Haartransplantatie

Een gemiddeld mens verliest dagelijks rond de 100 haren. Geen probleem, want meestal groeien ze weer aan. Maar is dit niet het geval, dan kunnen dunne of zelfs kale plekken ontstaan. Ook dit is niet altijd direct een probleem. Toch vinden veel mensen het wel vervelend. Een haartransplantatie kan dan de oplossing zijn.

Haarimplantaten zetten: hoe gaat dat?

Bij een haarimplantatie wordt een deel van het bestaande haar verplaatst. Dit gebeurt vanaf de plek waar je nog wel haar hebt, naar de plek waar het haar dunner is of kale plekken zijn ontstaan. Dit haar valt in principe niet opnieuw uit, het is dus een blijvende oplossing. Wist je dat zelfs Arie Boomsma een haartransplantatie heeft ondergaan?

Voor- en na foto's

Een ingreep met haarimplantaten ziet er bij iedereen anders uit. De beginsituatie is immers ook verschillend. Om je een idee te geven van de mogelijkheden, zie je hieronder verschillende voor en na foto’s van mensen die de ingreep hebben ondergaan.

De behandeling

Net als andere cosmetische behandelingen, begint ook het proces van een haartransplantatie met een consult. De arts die jou gaat behandelen zal je vragen stellen over bijvoorbeeld erfelijkheid en medicijngebruik. Dit kan van invloed zijn op de oorzaak van jouw kaalheid. Er is namelijk een verschil tussen kaalheid door het ouder worden en kaal worden dankzij een bepaalde ziekte.

Vervolgens kijkt de arts naar de conditie van je haar en hoofdhuid en zal hij je informeren over de verschillende mogelijkheden en technieken. Denk bijvoorbeeld aan de dichtheid van de transplantatie die je kiest. Op basis van de informatie die jouw arts tijdens het consult krijgt, zal hij of zij in samenspraak met jou bepalen welke techniek voor jou het beste resultaat oplevert.

  • De FUT-methode

    De FUT-methode is een intensieve operatie die tot wel zes uur kan duren. De hoofdhuid wordt uiteraard verdoofd, maar toch vinden mensen dit vaak pijnlijk. Tijdens de FUT-ingreep wordt een reepje huid met haar weggesneden, dit is het donorgebied. Meestal bevindt dit gebied zich aan de achterkant van het hoofd, net boven de nek. Hier valt het haar zelfs bij ernstig haarverlies namelijk vaak niet uit. Daarnaast valt het overgebleven haar hier gemakkelijk over het litteken heen dat ontstaat door het verwijderen van de huid.

    Het donorgebied wordt in kleine stukjes verdeeld met een tot vier haren, grafts heten deze stukjes. In de kale, te behandelende huid, worden kleine gaatjes gemaakt. Hierin worden de grafts geplaatst. Binnen enkele dagen groeit dit vast. Het donorgebied wordt aan elkaar gehecht. Hier ontstaat een groot litteken waar vaak geen haar op teruggroeit.
  • De FUE-methode

    In tegenstelling tot de FUT-methode, wordt bij de FUE-methode niet een reep huid weggehaald. In plaats daarvan worden de haren stuk voor stuk verwijderd uit het donorgebied. Dit gebeurt met een holle naald. Deze haren worden een voor een teruggeplaatst in het kale gebied.

    Het voordeel van deze methode is dat er geen groot litteken achterblijft. Echter duurt deze ingreep wel langer, omdat het een stuk intensiever is om de haartjes terug te plaatsen. Dit kan tot wel acht uur duren. Daarom wordt er soms voor gekozen om de ingreep te verspreiden over meerdere behandelingen. De FUE-methode wordt over het algemeen minder pijnlijk gevonden dan de FUT-methode.

    FUE-methode uitleg

  • Haarstamcel Transplantatie (HST)

    De meest intensieve methode is de haarstamcel transplantatie. Deze methode neemt de meeste tijd in beslag en wordt daarom vrijwel altijd verspreid over meerdere behandelingen. Het voordeel van deze behandeling is wel dat er geen littekens ontstaan en het donorgebied zo goed als volledig behaard blijft.

    Tijdens een haarstamcel transplantatie wordt het gebied op de hoofdhuid waar nog haar zit geschoren en wordt de hoofdhuid lokaal verdoofd. Vervolgens worden niet de haren zelf verplaatst, maar een deel van de haarfollikels. Hierdoor groeit er na de transplantatie weer haar op zowel het donorgebied als op het transplantatiegebied.

Micro Haar Pigmentatie (MHP)

Een haartransplantatie is dus een behoorlijk ingrijpende behandeling. Is dit toch niet helemaal iets voor jou? Of kom je er simpelweg niet voor in aanmerking? Dan is Micro Haar Pigmentatie misschien een alternatief voor jou. Lees hier meer over Micro Haar Pigmentatie.

Het herstel

De eerste week na de ingreep mag je je haar niet wassen en geen verzorgingsproducten gebruiken, zoals gel of haarlak. Het is belangrijk om zo voorzichtig mogelijk met het getransplanteerde gebied om te gaan. Sporten en zware lichamelijke inspanning zijn dan ook niet verstandig.

Het kan daarnaast zijn dat het verstandig is om je hoofd de eerste weken zoveel mogelijk te bedekken met bijvoorbeeld een pet, hoed of sjaal. Maar het kan ook zijn dat dit juist niet mag. Geen zorgen, jouw arts zal je hierover informeren tijdens het consult.

Het kan zijn dat je haar na de ingreep weer uitvalt. Geen zorgen, dit is normaal. Pas na een jaar zul je het uiteindelijke resultaat van de ingreep zien. Zodra de hoofdhuid helemaal genezen is kun je het weer wassen, kammen, ermee gaan zwemmen… Noem maar op!

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor haartransplantatie om de juiste keuze te maken.

Alle haartransplantatie reviews Alle haartransplantatie klinieken

Kosten

De precieze kosten van haarimplantatie zijn lastig in te schatten, omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het oppervlakte dat gevuld moet worden. Heb je last van kleine plekken met dun haar? Dan zullen de kosten minder zijn dan wanneer een groot kaal gedeelte gevuld moet worden.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de behandelmethode. De FUT-methode is gemiddeld de goedkoopste methode, een haarstamcel transplantatie de duurste. Kosten verschillen ook per kliniek. Hier kun je op letten tijdens het vergelijken van klinieken.

Ervaringen

Goed, je weet nu hoe een transplantatie in de praktijk werkt. Toch is het fijn om van tevoren te lezen hoe andere mensen een behandeling hebben ervaren. Wat viel mee en wat tegen? We hebben hier een aantal recente ervaringen verzameld.

Haartransplantatie ervaringen

84
17 maart 2024 Haartransplantatie
“ Professioneel, gastvrij en transparant ” Mark

Hele fijne ontvangst op de dag van de behandeling. Duidelijke uitleg en netjes alles op papier. Team is zeer professioneel en goed op elkaar…

94
16 maart 2024 Haartransplantatie
“ Een jaar na mijn haartransplantatie ” Adriaan

Omdat ik me stoorde aan mijn kale kruin en overall dunner wordende haar, ben ik gaan onderzoeken welke mogelijkheden ik had om hier wat aan te doen.…

90
16 maart 2024 Haartransplantatie
“ Beoordeling Beauclinic (Behandeling: Haartransplantatie) ” Morten

-

Veelgestelde vragen

Iedere methode waarbij je haarimplantaten laat zetten zorgt voor een intensieve ingreep. Verdiep je dus goed in de klinieken waar je terecht kunt. Je kunt ze online gemakkelijk vergelijken op bijvoorbeeld ervaringen van eerdere patiënten, kosten en hoe vaak de arts een ingreep al heeft uitgevoerd. Ook kun je zien bij welke keurmerken en beroepsverenigingen klinieken zijn aangesloten.

Ja hoor, dit is volkomen normaal. Enkele weken na de transplantatie kunnen de nieuwe haren uitvallen. Geen zorgen, deze groeien vervolgens gewoon weer aan. Het duurt dan ook ongeveer een jaar voordat je het uiteindelijke resultaat van de transplantatie kunt zien.

Nee. Voor een haartransplantatie is geen medische noodzaak. Het wordt puur vanuit cosmetisch oogpunt gedaan. Op dit moment vergoeden zorgverzekeraars deze ingreep dus niet.

Kaalheid kan verschillende oorzaken hebben. Soms is die oorzaak te bestrijden door middel van bepaalde medicijnen. In zo’n geval is het verstandig om geen haartransplantatie te laten uitvoeren, maar eerst te onderzoeken of het haarverlies op een andere manier kan worden tegengegaan.



Ook als je erg jong bent, is het verstandig om te wachten met een haartransplantatie. Laat je deze te vroeg uitvoeren, dan kan het haar opnieuw uitvallen en is een tweede ingreep nodig.



Dat verschilt per kliniek, hoewel het wel gebruikelijk is om een kosteloze eerste afspraak aan te bieden. Tijdens dit consult kun je samen met de specialist bekijken of de behandeling die jij op het oog hebt wel geschikt is voor het probleem dat je wilt aanpakken en of deze bij jou past. Daarnaast kun je tijdens zo’n gesprek een indicatie van de kosten aanvragen.

Iedere cosmetische of plastische ingreep kent risico’s, zo ook een haartransplantatie. Complicaties zijn mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nabloeding, een infectie of ontsteking. In enkele gevallen genezen de littekens slecht. Daarnaast kan de huid op en rondom de littekens na de ingreep ongevoelig blijven.



Ja, het is een chirurgische ingreep dus er blijven littekens achter. Hoe groot dit litteken is, hangt af van de gebruikte techniek. Wel wordt het litteken vaak bedekt door de overgebleven haren die eroverheen vallen. Jouw arts kan je tijdens het eerste consult precies vertellen wat de behandeling voor litteken bij je achter zal laten.

Bespreek dit altijd vooraf met je arts. Afhankelijk van de techniek die gebruikt wordt en jouw persoonlijke voorkeur, kan hij of zij je bepaalde dingen af- of aanraden. In principe kun je voor de behandeling normaal eten en drinken, je gaat namelijk niet onder volledige narcose maar wordt plaatselijk verdoofd. Het kan zijn dat de arts je vraagt om voor de behandeling je hoofd kaal te scheren, maar dit kan ook in de kliniek zelf nog gedaan worden.

De eerste paar dagen kan het inderdaad zijn dat je hoofdhuid rood is op de behandelde plekken. Geen zorgen, dit trekt na een paar dagen weg. Hoe snel precies verschilt per persoon, maar je kunt uitgaan van ongeveer een week. Daarna zie je er helemaal niets meer van. Het optimale resultaat van een haartransplantatie is zichtbaar na een half jaar tot een jaar.

Ja. Het is vlak na de ingreep niet verstandig om met het behandelde gebied in de zon te komen. Denk er daarnaast aan dat je geen zware inspanning hoeft te doen, bijvoorbeeld op werk of tijdens het sporten. Ook de sauna is niet verstandig, in verband met de warmte en daardoor eventueel zweten. Bespreek dit ook met je behandelend arts tijdens het eerste consult. Hij of zij kan je precies vertellen hoe je de genezing kunt bevorderen.

Dat hangt af van de techniek die gebruikt wordt voor jouw transplantatie. Daarnaast is de duur van de behandeling onder meer afhankelijk van hoeveel haar er getransplanteerd wordt en hoe de behandeling verloopt. Gemiddeld zal het zo’n vier tot acht uur in beslag nemen. Als het een lange ingreep betreft, dan kan je arts er ook voor kiezen om de behandeling te verspreiden over meerdere dagen. Hij of zij bespreekt dit dan met je tijdens het eerste consult.



De meeste technieken worden uitgevoerd onder verdoving. Op dat moment voel je dus geen pijn van de behandeling. Wel kun je achteraf wat pijn ervaren. Hoeveel dit is en hoe lang het duurt verschilt per gebruikte techniek en natuurlijk per persoon. Meestal gaat de pijn na een paar dagen over.



Ja hoor, vrouwen kunnen net als mannen last hebben van haaruitval. Ook vrouwen kunnen hiervoor behandeld worden. Meestal wordt er dan een techniek gebruikt waarbij je haar alleen in het donorgebied wordt weggehaald en je niet volledig gemillimeterd wordt. Je kunt dit van tevoren bespreken met je arts.



Jazeker, dat kan. Er kan dan gebruik gemaakt worden van dezelfde technieken als bij een transplantatie op de hoofdhuid. Voor een transplantatie in de baard gelden dan ook dezelfde voorwaarden en risico’s. Zo moet je voldoende donorhaar hebben. Wel is het zo dat de behandeling vaak minder ingrijpend is, omdat er minder haar verplaatst hoeft te worden.



In principe niet. Omdat het gaat om een plaatselijke behandeling is het niet nodig om je volledig onder narcose te brengen. De plaatselijke verdoving is voldoende om een behandeling pijnloos te doorstaan.



Dat kan, maar let er wel altijd op dat je een goede, gecertificeerde kliniek kiest en verdiep je in de medische regels die gelden in het buitenland. Het kan namelijk best zijn dat de regels in het land naar jouw keuze een stuk minder streng zijn. Dit scheelt misschien in prijs, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Toch?



In de drogist en online kom je veel middeltjes tegen die haaruitval tegen zouden gaan of zelfs haar doen laten terug groeien. Helaas zijn het allemaal fabeltjes. Er is geen enkel middel dat kale plekken weer zal bedekken met haar. Wel kan het zijn dat bepaalde middelen haaruitval vertragen, maar ook dit is niet wetenschappelijk bewezen.



Bij het kiezen van een kliniek of specialist voor je haartransplantatie, is het belangrijk dat je kijkt naar verschillende aspecten. Bijvoorbeeld de prijs en locatie, maar ook of een kliniek bij je past. De beste kliniek vind je door onafhankelijke reviews te lezen en klinieken te vergelijken. 

Dat verschilt per persoon en is bijvoorbeeld afhankelijk van de plek waarop je een transplantatie wilt laten doen en hoeveel haar er nodig is. Vaak wordt de FUE-haartransplantatie gekozen. De specialist zal dit tijdens het eerste consult uitgebreid met je bespreken. 

Het effect van een haartransplantatie is blijvend. Je hoeft het dus niet regelmatig opnieuw te laten behandelen, zoals bij bijvoorbeeld fillers. Wel kan het natuurlijk zijn dat je op andere plekken kaal wordt. Maar een behandeld gebied hoef je niet nog eens te laten doen.


Ja, een haartransplantatie is permanent. Het haar valt op de behandelde plek niet opnieuw uit. Een paar weken of maanden na de behandeling kan het haar nog uitvallen. Geen zorgen, hierna groeit het terug en blijft het ook.

Als je kiest voor een goede kliniek kan een haartransplantatie eigenlijk niet mislukken. Het kan wel dat je bijvoorbeeld teleurgesteld bent over het resultaat. Stel daarom veel vragen aan de specialist tijdens het eerste consult. Bijvoorbeeld over het resultaat dat je kunt verwachten. Ook handig: neem foto’s mee van het resultaat dat je wilt behalen. De specialist kan je vertellen of dit een realistisch beeld is.

Wees een beetje voorzichtig met de behandelde huid. Gebruik geen kam of haarborstel en droog je hoofdhuid voorzichtig af na het douchen. Let bijvoorbeeld ook extra op dat je je hoofd niet stoot. Heb je een FUT-transplantatie ondergaan? Check dan regelmatig of de wond goed geneest.


De haarkrans is het haar aan de zijkant en achterkant van je hoofd. Dit haar valt eigenlijk bijna nooit uit, hoe kaal je ook bent. Tenzij de kaalheid een medische oorzaak heeft. Daarom is dit vaak het donorgebied voor je haartransplantatie. De haren worden uit de haarkrans gehaald en op het kale gebied geïmplanteerd.

Het haar dat nog wel aanwezig is op je hoofd. Meestal is dit het haar in de haarkrans, aan de zij- en achterkant van je hoofd. Heb je ook daar geen haar meer? Dan wordt lichaamshaar gebruikt, bijvoorbeeld dat van je scheenbeen.

Er zijn tussen de 30 en 55 grafts nodig voor 1 cm2. Hoeveel er precies nodig zijn, hangt onder meer af van de haardichtheid en hoe groot het kale gebied is dat je wilt opvullen. Bij inhammen zijn ongeveer 1.000 tot 1.300 grafts nodig.