Liposuctie

Je let goed op je voeding, sport regelmatig en toch wil het maar niet lukken om het overtollige vet weg te krijgen. Klinkt bekend? Met behulp van liposuctie of liposculptuur kun je dat hardnekkige vet wél laten verdwijnen. Of het nou op je buik, benen of kin zit. Hoe dat precies werkt en wat het kost, lees je hier.

Liposuctie of liposculptuur?

Het wegzuigen van vet, dat is wat liposuctie letterlijk betekent. Het is een behandeling die vooral ingezet wordt wanneer overtollig vet zelfs na een lange periode van streng dieet en sporten niet werkt. Vaak zie je in zo’n geval dat het vet zich ophoopt op een bepaalde plek, bijvoorbeeld op de buik of benen.

Een andere naam voor liposuctie is liposculptuur. Dit betekent in feite hetzelfde, namelijk het wegzuigen van vet. Echter verschilt de behandelmethode van beide benamingen. Liposculptuur hanteert namelijk een nieuwere, subtielere werkwijze dan de grove manier waarop tijdens een liposuctie te werk gegaan wordt. De meeste klinieken in Nederland gebruiken tegenwoordig liposculptuur. Een buikwandcorrectie in combinatie met een liposuctie is een veel uitgevoerde behandeling.

Voor- en na foto's

Ben je benieuwd naar wat een dergelijke ingreep precies voor jou kan doen? Bekijk dan eens deze liposuctie voor en na foto’s om te bepalen of dit voor jou misschien een optie is. Tip: neem de foto’s die je mooi vindt mee naar je eerste consult, dan krijgt de arts ook een goed beeld van wat jouw beoogde resultaat is.


Goed behandelbare zones


liposuctie zones

  • Rug, onder de billen
  • Buik, dijen
  • Onderkin liposuctie


Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor liposuctie om de juiste keuze te maken.

Alle liposuctie reviews Alle liposuctie klinieken


De behandeling

Een behandeling begint altijd met een intakegesprek bij de kliniek die jij op het oog hebt. Tijdens dit gesprek bespreek je met de arts wat je precies verwacht van de ingreep, of dit realistische verwachtingen zijn en wat je medische achtergrond is. Dit laatste om te bepalen of je geen verhoogd risico op complicaties hebt. Ook wordt je huid vast gecontroleerd op elasticiteit. Op basis van de intake bepaalt hij of zij of liposculptuur voor jou inderdaad een goede ingreep is.


  • De voorbereiding

    Om een medisch dossier op te bouwen, worden vooraf altijd foto’s gemaakt van jouw lichaam en worden je maten opgemeten. Voor je verdoofd wordt, tekent de arts met een stift op jouw lichaam nauwkeurig de plekken af waar vet weggezogen gaat worden.
  • De verdoving

    Een liposculptuur-behandeling kan zowel onder volledige narcose als onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Steeds vaker wordt gekozen voor deze laatste variant, omdat je dan minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven. De arts verdooft dan alleen de plekjes waar de naalden ingebracht zullen worden.
  • De operatie

    Zodra de verdoving werkt, maakt de arts sneetjes op de vooraf aangegeven plekken. Hierin wordt langzaam tumescent vloeistof gespoten. Dankzij deze vloeistof zwellen vetcellen op en kunnen ze makkelijker opgezogen worden. Dit inspuiten duurt ongeveer een half tot anderhalf uur. Dit ligt uiteraard volledig aan de grootte van de plek waar vet moet worden weggezogen

    Zodra de vloeistof is ingewerkt, kan de arts pas echt van start. Met een dunne, holle naald en een vacuümpomp zuigt hij het vet onder de huid weg. Dit gebeurt in kruislingse bewegingen zodat er geen tunnels ontstaan. Gedurende de ingreep, checkt de chirurg regelmatig of de juiste hoeveelheid vet op de juiste plek verdwijnt.
  • Hechtingen

    Zodra de arts klaar is worden de sneetjes gehecht. Als er slechts hele kleine sneetjes gebruikt worden, dan kan hij of zij er nog wel eens voor kiezen om dit niet te doen en de huid op natuurlijke wijze te laten genezen. Meestal worden wondjes echter gehecht. Bij liposculptuur van de buik of benen worden nog wel eens drains achtergelaten, deze kleine slangetjes voeren het overtollige wondvocht af. Na een à twee dagen mogen deze drains er weer uit.

Liposuctie uitleg behandeling

Het herstel

Als er gekozen is voor een plaatselijke verdoving dan mag je na enkele uren weer naar huis. Je mag niet autorijden, dus zorg wel dat iemand je kan komen halen. De huid kan pijnlijk zijn, blauw worden en opzwellen, dit is normaal en trekt na enkele weken weer weg. In het geval van een ingreep in de buik, draag je de eerste twee tot drie weken een corset. Bij de benen is dit een soort strakke panty. De druk die deze kledingstukken op jouw huid geven zorgen voor een sneller herstel, draag deze dus wel.

Het kan tot 24 uur na de operatie zijn dat er nog wat vocht uit de wondjes lekt, draag daarom kleding die vies mag worden. Na 24 uur mag je alweer douchen. Werken kan na ongeveer vier dagen, maar dit is uiteraard afhankelijk van hoe jij je voelt en wat voor werk je doet. Probeer de eerste zes weken in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk te doen. Het duurt ongeveer zes tot acht maanden voor je volledig hersteld bent.


Het resultaat

Vanwege de zwelling - zo’n ingreep is immers best een aanslag op je lichaam - duurt het even voor je het uiteindelijke resultaat van de liposculptuur ziet. Het eindresultaat is pas echt goed zichtbaar na zes maanden. Het weefsel onder de huid is dan weer volledig hersteld. Je zult zien dat je een stuk minder vet hebt.

Prijs

Een richtprijs geven voor een liposuctie of liposculptuur is lastig. De prijs van deze behandeling is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:

  • De plek van de ingreep
  • Hoeveel vet er weggehaald moet worden
  • De prijs die de kliniek hanteert

Vet wegzuigen van de onderkin kan bijvoorbeeld al vanaf 950 euro, terwijl dat bij de benen kan oplopen tot zo’n 3.000 euro. Vergelijk klinieken bij jou in de buurt, om tot een goede prijs te komen.

Ervaringen

Ervaringen van anderen kunnen je helpen om te beslissen of een operatie echt iets voor jou is. Lees daarom hieronder de laatste liposuctie ervaringen die wij voor je hebben verzameld.

Liposuctie ervaringen

10
18 maart 2024 Liposuctie
“ Een 10 ” Lina

Ik ben zeer tevreden over mijn behandeling. Positieve ervaring van begin tot nazorg. Nu afwachten op het resultaat, maar voorlopig zeer gelukkig met…

10
15 maart 2024 Liposuctie
“ Beoordeling Nationaal Huidcentrum (Behandeling: Liposuctie) ” Miranda stoffer

Werd erg vriendelijk ontvangen. Fijne ruimte voor degene die patiënt brengt. Dr. Fouché is erg vriendelijk en kundig, je kan alle vragen stellen die…

10
15 maart 2024 Liposuctie
“ Beoordeling Nationaal Huidcentrum (Behandeling: Liposuctie) ” Natalia

Ik ben vriendelijk en goed ontvangen. Duidelijke uitleg van de behandeling en de behandeling zelf viel reuze mee. Ik zou jullie zeker aanbevelen.

Veelgestelde vragen

Een liposuctie is over het algemeen een veilige ingreep die meestal geen complicaties oplevert. Toch kan het soms zijn dat je pigment veranderd waardoor de huid op sommige plekken bruiner wordt of dat er cellulitis optreed. Andere risico’s zijn:

  • Infecties
  • Weefselafsterving
  • Zwelling
  • Interne vochtophopingen
  • Overgevoeligheid van het behandelde gebied


Er zijn tegenwoordig zoveel klinieken die een behandeling als liposuctie of liposculptuur aanbieden, dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Daarom hebben we voor jou een onafhankelijke vergelijker gemaakt, waar je reviews van verschillende klinieken kunt lezen. Belangrijk is in ieder geval dat een kliniek goed gecertificeerd is en jij je goed voelt bij de behandelend arts.


Als je last hebt van vetophopingen die je zodanig storen dat je er een operatie voor over hebt, dan is het zeker een optie. Voorwaarde is wel dat je huid elastisch genoeg is en je BMI niet hoger ligt dan 30. In dat geval zul je eerst moeten afvallen.

Ja, een diepe snee in de huid zorgt altijd voor een litteken. De sneetjes zijn bij een liposuctie en liposculptuur echter zo klein - niet groter dan twee tot drie millimeter - dat deze nauwelijks zichtbaar zullen zijn.

Nee. Omdat er nooit een medische reden is om liposuctie of -sculptuur te ondergaan, zal een zorgverzekeraar deze ingreep helaas niet vergoeden.

Dat hangt af van waar op je lichaam je vet laat weghalen en hoeveel vet dit is. Meestal duurt de operatie ongeveer een á twee uur. Omdat je meestal plaatselijk verdoofd wordt of een roesje krijgt kun je in veel gevallen na de operatie naar huis en hoef je dus niet te overnachten in de kliniek.


Een behandeling kan alleen uitgevoerd worden als jouw huid elastisch genoeg is. Bedenk daarnaast dat dit geen oplossing is om veel gewicht te verliezen. Met liposuctie en liposculptuur verbeter je de contouren van je lichaam, bijvoorbeeld door vet weg te halen van je heupen, maar je zult er geen tientallen kilo’s mee afvallen. Ook cellulitis, oftewel een sinaasappelhuid, wordt niet opgelost met liposuctie of liposculptuur.


Als je BMI hoger is dan 30 kan er geen liposuctie of liposculptuur uitgevoerd worden. Je zult dan eerst moeten afvallen voor je de behandeling kunt ondergaan. Een liposuctie of liposculptuur helpt echt alleen tegen de laatste vetophopingen die je met sporten en diëten niet wegkrijgt, het is helaas geen middel om snel gewicht mee te verliezen.


Meestal wordt vet weggehaald door middel van liposuctie op de buik, billen, bovenbenen en de taille. Maar ook de hals en onderkin komen in aanmerking voor een behandeling. Neem eens contact op met een kliniek om een vrijblijvende intake in te plannen. Een cosmetisch arts kan je precies vertellen of liposuctie of liposculptuur in jouw geval een goede oplossing is.


Dat ligt aan jouw behandelend arts en de kliniek die je kiest. Vaak zal de voorkeur uitgaan naar een plaatselijke verdoving, omdat de impact hiervan op jouw lichaam een stuk minder is en je daarmee ook sneller weer naar huis kunt. Wil je toch een narcose? Bespreek dit dan in het eerste consult. Let op: het kan zijn dat hier extra kosten aan verbonden zitten.


Behalve rust houden, is er helaas vrij weinig dat je kunt doen. Natuurlijk is het naast rust, belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Door gezond te eten en veel water te drinken bijvoorbeeld. Zo krijgt jouw lichaam de tijd om optimaal te herstellen. Rook je? Probeer dit dan zo lang mogelijk niet te doen. Roken heeft een zeer nadelig effect op je herstel na een liposuctie.

Een liposuctie en liposculptuur zijn beide ingrijpende behandelingen. Herstellen duurt dus even. Hoe lang het herstel precies duurt verschilt per behandeling, bespreek dit vooraf dus goed met je behandelend arts. In principe mag je na een week of vier weer volop bewegen en is het na zes tot negen maanden volledig hersteld. Wanneer je weer aan het werk mag, hangt af van het werk dat je doet. Doe je bureauwerk? Dan zul je sneller weer aan de slag kunnen dan wanneer je lichamelijk intensief werk doet.


Dat weet je helaas nooit, maar je kunt er wel voor zorgen dat je van tevoren realistische verwachting hebt. Bespreek dit goed met je arts tijdens het eerste consult. Liposuctie en liposculptuur zorgen ervoor dat vetophopingen verwijderd worden, bijvoorbeeld op de heupen of buik. Het is belangrijk dan je voor en na de behandeling gezond leeft en blijft leven. Een goed voedingspatroon en regelmatig bewegen dus. Een toename in gewicht zal het resultaat van de behandeling waarschijnlijk teniet doen.


Ja. Liposuctie en liposculptuur zijn operaties en kunnen complicaties met zich meebrengen. Een geïrriteerde huid na een behandeling is echter niet vreemd. Vaak moet de huid herstellen en wordt hij enigszins blauw of zwelt licht op. Dit is niet erg en zal na een paar dagen minder worden. Heb je last van een infectie of gaan de irritaties niet over? Neem dan contact op met je arts.


Gelukkig zijn de littekens na een behandeling niet erg groot, denk aan ongeveer een halve centimeter. Het is afhankelijk van de reactie van jouw huid hoe zichtbaar deze zullen zijn. De een reageert hier heftiger op dan de ander. Over het algemeen trekt de roodheid en de zwelling na een paar weken weg. Je kunt smeren met littekencrème om de littekens nog minder zichtbaar te maken. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk zonlicht. Ga je toch de zon in? Smeer dan altijd met een goede zonnebrandcrème met hoge factor.


Ja, je krijgt helaas geen garantie voor een blijvend resultaat. Zodra je aankomt in gewicht, zal het effect van een behandeling ook minder worden. Voor een optimaal resultaat is het dus belangrijk dat je ook na de behandeling gezond blijft leven en regelmatig beweegt.