Maagballon

Een maagballon zorgt ervoor dat je maag wordt opgevuld, waardoor je minder kunt eten. Je kunt deze op verschillende manieren laten plaatsen.

Behandelmethodes maagballon

Inslikken
Je slikt de maagballon in. Na een bepaalde tijd verlaat deze op natuurlijke wijze je lichaam. 

Endoscopie
Via de mond wordt de maagballon met een soort slangetje in je maag geplaatst.

Wat is een maagballon?

Heb je overgewicht en lukt het je maar niet om dit kwijt te raken? Ook al eet je gezond en sport je regelmatig? Dan kan een maagballon een oplossing zijn. Door een ballonnetje van siliconen gevuld met een vloeistof - zoals een zoutoplossing - wordt je maag gevuld. Je maag zit hierdoor eigenlijk altijd al een beetje vol, waardoor je het hongergevoel onderdrukt en minder eet. Je kunt hierdoor zo’n tien tot vijftien procent van je lichaamsgewicht verliezen. 

Het eerste consult

Een behandeling begint altijd met een intakegesprek bij de kliniek die jij op het oog hebt. Tijdens dit gesprek bespreek je met de arts wat je precies verwacht van de ingreep, of dit realistische verwachtingen zijn en wat je medische achtergrond is. Dit laatste om te bepalen of je in aanmerking komt voor de operatie en geen verhoogd risico op complicaties hebt. Daarnaast is het goed om te weten dat je voeding en leefstijl misschien moeten veranderen na het plaatsen van een maagballon. Het is belangrijk dat je gezond eet en regelmatig beweegt. De specialist zal je tijdens het eerste consult uitleggen hoe dit zit.

Inslikbare maagballon

Een inslikbare maagballon - de naam zegt het al - slik je in. Het is een soort capsule waar de lege ballon in opgevouwen zit. Aan die capsule zit een slangetje, deze slik je uiteraard niet door. Door dit slangetje wordt de ballon namelijk met vloeistof gevuld zodra de capsule in de maag is aangekomen. Via een röntgenfoto wordt gekeken of de ballon goed zit en goed gevuld is. Daarna wordt het slangetje weer verwijderd door de specialist. 

De maagballon is gemaakt van speciaal materiaal dat na een week of zestien langzaam oplost. Daardoor loopt de maagballon langzaam leeg, de vloeistof én de ballon verlaten via je darmen je lichaam. Op natuurlijke wijze dus, daar merk je weinig van.

Endoscopische maagballon

Een maagballon kan ook geplaatst worden door middel van een endoscopie. Dit is een soort slang waarmee de specialist via je keel de maagballon in je maag plaatst. Diezelfde slang zorgt er vervolgens voor dat de maagballon gevuld wordt. Een maagballon die op deze manier geplaatst wordt, moet handmatig verwijderd worden. Dit gaat dus niet vanzelf, maar gebeurt eveneens met een endoscopie via de slokdarm. De maagballon wordt via het slangetje in je keel leeggehaald en weer omhoog getrokken. 

Na de behandeling

Je kunt na een behandeling waarbij een maagballon is geplaatst direct naar huis. Vaak sta je binnen een uur weer buiten. Wel kan het verstandig zijn om iemand mee te nemen die je naar huis kan brengen. Je kunt je een beetje oncomfortabel of misselijk zijn door de maagballon. Dit is sowieso iets dat de eerste dagen na het plaatsen van de maagballon vaak voorkomt. Veel mensen voelen zich misselijk of moeten zelfs overgeven. Als het goed is, trekt dit na een paar dagen weg. Heb je pijn? Bel dan direct de kliniek waar je bent behandeld. 

Het resultaat 

Je ziet niet direct resultaat na de plaatsing van een maagballon, je voelt het natuurlijk wel. Er zit iets in je maag dat er eerst nog niet zat en dat is even wennen. Het is de bedoeling dat je daardoor anders gaat eten. Niet alleen minder, maar ook gezonder. Zodat je langzaamaan afvalt. Gemiddeld verliezen mensen ongeveer twintig procent van hun lichaamsgewicht.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor maagballon om de juiste keuze te maken.

Alle maagballon reviews Alle maagballon klinieken

De risico’s

Een maagballon is in principe heel veilig, maar net als bij iedere andere behandeling kunnen er complicaties optreden. Zo is er een kleine kans dat je een maagzweer krijgt door de maagballon. En zijn misselijkheid, een opgezette buik en overgeven bijwerkingen die vaak voorkomen.

De kosten

Een maagballon kost tussen de twee- en vijfduizend euro. Wat de prijs precies is, hangt af van de soort maagballon die je kiest. Zo is een inslikbare maagballon vaak een stuk duurder dan een maagballon die endoscopisch geplaatst wordt. Daarnaast rekenen klinieken verschillende prijzen. De specialist vertelt je tijdens het eerste consult precies wat de kosten van een maagballon zijn in jouw situatie.

Vergoeding maagballon

Een behandeling met een maagballon wordt niet vergoed door je zorgverzekering. Dit wordt namelijk gezien als een cosmetische behandeling. Alleen medisch noodzakelijke behandelingen kunnen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Denk je toch dat je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding? Neem dan altijd eerst contact op met je zorgverzekering. Je hebt namelijk toestemming nodig voor de behandeling.

Maagballon ervaringen

10
31 maart 2024 Maagballon
“ Edo Aarts blijft bereikbaar ” Anonieme gebruiker

Inmiddels 2 jaar meer dan 12 kilo lichter. Het blijft een heel gevecht maar hou het vol. Ik belde laatst dr Aarts en hij nam gewoon op. Ik wil…

14
30 december 2023 Maagballon
“ Onprofessioneel en ongeïnteresseerd ” Anonieme gebruiker

Ik ben al een tijdje uit contact met de kliniek maar vind toch dat mijn verhaal de wereld in moet om anderen te behoeden.

88
13 september 2023 Maagballon
“ Aanrader ” Anonieme gebruiker

Al 2 jaar gegoogeld en reviews gelezen, toen beslissing gemaakt info op te vragen, binnen 24 uur terug gebeld, afspraak binnen 10 dagen, meteen…

Veelgestelde vragen

Een kliniek vinden begint met het vergelijken van reviews van verschillende klinieken. Bekijk ook eens de voor- en nafoto’s van iedere kliniek of specialist die je op het oog hebt. Belangrijk is daarnaast dat een kliniek goed gecertificeerd is en jij je goed voelt bij de behandelend arts.

Ja hoor, dat kan. Let er hierbij wel op dat een eerste consult niet altijd kosteloos is, dat verschilt per kliniek. Voel je hierdoor niet verplicht om de behandeling uit te laten voeren als de kliniek of specialist toch niet is wat je had verwacht. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij de specialist en kliniek waar je je laat behandelen. 

Omdat de behandelmethoden en de daarbij horende technieken veel van elkaar verschillen. Daarnaast rekenen klinieken verschillende prijzen. Het vergelijken van klinieken kan daarom echt veel geld schelen. Maar laat je keuze niet alleen afhangen van de prijs, het is belangrijker dat de behandeling goed gebeurt. Kies dus altijd voor een ervaren en gekwalificeerde specialist.

De maagballon is een perfecte behandeling voor mensen die flink wat kilo’s kwijt moeten, maar niet in aanmerking komen voor een operatieve maagverkleining zoals een gastric bypass of gastric sleeve. De precieze benodigde BMI verschilt nog wel eens per kliniek, maar over het algemeen is een maagballon geschikt voor mensen met een BMI tussen de 28 en 40.

Nee, het laten plaatsen van een maagballon is eigenlijk geen operatie. Er wordt via de mond iets geplaatst, daardoor levert het geen littekens op.

Nee, een maagballon laten plaatsen doet in principe geen pijn, het is hooguit wat ongemakkelijk. Je krijgt daarom ook geen verdoving.

Het laten plaatsen van de maagballon duurt ongeveer een half uur. Dit is inclusief het maken van de röntgenfoto’s om te kijken of de ballon goed zit. Als je daarbij het inleidende en afsluitende gesprek optelt, zul je na ongeveer een uur weer buiten staan. 

Door te luisteren naar de specialist die je behandeld heeft. Hij of zij zal je precies vertellen wat je wel of niet kunt na de behandeling. En hoe je jouw levensstijl moet veranderen. Het is namelijk belangrijk dat je specifieke dingen wel of juist niet eet. En vooral niet te veel. Veel klinieken bieden een nazorgtraject na een maagverkleining zoals een maagballon.

Als je je nieuwe levensstijl volhoudt is het resultaat in principe blijvend. 

Nee, maar dit geldt eigenlijk voor elke behandeling. Ieder lichaam is anders en reageert daarom ook anders op een plastisch chirurgische of cosmetische ingreep. Het bekijken van voor- en nafoto’s helpt je om een bepaald beeld te krijgen van het mogelijke resultaat. Maar de kans bestaat altijd dat een ingreep op jou een ander effect heeft dan op iemand anders. De specialist die je gaat behandelen, kan je vertellen welk resultaat voor jou mogelijk is.