaatst om wondvocht en eventuele bloed af te voeren. Deze drains worden vaak dezelfde of de volgende dag verwijderd. In de meeste gevallen breng je na een borstverkleining minimaal een nacht door in de kliniek.


Voor meer informatie over een borstverkleining heeft de NVCP een chirurgische bijsluiter opgesteld.

Borstverkleining door middel van liposuctie

Naast de operatieve borstverkleining kan tegenwoordig ook voor een borstverkleining door middel van liposuctie worden gekozen. Bij deze techniek wordt alleen vet weggenomen. Deze techniek kan dan ook alleen worden toegepast wanneer de borsten procentueel gezien voldoende uit vetweefsel bestaan, omdat er op deze manier geen klierweefsel kan worden verwijderd. Omdat alleen het volume van de borst afneemt en de vorm hetzelfde blijft, is het ook belangrijk dat de huid voldoende elastisch is om na de ingreep voldoende te herstellen.

Het voordeel van een borstverkleining door middel van liposuctie is dat er nagenoeg geen littekens achterblijven. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, wat minder belastend is. Deze factoren gecombineerd zorgen voor een sneller herstel. Ook is het in de meeste gevallen mogelijk om na deze ingreep nog borstvoeding te geven.

Nazorg bij een borstverkleining

Na de borstverkleinende operatie kunnen er blauwe plekken en bloeduitstortingen zichtbaar zijn in het gebied op en rond de borsten. In de weken na de borstverkleining moet dag en nacht een stevige sportbeha worden gedragen. In de eerste week is het aan te raden om zo veel mogelijk rust te houden. Gemiddeld genomen kunnen dagelijkse werkzaamheden na ongeveer drie weken weer worden hervat. Zware lichamelijke inspanningen en sporten mogen in het vroegste geval pas na zes weken.

Wanneer tijdens de ingreep niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt, worden deze hechtingen een week na de ingreep verwijderd. De littekens van de operatie zullen in de eerste periode vaak erg rood en daardoor goed zichtbaar zijn. Hoe verder het herstel vordert, hoe meer de littekens uiteindelijk de kleur van de huid zullen aannemen en minder zullen opvallen.

Risico’s en complicaties bij een borstverkleining door een chirurgische ingreep.

Bij iedere ingreep kunnen er complicaties ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld een nabloeding, ontsteking of infectie optreden. In het geval van een borstverkleining door een chirurgische ingreep is het risico op deze complicaties groter, omdat de littekens aanzienlijk groter zijn dan bij de meeste ingrepen.

Tijdens de ingreep wordt ernaar gestreefd om de borsten zo symmetrisch mogelijk te maken. Het resultaat van een borstverkleining is echter zelden volledig symmetrisch. De tepels kunnen ongevoelig of juist overgevoelig worden. Dit verschilt per persoon en hoewel de on- of overgevoeligheid doorgaans tijdelijk is, bestaat de mogelijkheid dat dit van blijvende aard is. Daarnaast is het in de meeste gevallen niet meer mogelijk om na de ingreep nog borstvoeding te geven.

Aandachtspunten bij het vinden van een goede plastisch chirurg voor een borstverkleining

Een borstverkleining heeft zowel fysiek als emotioneel veel impact. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je in goede handen bent. Je zoektocht naar een plastisch chirurg voor het uitvoeren van jouw borstverkleining begint waarschijnlijk op internet. Je kunt websites bekijken van klinieken die een borstverkleining uitvoeren. Hierbij kun je proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen een plastisch chirurg al heeft uitgevoerd. Op veel websites zijn voor- en nafoto’s van eerder uitgevoerde ingrepen te zien. Daarnaast kun je onderzoeken bij welke beroepsverenigingen en keurmerken een plastisch chirurg eventueel is aangesloten. Op deze website kun je ervaringen lezen van mensen die al eerder een borstverkleining ondergingen. Zij hebben hun behandeling, arts en kliniek beoordeeld.

Kosten voor een borstverkleining

De kosten voor een borstverkleining liggen ongeveer tussen de vierduizend en vijfduizend euro. De prijs voor deze ingreep verschilt per kliniek en is daarnaast afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld of je na de borstverkleining een of meerdere nachten in de kliniek moet doorbrengen.

Het is verstandig om de prijzen van verschillende klinieken te vergelijken. Het is echter onverstandig om de kosten voor de ingreep een doorslaggevende rol te laten spelen in de uiteindelijke keuze voor een arts of kliniek. Wanneer je je afvraagt hoe de kosten voor een behandeling precies zijn opgebouwd en waarom ze verschillen van die bij een andere kliniek, kun je dit altijd navragen, bijvoorbeeld tijdens een consult.

Vergoeding van een borstverkleining

Wanneer voor een borstverkleinende operatie wordt gekozen vanwege medische redenen, wordt deze ingreep in veel gevallen vergoed vanuit de zorgverzekering. Door de meeste zorgverzekeraars worden hierbij wel eisen en voorwaarden gesteld. Zo kan het zijn dat je een verwijzing van de huisarts nodig hebt of dat je aan een minimale cupmaat en/of leeftijdsgrens moet voldoen. In ieder geval moet je verzoek vooraf worden goedgekeurd door je zorgverzekeraar. Wanneer je aanspraak wilt maken op je zorgverzekering is het verstandig om vooraf na te gaan aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Laatste borstverkleining ervaringen

89
12 maart 2024 Borstverkleining
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Borstverkleining) ” J.

Ik ben zeer tevreden, werd heel serieus genomen, ook toen het even minder ging met de wondgenezing. Het eindresultaat is top. Ik kon ieder moment…

10
12 maart 2024 Borstverkleining
“ Beoordeling Esthetisch Centrum Jan van Goyen (Behandeling: Borstverkleining) ” Anonieme gebruiker

Ten eerste is het een prachtige kliniek .

10
12 maart 2024 Borstverkleining
“ Hele fijn medisch centrum ” Anonieme gebruiker

Dr van Selms en zijn team zijn echt geweldig. Deskundig, vriendelijk en de communicatie verliep perfect. Alles verliep heel soepel en het…