Fillers

Fillers, alles wat je moet weten

Fillers uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 7.840 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 390, 1 ML
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: geen tot minimaal
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: geen tot plaatselijke verdoving
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Thanya Tha-In
Getoetst op 01 mei 2021

Krijg je steeds meer last van rimpels in je gezicht? Misschien vind je het zelfs wel vervelend om in de spiegel te kijken of jezelf op foto’s te zien. In dat geval wordt het tijd om er wat aan te doen. Met behulp van fillers kun je rimpels verminderen en de contouren van je gezicht verbeteren. Op deze pagina lees je onder meer over de behandeling, de kosten en ervaringen van anderen.

Wat zijn fillers?

Vanaf dat je ongeveer 25 jaar oud bent, wordt de collageen- en elastineproductie in je huid minder. Het resultaat? Een slappere, verouderde huid. Ook het gehalte hyaluronzuur in de huid wordt rond die leeftijd minder. Roken en zonlicht kunnen dit effect nog verder versnellen. Om de huid weer glad te trekken, worden fillers geplaatst.

Fillers bestaan uit hyaluronzuur. Inderdaad, dit is een lichaamseigen stof. Je lichaam zal het op termijn dan ook zelf afbreken. Meestal gebeurt dit tussen de negen en twaalf maanden, maar dat is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De plaats van de injectie
  • De kwaliteit van de huid
  • Erfelijkheid
  • De mimiek van het gezicht
  • Hoe je lichaam reageert op hyaluronzuur

Soorten rimpels

Er zijn verschillende soorten rimpels die zich in je gezicht kunnen voordoen. Welk type behandeling bij jou het beste resultaat oplevert, is afhankelijk van het soort rimpels dat je hebt.

Dynamische rimpels

Deze rimpels ontstaan door spieractiviteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdrimpels. Dit zijn rimpels die ontstaan doordat je je gezicht beweegt op een bepaalde manier. Dynamische rimpels kunnen het beste behandeld worden met botox.

Statische rimpels

Rimpels die niet minder of erger worden naarmate je je gezicht beweegt, heten statische rimpels. Deze kunnen verholpen worden door het gebruik van een vulmiddel: fillers of een combinatie van botox en fillers.

Het eerste consult

Voordat er fillers bij je geplaatst worden, heb je altijd eerst een gesprek met de arts die je gaat behandelen. Tijdens dit eerste consult bespreek je precies met hem of haar wat je dwarszit en waar je voor behandeld wilt worden. De arts zal je gezicht bekijken en op basis daarvan met je bespreken wat voor jou het beste resultaat oplevert.

Wees vooral ook eerlijk over wat je verwacht van het resultaat. Misschien heb je onrealistische verwachtingen of kan de arts je juist een bepaalde behandeling adviseren. Hoe dan ook is het slim om van tevoren op te schrijven wat je precies wilt weten en je vast in te lezen in de behandeling. Tijdens het consult kun je dan alle mogelijke vragen stellen. 

Fillers gezicht

Je kunt de behandeling laten uitvoeren op verschillende plekken in je gezicht. Wat voor jou het beste resultaat oplevert, bespreekt de arts met je tijdens het eerste consult. Zo kun je kiezen voor:

  • Neus fillers
  • Fillers in je wallen
  • Kaaklijn fillers
  • Lipfillers
  • Kinfillers
  • Traangootfillers
  • Fillers voorhoofd

Voor de behandeling

Drink 24 uur voor de behandeling geen alcohol en slik geen aspirine of ibuprofen. Deze middelen verdunnen je bloed. De eerste 24 uur na de behandeling kun je dit dus ook beter niet doen. Sowieso is het verstandig om de behandeling niet vlak voor bepaalde sociale events te plannen. Het behandelde gebied kan namelijk wat opzwellen of blauw worden.

De behandeling

Het product dat ingespoten wordt - de filler zelf dus - wordt vaak gemengd met een verdovend middel. Zo voel je alleen het prikje van de naald, maar zal de behandeling daarna niet erg pijnlijk zijn. Je wordt dus niet apart verdoofd. Wel kun je er soms voor kiezen om vooraf ook een verdovende zalf te smeren. Bespreek dit als je dit wilt tijdens het eerste consult met je arts.

Hoe lang de behandeling in totaal duurt, is afhankelijk van de hoeveelheid filler die wordt ingespoten en op hoeveel plekken dit gebeurt. In de meeste gevallen sta je binnen een half uur tot een uur weer buiten.

Permanente fillers

Goed om te weten is dat alle middelen die je tegenwoordig kunt laten inspuiten tijdelijk zijn. Je lichaam breekt het na negen tot twaalf maanden zelf weer af. Dan zal het effect dus verminderen. Permanente fillers zijn sinds 2015 verboden in Nederland. 

Waarom, horen we je denken, want je wilt toch niet continu opnieuw langs moeten komen? Snappen we. Maar permanente fillers zijn een stuk risicovoller dan de tijdelijke variant. De kans op complicaties is erg groot. Je lichaam zal permanente exemplaren namelijk sneller afstoten waardoor de filler gaat vervormen en bijvoorbeeld bulten in je huid kunnen ontstaan.

Wie mag de behandeling uitvoeren?

Iedere basisarts mag in Nederland cosmetische behandelingen uitvoeren, dit is wettelijk zo geregeld. Omdat het injecteren van fillers kan zorgen voor een flink extra zakcentje, is het voor veel artsen interessant om dit erbij te doen. En dat kan risico’s opleveren. Het kan dan namelijk best zo zijn dat je behandeling wordt uitgevoerd door iemand die wettelijk gezien wel bevoegd is, maar niet of minder bekwaam.

Per 1 juli 2019 is de titel ‘cosmetisch arts’ een beschermde titel in Nederland. Een cosmetisch arts heeft een gerichte en erkende opleiding gevolgd voor het uitvoeren van fillerbehandelingen. Dit betekent dat niet iedereen zich meer zomaar cosmetisch arts mag noemen.  

Doe daarom altijd goed research naar je arts. Check zijn of haar reviews op een onafhankelijke reviewwebsite en controleer of een arts  BIG geregistreerd is en welke titel de arts draagt. 

Het herstel

De eerste dagen kunnen het behandelde gebied pijnlijk aanvoelen. Schrik ook niet van blauwe plekken, deze trekken binnen een paar dagen weer weg. In principe kun je direct weer aan het werk, maar zorg er wel voor dat er niet te veel druk op je gezicht komt te staan. Pas dus op met bukken en zware dingen tillen en ga niet sporten. Ook is het verstandig om de eerste week dat bezoekje aan de zonnebank of sauna over te slaan en geen behandelingen te laten uitvoeren door een schoonheidsspecialist. Na een paar uur mag je wel weer lippenstift en andere make-up gebruiken.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor fillers om de juiste keuze te maken.

Alle fillers reviews Alle fillers klinieken

Het resultaat

Na de behandeling zie je direct verschil. Je huid is voller en de rimpels minder. Schrik niet, het kan goed zijn dat je gezicht dikker is dan de bedoeling was. Er kunnen zelfs blauwe plekken ontstaan. Na een dag of drie trekt dit weer weg en zal het resultaat van fillers langzaam zichtbaar worden. Het duurt ongeveer twee weken voor het definitieve effect zichtbaar is, omdat de filler ook nog effect heeft op de huid en oppervlakkige rimpels.

Fillers verwijderen

Ben je zelfs na een paar weken heel ontevreden over het resultaat en wil je de opvulling er het liefst zo snel mogelijk weer uit hebben? Dat kan. Neem dan contact op met de kliniek of arts die je behandeld heeft. Hij of zij kan hyaluronidase inspuiten op de plekken waar eerder fillers zijn ingespoten. Hyaluronidase breekt hyaluronzuur af en zal het effect van de behandeling dus teniet doen.

Fillers voor en na

Het kan lastig zijn om in te schatten wat de behandeling precies voor jouw gezicht kan doen. Daarom is het fijn om fillers voor en na foto’s te bekijken. Zo kun je zien wat het effect van een behandeling is bij iemand in een soortgelijke situatie als die van jou. Daarnaast kun je voor en na foto’s van fillers bijvoorbeeld vergelijken met die van botox. Zodat je kunt bepalen welke behandeling voor jou de beste is. Natuurlijk helpt een arts je ook altijd bij deze beslissing tijdens een eerste consult.

Fillers kosten

Laten we voorop stellen dat fillers niet goedkoop zijn. Ga dus niet voor een aanbieding of een goede deal, maar maak een weloverwogen beslissing. Je betaalt namelijk niet alleen voor het middel zelf, maar bijvoorbeeld ook voor de ervaring van de behandelend arts. En daar zit een prijskaartje aan.

De kosten voor fillers lopen flink uiteen. Omdat er verschillende merken zijn met verschillende prijzen, maar vooral ook omdat er een enorm verschil zit in de hoeveelheid filler die ingespoten wordt. Voor de minste hoeveelheid kun je rekenen op zo’n 300 euro. Dit bedrag kan oplopen tot wel 3.000 euro als je je hele gezicht laat behandelen.

Fillers ervaringen

Je kunt de behandeling op veel verschillende plekken laten uitvoeren. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te checken of je bij een goede, ervaren arts in de stoel zit. Door ervaringen van anderen te lezen, maak je al een goede start. Ervaringen van mensen die in dezelfde kliniek behandeld zijn of de behandeling juist ergens anders hebben laten doen. Zo heb je vergelijkingsmateriaal.


Fillers ervaringen

90
18 maart 2024 Fillers
“ Professionele aanpak ” Wilma

Vanaf het begin dat de kliniek bestaat ben ik al klant, nu ruim 12 jaar. Iedere behandeling is professioneel. Het consult en de nazorg zijn heel…

10
18 maart 2024 Fillers
“ Zeer tevreden ” Mirjam

Deskundig, duidelijk, eerlijk en hartelijk, echt ‘n heel fijne ervaring, ik kan het iedereen zeker aanraden!

10
18 maart 2024 Fillers
“ Kundig & professioneel! ” Claire

Tobias geeft zeer goed advies, is erg kundig en professioneel. Goede service, ik ben zeer tevreden.

Veelgestelde vragen

Je kunt na de behandeling last krijgen van zwelling en blauwe plekken op de behandelde gebieden. Deze mag je na een paar uur gewoon camoufleren met bijvoorbeeld foundation of concealer. Ook kan het zijn dat de behandelde gebieden de eerste dagen nog wat gevoelig zijn. Geen zorgen, dit trekt vanzelf weg.


Je komt niet in aanmerking voor de behandeling als je allergisch bent of een allergische reactie hebt gehad op hyaluronzuur. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je geen fillers laten inspuiten. Dit mag natuurlijk wel nadat je gestopt bent met borstvoeding geven. Ook kan de arts een behandeling weigeren als je al een (andere) filler hebt op de plek die je wilt laten behandelen. De arts bespreekt bovenstaande scenario’s altijd met je tijdens een eerste consult.


Er zijn legio aan klinieken die de behandeling aanbieden. De beste vind je onafhankelijke reviews te lezen van mensen die eerder de behandeling ondergingen. Dit kan bijvoorbeeld op KliniekErvaringen.nl. Je kunt daarnaast ook altijd even het BIG-register checken. In dit register moeten artsen zich verplicht registreren. Zo kun je precies zien wat zijn of haar bevoegdheden zijn.

Fillers bestaan tegenwoordig uit de lichaamseigen stof hyaluronzuur. Dit betekent dat je lichaam het middel langzaamaan zal afbreken en het effect van de behandeling minder wordt. Omdat dit niet altijd wenselijk is, werden voorheen ook nog wel eens permanente fillers gezet. De naam zegt het eigenlijk al: die zijn gemaakt van een middel dat niet afgebroken worden en een blijvend effect geven. Omdat daarbij meer risico is op bijwerkingen en ontsiering van het gezicht, zijn permanente fillers sinds 2015 in Nederland verboden. Voorbeelden van permanente producten zijn: Artecoll, Artefill, PMS siliconenolie, BioAlcamid, Dermalive en Aquamid.


Er zijn flink wat verschillende merken fillers op de markt. Niet iedere kliniek gebruikt dezelfde merken en niet ieder merk heeft dezelfde kwaliteit. Goedgekeurde veilige merken zijn onder meer Restylane, Juvederm, Princess, Glytone, Belotero, Emervel, Teosyal en Esthelis. Vraag altijd aan de arts of kliniek welk merk zij gebruiken en zoek dit op via internet. Zo weet je precies waar je aan toe bent.


Je ziet direct resultaat na de behandeling, maar het kan wel zijn dat de behandelde plekken dan nog wat gezwollen of zelfs blauw zijn. Geen zorgen, dit trekt na een dag of drie weg. Na twee weken zie je het uiteindelijke resultaat van de fillers. Dit houdt ongeveer negen tot twaalf maanden aan. Daarna breekt je lichaam de filler langzaam af en vermindert het effect langzaamaan.

Vooral bij je neus, mondhoeken en jukbeenderen kan het goed zijn dat er na de behandeling een zwelling optreedt. Ook blauwe plekken zijn niet zeldzaam. Geen zorgen, na een dag of drie trekt dit weg. Houdt de zwelling bij jou een stuk langer aan of heb je veel pijn op de plek waar fillers zijn gezet? Neem dan contact op met de kliniek of arts die je behandeld heeft.


De warmte van de sauna zorgt ervoor dat het ingespoten middel sneller afgebroken worden door je lichaam. Daarnaast heb je kans op infectiegevaar. De fillers worden geplaatst door met kleine naaldjes in je gezicht te prikken. Vlak na de behandeling heb je daarom kleine wondjes op de plekken waar je de behandeling hebt laten uitvoeren. Je kunt de sauna dus beter even links laten liggen als je net de behandeling hebt laten doen.


Nee, helaas niet. Alleen als het medisch noodzakelijk is, wordt een plastisch chirurgische behandeling vergoed. Omdat het plaatsen van fillers eigenlijk altijd cosmetisch en dus niet noodzakelijk is, zul je dit zelf moeten betalen.


Botox en fillers worden vaak met elkaar in verband gebracht, omdat ze beide rimpels kunnen verminderen. Ze verschillen echter wel degelijk van elkaar. Bij een behandeling met botox wordt een spierverslappend middel in de huid gespoten. Terwijl er bij fillers een middel in je huid gespoten wordt om de huid strakker te trekken.

Sinds het verbieden van permanente fillers in 2015 zijn er maar weinig mensen die last hebben van complicaties na de behandeling. Maar omdat het gaat om een ingreep, zijn er altijd bepaalde risico’s. Zo kan het zijn dat je een allergische reactie hebt op het hyaluronzuur dat in je huid gespoten wordt. Je kunt dan kleine bobbeltjes of een infectie in je huid krijgen. Is dit het geval? Neem dan direct contact op met de kliniek waar je behandeld bent. De arts kan dan hyaluronidase inspuiten, een middel dat hyaluronzuur oplost.

Nee, juist niet. Als een arts de juiste soort fillers gebruikt dan heb je geen risico op klonteren en is masseren niet nodig. Sterker nog, het kan het effect juist teniet doen. Kliniek raden aan om de eerste 48 uur van het behandelde gebied af te blijven.