Ooglidcorrectie

Hangende oogleden en opvallende wallen kunnen je een moe en somber uiterlijk geven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, want je bent niet altijd moe, laat staan somber. Gelukkig kun je er wat aan laten doen. Een ooglidcorrectie zorgt ervoor dat jij snel weer fris en fruitig door het leven gaat.

Wat is een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie houdt in dat het overtollige huid en vet van je boven- of onderoogleden verwijderd wordt. Zo krijg je een frissere, uitgeruste blik. Naast cosmetische redenen, kan een ingreep ook om medische redenen gedaan worden. Als jouw ooglid zodanig naar beneden zakt dat het op je wimpers rust, dan kan het je zicht beperken en zelfs zorgen voor hoofdpijn.

Ooglidcorrectie voor en na

Een operatie in je gezicht kan beangstigend zijn. Daarom is het fijn om van tevoren vast te zien wat het resultaat van een behandeling kan zijn. Hieronder hebben we een aantal voor en na foto’s van mensen verzameld die recentelijk de behandeling hebben ondergaan.

De behandeling

Voor de daadwerkelijke ingreep, heb je altijd een uitgebreid consult met je arts. Hij of zij doet een uitgebreid vooronderzoek om te bepalen of een ooglidcorrectie voor jou geschikt is. En zo ja, welke methode in jouw situatie het beste resultaat oplevert. Jouw arts zal uitgebreid de opties met je bespreken. Stel tijdens dit consult alle vragen en eventuele zorgen die je hebt, zodat je goed voorbereid het behandeltraject ingaat.

Weet je niet helemaal zeker of een ingreep iets voor jou is en ben je er nog niet aan toe om met een arts af te spreken? Veel klinieken hebben open dagen waar je terecht kunt voor voorlichting over de mogelijkheden van een dergelijke operatie. Zo kun je je op een vrijblijvende manier oriënteren op een eventuele ingreep.

Bovenooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie begint met het aftekenen van de ogen met een stift. Zo weet de chirurg precies op welke plekken de overtollige huid moet worden weggehaald. Vervolgens wordt de huid rondom je ogen verdoofd. Zodra de verdoving is ingewerkt, voel je van de ingreep zelf bijna niets meer. De chirurg plaatst een incisie in de vouw van je ooglid, zodat er na de operatie bijna geen litteken meer te zien is.

De huid wordt gedesinfecteerd en vervolgens wordt op de plek van de incisie de overtollige huid weggehaald. Ook vetweefsel en spier worden verwijderd, mocht dit nodig zijn. Als voldoende is weggehaald, wordt de wond gehecht met een hechting.

Onderooglidcorrectie

Ook voor een ooglidcorrectie wordt het te verwijderen gebied afgetekend met een stift. De huid wordt op dezelfde manier gedesinfecteerd en verdoofd als bij een bovenooglidcorrectie. Zodra dit is gebeurd, wordt via een incisie het overtollige vet verwijderd.

Als er sprake is van uitpuilend vet, dan kan ervoor gekozen worden om een incisie te maken aan de binnenkant van het ooglid. Het voordeel van deze techniek is dat er geen zichtbare littekens overblijven. Dit is echter niet altijd mogelijk. Mocht het in jouw geval geen optie zijn, dan wordt de incisie een paar millimeter van de wimperrand gemaakt. Indien nodig wordt ook de verslapte spier bij het oog strakker gemaakt en de overtollige huid verwijderd. Na afloop wordt de wond gehecht.

Vet verplaatsen

In sommige gevallen is het nodig om een andere techniek te gebruiken voor de onderooglidcorrectie. Hierbij wordt het vet niet verwijderd, maar verplaatst. Dit gebeurt onderhuids. Het overtollige vet wordt dan verplaatst naar de groef tussen de ogen en de neus.

Wenkbrauwlift

Soms heb je niet alleen last van hangende oogleden, maar ook van zakkende wenkbrauwen. In dat geval wordt een ooglidcorrectie gecombineerd met een wenkbrauwlift. Hiervoor wordt een incisie geplaatst op de haargrens boven je voorhoofd om zo de overtollige huid te verwijderen. Lees meer over de wenkbrauwlift.

Het herstel

Als er geen complicaties zijn ontstaan tijdens of vlak na de ingreep - denk bijvoorbeeld aan een nabloeding - dan kun je direct weer naar huis. Om droge ogen en ontstekingen te voorkomen, wordt zalf aangebracht in de ogen. Dit verminderd het zicht dus zorg dat er na afloop iemand is om je naar huis te brengen.

Eenmaal thuis wordt geadviseerd om de ogen te koelen, bijvoorbeeld met een zak bevroren erwtjes of een speciaal ontwikkelde gelbril. Deze bril leg je in de vriezer en vervolgens op je ogen om ze koel te houden. Het behandelde gebied is na de ingreep waarschijnlijk blauw en gezwollen, dit trekt vanzelf weer weg. De hechtingen moeten na een week weer verwijderd worden in de kliniek, maar je kunt in principe na enkele dagen weer normaal aan het werk. Let tijdens de herstelperiode op het volgende:

  • Draag geen contactlenzen
  • Gebruik geen make-up
  • Houd de huid tijdens het douchen zoveel mogelijk droog
  • Voorkom druk op het hoofd om zwelling te voorkomen en let op met bukken, persen en zwaar tillen
  • Sporten wordt de eerste weken afgeraden

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor ooglidcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle ooglidcorrectie reviews Alle ooglidcorrectie klinieken

Ooglidcorrectie kosten

De prijs van een ooglidcorrectie kan erg verschillen. Van een paar honderd euro voor een bovenooglidcorrectie tot meer dan duizend euro voor het corrigeren van je onderooglid. Een combinatie van beide kan zelfs oplopen tot enkele duizenden euro’s. Je kunt de prijzen van verschillende kliniek vergelijken, maar laat je keuze niet alleen hier vanaf hangen. Wanneer je je afvraagt hoe de kosten voor een behandeling precies zijn opgebouwd en waarom ze verschillen van die bij een andere kliniek, kun je dit altijd navragen, bijvoorbeeld tijdens een consult.

Ooglidcorrectie ervaringen

Je wilt graag een ingreep laten uitvoeren, maar waar? Een snel zoekrondje op Google brengt je duizenden resultaten. Welke kliniek is dan de beste? En wat vonden andere mensen van de behandeling? Lees hier alles over de ooglidcorrectie ervaringen van anderen.

Ooglidcorrectie ervaringen

71
21 mei 2019 Ooglidcorrectie
“ ben heel goed ontvangen door de Bauland kliniek ” Anonieme gebruiker

ik ben 2 maal geholpen door dr Bauland voor een ooglidcorrectie. De 1e keer niet goed gelukt en is mij aangeboden om een 2e keer de correctie te…

10
21 mei 2019 Ooglidcorrectie
“ Beoordeling CosMed Klinieken (Behandeling: Ooglidcorrectie) ” Ank

Super vriendelijk, afspraak gemaakt vanuit Australië en totaal support zelfs op deze afstand. Professioneel, een aanrader voor iedereen die een…

83
20 mei 2019 Ooglidcorrectie
“ Goede behandeling en begeleiding ” Anonieme gebruiker

Het echte eindresultaat kan ik pas zien na herstel. Ik had een boven- en onderooglidcorrectie en na een week zie ik al duidelijk vooruitgang, zeker nu…

Veelgestelde vragen

Als je bovenste oogleden zodanig hangen dat ze op je wimperrand terecht komen, dan kost het je meer moeite om je ogen open te houden. Je spieren moeten harder werken om fatsoenlijk te kunnen zien en dat kan zorgen voor hoofdpijn.

Je oogleden worden verdoofd door middel van kleine plekjes. Sommige mensen ervaren dit als gevoelig of onprettig, maar het is in principe niet pijnlijk.

Het is verstandig om de eerste paar dagen de ogen zoveel mogelijk te koelen, in ieder geval de eerste 48 uur. Wordt de zwelling daarna minder en zijn de ogen minder gevoelig? Dan kun je het koelen rustig afbouwen.

Sinds 1 januari 2017 kun je een ooglidcorrectie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering als er sprake is van een medische indicatie. Een medische indicatie kun je alleen krijgen van een oogarts in het ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum. Jouw zorgverzekeraar beslist vervolgens of je in aanmerking komt voor de vergoeding van de operatie. Let op: een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed door de zorgverzekeraar.

De regels hiervoor zijn streng. Een medische indicatie krijg je namelijk alleen als er sprake is van verslapte of verlamde oogleden dankzij een geboorteafwijking of chronische ziekte die je al sinds de geboorte hebt. Of wanneer er sprake is van ernstige beperking in het zicht. Om dit te bepalen wordt vaak aangehouden dat minimaal vijftig procent van je pupil bedekt moet zijn.


Ja, er wordt een snee gemaakt dus er zal een litteken ontstaan in je huid. De chirurg plaatst deze snee wel op een zoveel mogelijk onzichtbare plek. In de vouw van het bovenooglid of vlak onder de wimperrand in het geval van een onderooglidcorrectie. Na genezing zul je hier nog weinig van zien.

Zodra de wondjes dicht zijn, kun je beginnen met het smeren van een littekencrème. Deze littekencrème kunnen ze voorschrijven in de kliniek waar je behandeld bent, maar je kunt er ook een kopen bij een apotheek of drogist. Hier heb je geen recept voor nodig.

Een ooglidcorrectie is een operatie dus het is belangrijk dat je in goede handen bent. Vergelijk klinieken online om te lezen wat de ervaring van anderen is. Ook kun je eens in je omgeving rondvragen. Misschien heeft die ene vriendin of collega goede ervaringen bij een bepaalde kliniek. Je kunt proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen een plastisch chirurg al heeft uitgevoerd. Daarnaast kun je onderzoeken bij welke beroepsverenigingen en keurmerken een plastisch chirurg eventueel is aangesloten. Focus niet te veel op prijs. Een goedkope ingreep is niet altijd de beste!

Complicaties komen bij een ooglidcorrectie zelden voor. Krijg je na je ingreep toch ineens veel pijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de kliniek die de behandeling heeft uitgevoerd. Zij kunnen je advies geven en eventueel een nacontrole uitvoeren.

Ja, een zwelling is normaal. Er is gesneden in de huid rondom je ogen en daar reageert de huid op door op te zwellen. Je kunt de zwelling verminderen door rust te houden en de ogen te koelen. Houdt de zwelling aan of doet het veel pijn? Neem dan contact op met de kliniek waar je de operatie hebt laten uitvoeren.

Na een week worden de hechtingen verwijderd en ben je in principe weer hersteld. Maar let op: het is dan nog niet volledig genezen. Daarom is het wel belangrijk dat je ook daarna nog oplet met intensief bewegen. Denk hierbij aan sporten of zwaar lichamelijk werk. De eerste vier weken mag je daarnaast geen lenzen dragen. En zorg ervoor dat je in ieder geval de eerste zes maanden zonnebrand met factor vijftig smeert als je de zon in gaat.