Facelift

Facelift, alles wat je moet weten

Facelift uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 851 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 5700
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: 2 weken
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: narcose
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Thanya Tha-In
Getoetst op 09 juli 2019

Heb jij last van rimpels in je gezicht die je ouder doen lijken dan je bent? Geen zorgen, daar kun je wat aan doen. Botox bijvoorbeeld, of chemische peelings en lasertherapie. Maar is jouw huid zo verslapt dat de contouren van je gezicht minder scherp worden? Dan is een facelift de beste optie. Zo zie je er direct frisser en jeugdiger uit.

Wat is een facelift?

Het klinkt misschien een beetje eng, een facelift, maar dat valt mee. Het is een cosmetische operatie waarbij een (plastisch) chirurg rimpels en plooien op jouw gezicht glad trekt. Hierbij wordt niet alleen de gezichtshuid onder handen genomen, maar ook de onderliggende vet-, spier- en bindweefsellaag. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende plekken:

  • Je wangen 
  • Je hals

De behandeling

Een facelift-behandeling begint altijd met een uitgebreid consult bij de kliniek die je hebt gekozen. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over de behandeling en wat deze behandeling voor jou betekent. Denk hierbij niet alleen aan het beoogde resultaat, maar ook aan nazorg. Een facelift is vaak een ingrijpende operatie die ervoor zorgt dat je een paar weken uit de running bent.

Daarnaast bespreek je met de arts welke techniek voor jou het beste resultaat zal opleveren. Er zijn namelijk verschillende technieken om een facelift uit te voeren.

De traditionele techniek  

Kies je voor een traditionele facelift, dan ga je vaak onder volledige narcose. De arts maakt vervolgens een incisie vlak voor je oor en achter je oor, zodat de huid losgemaakt kan worden van het onderliggende weefsel en de spieren.

Na het maken van de incisie wordt overtollig vet verwijderd en worden De huid en onderhuidse weefsels teruggelegd, opnieuw gespannen en gehecht.. Alles bij elkaar duurt dit enkele uren. De eerste 10 dagen is je gezicht gezwollen en voelt het vreemd aan. De bloeduitstortingen zijn meestal na een dag of tien verdwenen, de zwelling verdwijnt in de loop van enkele weken.  

De MACS-lift

De MACS-lift is een minder ingrijpende vorm van de traditionele facelift behandeling. Hier staat uiteraard wel tegenover dat het effect van een MACS-lift minder is dan bij de reguliere variant. Vaak kan de kaaklijn en de hals niet worden meegelift.

Bij een MACS facelift wordt onder plaatselijke verdoving aan beide zijden van het gezicht, voor je oor, een smal reepje huid verwijderd. Via dit sneetje wordt het onderhuidse bind- en spierweefsel (SMAS) aangetrokken en met hechtingen vastgezet aan het botvlies. Het resultaat is heel mooi en natuurlijk en blijft vijf tot tien jaar zichtbaar. Voor deze ingreep is niet altijd een narcose nodig, bespreek dit van tevoren met je arts.  

De halslift

Je kunt er ook voor kiezen om alleen je hals te liften. De hals veroudert vaak sneller dan de rest van het gezicht. Zo krijgen mensen bijvoorbeeld last van de zogenaamde “kalkoenhals”.

Bij een halslift maakt de chirurg een incisie achter je oor via de haarlijn naar het achterhoofd en een incisie onder de kin. De huid wordt losgemaakt van het onderliggende weefsel, overtollig vet wordt verwijderd en verslapte spieren verstrakt. Indien er sprake is van overtolige vet in de hals, wordt het vet met behulp van een liposuctie cannule weggezogen. Vervolgens wordt de huid teruggelegd, strakgetrokken en gehecht. Deze ingreep kan uitgebreid worden tot een halskaaklift, waarbij ook de kaakrand strakker gemaakt wordt. 

Vampire facelift

Dé techniek die onder meer gebruikt is door Kim Kardashian is de PRP-behandeling. Deze werd - mede dankzij haar - bekend als de vampire facelift. Dat is ook niet zo gek, want een vampire facelift begint met het afnemen van een of twee buisjes bloed. Jouw bloed wordt vervolgens een minuut of 5 in een centrifuge gezet waardoor het plasma loskomt.

Plasma heeft een hoge concentratie aan actieve groeifactoren en bloedplaatjes. Dit zorgt voor een stevigere en meer gehydrateerde huid. Het plasma wordt met behulp van kleine prikjes in de huid geïnjecteerd. Het eerste resultaat is direct zichtbaar, maar voor optimaal resultaat moet de behandeling nog wel een aantal keer herhaald worden.   

Het is goed om te weten dat de vampire facelift bedoeld is als huid verbeterende behandeling. Het resultaat is niet vergelijkbaar als een chirurgische facelift.

Liquid facelift

Vind je een facelift te ingrijpend? Of zie je een operatie überhaupt niet zo zitten? Dan is een liquid facelift misschien wat voor jou. Bij deze niet-operatieve behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende biologisch afbreekbare fillers. Zo wordt op een natuurlijke manier je eigen gezichtsvorm hersteld met een minimaal risico. Meer lees je op deze pagina over de liquid facelift.

Het herstel

Hoe het herstel van een ingreep verloopt, hangt af van de gebruikte techniek. Na een traditionele facelift mag je bijvoorbeeld niet autorijden. Neem dus iemand mee die je naar huis kan brengen. Je krijgt een soort elastische band om je hoofd om de hechtingen te beschermen. Je mag deze alleen afdoen om te douchen.

Vaak is het gezicht in het begin nog gezwollen en blauw. Dit verdwijnt binnen een paar weken. Na een week of 2 worden de hechtingen verwijderd. De littekens kunnen nog een aantal maanden pijnlijk en opgezwollen zijn. Geen zorgen, dit verdwijnt vrijwel altijd vanzelf.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor facelift om de juiste keuze te maken.

Alle facelift reviews Alle facelift klinieken

Facelift voor en na

Misschien vind je het lastig om je in te beelden wat voor resultaat een facelift bij jou zal geven. Het kan dan helpen om voorbeelden te bekijken. Hieronder zie je verschillende voor en na foto’s van mensen die de behandeling al eerder ondergingen. Zo heb je een idee van wat een facelift voor jou kan doen.

Facelift kosten

Hoeveel een facelift kost is afhankelijk van verschillende factoren. De meest bepalende factor hierin is natuurlijk de behandeling. Kies je voor een mini facelift, ook wel s-lift genoemd, een MACS lift of juist een volledige uitgebreide facelift operatie ? Ook de vorm van verdoving speelt een rol. Soms is een roesje voldoende, maar er zijn ook behandelingen die een volledige narcose en zelfs een overnachting in de kliniek vereisen. Dit draagt bij aan de kosten.

Een andere factor die prijsbepalend is, is de keuze voor een kliniek. Let op: kies niet per definitie voor de meest goedkope kliniek maar besteed veel tijd aan het vergelijken van klinieken. Zo vind je de beste chirurg voor jouw situatie. Het gaat immers wel om je gezicht. 

Facelift ervaringen

Er zijn dus verschillende technieken die gebruikt worden om een facelift uit te voeren. Ben je benieuwd naar hoe anderen deze behandelingen hebben ervaren? Dan ben je hier aan het goede adres. Hieronder lees je een aantal recente facelift ervaringen.


Facelift ervaringen

10
17 maart 2024 Facelift
“ MACS lift Acura Medisch Centrum 2023 ” Marina

Online heb ik echt alle klinieken zo lang afgespeurd om te kijken wat nou de beste kliniek is. Uiteindelijk bij deze arts en kliniek terechtgekomen.…

10
12 maart 2024 Facelift
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Facelift) ” Heidi

Dat ik heel blij ben met deze beslissing en dat het verblijf heel prettig is tijdens de operatie. Fijner dan in een ziekenhuis. En alles er omheen was…

10
11 maart 2024 Facelift
“ Natuurlijke jongere look ” Quirine

Bij Acura Medisch Centrum in Weert heb ik een MACS lift laten doen, met echt een heel natuurlijk resultaat. Dit is wat ik van tevoren ook had…

Veelgestelde vragen

Iedere methode waarbij je haarimplantaten laat zetten zorgt voor een intensieve ingreep. Verdiep je dus goed in de klinieken waar je terecht kunt. Je kunt ze online gemakkelijk vergelijken op bijvoorbeeld ervaringen van eerdere patiënten, kosten en hoe vaak de arts een ingreep al heeft uitgevoerd. Ook kun je zien bij welke keurmerken en beroepsverenigingen klinieken zijn aangesloten.

Deze behandeling werkt het beste tegen:

  • Diepe groeven tussen de neus en mondhoeken (nasolabiale plooien)
  • De uitgezakte huid aan de onderkaak (wangzakjes)
  • Verzakte jukbeenderen en diepe rimpels en plooien op de wangen
  • Losse huid, lijnen en een teveel aan vet in de hals


Nee. Plastische chirurgie wordt alleen vergoed als een behandeling wordt uitgevoerd uit medische noodzaak. Bij behandelingen die puur vanuit cosmetisch oogpunt gedaan worden, geldt geen vergoeding. Dit zijn bijvoorbeeld een borstvergroting, neuscorrectie, liposuctie en facelift. Je zult deze ingreep dus zelf moeten betalen.

Nee, helaas niet. Een facelift pakt de grote lijnen aan. Diepe rimpels en plooien worden dus verwijderd. Voor de kleinste rimpeltjes naast bijvoorbeeld je ogen, mond of op je voorhoofd is een andere behandeling vereist. Denk bijvoorbeeld aan botox. Wel wordt tijdens een klassieke volledige facelift ook het halsgebied meegenomen.

Dat verschilt per kliniek, hoewel het wel gebruikelijk is om een kosteloze eerste afspraak aan te bieden. Tijdens dit consult kun je samen met de specialist bekijken of de behandeling die jij op het oog hebt wel geschikt is voor het probleem dat je wilt aanpakken en of deze bij jou past. Daarnaast kun je tijdens zo’n gesprek een indicatie van de kosten aanvragen.


Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Bij een facelift loop je het risico op een beschadigde zenuw, haarverlies en het blijvend wegblijven van het gevoel in een deel van je gezicht. Daarnaast is er kans op het slecht genezen van littekens en allergische reacties op de verdovingsmiddelen. Gelukkig is de kans hierop erg klein. Zeker als je kiest voor een ervaren chirurg om je te behandelen.