Facelift

Heb jij last van rimpels in je gezicht die je ouder doen lijken dan je bent? Geen zorgen, daar kun je wat aan doen. Botox bijvoorbeeld, of chemische peelings en lasertherapie. Maar is jouw huid zo verslapt dat de contouren van je gezicht minder scherp worden? Dan is een facelift de beste optie. Zo zie je er direct frisser en jeugdiger uit.

Wat is een facelift?

Het klinkt misschien een beetje eng, een facelift, maar dat valt mee. Het is een cosmetische operatie waarbij een plastisch chirurg rimpels en plooien op jouw gezicht glad trekt. Hierbij neemt hij niet alleen de gezichtshuid onder handen, maar ook de onderliggende vet-, spier- en bindweefsels. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende plekken:

 • Je voorhoofd
 • Je wenkbrauwen
 • Je wangen
 • Je hals


Facelift voor en na

Misschien vind je het lastig om je in te beelden wat voor resultaat een facelift bij jou zal geven. Het kan dan helpen om voorbeelden te bekijken. Hieronder zie je verschillende voor en na foto’s van mensen die de behandeling al eerder ondergingen. Zo heb je een idee van wat een facelift voor jou kan doen.

De behandeling

Een facelift-behandeling begint altijd met een uitgebreid consult bij de kliniek die je hebt gekozen. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over de behandeling en wat deze behandeling voor jou betekent. Denk hierbij niet alleen aan het beoogde resultaat, maar ook aan nazorg. Een facelift is vaak een ingrijpende operatie die ervoor zorgt dat je een paar weken uit de running bent.

Daarnaast bespreek je met de arts welke techniek voor jou het beste resultaat zal opleveren. Er zijn namelijk verschillende technieken om een facelift uit te voeren.


 • De traditionele techniek

  Kies je voor een traditionele facelift, dan ga je onder volledige narcose. De arts maakt vervolgens een incisie vlak voor je oor, zodat de huid losgemaakt kan worden van het onderliggende weefsel en de spieren.

  Wordt je hals ook strakgetrokken? Dan loopt de snee door tot achter het oor. Wanneer de wangen, mondhoeken en neus-lippenplooi behandeld worden, loopt de snee door tot in de haargrens.

  Na het maken van de incisie wordt overtollig vet verwijderd en worden de verslapte aangezichtsspieren verstrakt. Dan wordt de huid teruggelegd, strakgetrokken en gehecht. Alles bij elkaar duurt dit enkele uren. De eerste 10 dagen is je gezicht gezwollen en voelt het vreemd aan. De bloeduitstortingen zijn meestal na een dag of tien verdwenen, de zwelling verdwijnt in de loop van enkele weken.

 • De mini facelift of MACS-lift

  Zoals de naam al doet vermoeden, is de mini facelift een minder ingrijpende vorm van de traditionele behandeling. Er worden kleinere sneetjes gemaakt en je kunt de behandeling laten uitvoeren onder een roesje of plaatselijke verdoving in plaats van volledige narcose. Hier staat uiteraard wel tegenover dat het effect van een minilift minder is dan bij de reguliere variant.

  Zowel de S-lift als de MACS-lift worden mini facelifts genoemd. Ze verschillen dan ook weinig van elkaar. De S-lift kan zowel je gezicht als de hals liften, maar niet het voorhoofd. Dit gebeurt door middel van kleine sneetjes naast je oor. Bij een MACS-lift gebeurt hetzelfde, alleen wordt daar behalve het huidweefsel ook het onderhuidse weefsel aangetrokken en met hechtingen vastgezet aan het botvlies. Het resultaat is heel mooi en natuurlijk en blijft tien tot vijftien jaar zichtbaar.

 • Vampire facelift

  Dé techniek die onder meer gebruikt is door Kim Kardashian is de PRP-behandeling. Deze werd - mede dankzij haar - bekend als de vampire facelift. Dat is ook niet zo gek, want een vampire facelift begint met het afnemen van een of twee buisjes bloed. Jouw bloed wordt vervolgens een minuut of 5 in een centrifuge gezet waardoor het plasma loskomt.

  Plasma heeft een hoge concentratie aan actieve groeifactoren en bloedplaatjes. Dit zorgt voor een stevigere en meer gehydrateerde huid. Het plasma wordt met behulp van kleine prikjes in de huid geïnjecteerd. Het eerste resultaat is direct zichtbaar, maar voor optimaal resultaat moet de behandeling nog wel een aantal keer herhaald worden.

 • De halslift

  Je kunt er ook voor kiezen om alleen je hals te liften. De hals veroudert vaak sneller dan de rest van het gezicht. Zo krijgen mensen bijvoorbeeld last van de zogenaamde “kalkoenhals”.

  Bij een halslift maakt de chirurg een incisie achter je oor via de haarlijn naar het achterhoofd. De huid wordt losgemaakt van het onderliggende weefsel, overtollig vet wordt verwijderd en verslapte spieren verstrakt. Vervolgens wordt de huid teruggelegd, strakgetrokken en gehecht. Deze ingreep kan uitgebreid worden tot een halskaaklift, waarbij ook de kaakrand strakker gemaakt wordt.

 • Liquid facelift

  Vind je een facelift te ingrijpend? Of zie je een operatie überhaupt niet zo zitten? Dan is een liquid facelift misschien wat voor jou. Bij deze niet-operatieve behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende biologisch afbreekbare fillers. Zo wordt op een natuurlijke manier je eigen gezichtsvorm hersteld met een minimaal risico. Meer lees je op deze pagina over de liquid facelift.

Het herstel

Hoe het herstel van een ingreep verloopt, hangt af van de gebruikte techniek. Na een traditionele facelift mag je bijvoorbeeld niet autorijden. Neem dus iemand mee die je naar huis kan brengen. Je krijgt een soort elastische band om je hoofd om de hechtingen te beschermen. Je mag deze alleen afdoen om te douchen.

Vaak is het gezicht in het begin nog gezwollen en blauw. Dit verdwijnt binnen een paar weken. Na een week of 2 worden de hechtingen verwijderd. De littekens kunnen nog een aantal maanden pijnlijk en opgezwollen zijn. Geen zorgen, dit verdwijnt vrijwel altijd vanzelf.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor facelift om de juiste keuze te maken.

Alle facelift reviews Alle facelift klinieken

Facelift kosten

Hoeveel een facelift kost is afhankelijk van verschillende factoren. De meest bepalende factor hierin is natuurlijk de behandeling. Kies je voor een mini facelift of juist een volledige uitgebreide behandeling? Ook de vorm van verdoving speelt een rol. Soms is een roesje voldoende, maar er zijn ook behandelingen die een volledige narcose en zelfs een overnachting in de kliniek vereisen. Dit draagt bij aan de kosten.

Een andere factor die prijsbepalend is, is de keuze voor een kliniek. Let op: kies niet per definitie voor de meest goedkope kliniek maar besteed veel tijd aan het vergelijken van klinieken. Zo vind je de beste chirurg voor jouw situatie. Het gaat immers wel om je gezicht.

Facelift ervaringen

Er zijn dus verschillende technieken die gebruikt worden om een facelift uit te voeren. Ben je benieuwd naar hoe anderen deze behandelingen hebben ervaren? Dan ben je hier aan het goede adres. Hieronder lees je een aantal recente facelift ervaringen.

Facelift ervaringen

98
23 mei 2019 Facelift
“ Beoordeling Boerhaave Medisch Centrum (Behandeling: Facelift) ” Anonieme gebruiker

Goede voorlichting bij het 1e consult. Eerste weken na de operatie vond ik zwaar, pijnlijk, slecht slapen. Na 3 maanden vind ik het resultaat mooi,…

93
23 mei 2019 Facelift
“ Beoordeling Boerhaave Medisch Centrum (Behandeling: Facelift) ” Anonieme gebruiker

ik ben erg gelukkig met het resultaat. Het heeft wel wat gekost qua energie maar ziet er prachtig uit! Bijna niemand heeft het gemerkt behalve dat ik…

90
22 mei 2019 Facelift
“ Ontzettend blij! ” Janet

Gekwalificeerde specialisten!

Veelgestelde vragen

Iedere methode waarbij je haarimplantaten laat zetten zorgt voor een intensieve ingreep. Verdiep je dus goed in de klinieken waar je terecht kunt. Je kunt ze online gemakkelijk vergelijken op bijvoorbeeld ervaringen van eerdere patiënten, kosten en hoe vaak de arts een ingreep al heeft uitgevoerd. Ook kun je zien bij welke keurmerken en beroepsverenigingen klinieken zijn aangesloten.

Deze behandeling werkt het beste tegen:

 • Diepe groeven tussen de neus en mondhoeken (nasolabiale plooien)
 • De uitgezakte huid aan de onderkaak (wangzakjes)
 • Verzakte jukbeenderen en diepe rimpels en plooien op de wangen
 • Losse huid, lijnen en een teveel aan vet in de hals


Nee. Plastische chirurgie wordt alleen vergoed als een behandeling wordt uitgevoerd uit medische noodzaak. Bij behandelingen die puur vanuit cosmetisch oogpunt gedaan worden, geldt geen vergoeding. Dit zijn bijvoorbeeld een borstvergroting, neuscorrectie, liposuctie en facelift. Je zult deze ingreep dus zelf moeten betalen.

Nee, helaas niet. Een facelift pakt de grote lijnen aan. Diepe rimpels en plooien worden dus verwijderd. Voor de kleinste rimpeltjes naast bijvoorbeeld je ogen, mond of op je voorhoofd is een andere behandeling vereist. Denk bijvoorbeeld aan botox. Wel wordt tijdens een klassieke volledige facelift ook het halsgebied meegenomen.

Dat verschilt per kliniek, hoewel het wel gebruikelijk is om een kosteloze eerste afspraak aan te bieden. Tijdens dit consult kun je samen met de specialist bekijken of de behandeling die jij op het oog hebt wel geschikt is voor het probleem dat je wilt aanpakken en of deze bij jou past. Daarnaast kun je tijdens zo’n gesprek een indicatie van de kosten aanvragen.


Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Bij een facelift loop je het risico op een beschadigde zenuw, haarverlies en het blijvend wegblijven van het gevoel in een deel van je gezicht. Daarnaast is er kans op het slecht genezen van littekens en allergische reacties op de verdovingsmiddelen. Gelukkig is de kans hierop erg klein. Zeker als je kiest voor een ervaren chirurg om je te behandelen.