Chemische peeling

Door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld zonlicht, roken of acne, kan je huid oneffenheden vertonen. Een chemische peeling kan ervoor zorgen dat deze oneffenheden op de huid minder zichtbaar worden. Een chemische peeling zorgt er daarnaast voor dat de huid zachter en gelijkmatiger aanvoelt.

Wat is een chemische peeling?

Bij een chemische peeling wordt op de huid een chemische vloeistof aangebracht die in de huid trekt en deze in lichte mate ‘beschadigt’. Hierdoor wordt de huid gedwongen zich te herstellen en te vernieuwen door het aanmaken van nieuwe huidcellen. Wanneer dit gebeurt, worden oppervlakkige rimpels geëgaliseerd en worden oneffenheden minder zichtbaar. Ook pigmentafwijkingen kunnen op deze manier worden aangepakt.

Voor wie is een chemische peeling geschikt?

Een peeling is geschikt voor mensen die zich storen aan oneffenheden, zoals bijvoorbeeld pigmentvlekjes en oppervlakkige rimpels, in de huid van het gezicht, hals of decolleté. Ook kan een chemische peeling ingezet worden als behandeling tegen huidproblemen zoals acné.

Voor wie is een chemische peeling niet geschikt?

In sommige gevallen is een chemische peeling af te raden. Wanneer rimpels te diep in de huid liggen, zal een chemische peeling niet het gewenste resultaat bereiken. Een chemische peeling egaliseert oneffenheden, maar helpt niet bij het tegengaan van huidveroudering. Wanneer dat wel de wens is, kan gekeken worden naar een alternatief, zoals bijvoorbeeld botox of fillers.

Hartritmestoornissen kunnen een een contra-indicatie zijn voor een chemische peeling. Hoewel deze twee dingen in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben, heeft Fenol (een van de stoffen die wordt gebruikt voor chemische peelings) hartritmestoornissen als mogelijke bijwerking.

Als je wilt weten of je wel of niet geschikt bent voor een chemische peeling, is het verstandig om een consult aan te vragen bij een huidtherapeut of cosmetisch chirurg.

Consult voor een chemische peeling

Een cosmetisch arts of huidtherapeut zal tijdens een consult je huid goed bekijken. Op basis van dit vooronderzoek wordt bepaald welke behandeling het best past bij jouw huid en jouw persoonlijke wensen en verwachtingen. Ook zal tijdens dit intakegesprek gevraagd worden naar eventuele huidaandoeningen, allergieën en ziektes. De consulent zal foto’s maken voor het medisch dossier. Soms wordt naast deze foto’s ook een huidscan gemaakt.

Het is belangrijk om een zo realistisch mogelijke verwachting te hebben van de behandeling. In dit gesprek zul je daarom worden voorgelicht over het te verwachten resultaat, maar ook over mogelijke risico’s en complicaties bij een chemische peeling. Het is belangrijk dat je al je vragen over de chemische peeling tijdens het consult aan de behandelaar stelt. Tijdens het consult zal ook worden uitgelegd hoe de chemische peeling precies wordt uitgevoerd, zodat je ook in dat opzicht weet wat je te wachten staat. In veel gevallen is het van belang dat je in de periode voor de behandeling start met het aanbrengen van een crème die de werking van de chemische peeling versterkt. Ook hierover zul je worden geïnformeerd.

De behandeling

Aan het begin van de behandeling zal de gezichtshuid diep worden gereinigd, waarna de gekozen vloeistof op de huid van het gezicht zal worden aangebracht. Voor een chemische peeling kunnen verschillende stoffen worden gekozen. Vaak gebruikte stoffen zijn Glycolzuur, Salicylzuur, Trichloorzazijnzuur en Fenol. Deze stoffen dringen door in de huid en zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag wordt verwijderd.

Welke stof voor de behandeling wordt gekozen en in welke concentratie, is afhankelijk van het gewenste resultaat. Dit bepaalt ook de periode die nodig is om de werkzame stof in de gezichtshuid te laten trekken. Grofweg varieert dit van een half uur tot twee uur.

Bij een chemische peeling wordt de huid vooraf niet verdoofd. Ook wordt de behandeling niet onder narcose uitgevoerd. Het gevoel van de peeling wordt door de meeste mensen omschreven als brandend, prikkelend, tintelend of bijtend, maar is niet pijnlijk en daardoor gedurende de behandeling goed te dragen.

Nadat de vooraf bepaalde behandeltijd is verstreken, wordt het gezicht opnieuw gereinigd om de werkzame vloeistof van de huid te verwijderen. Afhankelijk van het soort peeling is het mogelijk dat de huid na de behandeling wordt afgedekt met pleisters of een masker. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig en is het voldoende wanneer de behandelaar een laag zalf of crème op het gezicht aanbrengt.

Nazorg bij een chemische peeling

De herstelperiode na een chemische peeling wordt bepaald door de vloeistof die is gekozen voor de behandeling. Kort na de behandeling kun je naar huis. Hoewel je na de behandeling niet toonbaar bent, is het resultaat over het algemeen niet pijnlijk. En hoewel het volledig herstellen van de huid enkele weken in beslag neemt, kun je je dagelijkse activiteiten direct hervatten. Het is echter van belang om ervoor te zorgen dat de huid voortdurend goed beschermd is tegen zonlicht, bij voorkeur door een zonnebrandcrème met hoge factor. Er wordt met klem afgeraden om in de weken na een chemische peeling onder de zonnebank te gaan.

Na de behandeling zal door de behandelaar een crème of zalf worden voorgeschreven. Hiermee kun je de behandelde huid insmeren om de huid te beschermen en het herstel te bevorderen. In de meeste gevallen zal worden geadviseerd om tijdens de herstelperiode geen make-up te gebruiken. Doorgaans is de behandelde huid na twee weken voor het grootste deel hersteld. Daarna kan het nog een aantal weken duren voordat de rode of roze kleur van de huid volledig is genormaliseerd.

Risico’s en complicaties bij een chemische peeling

Na de chemische peeling kan de behandelde huid strak en droog aanvoelen. Dit is normaal. Doordat het beschermlaagje van de huid is verwijderd, is de huid (tijdelijk) dunner en ziet de huid er rood uit. Ook kan het voorkomen dat na de behandeling korstjes op de huid ontstaan. Dit is normaal en deze verschijnselen zullen in de herstelperiode langzaam verdwijnen.

In uitzonderlijke gevallen kunnen na een chemische peeling littekens ontstaan. Ook een allergische reactie op de peeling kan voorkomen, maar is zeer zeldzaam.

Aandachtspunten bij het vinden van een cosmetisch arts

Hoewel een chemische peeling een relatief kleine ingreep is, is het belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Als je op zoek bent naar een huidtherapeut of cosmetisch arts voor het uitvoeren van een chemische peeling, kun je in eerste instantie websites van behandelaars en klinieken bekijken. In de meeste gevallen zijn voor- en na-foto’s van verschillende soorten chemische peelings te vinden. Ook kun je eventueel navraag doen over het aantal soortgelijke behandelingen dat een behandelaar heeft uitgevoerd. Op deze website kun je zien welke klinieken een chemische peeling uitvoeren. Ook kun je zien hoe consumenten die jou voorgingen de behandeling en behandelaar bij verschillende klinieken hebben beoordeeld.

Kosten van een chemische peeling

De kosten voor een chemische peeling lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gekozen peelingmiddel en het te behandelen deel van het gezicht, de hals en/of het decolleté. Grofweg kunnen de kosten voor een chemische peeling variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Het is belangrijk om deze kosten met elkaar te vergelijken. Het is echter sterk af te raden om de prijs een doorslaggevende factor te laten zijn in de keuze voor een behandelaar of kliniek.

Vergoeding van een chemische peeling

De reden om een cosmetische peeling te ondergaan is meestal een cosmetische. Daarom zal deze behandeling in verreweg de meeste gevallen niet worden vergoed door een zorgverzekeraar.

Wanneer er een medische indicatie is voor deze behandeling, bijvoorbeeld als onderdeel van een acnebehandeling, vergoeden sommige (aanvullende) zorgverzekeringen (een deel van) de kosten. Het is verstandig om vooraf na te gaan of (en eventueel onder welke voorwaarden) je recht hebt op een vergoeding van een chemische peeling.

Laatste chemische peeling ervaringen

90
19 april 2024 Chemische peeling
“ Heel erg goed, deskundig en persoonlijk advies! ” Juliette

Ik heb al veel behandelingen gehad bij de huidkliniek, we startten met acne behandelingen en zijn nu bij de zwaardere peelings. Mijn huid is zo enorm…

99
31 januari 2024 Chemische peeling
“ Top ” Monique

Dit is de tweede keer dat ik deze peeling heb gehad dus dat zegt genoeg

10
26 januari 2024 Chemische peeling
“ Top kwaliteit! ” Anonieme gebruiker

Ondertussen 3 peelings gehad voor acne. Met Rosaria het consult gehad en was duidelijk wat ik kon verwachten, eerlijk en persoonlijk advies. Na jaren…