Kincorrectie

Het doel van een kincorrectie is het verbeteren van de gezichtscontour. De neus en de kin hebben een  nauwe relatie en zijn van even groot belang in het produceren van een harmonieuze uitstraling in het gezicht in termen van gezichts-hoogte en projectie. Het is niet ongewoon dat  patiënten met een kleine kin klagen dat hun neus te prominent is. Een kincorrectie is aangewezen bij ongeveer 15% van patiënten die een reductie (verkleinings)  neuscorrectie (rhinoplastie)  ondergaan en ongeveer 20% van de patiënten met een facelift. De meeste patiënten zijn zich hiervan niet bewust. Meestal wordt de procedure gebruikt voor een kinvergroting om een sterker profiel te verkrijgen, maar het kan ook worden ingezet om de kin te verkleinen zowel in profiel en  contour, in verticale (hoogte) als  in horizontale (breedte) richting  en om de asymmetrie te verbeteren.

Inhoudsopgave

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor kincorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle kincorrectie reviews Alle kincorrectie klinieken

Er zijn twee belangrijke technieken om een  augmentatie genioplastie (kinvergroting) uit te voeren :

- een prothese (silicone is het meest gebruikte, doch medpor is minstens evenwaardig of beter) .

- remodellatie van het bot , dmv het bot van de kin naar voor te brengen (osteotomie)  , en te fixeren met enkele kleine schroefjes (genioplastie).

Hoewel het gebruik van kunstmatige materialen de aantrekkingskracht heeft van de relatief eenvoudige methode , is het gedrag op lange termijn niet gewaarborgd en hebben de meeste de neiging mettertijd het normale bot eronder te eroderen. Het is mogelijk dat ze van positie veranderen als ze niet stevig zijn vastgezet. Kunstmatige materialen hebben altijd een veel hoger infectierisico dan het gebruik van eigen weefsel van de patiënt , dit is ongeveer 8% bij een kinimplant .

Daarentegen lijkt een osteotomie misschien een relatief drastische procedure, maar is het in feite niet.  De gehele operatie wordt uitgevoerd onder de tandwortels en laat daarom het tand dragende deel van de onderkaak ongemoeid. Enkele Röntgenfoto's zijn nodig  om precies te zien waar de tand wortels liggen. Er zijn geen zichtbare littekens, daar de procedure wordt uitgevoerd via de binnenkant van de mond. Het grote voordeel is :

- afwezigheid van infectie op lange termijn

- geen bot erosie

- eens het stuk bot goed staat, zal het altijd goed staan , het is immers het eigen weefsel, dus afstoting is onmogelijk

- beter esthetisch resultaat indien een belangrijke kinvergroting nodig is

Wanneer er een dysharmonie  van het profiel van het gezicht aanwezig is, dan zijn twee oorzaken mogelijk :

- de bovenkaak en onderkaak passen niet op elkaar : een orthognatische ingreep dringt zich op

- de kin zelf is te klein, maar de kaken zelf staan goed op elkaar : een genioplastie of kinimplantaat kan worden uitgevoerd

Wanneer de slechte projectie aan de boven/onderkaak te wijten is, dan betreft het een Angle Klasse II skelet misvorming. De Angle skelet classificatie is gebaseerd op de positie van de eerste molaar.

Zoals u ziet, is dit een complexe materie, en het is dus belangrijk dat uw chirurg u hierover goed informeert.

Tekst geschreven door :

Dr Bert Oelbrandt

Dr Frans Noorman van der Dussen

Een kincorrectie is een prijzige ingreep. Het is voor veel mensen niet eenvoudig om dat bedrag zo even op tafel te leggen. De kosten kunnen oplopen tot wel een kleine € 2.500,- Heb je onvoldoende eigen geld maar wil je de behandeling toch graag ondergaan, dan kun je overwegen om daarvoor een lening af te sluiten.

Voor een financiering van een kincorrectie bestaan de volgende mogelijkheden:

A) Een regeling bij of via de kliniek zelf.

B) Het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

C) Het verhogen van je hypotheek

Soms wordt door de kliniek de mogelijkheid geboden om gespreid te betalen in termijnen zonder rente te vergoeden. Meestal gaat het echter om regelingen waarbij gedurende een langere periode maandelijks een bedrag moet worden betaald waarin wel rente is inbegrepen. Deze rente kan behoorlijk hoog zijn. Vraag daarom altijd naar het (effectieve) rentetarief dat gehanteerd wordt.

Vanwege het rentetarief kan het lonend zijn om meerdere kredietinstellingen te vergelijken en daarbij ook naar de mogelijkheden voor boetevrij (vervroegd) aflossen te kijken.

Het verhogen van je hypotheek kan ook een goede optie zijn vanwege het feit dat de rente daarop veelal lager is dan bij leningen zonder hypothecaire zekerheid en omdat je de aflossing over een langere periode kunt spreiden of je wellicht zelfs aflossingvrij kunt lenen. Omdat een verhoging van de hypotheek echter meestal gepaard gaat met eenmalige kosten (zoals afsluitprovisie, taxatiekosten en eventueel notariskosten) heeft deze alleen zin als je de verhoging toch al van plan was bijvoorbeeld om een verbouwing aan je huis te financieren.

Bedenk wel dat de rente die je betaalt over een lening om een kincorrectie te financieren niet aftrekbaar is ook al gaat het om een verhoging van de hypotheek.

Een kincorrectie is een ingreep die geschiedt onder narcose. De operatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Vlak voor de operatie wordt het gemaakte plan samen doorgenomen en wordt een tekening van het werkplan op uw kin en kaak gemaakt.

Tijdens de operatie wordt een sneetje van ongeveer 3 cm lang in de huid onder de kin gemaakt, net achter de plooi. Daarna wordt de ruimte voor het kinimplantaat gemaakt. Een kinimplantaat is tegenwoordig niet meer zoals vroeger een klein bolletje maar heeft lange taps toelopende uitlopers naar opzij, zodat de lijn tussen de kin en de kaaklijn ook mooi wordt opgevuld.

Ook zijn er verschillende vormen en maten voor mannen (meer hoekig) en vrouwen (meer rond). Nadat het kinimplantaat mooi op zijn plek zit worden de wonden gehecht. De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Drains zijn niet nodig. De correctie wordt verstevigd met pleisters of een elastisch verband.

Enkele uren na de operatie kunt u weer naar huis. Het steunpleister verband blijft u dragen tot vijf à zeven dagen na de ingreep. Als het verband afgaat ziet de kin er nog gezwollen uit. Het duurt een week tot 10 dagen voor de verkleuringen zijn verdwenen.

De zwelling en sommige onregelmatigheden kunnen 2 tot 3 weken aanwezig blijven. Meestal heeft u na de operatie weinig last. De hechting wordt één tot twee weken na de operatie verwijderd.

Laatste kincorrectie ervaringen

92
16 april 2024 Kincorrectie
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Kincorrectie) ” Anonieme gebruiker

Ik ben erg tevreden met het resultaat van de operatie. Alles verliep soepel en de wachttijd was erg kort.

10
16 maart 2024 Kincorrectie
“ Behandeling kin/ kaaklijn ” Anonieme gebruiker

Dokter Frodo is erg zorgzaam, deskundig en denkt goed mee. Vanaf het consult tot aan de behandeling heb ik alles als prettig ervaren. Ik ben super…

10
20 februari 2024 Kincorrectie
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Kincorrectie) ” Anonieme gebruiker

Het eerste consult gaf mij een onwijs fijn en ontspannen gevoel. Eerst twijfelde ik heel erg of ik de operatie wilde doen, maar ma dit gesprek was ik…