Gebitsrenovatie

Wanneer je besluit om je gebit helemaal of gedeeltelijk te gaan laten laten opknappen, dan wordt dit een gebitsrenovatie, een cosmetische of een estetische totaalbehandeling genoemd. Bij een totale gebitsrenovatie komen er veel technieken en behandelmethodes om de hoek kijken. Tijdens een eerste consult word je dan ook uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Hierbij is van belang hoe het gesteld is met de conditie van je tanden, kiezen en tandvlees. Tijdens dit consult worden er ook foto's van je tanden en kiezen gemaakt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. 

Inhoudsopgave

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor gebitsrenovatie om de juiste keuze te maken.

Alle gebitsrenovatie reviews Alle gebitsrenovatie klinieken

Voor een gebitsrenovatie  dien je meerdere keren terug te komen bij de kliniek. Hoe vaak en wanneer  is afhankelijk van het behandelplan en dat wordt samen met jou bepaald. Een gebitsrenovatie kan inhouden dat zowel de gezonde als de slechte tanden en kiezen worden aangepakt om te komen tot een fraai en gezond gebit. Bij een gebitsrenovatie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kronen, bruggen, facings, implantaten en tanden bleken.

Ieder gebit is anders en voor alle problemen en wensen zijn er oplossingen. 

Tandheelkunde is daarom maatwerk en om die reden is het onmogelijk om op voorhand tarieven te communiceren.

Tijdens de eerste afspraak, het zogenaamde intakegesprek, ontvang je een persoonlijk advies en een prijsopgave van het mogelijke behandelplan  Na de intake maak je, direct of later,  de keus om de behandeling wel of niet te gaan starten.

Een gebitsrenovatie is vaak een dure ingreep. Het is voor veel mensen daarom niet vanzelfsprekend om dat bedrag zo even op te hoesten. De kosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Heb je niet genoeg eigen geld maar wil je toch graag de behandeling laten doen, dan kun je overwegen om daarvoor een lening af te sluiten.

Hiervoor heb je de volgende mogelijkheden:

Een regeling bij of via de kliniek zelf.

Het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Het verhogen van je hypotheek

Soms wordt door de kliniek de mogelijkheid geboden om gespreid te betalen in termijnen zonder rente te vergoeden. Meestal gaat het echter om regelingen waarbij gedurende een langere periode maandelijks een bedrag moet worden betaald waarin wel rente is inbegrepen. Deze rente kan behoorlijk hoog zijn. Vraag daarom altijd naar het (effectieve) rentepercentage dat gehanteerd wordt.

Vanwege het rentetarief kan het lonend zijn om meerdere kredietinstellingen met elkaar te gaan vergelijken waarbij je dan ook de mogelijkheden voor boetevrij (vervroegd) aflossen moet bekijken.

Het verhogen van de hypotheek kan ook een goede optie zijn. De rente daarop is gebruikelijk lager dan bij leningen zonder hypothecaire zekerheid en omdat je de aflossing over een langere periode kunt spreiden of je wellicht zelfs aflossingvrij kunt lenen. Omdat een verhoging van de hypotheek echter meestal gepaard gaat met eenmalige kosten (zoals afsluitprovisie, taxatiekosten en eventueel notariskosten) is dit alleen interessant als je de verhoging toch al van plan was bijvoorbeeld om een verbouwing aan je huis te financieren.

Bedenk je wel dat de rente die je betaalt om een gebitsrenovatie te financieren niet aftrekbaar is ook al gaat het om een verhoging van de hypotheek.

Kroon- en brugwerk

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de eigen tanden qua vorm en functie. Wanneer tanden niet groot genoeg zijn om een vulling in te plaatsen, zal gekozen worden voor een kroon. Wanneer er ontbrekende tanden en/of kiezen zijn, zal gebruik gemaakt worden van een zogenaamde brug.

Kronen 

Een kroon is een soort kapje dat precies over de eigen tand geschoven wordt. De eigen tand wordt eerst bijgeslepen, waarna er een kapje van metaal en/of porselein op vastgelijmd wordt. Door een kroon komt de vorm van de oorspronkelijke tand weer terug. Omdat een kroon op de eigen tand gelijmd zit, kun je er alles mee doen wat je met je eigen tanden ook zou kunnen.

Wanneer kiest de tandartsarts voor de toepassing van een kroon?

Indien een vulling niet genoeg houvast heeft. Wanneer een te groot deel van de tand verwijderd moet worden, is de oppervlakte waar de vulling moet komen te klein geworden.

Als de oorspronkelijke tand voor in de mond sterk verkleurd of misvormd is. De kroon is dan bedoeld om het aanzicht van de tanden te verbeteren.

Bruggen

Wanneer in een gebit één of meerdere tanden en/of kiezen missen, kan gekozen worden voor het plaatsen van een zogenaamde "brug". Hierbij worden aan weerszijden van de ontbrekende tand pijlers gemaakt. Deze pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen waar een kroon op gezet wordt. Tussen de kronen wordt dan een brugtussendeel of dummy geplaatst, die het gat overlapt.

Wanneer kiest de tandarts voor het toepassen van een brug?

om beter te kunnen kauwen

voor het cosmetische effect; om een gebit te verfraaien

om te voorkomen dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan of uitgroeien.

Implantaten

Een implantaat is te vergelijken met een kunstwortel. Het vervangt de aanwezige tandwortel en wordt door middel van een schroef in de kaak bezet. Een implantaat wordt gebruikt om er een kroon, brug of overkappingsprothese op te zetten. Omdat het implantaat in de kaak wordt gezet, wordt het van lichaamsvriendelijk materiaal gemaakt, zoals titanium, eventueel met een keramische laag.

In principe kan een implantaat bij iedereen met volgroeid kaakbot (ca. vanaf 18 jaar) worden geplaatst. Er moet echter wel voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat op te plaatsen. Een implantoloog kan dit beoordelen aan de hand van een CT-scan. Verder is het een randvoorwaarde dat het kaakbot en het tandvlees van de resterende tanden gezond zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit eerst behandeld moeten worden. 

Niet alleen bij de eigen tanden maar zeker ook bij een implantaat is het belangrijk dat het tandvlees in goede conditie is en goed wordt verzorgd. De overgang tussen de brug of kroon en het tandvlees moet goed schoon gehouden worden. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik regelmatig tandenstokers, flossdraad of ragers om de ruimte tussen de tanden zo goed mogelijk schoon te houden. Indien dit niet goed gebeurt is er een kans dat het tandvlees rondom het implantaat gaat ontsteken waardoor het implantaat los gaat zitten en pijn kan gaan veroorzaken.

Regelmatige controle door de tandarts is noodzakelijk nadat het implantaat is geplaatst. Hierbij wordt aandacht besteed aan de gezondheid van het tandvlees, de situatie van het kaakbot rondom de implantaten en de slijtage aan kroon, brug of prothese.

De kosten voor een implantaat zijn afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden en de zorgverzekering van de patiënt. Bij een gerenommeerde kliniek,  krijgt de patient vooraf een kostenbegroting en een behandelplan, die kunnen worden ingediend bij de zorgverzekeraar.

Kunst- of klikgebit of nieuwe vaste tanden

Wie de eigen tanden niet meer heeft of kan behouden, kan kiezen uit een aantal opties voor gebitsrenovatie:

-een kunstgebit

-een klikgebit

-nieuwe vaste tanden op implantaten

De keuze is onder andere afhankelijk van de persoonlijke wensen, de mogelijkheden die naar aanleiding van een CT-scan uit het onderzoek komen, de mondhygiëne en het beschikbare budget. Het verschil tussen de prothesen ligt met name in het zelf wel of niet uit kunnen nemen van de tanden.

Kunstgebit

Als men voor de eerste keer een kunstgebit neemt, wordt eerst een afdruk van de tanden en kaken gemaakt om een goede basis te hebben voor het kunstgebit. Daarna zullen de tanden en kiezen verwijderd moeten worden, die vervangen worden door het kunstgebit. De kiezen worden altijd als eerste getrokken, omdat het tandvlees nog moet helen. Pas op het moment dat het kunstgebit geplaatst wordt, zullen de tanden getrokken worden.

Een kunstgebit kan zelf worden uitgenomen en schoongemaakt. Een kleefpasta wordt gebruikt om het kunstgebit goed op de plaats te houden.

Klikgebit

Een andere optie is een klikgebit. Dit kan net als een kunstgebit zelf uitgenomen worden. Het verschil is echter dat het klikgebit vastgeklikt wordt op de kaak door middel van een tweetal implantaten. Hierdoor zit het stevig vast en is er geen kleefpasta meer nodig.

All-on-4

De nieuwste methode is een zogenaamde "All-on-4". Hierbij worden vier implantaten, zogenaamde kunstwortels, in de kaak gezet, waarop de prothese wordt vastgezet. Het benadert de eigen tanden het meest; deze prothese is dan ook niet zelf uit te nemen. Het grote voordeel is dat je alles kan doen wat je metje eigen tanden ook zou kunnen. Het gebit wordt ook gereinigd alsof het je eigen natuurlijke tanden zijn.

De voordelen van deze methode:

Vaste tanden en kiezen

Minder slinkende kaken

Een vrij gehemelte 

Geen kleefpasta meer nodig

Behoud van smaak

Laatste gebitsrenovatie ervaringen

10
19 april 2024 Gebitsrenovatie
“ Ik kan weer lachen! ” Leon

Ongeveer een half jaar geleden naar Istanbul gegaan om advies te vragen bij Tandartsreisturkije.

10
08 april 2024 Gebitsrenovatie
“ Ik kan weer eten en lachen! ” Btissame

Ik had heel veel stress om alleen naar Turkije te gaan.

10
05 april 2024 Gebitsrenovatie
“ Ik ben zeer tevreden! ” Nawzad

Alles ging geheel volgens het behandelingsplan.