Borstlift

Borstlift, alles wat je moet weten

Borstlift uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 563 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 4250,-
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: is 2 weken
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: Narcose
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Wouter van der Pot
Getoetst op 31 mei 2019

Een zwangerschap, borstvoeding, gewichtsverlies of zwaartekracht. Wat de oorzaak ook is, veel vrouwen vinden slapper wordende borsten vervelend. Soms denken vrouwen in deze gevallen een borstvergroting nodig te hebben, maar vaak is een borstlift (of mastopexie) noodzakelijk of wordt een combinatie van beide aangeraden. Op deze pagina lees je precies wanneer je hiervoor in aanmerking komt, hoe zo’n ingreep werkt en wat de ervaringen van anderen zijn.

Wat is een borstlift?

Bij een borstlift wordt overtollig huid van de borst verwijderd. Met de huid van de borst zelf maak je een soort push/up BH, waardoor er weer meer vulling bovenin komt en de tepel hoger wordt geplaatst, meer centraal op de borst. Indien wat meer volume gewenst is kun je in dezelfde operatie een implantaat (borstvergroting) plaatsen.

De behandeling

Een borstlift begint altijd met een consult bij de kliniek die je gekozen hebt. De arts bekijkt jouw borsten en bepaalt aan de hand daarvan wat de beste techniek is om jou te behandelen. Natuurlijk bespreekt hij of zij de behandeling uitvoerig met je, inclusief voor- en nazorg en eventuele complicaties. Hieronder lees je meer over de verschillende technieken die ingezet kunnen worden voor een borstlift.

 • De ankermethode

  Dit is de meest voorkomende methode. Om de borst goed te kunnen liften, en van de huid echt een soort ‘push-up BH’ te maken, ontkom je er in veel gevallen niet aan om zowel horizontaal (in de borstplooi) als verticaal (van tepel richting borstplooi) huid weg te halen. Vooral dit laatste stuk zorgt voor push-up effect. Knijp de huid van de onderkant van je borst maar eens samen, dan zul je zien dat veel volume meteen naar boven komt. Op de borst ontstaat een litteken in de vorm van een anker: rond het tepelhof, recht naar beneden en in de borstplooi, vandaar de naam van deze techniek.
 • De L-methode

  Een techniek die veel lijkt op de ankermethode is de L-methode. Eigenlijk is het hetzelfde litteken minus het stukje dat in de plooi doorloopt naar het midden toe. Dat is dus maar een klein verschil in litteken, en vaak is het resultaat wel een stuk minder goed voorspelbaar. In milde gevallen is het soms een optie. Dit hangt af van de hoeveelheid huid die verwijderd moet worden en het resultaat dat je wilt bereiken.
 • De verticale techniek

  Als je slechts last hebt van een middelmatige verslapping van je borsten, dan kan de arts kiezen voor de verticale techniek. Dit houdt in dat er geen huid weggenomen wordt in de borstplooi. Het litteken is dan dus iets minder. Echter, juist het litteken in de plooi is goed verstopt in die plooi en valt dus het minste op (als je staat). In gevallen waar de afstand van tepel tot plooi niet verkort hoeft te worden kan deze techniek een optie zijn.
 • De borstlift met litteken rondom het tepelhof

  Als er een heel klein beetje slapte is, of als het tepelhof te groot is, kun je kiezen voor een zogenaamde ‘peri-areolaire’ borstlift. Hierbij wordt een ring huid weggehaald rondom het tepelhof. De resterende huid wordt vervolgens naar het tepelhof toe gehecht. Hierdoor trek je dus alle huid wat strakker naar de tepel toe. Het lastige hiervan is dat je moet voorkomen dat je het tepelhof juist naar buiten toe trekt, ipv de omliggende huid naar binnen. Dat doe je door stevige hechtingen die niet te snel (of zelfs helemaal niet) oplost. Het kan voorkomen dat het tepelhof na verloop van tijd toch weer wat oprekt. Bovendien plat je de borst iets af door de huid hier op de top, waar je hem juist bol wil hebben, strak te trekken. Kortom; het is niet de makkelijkste techniek om een mooie vorm mee te bereiken. En je kunt er zeker geen push-up effect mee bereiken helaas.
 • Het fixeren van borstweefsel aan de borstspier of rib

  Naast het verwijderen van de huid en het hoger plaatsen van het tepelhof, wordt soms ook gekozen voor het fixeren van het borstweefsel op een hogere positie op de borstspier. Hierdoor komt de borst in zijn geheel weer wat hoger, is het idee. Dit kan dus alleen als er verder geen huidoverschot aanwezig is.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor borstlift om de juiste keuze te maken.

Alle borstlift reviews Alle borstlift klinieken

Het herstel

In sommige gevallen mag je een paar uur na de ingreep weer naar huis, maar het kan ook zijn dat je een nachtje in de kliniek moet blijven. Neem in ieder geval iemand mee die je naar huis kan brengen, want zelf mag je niet rijden. De eerste dagen zijn je borsten gezwollen en kunnen ze wat pijnlijk zijn. Hiervoor krijg je pijnstillers mee. Daarnaast is het belangrijk dat je de eerste paar weken altijd de stevige sportbeha draagt. De meeste klinieken zullen je van een goed zittende sport BH in de juiste maat voorzien.

Na een week of drie kun je weer verder met je dagelijkse leven, maar wees wel voorzichtig. Til geen zware dingen, lift je armen niet tot ver boven je hoofd en sla de sportschool nog even over. Het is belangrijk dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Na een week of zes ben je weer volledig hersteld.

Omdat er gebruik gemaakt kan worden van verschillende technieken en natuurlijk omdat ieder lichaam anders is, is het lastig om je voor te stellen wat bij jou het resultaat zal zijn. Om je hier toch een beetje mee te helpen, hebben we een aantal voor en na borstlift foto’s voor je verzameld van mensen die de behandeling al eerder ondergingen. Zo krijg je vast een idee van hoe het er bij jou uit kan gaan zien.

Borstlift kosten

Er zijn verschillende factoren van invloed op de prijs die jij betaalt voor een borstlift. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de techniek die gebruikt wordt en natuurlijk jouw situatie en het beoogde resultaat. Hoe meer er moet gebeuren, hoe duurder de behandeling is. Houd er in ieder geval rekening mee dat een borstlift tussen de € 4.000 en € 6.500 kost. Jouw arts zal je tijdens het eerste consult precies vertellen wat voor jou de kosten zijn.

De kosten van een borstlift hangen vaak ook af van welke kliniek je kiest. De ene kliniek is nou eenmaal duurder dan de ander. Let op: dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Ga dus niet per definitie voor de duurste of de goedkoopste, maar vergelijk klinieken. Zo vind je de beste chirurg voor jouw situatie.

Borstlift ervaringen

Een operatie is niet zomaar iets, dus het is logisch dat je je goed wilt voorbereiden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ervaringen van anderen te lezen die eerder deze ingreep ondergingen. Hieronder hebben we een aantal recente borstlift ervaringen verzameld.

Borstlift ervaringen

97
15 mei 2024 Borstlift
“ Het wachten waard!! ” Soraya

Jaren lang opzoek geweest naar de juiste chirurg.verwijderen van protheses,borstlift en liposuctie voor vullen van borsten eigen vet.

10
14 mei 2024 Borstlift
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Borstlift) ” Magda

Er wordt goed geluisterd wat je wilt en ze geven goed advies of het haalbaar is en of het ook kan. Je mag altijd bellen, goed bereikbaar en heel…

99
08 mei 2024 Borstlift
“ Uitstekend ” Petra

Veelgestelde vragen

Een borstlift is de ideale behandeling wanneer je borsten bijvoorbeeld na een zwangerschap of gewichtsverlies zijn gaan hangen.

Met een borstlift is het vaak mogelijk om je borsten weer terug te brengen naar de plek en hoogte waar ze vroeger zaten. Hierbij kun je er ook voor kiezen om door middel van een implantaat extra volume te creëren.

Een lift heeft twee belangrijke nadelen. Ten eerste het litteken. Niemand wil een litteken op haar borst, maar je kunt de tepel niet verplaatsen zonder een litteken te maken. Verder heeft het verplaatsen nog een belangrijk nadeel; het gevoel van de tepel wordt minder. Dat komt doordat je onherroepelijk enkele gevoelszenuwen doorneemt.


Iedere methode waarbij je haarimplantaten laat zetten zorgt voor een intensieve ingreep. Verdiep je dus goed in de klinieken waar je terecht kunt. Je kunt ze online gemakkelijk vergelijken op bijvoorbeeld ervaringen van eerdere patiënten, kosten en hoe vaak de arts een ingreep al heeft uitgevoerd. Ook kun je zien bij welke keurmerken en beroepsverenigingen klinieken zijn aangesloten.

Ja, in principe wel. Alleen als er sprake is van slechts een kleine vorm van verslapping, kan er zonder een operatie goed resultaat behaald worden. In dit geval wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van energie of warmte die via een apparaat onderhuids wordt afgegeven. Daardoor krimpt de huid en wordt het gestimuleerd om nieuw bindweefsel aan te maken. Hierdoor worden de huid en daarmee ook de borst gelift.

Deze ingreep wordt - net als bij plastisch chirurgie in het algemeen - alleen vergoed als er een medische noodzaak is. Denk hierbij aan nek- en rugklachten door hangende borsten of zodanig hangende borsten dat je niet meer normaal kunt functioneren. Laat je de behandelingen puur vanuit cosmetisch oogpunt uitvoeren? Dan krijg je niks vergoed.

Dat hangt onder meer af van de techniek die gebruikt wordt en van hoeveel je borsten hangen. Hoe meer huid er verwijderd moet worden, des te groter is de verplaatsing van het tepelhof. Het litteken zal dan ook groter zijn.

Dat verschilt per kliniek, hoewel het wel gebruikelijk is om een kosteloze eerste afspraak aan te bieden. Tijdens dit consult kun je samen met de specialist bekijken of de behandeling die jij op het oog hebt wel geschikt is voor het probleem dat je wilt aanpakken en of deze bij jou past. Daarnaast kun je tijdens zo’n gesprek een indicatie van de kosten aanvragen.

Een borstlift is een operatie en dat brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kun je verminderd gevoel hebben in je borst of tepel en is er kans op blijvende littekens of infecties (dit komt vaker voor bij rokers). Daarnaast zou het kunnen dat je een allergische reactie krijgt naar aanleiding van de verdoving of bijvoorbeeld het hechtingsmateriaal. Tijdens het eerste consult bespreekt de arts uitgebreid alle risico’s en wat je kunt doen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.