Botox

Wanneer je ouder wordt, springen bepaalde rimpels eerder in het oog. Met name frons- en lachrimpels kunnen dieper komen te liggen. Als je je hieraan stoort, heb je misschien al eens een behandeling met botox overwogen.

Wat is botox?

Botox (voluit botulinetoxine) is een eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dit eiwit heeft een werking heeft op zenuwcellen. In de medische wereld wordt botox voor verschillende doeleinden gebruikt. Het meest bekend is het gebruik voor cosmetische ingrepen, maar het middel wordt ook ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld migraine en overmatig zweten.

Botox zorgt ervoor dat de ‘communicatie’ tussen een spier en een zenuw wordt stilgelegd. Doordat de spierspanning op deze manier wordt onderdrukt, worden rimpels zachter en minder opvallend.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor botox om de juiste keuze te maken.

Alle botox reviews Alle botox klinieken

Voor wie is botox geschikt?

Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander, maar wanneer je ouder wordt, krijg je vanzelf meer rimpels. Deze rimpels kunnen ontstaan door bijvoorbeeld lachen, praten of fronsen. Bij deze bewegingen neemt de spieractiviteit toe en daardoor ook de rimpels, met name op het voorhoofd, naast de ogen en naast de mondhoeken. Als je je stoort aan lachrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes, kun je een behandeling met botox overwegen.

Voor wie is botox niet geschikt?

De minimale leeftijd voor een botoxbehandeling is in Nederland achttien jaar. Ben je jonger dan achttien, dan is een botoxbehandeling nog geen optie.

Tijdens een consult zou kunnen blijken dat botox niet voldoende is om het door jou gewenste resultaat te bereiken. In dat geval zal de cosmetisch arts je een behandeling afraden en een alternatief voorstellen.

Consult voor een botoxbehandeling

Voorafgaand aan een eventuele botoxbehandeling vindt over het algemeen eerst een consult plaats. Tijdens het consult bekijkt de cosmetisch arts je huid en vertelt je wat de verschillende mogelijkheden zijn. Het is belangrijk om een realistische verwachting van de behandeling te hebben. Tijdens het consult zal je daarom altijd verteld worden welk resultaat wel, maar vooral ook welk resultaat niet bereikt kan worden met botox.
Waarschijnlijk heb je een aantal vragen. Tijdens het consult is er ruimte om deze vragen te stellen.

Omdat de werking van botox tijdelijk is, zal tijdens het consult (indien gewenst) ook een behandelplan worden opgesteld voor eventuele vervolgbehandelingen.

Veel klinieken maken voor en na de behandeling foto’s voor het medisch dossier, zodat de resultaten goed te bekijken en vergelijken zijn.

De behandeling

Een botoxbehandeling is een zeer kortdurende behandeling. In de meeste gevallen duurt de complete behandeling tien á vijftien minuten. Met een klein naaldje wordt de botox in de spier geïnjecteerd. Hoewel dit gevoelig kan zijn, wordt het over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Om die reden wordt deze behandeling ook niet onder verdoving uitgevoerd.

Nazorg bij botox

Het is belangrijk om na de behandeling het hoofd zo veel mogelijk rechtop te houden. Het is dus beter om niet te gaan liggen of te bukken. In de uren na de behandeling is het belangrijk om de behandelde spier(en) zo veel mogelijk te gebruiken. Je zult dus de instructie krijgen om, afhankelijk van de behandelde spier(en), deze zo veel mogelijk aan te spannen door bijvoorbeeld te fronsen wanneer de spieren in het voorhoofd zijn geïnjecteerd.

Het is aan te raden om na de behandeling met botox een aantal uren te wachten met het aanbrengen van make-up. In de eerste dagen is het ook verstandiger om het gezicht niet te (laten) masseren.

Het resultaat van een botoxinjectie

De geïnjecteerde botox heeft tijd nodig om het gewenste effect te bereiken. Na twee weken is het uiteindelijke resultaat zichtbaar. De rimpels zijn dan oppervlakkiger geworden.

Het resultaat van botoxinjecties is tijdelijk. In de meeste gevallen blijft het resultaat van een behandeling een half jaar tot driekwart jaar zichtbaar. Het is mogelijk, maar geen garantie, dat de werking langer aanhoudt na meerdere behandelingen met botox.

Risico’s en complicaties bij botox

Hoewel het injecteren van botox tegenwoordig een bekende en geaccepteerde behandelmethode is, is het geen ingreep waarover licht gedacht moet worden. Complicaties bij een botoxbehandeling komen zelden, maar zijn niet onmogelijk. De meest voorkomende complicatie is een blauwe plek of ontsteking (op de plaats waar de naald in de huid is geplaatst). Ook een allergische reactie kan voorkomen.

Overmatig gebruik van botox kan een ongewenst onnatuurlijk resultaat hebben. Het kan zijn dat het gezicht hierdoor wat uitdrukkingsloos is. Wanneer dit het geval is, is dit helaas niet te verhelpen. Wel is het zo dat dit in de loop van de tijd minder zal worden, wanneer de werking van de botox na een aantal maanden afneemt.

Aandachtspunten bij het vinden van een cosmetisch arts

Het is van groot belang dat degene die de botoxinjecties toedient hiertoe bevoegd is en de nodige ervaring heeft. Op de meeste websites van klinieken is het mogelijk om voor- en nafoto’s te bekijken. Ook zou je kunnen nagaan hoeveel soortgelijke behandelingen een cosmetisch arts heeft uitgevoerd.

Daarnaast is het belangrijk dat de injecties worden toegediend in een hygiënische en veilige omgeving. Om die reden worden er regelmatig vraagtekens gezet bij zogenaamde ‘botox parties’, waarbij zowel de gastvrouw of gastheer als de gasten op verzoek botox krijgen toegediend. Het is mogelijk dat de cosmetisch arts op een dergelijke botox party volledig bevoegd en gekwalificeerd is. Een huiskamer is echter geen veilige omgeving wanneer er bijvoorbeeld een allergische reactie ontstaat.

Wanneer je op zoek bent naar een cosmetisch arts voor een botox behandeling, is het verstandig om verschillende websites van behandelaars en klinieken te bekijken. Op deze website kun je klinieken bij jou in de buurt vinden die botoxbehandelingen uitvoeren. Ook kun je lezen hoe consumenten die je voorgingen deze cosmetisch arts en kliniek beoordelen.

Kosten van botox

De kosten van een botoxbehandeling kunnen per behandelaar verschillen. Het is aan te bevelen om deze kosten met elkaar te vergelijken. Het is echter niet verstandig om geld een doorslaggevende rol te laten spelen in de beslissing voor een cosmetisch arts of kliniek.

Vergoeding van botox

Een botoxbehandeling wordt vrijwel altijd gekozen vanwege een cosmetische reden. Daarom wordt een behandeling met botox ook niet vergoed. Wanneer botox wordt gebruikt voor de behandeling van migraine of overmatig zweten (hyperhidrosis), wordt de behandeling door sommige zorgverzekeraars wel vergoed, meestal wanneer een aanvullende verzekering is afgesloten.

Laatste botox ervaringen

89
18 maart 2019 Botox
“ goede service en garantievoorwaarden ” Anonieme gebruiker

Al 10 jaar zeer tevreden over dienstverlening, kwaliteit en betrouwbaarheid.

10
16 maart 2019 Botox
“ Vriendelijke benadering en goede service, ook bij controle ” Anonieme gebruiker

Mogelijkheid om snel een afspraak te maken is heel prettig. Benadering door alle medewerkers als erg prettig ervaren. Goede behandeling en nazorg.…

10
16 maart 2019 Botox
“ Beoordeling Praktijk voor Injectables (Behandeling: Botox) ” Anonieme gebruiker

Ik ben zeer tevreden over de deskundigheid, vriendelijkheid en uiteindelijke resultaat van de behandeling.

Bekijk reviews
Bekijk klinieken