Haartransplantatie

Iedere dag verlies je een groot aantal haren. Dat is geen probleem, zolang ze ook weer aangroeien. Wanneer dat niet meer het geval is, wordt het haar op bepaalde plaatsen dunner en kunnen er uiteindelijk kale plekken ontstaan.

Hoewel kaal worden over het algemeen niet ernstig is, vinden veel mensen het vervelend. Wanneer je lijdt onder het verliezen van je haar, kan een haartransplantatie hiervoor een oplossing zijn.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor haartransplantatie om de juiste keuze te maken.

Alle haartransplantatie reviews Alle haartransplantatie klinieken

Wat is een haartransplantatie?

Bij een haartransplantatie wordt een deel van het haar verplaatst, van een plaats die nog voldoende behaard naar een deel van de hoofdhuid waar weinig of geen haargroei meer is. Een haartransplantatie is hierdoor een blijvende oplossing tegen kaalheid.

Voor wie is een haartransplantatie geschikt?

Wie zich stoort aan een kaler wordende hoofdhuid, heeft wellicht al eens een haartransplantatie overwogen. Of jij een geschikte kandidaat voor een haartransplantatie bent, is van verschillende factoren afhankelijk. De dichtheid van je haar speelt een belangrijke rol, evenals de oorzaak van je kaalheid. Wanneer er geen aanleiding is om te denken dat er een andere manier van behandelen mogelijk is, kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor een haartransplantatie.

Voor wie is een haartransplantatie niet geschikt?

Om te bepalen of jij een geschikte kandidaat bent voor een haartransplantatie, is het van belang om te weten wat de oorzaak van de kaalheid is. In sommige gevallen is die te bestrijden door middel van medicatie. Wanneer het vermoeden rijst dat bijvoorbeeld medicatie een oplossing zou kunnen zijn, is het verstandig om (nog) geen haartransplantatie te laten uitvoeren en eerst te onderzoeken of de het haarverlies op een andere manier kan worden tegengegaan. Ben je nog jong en onderga je al vroeg een haartransplantatie, dan is het mogelijk dat het haarverlies doorzet en er later een tweede transplantatie nodig zal zijn. Ook in dat geval is het verstandig om een eventuele haartransplantatie uit te stellen.

Consult voor een haartransplantatie

Tijdens het consult zal de arts vragen naar verschillende omstandigheden, zoals erfelijkheid en medicijngebruik. Daarnaast wordt er gekeken naar de conditie van het haar en de hoofdhuid en naar de oorzaak van de kaalheid, omdat er een verschil is tussen bijvoorbeeld kaalheid als gevolg van ouder worden en kaalheid als gevolg van ziekte.

De arts zal je tijdens het consult informeren over de verschillende mogelijkheden en technieken en zal op basis van de verkregen informatie en jouw wensen bepalen met welke techniek in jouw specifieke geval de beste resultaten kunnen worden behaald.

De ingreep

Er zijn verschillende technieken voor een haartransplantatie: de FUT-methode (Folliculaire Unit Transplantation), de FUE-methonde (Folliculaire Unit Extraction) en een haarstamceltransplantatie.

Haartransplantatie door middel van de FUT-methode

Voorafgaand aan de behandeling wordt de hoofdhuid lokaal verdoofd. Vervolgens wordt een reepje huid met haar uit het donorgebied gesneden. In de meeste gevallen is het donorgebied het gebied aan de achterkant van het hoofd, net boven de nek. Dit deel wordt opgedeeld in kleinere stukjes, waarop per stukje een aantal haren aanwezig zijn. Deze stukjes worden ook wel grafts genoemd. In het transplantatiegebied (het kale, te behandelen deel van de hoofdhuid) worden kleine gaatjes gemaakt, waarin de grafts worden geplaatst en binnen enkele dagen vastgroeien. Het donorgebied wordt gehecht. Op deze plaats ontstaat een litteken waarop de haren in de meeste gevallen niet teruggroeien. Wanneer de rest van het haar over dit litteken heen valt, is het nagenoeg onzichtbaar.

Een haartransplantatie door middel van de FUT-methode is een intensieve ingreep die tot wel zes uur in beslag kan nemen. Hoewel de hoofdhuid verdoofd is, wordt deze vorm van haartransplantantatie over het algemeen als pijnlijk ervaren.

Haartransplantatie door middel van de FUE-methode

Voorafgaand aan de behandeling wordt de hoofdhuid lokaal verdoofd. In tegenstelling tot bij de FUT-methode wordt er geen reepje huid met haar uit het donorgebied verwijderd, maar worden de haren stuk voor stuk, direct vanaf de hoofdhuid, verwijderd door middel van een holle naald. Wanneer er voldoende haren zijn weggenomen, worden deze haar voor haar teruggeplaatst in het transplantatiegebied.

Het voordeel van de FUE-methode ten opzichte van de FUT-methode is dat er geen groot litteken achterblijft. Wat als nadeel kan worden gezien, is dat deze methode intensiever en daardoor tijdrovender is. De behandeling kan tot wel acht uur duren. Wanneer er veel haar getransplanteerd moet worden, wordt er in sommige gevallen voor gekozen om de ingreep te verspreiden over meerdere behandelingen. Deze vorm van haartransplantatie wordt over het algemeen als minder pijnlijk ervaren dan de FUT-methode. In de meeste gevallen heeft men na de behandeling last van lichte napijn.

Haartransplantatie door middel van haarstamceltransplantatie

Voorafgaand aan de haarstamceltransplantatie (HST) wordt het donorgebied geschoren en wordt de hoofdhuid lokaal verdoofd. Bij een haarstamceltransplantatie worden niet de haren zelf verplaatst, maar een deel van de haarfollikels. Hierdoor kunnen na de transplantatie op zowel het donorgebied als het transplantatiegebied weer haren groeien.

Deze vorm van haartransplantatie is intensiever dan de hiervoor genoemde methoden en neemt daardoor meer tijd in beslag. De procedure wordt daarom vaak verdeeld over meerdere dagen.

Het voordeel van een haarstamceltransplantatie is dat het donorgebied zo goed als volledig behaard blijft. Een ander voordeel is dat er na de ingreep geen littekens ontstaan, wat bij zowel de FUT-methode als de FUE-methode wel het geval is.

Nazorg bij een haartransplantatie

Na de ingreep is het belangrijk om zo voorzichtig mogelijk met het getransplanteerde gebied om te gaan. Tijdens de eerste week na de haartransplantatie mag je je haar niet wassen en mag je geen verzorgingsproducten zoals wax, gel of haarlak gebruiken. Sporten en zware lichamelijke inspanningen zijn gedurende de herstelperiode af te raden. Afhankelijk van de gekozen methode wordt geadviseerd om het hoofd in de eerste weken zo veel mogelijk (met bijvoorbeeld een pet, hoed of sjaal) te bedekken of dit juist zo weinig mogelijk te doen. In de meeste gevallen zal de arts je hierover tijdens het consult al informeren.

Enkele weken na de transplantatie kunnen de nieuwe haren uitvallen. Deze haren zullen later weer aangroeien. Pas na ongeveer een jaar is het uiteindelijke resultaat van de haartransplantatie volledig zichtbaar.

Risico’s en complicaties bij een haartransplantatie

Zoals bij iedere ingreep zijn er ook bij een haartransplantatie complicaties mogelijk. Zo kan er een nabloeding optreden of kan er een infectie of ontsteking ontstaan. In enkele gevallen genezen de littekens slecht. Ook kan het voorkomen dat de huid op en rondom de littekens na de ingreep ongevoelig is en blijft.

Aandachtspunten van een goede arts of kliniek voor een haartransplantatie

Voor welke methode je ook kiest: een haartransplantatie is een intensieve ingreep. Zowel in tijd als in geld is het een behoorlijke investering, dus het spreekt voor zich dat je een keuze wilt maken waarbij de kans van slagen zo hoog mogelijk is. Om erachter te komen of jouw keuze voor een arts of kliniek een goede keuze is, kun je in eerste instantie verschillende bronnen op internet raadplegen om te zien welke klinieken een haartransplantatie uitvoeren en wat hun reputatie is. Hierbij kun je proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen een arts al heeft uitgevoerd. Daarnaast kun je nagaan bij welke keurmerken en beroepsverenigingen ze zijn aangesloten. Op deze website kun je ervaringen lezen van mensen die al eerder een haartransplantatie ondergingen. Zij hebben hun behandeling, arts en kliniek beoordeeld.

Kosten van een haartransplantatie

Het is moeilijk om aan te geven wat gemiddeld genomen de kosten van een haartransplantatie zijn, omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Vanzelfsprekend hangt de prijs van de behandeling af van de oppervlakte van het te behandelen gebied. Daarnaast verschilt de prijs per gekozen transplantatiemethode. Gemiddeld genomen is de FUT-methode de goedkoopste methode. Een haarstamceltransplantatie is de duurste methode. De FUE-methode zit hier net tussenin. De kosten verschillen ook per kliniek.

Geld speelt altijd een rol. Het is echter af te raden om het kostenplaatje doorslaggevend te laten zijn in de keuze voor een behandelmethode of kliniek. Wanneer je vragen hebt over hoe de kosten voor de behandeling zijn opgebouwd, kun je die bijvoorbeeld tijdens een consult stellen.

Vergoeding van een haartransplantatie

Voor een haartransplantatie wordt gekozen vanuit cosmetisch oogpunt. Wanneer er geen medische noodzaak is voor een haartransplantatie, zal deze niet door een verzekeraar worden vergoed. Op dit moment zijn er geen zorgverzekeraars bekend die de kosten van een haartransplantatie vergoeden.

Overige methoden

Wanneer je een haartransplantatie toch te ingrijpend vindt of wanneer je niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie, kan Micro Hair Pigmentation (MHP) wellicht een alternatief bieden. Op deze pagina lees je meer over Micro Hair Pigmentation.

Laatste haartransplantatie ervaringen

91
20 maart 2019 Haartransplantatie
“ Beoordeling BeauClinic (Behandeling: Haartransplantatie) ” Mitch

Zeer vriendelijke maar professionele omgeving. Tijdens volledige traject transparante communicatie. Aan te bevelen aan geïnteresseerden!

10
20 maart 2019 Haartransplantatie
“ Beoordeling Zantman Kliniek (Behandeling: Haartransplantatie) ” Ton

Dit moet je altijd doen. Het is een aanrader.

90
19 maart 2019 Haartransplantatie
“ Super; zeer tevreden ” Franco

Het was top,! Een aanrader, ik zou het zeker nog eens doen .

Bekijk reviews
Bekijk klinieken