Tepelcorrectie

Als een tepel een afwijkende vorm heeft, kan het zijn dat je hier fysiek of psychisch hinder van ondervindt. In dat geval heb je wellicht al eens een tepelcorrectie overwogen.

Wat is een tepelcorrectie?

Een tepelcorrectie is erop gericht om de verhoudingen tussen borst, tepel en tepelhof te herstellen. Wanneer een tepel een afwijkende vorm heeft en deze bijvoorbeeld (te) groot of ingetrokken is, kan een tepelcorrectie nodig of gewenst zijn. Ook wanneer het tepelhof (het donkere gedeelte rondom de tepel) in verhouding te groot is, kan dit operatief worden gecorrigeerd.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor tepelcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle tepelcorrectie reviews Alle tepelcorrectie klinieken

Voor wie is een tepelcorrectie geschikt?

De oorzaak van afwijkende tepels is niet altijd bekend. Soms is de afwijking aangeboren, zoals vaak het geval is bij een ingetrokken tepel. (Te) grote tepels kunnen erfelijk zijn, maar kunnen ook het gevolg zijn van borstvoeding. Ook wanneer de tepels asymmetrisch zijn kan een tepel(hof)correctie worden overwogen.

Wie fysiek of psychisch last heeft van afwijkende tepels kan in aanmerking komen voor een tepelcorrectie. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Een tepelcorrectie of tepelreconstructie kan ook onderdeel zijn van een borstreconstructie na borstkanker.

Voor wie is een tepelcorrectie niet geschikt?

Wanneer je borsten nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan ook de vorm van je tepels nog veranderen. Op dat moment kom je (nog) niet in aanmerking voor een tepelcorrectie. Wanneer je in de toekomst nog borstvoeding wilt geven, zijn sommige operatiemethoden (nog) geen optie. Tijdens een zwangerschap kan deze ingreep niet worden uitgevoerd. Vanaf drie maanden na een eventuele zwangerschap behoort een tepel(hof)correctie wel tot de mogelijkheden.

Consult voor een tepelcorrectie

Tijdens een consult zal de plastisch chirurg vragen naar de redenen waarom je een tepelcorrectie overweegt. Ook is het voor de behandelaar belangrijk om te weten wat je wensen en verwachting omtrent deze ingreep zijn.

De plastisch chirurg zal naar je tepel(s) kijken om te onderzoeken of je inderdaad in aanmerking komt voor een tepelcorrectie en om te bepalen welke behandelmethode in jouw specifieke situatie het beste resultaat zal geven.

In de meeste gevallen worden er tijdens een consult foto’s gemaakt voor het medisch dossier. Deze foto’s kunnen worden gebruikt om op een later moment te vergelijken met het eindresultaat. Vanzelfsprekend is er tijdens een consult ook ruimte voor vragen.

De ingreep

Wanneer een tepelcorrectie een op zich staande ingreep is (en dus niet wordt gecombineerd met bijvoorbeeld een borstvergroting, borstverkleining of borstlift), is het een kleine ingreep. Een tepelcorrectie neemt maximaal een uur in beslag en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Welke behandelmethode wordt gekozen, is afhankelijk van de afwijking.

Tepelverkleining

Wanneer tepels te lang zijn of te ver uitsteken, kan het voorste deel van de tepel worden verwijderd. Een tepelverkleining is dus in feite een tepelverkorting. Voor de ingreep tekent de plastisch chirurg af welk deel van de tepel verwijderd zal worden. Nadat de tepel verdoofd is, wordt een deel van de tepel verwijderd en wordt de wond gehecht.

Tepelhofverkleining

Wanneer het tepelhof in verhouding te groot is, kan het worden verkleind. Voor de ingreep tekent de plastisch chirurg af wel deel van het tepelhof verwijderd moet worden. Nadat de tepel verdoofd is, wordt een incisie gemaakt om de overtollige huid rondom de tepel te kunnen losmaken en te kunnen verwijderen. De tepel wordt vervolgens met hechtingen weer aangesloten op de huid van de borst.

Correctie van ingetrokken tepel

Een ingetrokken of ingeklapte tepel kan verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak wordt een techniek gekozen om de ingetrokken tepel te corrigeren. In het ene geval wordt na het verdoven van de tepel een prothese onder de huid geplaatst, waardoor de tepel niet opnieuw kan intrekken. In het andere geval wordt na verdoving een incisie gemaakt in de basis van de tepel. De melkkliertjes, die ervoor zorgen dat de tepels naar binnen worden getrokken, worden via deze incisie doorgesneden. In sommige gevallen wordt na het naar buiten brengen van de tepel een tepelpiercing (staafje) in de tepel geplaatst om te voorkomen dat de tepel opnieuw naar binnen trekt. Wanneer een staafje wordt geplaatst, moet deze in ieder geval enkele maanden worden gedragen.

Nazorg bij een tepelcorrectie

Een tepelcorrectie is een kleine ingreep. Hoewel wordt aangeraden om een á twee dagen na de operatie rust te houden, kunnen normale, dagelijkse werkzaamheden al snel weer worden hervat. Hoewel zwellingen snel afnemen, duurt het enkele maanden voordat de littekens volledig zijn. Deze littekens zullen zichtbaar blijven, maar krijgen na verloop van tijd de kleur van de huid terug.

Risico’s en complicaties bij een tepelcorrectie

Iedere ingreep brengt risico’s met zich mee. Hoewel een tepelcorrectie een kleine en relatief eenvoudige ingreep is, is ook hierbij, zoals bij iedere ingreep, kans op complicaties. Zo kan er sprake zijn van een nabloeding en kan er een infectie of ontsteking ontstaan.

Wanneer een litteken niet helemaal goed geneest, kan deze ook na de genezingsperiode dikker en opvallender zijn en blijven. In zeldzame gevallen wordt de tepel of het gebied rondom de tepel gevoelloos. In het geval van een ingetrokken tepel bestaat het risico dat de tepel na de ingreep opnieuw intrekt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het in sommige gevallen, afhankelijk van de gekozen behandelmethode, niet mogelijk is om na de ingreep nog borstvoeding te geven.

Aandachtspunten bij het vinden van een goede plastisch chirurg voor een tepelcorrectie

Je zoektocht naar een plastisch chirurg voor het uitvoeren van jouw tepelcorrectie begint waarschijnlijk op internet. Je kunt websites bekijken van verschillende klinieken en opzoeken bij welke klinieken bij jou in de buurt je terecht kunt voor een tepelcorrectie. Wanneer je een plastisch chirurg op het oog hebt, kun je proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke ingrepen deze arts al heeft uitgevoerd. Ook kan het zinvol zijn om na te gaan bij welke beroepsverenigingen en keurmerken een plastisch chirurg is aangesloten. Daarnaast kun je op deze website ervaringen lezen van mensen die al eerder een tepelcorrectie ondergingen. Zij hebben hun behandeling, plastisch chirurg en kliniek beoordeeld.

Kosten van een tepelcorrectie

De kosten van een tepelcorrectie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste factor de gekozen behandelmethode is. Daarnaast hanteren verschillende klinieken verschillende tarieven. Tot slot spreekt het voor zich dat de prijs ook afhankelijk is van of er tijdens de ingreep een of twee tepels worden gecorrigeerd.

Wanneer het onduidelijk is hoe de prijs van de ingreep is opgebouwd of waarom de prijs verschilt ten opzichte van andere klinieken, kun je hierover altijd navraag doen, bijvoorbeeld tijdens een consult.

Vergoeding van een tepelcorrectie

Omdat een tepelcorrectie een cosmetische operatie is, wordt deze niet vergoed. Op dit moment zijn er geen zorgverzekeraars bekend die een tepelcorrectie vergoeden. Heb je redenen om te denken dat je toch aanspraak kunt maken op je (aanvullende) zorgverzekering, dan is het raadzaam om voorafgaand aan de ingreep uit te zoeken of dit inderdaad het geval is.

Laatste tepelcorrectie ervaringen

84
02 april 2024 Tepelcorrectie
“ Beoordeling ACCZ | A Klinieken (Behandeling: Tepelcorrectie) ” Anonieme gebruiker

-

84
01 september 2023 Tepelcorrectie
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Tepelcorrectie) ” Anonieme gebruiker

Goede service en mooi resultaat. Ben bij meerdere klinieken op consult geweest maar hier het beste gevoel.

90
01 augustus 2023 Tepelcorrectie
“ Super tevreden, fijne ervaring gehad ” Sharon

Vanaf het begin een hele fijne ervaring gehad met alle mensen van ABC Clinic. Van de dames aan de telefoon en balie tot de arts en OK assistente. Ik…