Ooglidcorrectie

Overhangende oogleden en wallen kunnen ervoor zorgen dat je een vermoeide of zelfs sombere indruk maakt. Ook kunnen overhangende oogleden zorgen voor praktische problemen wanneer ze het zicht beperken. Een ooglidcorrectie kan in dit soort gevallen zorgen voor een frisse blik, in beide opzichten.

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie wordt overtollige huid en vet van de boven- en of onderoogleden verwijderd. Wanneer een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd vanuit een cosmetisch oogpunt, kan hiermee een frissere, uitgeruste blik worden bereikt. Een ooglidcorrectie kan ook worden uitgevoerd vanuit medisch oogpunt, wanneer de overhangende oogleden voor klachten zorgen. In beide gevallen is de ingreep hetzelfde.

Voor wie is een ooglidcorrectie geschikt?

Wanneer je in de spiegel kijkt en constateert dat je altijd een sombere of vermoeide blik hebt, ook wanneer je goed uitgerust bent, dan heb je misschien al eens overwogen om hier iets aan te (laten) doen. Een ooglidcorrectie zou hiervoor uitkomst kunnen bieden. Een ooglidcorrectie is echter niet alleen een oplossing voor een cosmetisch probleem. Overhangende oogleden kunnen verschillende klachten veroorzaken. In sommige gevallen kunnen ze het zicht beperken. Ook kunnen overhangende oogleden zorgen voor hoofdpijn, doordat je spieren meer moeite moeten doen om de ogen geopend te houden. Wellicht heb je in dat geval al eens nagedacht over een ooglidcorrectie.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor ooglidcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle ooglidcorrectie reviews Alle ooglidcorrectie klinieken

Ongeacht de onderliggende wens voor je ooglidcorrectie is het belangrijk om eerst te ontdekken of je hiervoor in aanmerking komt. De beste manier om dit te doen, is een consult (ook wel vooronderzoek) aan te vragen bij een cosmetisch arts. Veel klinieken hebben open dagen of hebben en zogenaamd ‘wallenspreekuur’, waar voorlichting wordt gegeven over de mogelijkheden van een ooglidcorrectie. Om je te oriënteren, zou je een dergelijk voorlichtingsmoment kunnen bezoeken.

Vooronderzoek

Er zijn verschillende soorten ooglidcorrecties, die allemaal een verschillend beoogd resultaat hebben. Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor de ingreep en om te bepalen welke techniek het best past bij het door jou gewenste resultaat, is een vooronderzoek nodig.

Tijdens het vooronderzoek is er ruimte voor het stellen van al je vragen. Ook worden er foto’s gemaakt voor het medisch dossier. Het is belangrijk om een realistische verwachting te hebben van de resultaten.

Bovenooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie wordt een deel van de huid boven de bovenste oogleden weggenomen. De reden hiervoor kan zijn dat een huidplooi van het bovenooglid dusdanig naar beneden zakt dat het op het ooglid en de wimpers rust. Dit kan zorgen voor beperkt zicht en, doordat het meer moeite kost om de ogen geopend te houden, zorgen voor hoofdpijn. Door een deel van dit huidoverschot weg te nemen, kunnen deze klachten worden verholpen.

Tijdens de behandeling worden de ogen met een stift afgetekend, zodat de chirurg weet op welke plekken de overtollige huid moet worden weggenomen. De huid rondom de ogen wordt verdoofd. Sommige mensen kunnen dit als gevoelig of onprettig ervaren, maar het is niet pijnlijk. Zodra de verdoving is ingewerkt, is van de ingreep zelf nagenoeg niets meer te voelen. De incisie wordt zodanig geplaatst dat na genezing zo goed als niets meer van het litteken te zien is. Op deze plek wordt een deel van de overtollige huid weggenomen.

Wanneer de huid is gedesinfecteerd, kan het teveel aan huid (en eventueel vetweefsel en spier) worden verwijderd. De wond wordt gehecht met een hechting die na ongeveer een week weer zal worden verwijderd.

Onderooglidcorrectie

Hangende onderoogleden noemen we meestal wallen. Deze worden veroorzaakt door overhangende huid en/of uitpuilend vet.

Voorafgaand aan de behandeling wordt bepaald hoeveel huid en/of vet er per oog zal worden verwijderd. Dit gebied wordt met een stift afgetekend. Wanneer de huid is gedesinfecteerd en verdoofd, wordt via een incisie het overschot aan vet verwijderd. In het geval van uitpuilend vet kan ervoor worden gekozen om een incisie te maken aan de binnenkant van het ooglid. Het voordeel van deze techniek is dat er geen zichtbare littekens overblijven. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt de incisie slechts een paar millimeter van de wimperrand gemaakt, zodat het litteken na genezing zo goed als onzichtbaar zal zijn.

Indien nodig wordt ook de verslapte spier bij het oog strakker gemaakt en de overtollige huid verwijderd. Na afloop wordt de wond gehecht met een hechting die na ongeveer een week weer zal worden verwijderd.

In sommige gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van een andere techniek, waarbij het vet niet wordt verwijderd, maar onderhuids wordt verplaatst naar de groef tussen de ogen en de neus.

Nazorg

Wanneer er geen complicaties zijn (zoals bijvoorbeeld een kleine nabloeding), kun je vrijwel direct na de ingreep naar huis. Ter voorkoming van droge ogen en oogontstekingen wordt zalf aangebracht in de ogen. Door de zalf is het zicht verminderd. Het is dus niet mogelijk om na de ingreep zelf auto te rijden.

De plastisch chirurg zal je adviseren om de oogleden te koelen. Dit kan op verschillende manieren, zoals met bevroren erwtjes (bijvoorbeeld diepvriesdoperwten, waarvan een deel in een schoon plastic zakje wordt gedaan om op de ogen te kunnen leggen), maar ook met een speciaal hiervoor ontwikkelde gelbril. Deze gelbril kan in de vriezer worden bewaard en meerdere keren per dag worden gebruikt voor het koelen van de oogleden na een ooglidcorrectie.

Hoewel het niet noodzakelijk is, vinden veel mensen het prettig om tijdens de dagen na de ooglidcorrectie een zonnebril te dragen. Na enkele dagen kunnen normale werkzaamheden worden hervat. Wel is het mogelijk dat het gebied rondom de ogen dan nog blauw of licht gezwollen is.

Tijdens de herstelperiode na de ooglidcorrectie (vanaf de operatie tot het moment waarop de hechtingen worden verwijderd) mogen contactlenzen niet worden gedragen. Ook mag tot het verwijderen van de hechtingen geen make-up worden gedragen en is het aan te raden om tijdens het douchen de huid rondom de hechtingen zo veel mogelijk droog te houden.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk druk op het hoofd komt in de dagen na de ingreep, om zwelling te voorkomen. Voorzichtigheid is geboden bij bukken, persen of zwaar tillen. Om deze reden wordt sporten in de eerste weken na een ooglidcorrectie afgeraden.

Veel mensen starten, nadat de wondjes gesloten zijn, met het smeren van littekencrème. Deze crème kan worden voorgeschreven door de kliniek waar de ooglidcorrectie is uitgevoerd, maar kan ook zonder recept worden gekocht bij een apotheek of drogisterij.

Risico’s en complicaties

Iedereen die een ooglidcorrectie ondergaat, houdt hier littekens aan over. De littekens worden echter zodanig geplaatst dat deze na genezing amper of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Hoewel andere complicaties bij een ooglidcorrectie zelden voorkomen, kan een complicatie na iedere medische ingreep ontstaan.

Wanneer complicaties na een ooglidcorrectie ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je na de ingreep ineens veel pijn hebt, is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met de kliniek die de ooglidcorrectie heeft uitgevoerd. Zij kunnen adviseren over nazorg en eventueel een nacontrole uitvoeren.

Aandachtspunten bij het vinden van een goede plastisch chirurg

Hoewel het een kleine ingreep is, moet een ooglidcorrectie niet worden onderschat. Om ervoor te zorgen dat je een zo goed mogelijke keuze voor een plastisch chirurg en kliniek maakt, is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het maken van deze keuze. Er is een aantal dingen waarop je kunt letten tijdens je oriëntatie. Het is belangrijk dat je na de ingreep een natuurlijke aanblik hebt. Op de meeste websites van klinieken kun je voor- en nafoto’s bekijken en vergelijken. Ook is het goed om te onderzoeken hoeveel soortgelijke operaties de plastisch chirurg van jouw keuze al heeft uitgevoerd en kun je nagaan bij welke keurmerken een arts of kliniek is aangesloten.

Op deze website kun je zien welke klinieken bij jou in de omgeving een ooglidcorrectie uitvoeren. Daarnaast kun je ervaringen lezen van consumenten die deze ingreep eerder ondergingen.

Kosten van een ooglidcorrectie

De kosten voor een ooglidcorrectie lopen erg uiteen. Dit kan verschillen van een paar honderd euro voor een bovenooglidcorrectie tot een bedrag op of boven de duizend euro voor een onderooglidcorrectie. De kosten voor een gecombineerde ooglidcorrectie kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Hoewel geld altijd een rol speelt, is het niet verstandig om de kosten voor de ingreep een doorslaggevende factor te laten zijn.

Vergoeding van een ooglidcorrectie

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten van een ooglidcorrectie. In de meeste gevallen alleen wanneer hiervoor een medische indicatie is. Vaak worden hieraan ook strikte eisen gesteld. De regel is doorgaans dat minimaal vijftig procent van de pupil bedekt moet zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Als je aanspraak wilt maken op een eventuele vergoeding voor een ooglidcorrectie, is het verstandig om vooraf uit te zoeken of jouw (aanvullende) verzekering deze kosten dekt en onder welke voorwaarden dit het geval is.

Laatste ooglidcorrectie ervaringen

97
18 maart 2019 Ooglidcorrectie
“ Zeer goed ” Anonieme gebruiker

Ben er erg blij mee, behandeling verliep uitstekend. Goed uitgevoerd. Resultaat is netjes. Zeker aanbeveling.

98
17 maart 2019 Ooglidcorrectie
“ uitstekend. ” Anonieme gebruiker

Professionele, zakelijke uitstraling, zonder overdreven (onnodige) luxe.

10
17 maart 2019 Ooglidcorrectie
“ uitstekend ” Ria

De persoonlijke benadering is uitstekend, zelfs tijdens de operatie is er belangstelling voor de patient, klantvriendelijke omgeving en aardig…

Bekijk reviews
Bekijk klinieken