Liposuctie

Je let goed op je voeding, sport regelmatig en toch wil het maar niet lukken om het overtollige vet weg te krijgen. Klinkt bekend? Met behulp van liposuctie of liposculptuur kun je dat hardnekkige vet wél laten verdwijnen. Of het nou op je buik, benen of kin zit. Hoe dat precies werkt en wat het kost, lees je hier.

Liposuctie of liposculptuur?

Het wegzuigen van vet, dat is wat liposuctie letterlijk betekent. Het is een behandeling die vooral ingezet wordt wanneer overtollig vet zelfs na een lange periode van streng dieet en sporten niet werkt. Vaak zie je in zo’n geval dat het vet zich ophoopt op een bepaalde plek, bijvoorbeeld op de buik of benen.

Een andere naam voor liposuctie is liposculptuur. Dit betekent in feite hetzelfde, namelijk het wegzuigen van vet. Echter verschilt de behandelmethode van beide benamingen. Liposculptuur hanteert namelijk een nieuwere, subtielere werkwijze dan de grove manier waarop tijdens een liposuctie te werk gegaan wordt. De meeste klinieken in Nederland gebruiken tegenwoordig liposculptuur.

Voor- en na foto's

Ben je benieuwd naar wat een dergelijke ingreep precies voor jou kan doen? Bekijk dan eens deze liposuctie voor en na foto’s om te bepalen of dit voor jou misschien een optie is. Tip: neem de foto’s die je mooi vindt mee naar je eerste consult, dan krijgt de arts ook een goed beeld van wat jouw beoogde resultaat is.Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor liposuctie om de juiste keuze te maken.

Alle liposuctie reviews Alle liposuctie klinieken

De behandeling

Een behandeling begint altijd met een intakegesprek bij de kliniek die jij op het oog hebt. Tijdens dit gesprek bespreek je met de arts wat je precies verwacht van de ingreep, of dit realistische verwachtingen zijn en wat je medische achtergrond is. Dit laatste om te bepalen of je geen verhoogd risico op complicaties hebt. Ook wordt je huid vast gecontroleerd op elasticiteit. Op basis van de intake bepaalt hij of zij of liposculptuur voor jou inderdaad een goede ingreep is.


 • De voorbereiding

  Om een medisch dossier op te bouwen, worden vooraf altijd foto’s gemaakt van jouw lichaam en worden je maten opgemeten. Voor je verdoofd wordt, tekent de arts met een stift op jouw lichaam nauwkeurig de plekken af waar vet weggezogen gaat worden.
 • De verdoving

  Een liposculptuur-behandeling kan zowel onder volledige narcose als onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Steeds vaker wordt gekozen voor deze laatste variant, omdat je dan minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven. De arts verdooft dan alleen de plekjes waar de naalden ingebracht zullen worden.
 • De operatie

  Zodra de verdoving werkt, maakt de arts sneetjes op de vooraf aangegeven plekken. Hierin wordt langzaam tumescent vloeistof gespoten. Dankzij deze vloeistof zwellen vetcellen op en kunnen ze makkelijker opgezogen worden. Dit inspuiten duurt ongeveer een half tot anderhalf uur. Dit ligt uiteraard volledig aan de grootte van de plek waar vet moet worden weggezogen

  Zodra de vloeistof is ingewerkt, kan de arts pas echt van start. Met een dunne, holle naald en een vacuümpomp zuigt hij het vet onder de huid weg. Dit gebeurt in kruislingse bewegingen zodat er geen tunnels ontstaan. Gedurende de ingreep, checkt de chirurg regelmatig of de juiste hoeveelheid vet op de juiste plek verdwijnt.
 • Hechtingen

  Zodra de arts klaar is worden de sneetjes gehecht. Als er slechts hele kleine sneetjes gebruikt worden, dan kan hij of zij er nog wel eens voor kiezen om dit niet te doen en de huid op natuurlijke wijze te laten genezen. Meestal worden wondjes echter gehecht. Bij liposculptuur van de buik of benen worden nog wel eens drains achtergelaten, deze kleine slangetjes voeren het overtollige wondvocht af. Na een à twee dagen mogen deze drains er weer uit.

Liposuctie uitleg behandeling

Het herstel

Als er gekozen is voor een plaatselijke verdoving dan mag je na enkele uren weer naar huis. Je mag niet autorijden, dus zorg wel dat iemand je kan komen halen. De huid kan pijnlijk zijn, blauw worden en opzwellen, dit is normaal en trekt na enkele weken weer weg. In het geval van een ingreep in de buik, draag je de eerste twee tot drie weken een corset. Bij de benen is dit een soort strakke panty. De druk die deze kledingstukken op jouw huid geven zorgen voor een sneller herstel, draag deze dus wel.

Het kan tot 24 uur na de operatie zijn dat er nog wat vocht uit de wondjes lekt, draag daarom kleding die vies mag worden. Na 24 uur mag je alweer douchen. Werken kan na ongeveer vier dagen, maar dit is uiteraard afhankelijk van hoe jij je voelt en wat voor werk je doet. Probeer de eerste zes weken in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk te doen. Het duurt ongeveer zes tot acht maanden voor je volledig hersteld bent.


Het resultaat

Vanwege de zwelling - zo’n ingreep is immers best een aanslag op je lichaam - duurt het even voor je het uiteindelijke resultaat van de liposculptuur ziet. Het eindresultaat is pas echt goed zichtbaar na zes maanden. Het weefsel onder de huid is dan weer volledig hersteld. Je zult zien dat je een stuk minder vet hebt.

Prijs

Een richtprijs geven voor een liposuctie of liposculptuur is lastig. De prijs van deze behandeling is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:

 • De plek van de ingreep
 • Hoeveel vet er weggehaald moet worden
 • De prijs die de kliniek hanteert

Vet wegzuigen van de onderkin kan bijvoorbeeld al vanaf 950 euro, terwijl dat bij de benen kan oplopen tot zo’n 3.000 euro. Vergelijk klinieken bij jou in de buurt, om tot een goede prijs te komen.

Ervaringen

Ervaringen van anderen kunnen je helpen om te beslissen of een operatie echt iets voor jou is. Lees daarom hieronder de laatste liposuctie ervaringen die wij voor je hebben verzameld.

 • Liposuctie ervaringen
 • Veelgestelde vragen
 • Klinieken per stad

Liposuctie ervaringen

10
17 januari 2019 Liposuctie
“ Beoordeling Kliniek Heyendael Nijmegen (Behandeling: Liposuctie) ” S

De operatie was alles waard. Het resultaat is boven mijn verwachting en meer dan ik hoopte !!

90
15 januari 2019 Liposuctie
“ Persoonlijk betrokken ” Anonieme gebruiker

Dr Don is een zeer persoonlijk betrokken persoon. Heel eerlijk over het te verwachten resultaat, reëel. Een fijne betrokken arts waar je jezelf aan…

82
15 januari 2019 Liposuctie
“ Deskundig ” Anonieme gebruiker

Ze zijn erg deskundig, zeer vriendelijk personeel, goede ondersteuning voor tijdens en na de ingreep

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de risico’s van een liposuctie?

  Een liposuctie is over het algemeen een veilige ingreep die meestal geen complicaties oplevert. Toch kan het soms zijn dat je pigment veranderd waardoor de huid op sommige plekken bruiner wordt of dat er cellulitis optreed. Andere risico’s zijn:

  • Infecties
  • Weefselafsterving
  • Zwelling
  • Interne vochtophopingen
  • Overgevoeligheid van het behandelde gebied


 • Hoe vind ik een goede kliniek?

  Er zijn tegenwoordig zoveel klinieken die een behandeling als liposuctie of liposculptuur aanbieden, dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Daarom hebben we voor jou een onafhankelijke vergelijker gemaakt, waar je reviews van verschillende klinieken kunt lezen. Belangrijk is in ieder geval dat een kliniek goed gecertificeerd is en jij je goed voelt bij de behandelend arts.
 • Wanneer kom ik in aanmerking voor liposuctie?

  Als je last hebt van vetophopingen die je zodanig storen dat je er een operatie voor over hebt, dan is het zeker een optie. Voorwaarde is wel dat je huid elastisch genoeg is en je BMI niet hoger ligt dan 30. In dat geval zul je eerst moeten afvallen.
 • Blijven er littekens achter na de operatie?

  Ja, een diepe snee in de huid zorgt altijd voor een litteken. De sneetjes zijn bij een liposuctie en liposculptuur echter zo klein - niet groter dan twee tot drie millimeter - dat deze nauwelijks zichtbaar zullen zijn.
 • Worden liposuctie en liposculptuur vergoed door de verzekering?

  Nee. Omdat er nooit een medische reden is om liposuctie of -sculptuur te ondergaan, zal een zorgverzekeraar deze ingreep helaas niet vergoeden.

Klinieken per stad

Bekijk reviews
Bekijk klinieken