Liposuctie

Hoe je ook je best doet: soms blijkt het gewoon super moeilijk om door middel van een dieet en veel sporten het lichaam te krijgen dat je zou willen. Maar met behulp van liposuctie (of liposculptuur) is het mogelijk om dat laatste hardnekkige en ongewenste vet te laten verwijderen. Je kan een behandeling op veel plekken laten toepassen, zoals bijvoorbeeld je buik, je billen, je borsten en je heupen.

WAT IS EEN LIPOSUCTIE PRECIES?

Een liposuctie betekent letterlijk vet (lipo) wegzuigen (suctie). De behandeling is vooral geschikt bij mannen en vrouwen waarbij diëten en sporten niet lijken te helpen om overmatig vet weg te krijgen.

Een andere naam voor liposuctie is liposculptuur. Deze tweede benaming is in het leven geroepen om een duidelijk verschil aan te geven met de grovere werkwijze bij de oudere liposuctie behandelingen. Liposculptuur is een dus een nieuwere en wat subtielere werkwijze. Deze behandeling wordt door bijna alle klinieken in Nederland toegepast.

Er wordt niet direct gestart met het afzuigen van vet, want eerst wordt het vetweefsel geïnjecteerd met een tumescente vloeistof. Dat is een waterige oplossing die zorgt voor een samentrekking van de daar aanwezige bloedvaten, zodat de arts het vet makkelijker kan wegzuigen. Het zorgt voor minder schade dan bij de klassieke liposuctie.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor liposuctie om de juiste keuze te maken.

Alle liposuctie reviews Alle liposuctie klinieken

EEN INTAKEGESPREK IS DE JUISTE START

Als je een liposuctie behandeling overweegt, regel dan eerst een intakegesprek bij een kliniek. De chirurg zal met jou al je wensen doornemen en precies aangeven wat je kan verwachten. Je medische achtergrond komt verder aan bod, net zoals je eventuele medicijngebruik. Je huid wordt gecontroleerd op voldoende elasticiteit.

Door al dit soort zaken in acht te nemen, bepaalt de arts of een liposculptuur voor jou een geschikte behandeling is. Zo ja, dan wordt gestart met het maken van het behandelplan en het inplannen van de operatie.

EEN LIPOSUCTIE BEHANDELING

 • Foto’s en gewicht voor medisch rapportage

  Bij een liposuctie word je op de operatiedag eerst gewogen en maakt de kliniek foto’s die in je medische rapportage terechtkomen.

 • Markeringen

  Met een stift geeft de plastisch chirurg op je lichaam de gebieden aan waar het vet verwijderd zal worden.

 • Narcose

  Meestal vindt een behandeling plaats onder plaatselijke verdoving. Heel soms wordt er voor een algehele narcose gekozen.

 • Kleine sneetjes in de huid

  Als de plek verdoofd is, maakt de arts in de huid kleine sneetjes. Op die manier is het makkelijker om de vloeistof in te spuiten in het vetweefsel.

 • Dertig tot negentig minuten

  Het inspuiten duurt zo’n dertig tot negentig minuten. De precieze tijdsduur hangt af van de grootte van de plek waar vet wordt weggezogen. Soms kunt u een beetje een branderig gevoel ervaren.

 • Vet weghalen

  Als de vloeistof na een half uur is ingewerkt, gaat de chirurg met een zeer dunne zuignaald die hol is het vet weghalen dat onder je huid zit. Hier gebruikt hij ook een vacuümpomp bij. Hij maakt gebruik van kruislingse bewegingen zodat er geen onderhuidse tunneltjes verschijnen.

 • Pijnloze behandeling

  Van de behandeling voel je nagenoeg niets. De incisies worden na het afzuigen van het vet gehecht en afgedekt met een verband.

HERSTEL NA DE LIPOSUCTIE

Als je behandelt bent, mag je in principe meteen naar huis; althans als je plaatselijk verdoofd was. Bij algehele narcose moet je meestal nog een paar uur in het ziekenhuis of de betreffende kliniek blijven. Je mag in elk geval in beide gevallen niet autorijden, dus zorg altijd dat iemand je op komt halen.

De kans bestaat dat er tot een dag na de behandeling nog vloeistofresten de wonden uitsijpelen. Je kunt daarom het beste kleding dragen die vies mag worden. Elastisch verband zorgt ervoor dat de zwellingen minder worden, iets wat je zo’n 2 tot 4 weken moet dragen. Tot een dag of drie na de liposuctie kan het gebied waar u behandeld bent nog pijnlijk zijn.

De eerste zeven dagen na de operatie moet je in elk geval geen zwaar werk doen. Beweeg wel regelmatig om het herstel te bevorderen. Na ongeveer zeven dagen kun je je reguliere werkzaamheden weer hervatten. Je hebt in die week vaak ook de controlebehandeling waar tegelijkertijd ook de hechtingen er weer uit worden gehaald. Na zo’n vier à zes maanden is pas goed zichtbaar wat het uiteindelijke resultaat van de behandeling is.

COMPLICATIES EN RISICO’S

Een liposuctie levert meestal geen complicaties op, maar toch kunnen de volgende zaken heel soms optreden. Je pigment kan veranderen zodat je huid op plekken wat bruiner wordt. Ook kan er een soort cellulitis optreden en ervaren patiënten soms kleine bloedingen. Overige complicaties zijn:

 • Weefselafsterving
 • Zwelling
 • Interne vochtophopingen
 • Niet normale gevoeligheid van het gebied waar je behandeld bent

RESULTATEN VAN EEN LIPOSUCTIE

Als je een liposuctie hebt ondergaan, merk je dat er veel minder vetweefsel zit op de plekken waar je behandeld bent. De contouren van je lichaam zijn weer extra strak en beter gevormd. Pas na zes maanden is het eindresultaat echt goed zichtbaar. De zwelling is dan volledig weg en ook het weefsel dat zich onder je huid bevindt, is dan weer hersteld. Een liposculptuur of liposuctie is behoort in Nederland tot de cosmetische ingrepen die het meest voorkomen. Over het algemeen zijn de meeste mensen uiterst content met het eindresultaat.

Liposuctie voor en na

LIPOSUCTIE PRIJS

De prijs van een behandeling wordt grotendeels bepaald door de plek waar de ingreep plaats moet vinden. Zo is het in de hals meestal het goedkoopste (vanaf €950) en kan een liposuctie in de heupen soms wel oplopen tot ruim €3000. Ook de liposuctie kliniek waar je je laat behandelen is mede bepalend voor de prijs. Zorg er dus voor dat je goed de verschillende prijzen met elkaar vergelijkt, zodat je niet onnodig te veel betaalt.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Wil je weten wat de liposuctie ervaringen van andere patiënten zijn? Op deze pagina heb je een duidelijk overzicht van de ervaringen van mensen die je voorgingen. Ze zijn per kliniek en per soort behandeling gerangschikt. Misschien dat het je helpt bij het kiezen van de juiste kliniek voor je liposculptuur. Want zeg nou zelf: echte reviews van mensen zijn toch veel geloofwaardiger dan de verhalen die de klinieken zelf weergeven? Een cosmetische ingreep is niet zomaar iets, dus dan wil je natuurlijk wel goed beslagen ten ijs komen en er alles aan doen om voor jezelf de juiste kliniek te vinden.

Laatste liposuctie ervaringen

90
10 december 2018 Liposuctie
“ Uitstekend ” Anonieme gebruiker

De Persoonlijke benadering ,aandacht en behandeling door deskundige mensen, wat je mag verwachten in een kliniek, is goed met elkaar afgestemd.

10
03 december 2018 Liposuctie
“ Kundig en zorgzaam ” Merel

Zeer betrokken en kundige mensen met persoonlijke benadering, heldere communicatie.

10
30 november 2018 Liposuctie
“ buitengewoon goed ” Annie

Buitengewoon goed. Uitstekende Dr. Don. Ook het personeel is erg goed. Daarbij zijn ze allemaal heel lief. Ik zou geen andere kliniek aan willen…

Bekijk reviews
Bekijk klinieken