Botox

Botox, alles wat je moet weten

Botox uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 9.763 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: per zone € 140
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: geen tot minimaal
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: geen tot plaatselijke verdoving
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Thanya Tha-In
Getoetst op 09 juli 2019

Word je op iedere foto geconfronteerd met die fronsrimpel? Of word je in de spiegel steeds geconfronteerd met de eerste rimpels rond je ogen? Botox is dé oplossing tegen rimpeltjes. Hoewel mensen zich vaak zorgen maken om een compleet gladgestreken, bijna verlamd gezicht na het gebruik van botox, is dit nergens voor nodig. Als de behandeling goed gebeurt, verdwijnen alleen de diepe rimpels en houd je verder gewoon je gezichtsuitdrukking. Het is overigens ook een goed middel tegen migraine en overmatig zweten.

Wat is botox?

Botox is een eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Voluit heet het botulinetoxine. Dit eiwit zorgt ervoor dat de communicatie tussen een spier en een zenuw wordt stilgelegd. Dat klinkt eng, maar het valt mee. Doordat de spier na de botox behandeling niet kan samentrekken, worden rimpels zachter en minder opvallend.

Baby botox

Tegenwoordig hoor je vaak de term baby botox. Is dat dan iets anders? Nee, ook bij deze behandeling wordt het middel botulinetoxine in je huid gespoten. Baby botox betekent alleen dat het in een kleinere hoeveelheid gebruikt wordt. Meestal is dit ongeveer de helft van wat tijdens een normale botoxbehandeling ingespoten wordt. Hierdoor is er nog deels beweging in de spier en is het resultaat natuurlijk.

Consultgesprek

Voor je een botox-behandeling ondergaat, krijg je altijd eerst een consult met je arts. Tijdens dit consult bekijkt de arts je huid en de plekken die je wilt aanpakken. Botox is mogelijk op verschillende plekken, bijvoorbeeld

  • Boven- of onderlip
  • Mondhoeken
  • Wenkbrauwen
  • Onder je ogen
  • Kraaienpootjes
  • Fronsrimpel

De arts zal je een aantal vragen stellen over je persoonlijke en medische situatie. Aan de hand daarvan wordt bepaald wat de mogelijkheden zijn en welke behandeling voor jou het beste resultaat zal opleveren. Omdat de werking van botox tijdelijk is, bespreekt de arts tijdens dit eerste consult ook een behandelplan voor eventuele vervolgbehandelingen met je.

Tijdens dit eerste gesprek mag je alle vragen stellen die je hebt. Doe dit ook, want het kan belangrijke informatie opleveren die je graag voor de uiteindelijke behandeling wilt hebben.

Vaak worden er tijdens het eerste consult foto’s gemaakt van de te behandelende plekken. Zo kunnen de resultaten achteraf goed bekeken en vergeleken worden

De behandeling

Na het consult volgt de behandeling, vaak maak je hiervoor een nieuwe afspraak. Met een klein naaldje wordt de botox in je spier geïnjecteerd. Dit gebeurt zonder verdoving, maar geen zorgen, het is niet pijnlijk. Hooguit wat gevoelig. De complete behandeling duurt niet langer dan tien á vijftien minuten.

Botox in de oksels

Overmatig zweten kan ervaren worden als vervelend of zelfs gênant. Is dat bij jou het geval en belemmert het je dagelijkse leven? Dan is het tijd om er wat aan te doen. Botox in de oksels kan helpen. Zo worden de zenuwen die de zweetklieren aansturen om te gaan zweten verlamd en wordt het zweten minder.Botox tegen migraine

Hoofdpijn door spierspanning kan een migraineaanval uitlokken. Omdat botox de spieren verslapt, kan het daarom helpen tegen heftige aanvallen van hoofdpijn. Het middel wordt dan in het voorhoofd of bijvoorbeeld de nek gespoten om zo de spanning in de betreffende spieren te verminderen.

Gummy smile

Je hebt een gummy smile wanneer er veel tandvlees zichtbaar wordt wanneer je lacht. Dit weerhoudt sommige mensen ervan om in het openbaar te lachen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door botox in je bovenlip te spuiten ontspant de spier die je lip optrekt, waardoor er minder tandvlees zichtbaar is. Het resultaat van deze behandeling houdt ongeveer vier maanden aan.

Wenkbrauwlift met botox

Heb je last van licht hangende wenkbrauwen die je een beetje een sombere blik geven? Dan kan een wenkbrauwlift met botox je misschien helpen. Het eiwit wordt dan net onder je wenkbrauwen geïnjecteerd. Dit kan alleen bij wenkbrauwen die slechts een beetje hangen. Als er ingrijpendere maatregelen nodig zijn, dan kies je voor een wenkbrauwlift.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor botox om de juiste keuze te maken.

Alle botox reviews Alle botox klinieken

Het herstel

Na de behandeling houd je je hoofd zoveel mogelijk rechtop. Liggen of bukken is dus onverstandig. Wel is het belangrijk om de behandelde spieren zoveel mogelijk te gebruiken in de uren na de behandeling. Span ze aan door bijvoorbeeld te fronsen of te lachen. De eerste uren kun je beter geen make-up gebruiken, omdat de naaldjes kleine wondjes in je gezicht hebben gemaakt. Ook een gezichtsmassage is de eerste dagen na de behandeling onverstandig.

Botox voor en na

Twijfel je na het lezen van het bovenstaande verhaal toch nog of een behandeling voor jou het beste en meest natuurlijke resultaat oplevert? Dat kan. Je kunt je zorgen natuurlijk uiten tijdens een eerste consult, bij de meeste klinieken is dit vrijblijvend en kosteloos. Maar het kan ook fijn zijn om botox voor en na foto’s te bekijken. Die hebben we hieronder voor je verzameld.

Botox kosten

De kosten van botox verschillen per kliniek. Maar pas op dat je niet je keuze voor een kliniek puur baseert op de prijs. Goedkoop is soms immers duurkoop. Naast de verschillen per kliniek, is de prijs ook afhankelijk van de grootte van het gebied en de hoeveelheid rimpels die je wilt laten aanpakken. Kosten voor een behandeling variëren van ongeveer zestig tot bijna duizend euro. Bespreek tijdens het eerste consult met je chirurg wat in jouw situatie de precieze kosten zijn.

Wie mag de behandeling uitvoeren?

Iedere basisarts mag in Nederland cosmetische behandelingen uitvoeren, dit is wettelijk zo geregeld. Omdat het spuiten van botox kan zorgen voor een flink extra zakcentje, is het voor veel artsen interessant om dit erbij te doen. En dat kan risico’s opleveren. Het kan dan namelijk best zo zijn dat je behandeling wordt uitgevoerd door iemand die wettelijk gezien wel bevoegd is, maar niet of minder bekwaam. 

Per 1 juli 2019 is de titel ‘cosmetisch arts’ een beschermde titel in Nederland. Een cosmetisch arts heeft een gerichte en erkende opleiding gevolgd voor het uitvoeren van botoxbehandelingen. Dit betekent dat niet iedereen zich meer zomaar cosmetisch arts mag noemen.

Doe daarom altijd goed research naar je arts. Check zijn of haar reviews op een onafhankelijke reviewwebsite en controleer of een arts controleer of een arts BIG geregistreerd is en welke titel de arts draagt.

Botox ervaringen

Of je nou in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Groningen woont; botox is mogelijk in iedere plaats. Juist omdat zoveel klinieken deze behandeling aanbieden, kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien en de juiste arts te kiezen. Daarom is het verstandig om voor je een definitieve keuze maakt, ervaringen van anderen te lezen. Naar welke kliniek gingen zij? Wat viel ze tegen aan de behandeling en waar moet je op letten? Hieronder lees je de meest recente botox ervaringen.


Botox ervaringen

10
18 maart 2024 Botox
“ Botox behandeling ” Esther

Dokter Claassen is kundig, beantwoordt vragen op een begrijpelijke manier en heeft een perfect gevoel voor symmetrie. Ik ben iedere keer heel blij met…

10
18 maart 2024 Botox
“ Deskundig! ” Anonieme gebruiker

Goede uitleg, heel fijn ontvangst. Deskundig, er wordt goed naar je geluisterd en nemen alle tijd voor je. Geen vraag is teveel.

99
18 maart 2024 Botox
“ Mega blij ” Sophie

Ik kan zeggen dat ik uiterst tevreden ben met mijn ervaring in de Prof Aesthetics kliniek door Professor van der Lei. Vakkundig personeel, een goede…

Veelgestelde vragen

Eigenlijk zijn er alleen nadelen aan botox wanneer de behandeling niet goed wordt uitgevoerd. De keuze voor de juiste kliniek en arts is dus essentieel. Als de behandeling niet goed wordt uitgevoerd heb je kans op een emotieloos gezicht en andere complicaties, zoals blauwe plekken of ontstekingen. Daarnaast wordt wel eens gezegd dat botox verslavend kan zijn. Ben je hier gevoelig voor? Bespreek dat dan met je arts tijdens het eerste consult.


Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je in goede handen bent. Vergelijk klinieken en vraag eens rond in je omgeving. Tijdens je zoektocht kun je proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen een plastisch chirurg al heeft uitgevoerd en wat de ervaringen van anderen zijn met een bepaalde kliniek. Daarnaast kun je onderzoeken bij welke beroepsverenigingen en keurmerken een plastisch chirurg eventueel is aangesloten.

Door veel research te doen. Het is belangrijk dat degene die de behandeling uitvoert voldoende ervaring en natuurlijk de juiste papieren heeft. Dit kun je checken in het BIG-register. Let er ook op dat de behandeling plaatsvindt in een hygiënische en veilige omgeving. Dus niet zomaar in de huiskamer. Daarnaast kun je rondvragen in je omgeving. Misschien heb je vriendinnen of familieleden die de behandeling eerder hebben ondergaan en erg tevreden zijn over hun arts en het resultaat.

Complicaties komen eigenlijk bijna nooit voor, maar dat betekent helaas niet dat het risico er niet is. De meest voorkomende bijwerking is een blauwe plek of ontsteking op de plek waar de naald in de huid is geplaatst. Daarnaast kan het zijn dat je een allergische reactie krijgt. Bij overmatig gebruik van botox ontstaat het risico op een onnatuurlijk resultaat, dan kan het inderdaad zijn dat je gezicht uitdrukkingsloos wordt. Dit valt helaas niet te verhelpen. Je zult moeten afwachten tot de werking van het ingespoten eiwit na verloop van tijd minder wordt. Dit zal een aantal maanden duren.


De minimale leeftijd om een botox-behandeling te ondergaan in Nederland is achttien jaar. Ben je jonger, dan kom je er helaas niet voor in aanmerking. Ook kan het zijn dat tijdens het eerste consult blijkt dat botox niet voldoende is om het door jou gewenste resultaat te bereiken. Je arts zal dan een alternatieve behandeling voorstellen.

Eigenlijk overal. Je kunt kiezen voor je boven- of onderlip, mondhoeken, onder je ogen, in je voorhoofd of bijvoorbeeld langs de haargrens. Je arts zal tijdens het eerste consult met je bespreken wat in jouw geval de beste plek is om het middel in te spuiten.



Na twee weken zie je optimaal resultaat van de behandeling. Na een maand of vier begint dit resultaat weg te trekken. In de meeste gevallen blijft het resultaat van een behandeling een half jaar tot driekwart jaar zichtbaar. Het is kan zijn dat het resultaat langer zichtbaar is na meerdere behandelingen met botox, maar dat is nooit van tevoren te voorspellen.



Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder worden. Als de botox nog niet volledig is opgenomen, kan het zijn dat deze zich op die manier verplaatst. Bijvoorbeeld naar de aangrenzende spieren. De kans dat dit gebeurt is weliswaar klein, maar daarom wordt voor de zekerheid afgeraden de eerste zes tot twaalf uur na de behandeling geen alcohol te drinken.


Een botoxbehandeling is eigenlijk altijd cosmetisch en niet medisch noodzakelijk. Je krijgt botox dan niet vergoed door je zorgverzekeraar. Alleen als een behandeling wordt gedaan tegen migraine of overmatig zweten, kan je zorgverzekeraar (een deel) vergoeden. Deze vergoeding komt vaak uit een aanvullende verzekering. Check dit dus goed bij je verzekeraar voor je een behandeling ondergaat.


Nee, niet als je een behandeling door een goede gecertificeerde kliniek laat uitvoeren. Natuurlijk is er altijd een kans op bijwerkingen, net als bij iedere cosmetische ingreep.


Deze behandelingen worden vaak met elkaar verward. Logisch, want ze komen beide voor in het gezicht en kunnen rimpels laten verdwijnen. Toch verschillen ze behoorlijk van elkaar. Botox verslapt de spieren, terwijl fillers de huid opvullen. Fillers worden dus gebruikt op plekken waar je meer volume in je huid wilt. Denk bijvoorbeeld aan lipfillers.