Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie, alles wat je moet weten

Ooglidcorrectie uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 8.953 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 915
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: 1-2 weken
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: plaatselijke verdoving
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Robert de Wijn
Getoetst op 09 juli 2019

Door hangende oogleden of wallen kun je er vermoeid, somber of ouder uit zien dan je je voelt. Ook kan het klachten geven als hoofdpijn of een zwaar gevoel. Als de huid zo ver voor het oog hangt dat het een gezichtsveldbeperking veroorzaakt kan er sprake zijn van een medische indicatie. Een ooglidcorrectie kan op een simpele manier deze klachten verhelpen en je er weer fris en stralend uit laten zien. 

Wat is een ooglidcorrectie?

Er zijn twee soorten ooglidcorrecties: bovenooglid en onderooglid. Bij een bovenooglidcorrectie wordt de overtollige huid verwijderd om het oog weer een frisse en open blik te geven. Bij een onderooglidcorrectie wordt het overtollig vetweefsel dat de wallen veroorzaakt verplaatst en de huid gelift om het ooglid weer strak te krijgen.

Wie mag een ooglidcorrectie uitvoeren?

Een ooglidcorrectie mag alleen worden uitgevoerd door een arts die daarvoor bevoegd èn bekwaam is. Iedere basisarts is volgens de wet bevoegd om een ingreep uit te voeren, maar de opleiding, specialisatie en ervaring van een arts bepalen hoe bekwaam hij of zij is.

Houd er rekening mee dat alleen een chirurg een gerichte en erkende opleiding gevolgd heeft voor het uitvoeren van ooglidcorrecties.  Doe daarom altijd goed research naar je arts. Check zijn of haar reviews op een onafhankelijke reviewwebsite en controleer of een arts BIG geregistreerd is en welke titel de arts draagt.

Het consult

Je begint altijd met een uitgebreid consult met de behandelend arts. Bij dit gesprek komt aan bod wat je verwachtingen zijn en of een ooglidcorrectie hiervoor het beste resultaat oplevert. Ook wordt besproken welke techniek het meest geschikt is, wat voor resultaat je kunt verwachten en hoe je herstelperiode en nazorg er uit zullen zien. Aarzel niet om al je vragen te stellen, zodat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent en een keuze kunt maken.

De behandeling - bovenooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie begint met het zorgvuldig bepalen en aftekenen van de overtollige huid van het bovenooglid, zodat er precies voldoende huid verwijderd wordt en het uiteindelijke litteken valt in de natuurlijke plooi van je bovenooglid. Vervolgens wordt de afgetekende huid plaatselijk verdoofd en ontsmet. Het huidoverschot wordt verwijderd inclusief een eventueel teveel aan spier- of vetweefsel. Kleine bloedvaatjes worden dichtgeschroeid waarna de huid wordt gehecht.

Soms kan het zo zijn dat de hangende bovenoogleden niet alleen worden veroorzaakt door overtollige huid, maar ook doordat de wenkbrauw te laag staat. In dat geval kan er tegelijkertijd een wenkbrauw- of een voorhoofdslift gedaan worden. 

De behandeling – onderooglidcorrectie

Bij een onderooglidcorrectie wordt via een incisie net onder de wimpers van het onderooglid het vetweefsel dat de wallen veroorzaakt naar de plooi hieronder verplaatst om het geheel weer een gladde vorm te geven. Hierna wordt bepaald hoeveel overtollige huid er overblijft en deze verwijderd. Tenslotte kan het nodig zijn om de spier of rand van het onderooglid strakker te zetten voor een optimaal resultaat. Kleine bloedvaatjes worden dichtgeschroeid waarna de huid wordt gehecht.

Het herstel

Een ooglidcorrectie is meestal poliklinisch en dus kun je zodra je je goed voelt weer naar huis. Omdat je aan de oogleden behandeld bent kun je niet zelf autorijden, dus zorg dat er iemand met je mee is gekomen om je naar huis te brengen.

De dagen na de behandeling kan de huid rondom je ogen opzwellen en/of blauw worden. Het is daarom verstandig om voor een optimaal resultaat rust te houden: dit betekent niet sporten, zwaar tillen of bukken en probeer te slapen met een extra kussen of het hoofdeinde iets omhoog. Je mag de dag van de behandeling de oogleden koelen met diepvrieserwtjes of een speciale gelbril uit de diepvries. Omdat de hechtingen met zwaluwstaartjes vastgeplakt zitten moet je dit gebied met douchen droog houden. Make-up en contactlenzen kun je de eerste periode ook niet dragen.

Na ongeveer een week worden de hechtingen verwijderd. De zwelling en bloeduitstorting beginnen dan ook weg te trekken. Zonodig kun je vanaf twee weken na de operatie een goede litteken crème gebruiken.

Wanneer je weer aan het werk gaat hangt van het soort werk dat je doet; als het geen zwaar werk is en je vindt het niet erg als er misschien wat bloeduitstorting te zien is zou je na een paar dagen alweer aan de slag kunnen.

De bloeduitstorting is vaak helemaal weg na 10 tot 14 dagen, de zwelling duurt soms iets langer. Na twee tot drie maanden zie je het eindresultaat; over het algemeen duurt het herstel van een onderooglidcorrectie iets langer.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor ooglidcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle ooglidcorrectie reviews Alle ooglidcorrectie klinieken

Risico’s en complicaties

Alle operaties hebben kans op complicaties, dus ook een ooglidcorrectie. Gelukkig is het een ingreep die vaak wordt gedaan waarbij complicaties zeldzaam zijn en meestal niet ernstig. In theorie is er kans op een infectie, nabloeding of een wond die een stukje open gaat. Meestal heeft dit geen blijvende gevolgen maar vertraagt het genezingsproces wel. Ook kunnen de ogen de eerste periode droog aanvoelen, het litteken strak aanvoelen of kunnen kleine symmetrieverschillen zijn.

Bij een onderooglidcorrectie is er een hele kleine kans op zeldzame complicaties als een ectropion (afstaand onderooglid) of een verhoogde druk op de oogzenuw door een nabloeding waardoor verslechtering van het gezichtsvermogen kan ontstaan.

Ooglidcorrectie voor en na

Een operatie in je gezicht is spannend, daarom is het goed om van tevoren voor-en –na foto’s te zien van mensen die recent een ooglidcorrectie hebben gehad. Zo zie je hoe mooi en natuurlijk het resultaat kan zijn.

Ooglidcorrectie kosten

De prijs van een ooglidcorrectie kan erg verschillen. Van een paar honderd euro voor een bovenooglidcorrectie tot meer dan duizend euro voor het corrigeren van je onderooglid. Een combinatie van beide kan zelfs oplopen tot enkele duizenden euro’s. Je kunt de prijzen van verschillende kliniek vergelijken, maar laat je keuze niet alleen hier vanaf hangen. Wanneer je je afvraagt hoe de kosten voor een behandeling precies zijn opgebouwd en waarom ze verschillen van die bij een andere kliniek, kun je dit altijd navragen, bijvoorbeeld tijdens een consult.

Behandeling Gemiddelde prijs (indicatie)
Ooglidcorrectie bovenoogleden € 875,00
Ooglidcorrectie onderoogleden (lokale verdoving) € 1.700,00
Bekijk alle prijzen

Ooglidcorrectie ervaringen

Je wilt graag een ingreep laten uitvoeren, maar waar? Een snel zoekrondje op Google brengt je duizenden resultaten. Welke kliniek is dan de beste? En wat vonden andere mensen van de behandeling? Lees hier alles over de ooglidcorrectie ervaringen van anderen.


Ooglidcorrectie ervaringen

10
19 april 2024 Ooglidcorrectie
“ Uitstekend ” Anonieme gebruiker

Omdat ik eerder elders ben geweest en daar een slechte ervaring aan heb overgehouden was ik toch wat nerveus. Toen ik binnenkwam in de kliniek werd…

10
18 april 2024 Ooglidcorrectie
“ Uiterst tevreden ” Patrick

Het was best spannend

10
18 april 2024 Ooglidcorrectie
“ Goed ” Irma

Het hele proces van info, tot behandeling en de nazorg is professioneel. Ik zou zeker personen Velthuis kliniek aanraden

Veelgestelde vragen

Als je bovenste oogleden zodanig hangen dat ze op je wimperrand terecht komen, dan kost het je meer moeite om je ogen open te houden. Je spieren moeten harder werken om fatsoenlijk te kunnen zien en dat kan zorgen voor hoofdpijn.

Je oogleden worden verdoofd door middel van kleine plekjes. Sommige mensen ervaren dit als gevoelig of onprettig, maar het is in principe niet pijnlijk.

Het is verstandig om de eerste paar dagen de ogen zoveel mogelijk te koelen, in ieder geval de eerste 48 uur. Wordt de zwelling daarna minder en zijn de ogen minder gevoelig? Dan kun je het koelen rustig afbouwen.

Sinds 1 januari 2017 kun je een ooglidcorrectie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering als er sprake is van een medische indicatie. Een medische indicatie kun je alleen krijgen van een oogarts in het ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum. Jouw zorgverzekeraar beslist vervolgens of je in aanmerking komt voor de vergoeding van de operatie. Let op: een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed door de zorgverzekeraar.

De regels hiervoor zijn streng. Een medische indicatie krijg je namelijk alleen als er sprake is van verslapte of verlamde oogleden dankzij een geboorteafwijking of chronische ziekte die je al sinds de geboorte hebt. Of wanneer er sprake is van ernstige beperking in het zicht. Om dit te bepalen wordt vaak aangehouden dat minimaal vijftig procent van je pupil bedekt moet zijn.


Ja, er wordt een snee gemaakt dus er zal een litteken ontstaan in je huid. De chirurg plaatst deze snee wel op een zoveel mogelijk onzichtbare plek. In de vouw van het bovenooglid of vlak onder de wimperrand in het geval van een onderooglidcorrectie. Na genezing zul je hier nog weinig van zien.

Zodra de wondjes dicht zijn, kun je beginnen met het smeren van een littekencrème. Deze littekencrème kunnen ze voorschrijven in de kliniek waar je behandeld bent, maar je kunt er ook een kopen bij een apotheek of drogist. Hier heb je geen recept voor nodig.

Een ooglidcorrectie is een operatie dus het is belangrijk dat je in goede handen bent. Vergelijk klinieken online om te lezen wat de ervaring van anderen is. Ook kun je eens in je omgeving rondvragen. Misschien heeft die ene vriendin of collega goede ervaringen bij een bepaalde kliniek. Je kunt proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen een plastisch chirurg al heeft uitgevoerd. Daarnaast kun je onderzoeken bij welke beroepsverenigingen en keurmerken een plastisch chirurg eventueel is aangesloten. Focus niet te veel op prijs. Een goedkope ingreep is niet altijd de beste!

Complicaties komen bij een ooglidcorrectie zelden voor. Krijg je na je ingreep toch ineens veel pijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de kliniek die de behandeling heeft uitgevoerd. Zij kunnen je advies geven en eventueel een nacontrole uitvoeren.

Ja, een zwelling is normaal. Er is gesneden in de huid rondom je ogen en daar reageert de huid op door op te zwellen. Je kunt de zwelling verminderen door rust te houden en de ogen te koelen. Houdt de zwelling aan of doet het veel pijn? Neem dan contact op met de kliniek waar je de operatie hebt laten uitvoeren.

Na een week worden de hechtingen verwijderd en ben je in principe weer hersteld. Maar let op: het is dan nog niet volledig genezen. Daarom is het wel belangrijk dat je ook daarna nog oplet met intensief bewegen. Denk hierbij aan sporten of zwaar lichamelijk werk. De eerste vier weken mag je daarnaast geen lenzen dragen. En zorg ervoor dat je in ieder geval de eerste zes maanden zonnebrand met factor vijftig smeert als je de zon in gaat.