Couperose

Couperose is een huidaandoening waarbij een toename van kleine bloedvaatjes, vlak onder de huid, zorgt voor (vaak stervormige) lijntjes en/of vlekken in het gezicht. De rode lijntjes en vlekken, die met name voorkomen op wangen, voorhoofd, neus en kin, zijn ongevaarlijk, maar worden vaak wel als storend ervaren.

Waardoor wordt couperose veroorzaakt?

Hoewel er geen duidelijke oorzaak van couperose bekend is, is wel bekend welke factoren een nadelige invloed hebben op deze aandoening. De symptomen kunnen verergeren door bijvoorbeeld stress, alcohol en pittig eten, maar ook door warmte (een warm klimaat, zonlicht/UV-straling of een waarom bad). Couperose komt met name bij mensen van middelbare leeftijd. Vrouwen lijden hier relatief vaker aan dan mannen. Daarnaast spelen erfelijkheid en/of het hebben van een lichte huid vaak een rol.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor couperose om de juiste keuze te maken.

Alle couperose reviews Alle couperose klinieken

Behandeling van couperose

Couperose is een aandoening die niet uit zichzelf verdwijnt. Wel zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Lasertherapie

Met lichtflitsen van de laser worden de bloedvaatjes, die de rode vlekken of lijntjes veroorzaken, verwijderd. Het bloed in de bloedvaatjes stolt. Het lichaam zorgt er vervolgens zelf voor dat dit wordt ‘opgeruimd’.
Afhankelijk van de ernst van de symptomen zijn gemiddeld drie á vier behandelingen nodig. Tussen de verschillende behandelingen moet een herstelperiode van vier tot zes weken in acht worden genomen. Door de meeste mensen wordt de laser als onprettig, maar niet pijnlijk ervaren. De behandeling kan daarom zonder verdoving worden uitgevoerd en duurt gemiddeld zo’n vijftien tot dertig minuten.

Behandeling met IPL/OPL

Deze behandeling is vergelijkbaar met een behandeling met laser, met dat verschil dat IPL en OPL gebruik maken van een flitslamp in plaats van een laser. Ook voor deze vorm geldt dat over het algemeen meerdere behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat. Ook de herstelperiode en de lengte van de behandeling zijn gelijk aan die van de lasertherapie.

Elektrische coagulatie

Met een zeer dun naaldje wordt geprikt in de aan de oppervlakte liggende bloedvaatjes. Een stroomstootje in de naald zorgt ervoor dat de bloedvaatjes worden dichtgebrand.
Ook deze behandelingsvorm is gevoelig, maar niet pijnlijk. Voor een optimaal resultaat zijn meerdere behandelingen nodig (gemiddeld vier of vijf). De behandeling duurt tevens iets langer dan met lasertherapie of IPL/OPL, namelijk zo’n dertig tot zestig minuten. Ook in dit geval wordt tussen de behandelingen een herstelperiode van enkele weken in acht genomen.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek worden de klachten en de behandeling besproken. Er wordt gekeken naar de ernst van de klachten en welke behandeling daar het meest geschikt voor is. Ook is het belangrijk dat duidelijk wordt welk resultaat je van de behandeling mag verwachten.

Bij dit gesprek worden ook foto’s gemaakt voor het medisch dossier. Tijdens het intakegesprek zullen ook de voor- en nazorgadviezen worden besproken. De therapie werkt het best op een blanke huid. Om die reden wordt geadviseerd om zowel voor als na de behandeling uit de zon te blijven en in te smeren met een goede zonnebrandcrème (bij voorkeur factor 50).

Rosacea

In sommige gevallen is er naast couperose ook sprake van rosacea. De meest voorkomende symptomen van rosacea zijn roodheid in het gezicht. De roodheid kan gepaard gaan met een branderig of stekend gevoel. Ook kunnen zich onregelmatigheden voordoen, die variëren van kleine puistjes op de huid tot grotere ontstekingen in de huid.

Net als de oorzaken van couperose, zijn ook de oorzaken van acne onbekend. Wel hebben dezelfde factoren, zoals hierboven genoemd (zon, warmte, etc.), invloed op het verloop van de klachten. De behandeling van couperose kan in sommige gevallen gelijk zijn aan die van rosacea. Om te bepalen of dit het geval is, is een goede diagnose van belang.

Laatste couperose ervaringen

89
10 mei 2024 Couperose
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Couperose) ” Anonieme gebruiker

Marron is vriendelijk en deskundig. Behandeling was aanvankelijk een "cadeau" na de halslift. Daarna nog 2x extra behandeld met een mooi resultaat.

88
30 april 2024 Couperose
“ Top ” Ron

Vriendelijke mensen en een goede ontvangst.

91
18 april 2024 Couperose
“ Top ” Erwin

Goed, deskundig, vriendelijk en effectief . Zeker goed om de behandeling met enige regelmaat ( tweemaal per jaar). Voort te zetten