Neuscorrectie

Neuscorrectie, alles wat je moet weten

Neuscorrectie uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 839 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 3300
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: 1-2 weken
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: narcose
J
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Joost Staudt
Getoetst op 09 juli 2019

Je neus is heel bepalend voor je uiterlijk. Wie ontevreden is over de vorm van de neus, kan hier psychische hinder van ondervinden in de vorm van schaamte of onzekerheid. In dat geval kan een neuscorrectie worden overwogen. Een neuscorrectie kan ook om medische redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een verstopping of ademhalingsproblemen.

Wat is een neuscorrectie?

Bij een neuscorrectie (rhinoplastiek) wordt operatief de vorm en/of grootte van de neus aangepast. Het kan een relatief kleine ingreep zijn om de vorm of stand van de neuspunt te corrigeren, maar kan ook ingrijpender zijn wanneer de complete vorm of grootte van de neus wordt aangepast.

Een neus is kan te groot, te klein, te lang of te dik lijken. Er is een belangrijke relatie met de verhoudingen van het gezicht. Bij een neuscorrectie wordt daarom met name gekeken naar hoe de verhoudingen van de nieuwe neus zullen zijn ten opzichte van de rest van het gezicht.

Voor wie is een neuscorrectie geschikt?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het overwegen van een neuscorrectie. Om cosmetische redenen kan een neuscorrectie worden overwogen wanneer de neus krom, scheef, te groot, te breed of te klein is. Er kan echter ook een medische reden ten grondslag liggen aan de wens om een neuscorrectie te ondergaan. Lichamelijke klachten, zoals ademhalingsproblemen, een (chronische) verstopping en (chronische) hoofdpijn, kunnen ontstaan door een afwijking aan de neus die met een neuscorrectie verholpen kan worden.

Een neuscorrectie is vooral geschikt voor mensen die een concrete wens hebben. Hoe concreter de wens gedefinieerd kan worden, hoe duidelijker de plastisch chirurg vooraf kan bepalen in hoeverre het uiteindelijke resultaat van de operatie aan de verwachtingen zal voldoen.

Voor wie is een neuscorrectie niet geschikt?

Wanneer je een neuscorrectie overweegt, is het van groot belang dat je een realistische verwachting hebt van het resultaat. Het resultaat van een neuscorrectie kan erg mooi zijn, maar absolute perfectie is onwaarschijnlijk, omdat niet alleen de ingreep, maar ook de verhouding in het gezicht effect hebben op het resultaat. Daarbij is een neus een functioneel orgaan en moet het skelet van de neus stevig genoeg blijven om niet in te zakken of voor doorgankelijkheid problemen te zorgen.

Ook is het belangrijk dat de wens om een neuscorrectie te ondergaan vanuit jezelf komt. Wanneer sociale druk de achterliggende reden is om deze stap te zetten, zal een goede plastisch chirurg je vragen om dit te heroverwegen. In dat geval is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan om te bepalen of je zelf wel achter deze beslissing staat en of een dergelijke operatie zou bijdragen aan je geluk.

Personen bij wie de neus nog niet volgroeid is, komen (nog) niet in aanmerking voor een neuscorrectie.

Consult voor een neuscorrectie

Tijdens het consult zal de plastisch chirurg informeren naar je wensen om erachter te komen wat je verwachtingen van een neuscorrectie zijn. Het is belangrijk om je van tevoren goed te realiseren dat het een ingrijpende operatie is. De plastisch chirurg zal je hier tijdens het consult uitgebreid over voorlichten.

Op basis van jouw wensen kan de plastisch chirurg je informeren over de verschillende technieken voor het uitvoeren van een neuscorrectie en over welke techniek voor jou het meest geschikt is. Vanzelfsprekend is er tijdens het consult ruimte voor het stellen van je vragen en het voorleggen van eventuele zorgen of twijfels.

Tijdens het consult worden er vaak foto’s gemaakt voor het medisch dossier. Deze foto’s kunnen later worden gebruikt om het uiteindelijke resultaat van de neuscorrectie mee te vergelijken.

De operatie

Omdat een neuscorrectie een ingrijpende operatie is, wordt deze in de meeste gevallen uitgevoerd onder volledige narcose. Wanneer de ingreep relatief eenvoudig is, zoals bijvoorbeeld bij een neuspuntcorrectie, wordt de operatie in enkele gevallen uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, gecombineerd met een zogenaamd roesje. De plastisch chirurg bepaalt welke vorm van anesthesie verantwoord is in jouw specifieke situatie.

In de regel is het mogelijk om de ingreep uit te voeren via de neusgaten. Op die manier ontstaan er geen zichtbare littekens. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt de incisie gemaakt aan de onderkant van het neustussenschot (tussen de neusgaten). Dit litteken zal later nagenoeg onzichtbaar zijn. Via de incisie(s) wordt de huid losgemaakt van het bot en kraakbeen. Afhankelijk van het te bereiken resultaat kan kraakbeen daarna worden verwijderd of verplaatst of kan het tussenschot worden losgemaakt en teruggezet.

Wanneer dit niet voldoende is om het gewenste resultaat te bereiken, kan het zo zijn dat de neus gebroken en opnieuw gezet moet worden. In sommige gevallen is er niet voldoende kraakbeen om het gewenste resultaat te bereiken. In dat geval moet ter vervanging of aanvulling kraakbeen uit een ander deel van het lichaam worden gebruikt.

De duur van de operatie is afhankelijk van hoe ingrijpend deze is. Een volledige neuscorrectie neemt vanzelfsprekend meer tijd in beslag dan een correctie van alleen de neuspunt of neusvleugels. Gemiddeld genomen neemt de ingreep een á twee uur in beslag.

Als de ingreep onder algehele narcose is uitgevoerd, mag je pas naar huis wanneer de narcose volledig is uitgewerkt.

Nazorg bij een neuscorrectie

Na de operatie wordt de neus ‘gespalkt’ door middel van een kunststof kapje en/of gipsverband dat op de neus wordt bevestigd. Dit kapje mag na ongeveer anderhalve week worden verwijderd. Direct na de operatie worden in sommige gevallen ook tampons in de neusgaten geplaatst om wondvocht en eventuele nabloedingen op te vangen. Het gebied rond de neus en de ogen kan in de eerste dagen na de ingreep zeer gevoelig zijn en ziet er blauw en opgezwollen uit. Na ongeveer twee weken kunnen dagelijkse werkzaamheden weer worden verricht. Het is belangrijk om niet te veel druk op het hoofd uit te oefenen (bijvoorbeeld bij zwaar tillen) en ervoor te zorgen dat er niet te veel bloed naar het hoofd stroomt (bijvoorbeeld tijdens het bukken). Zwaar lichamelijk werk kan daarom pas na ongeveer een maand langzaam weer worden opgepakt. Ook blootstelling aan extreme kou of warmte en het drinken van alcohol zijn af te raden. De eerste maanden is het ook belangrijk om uit de zon te blijven of de neus goed te beschermen in de zomer.

Het herstel na een neuscorrectie is afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en de conditie van kraakbeen, bot, weefsel en huid. Het duurt enkele maanden voordat de zwelling op en rondom de neus volledig is weggetrokken. Pas na een jaar kan het resultaat van de operatie volledig worden beoordeeld.

Risico’s en complicaties bij een neuscorrectie

Zoals bij iedere operatie zijn er ook bij een neuscorrectie risico’s en mogelijke complicaties. Hierbij kun je denken aan een bloeding, infectie of ontsteking.

Na de operatie is de neus bij veel mensen overgevoelig of juist ongevoelig. In de meeste gevallen is de veranderde gevoeligheid na een aantal maanden weer genormaliseerd.

Minder voorkomende (maar niet uit te sluiten) complicaties zijn bloeduitstortingen, blijvende verandering in het gevoel van de neus, asymmetrie en obstructie van de ademhaling.

Wanneer je na de ingreep ernstige pijnklachten hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de kliniek waar de neuscorrectie is uitgevoerd. In veel gevallen ontvang je na de ingreep een telefoonnummer waarop je tijdens de herstelperiode dag en nacht een specialist kunt bereiken.

Aandachtspunten bij het vinden van een goede plastisch chirurg of kliniek voor een neuscorrectie

De neus is erg bepalend voor het gezicht. Een neuscorrectie is een ingrijpende, gecompliceerde operatie. Het is daarom belangrijk om gedegen onderzoek te doen wanneer je op zoek bent naar een arts of kliniek voor het uitvoeren van jouw neuscorrectie.

Er is een aantal dingen waarop je in je oriëntatiefase kunt letten. In eerste instantie kun je de informatie op websites van klinieken bekijken en vergelijken. Daar kun je bijvoorbeeld vinden of een kliniek een keurmerk heeft of is aangesloten bij een beroepsgroep.

Op deze website vind je welke klinieken een neuscorrectie uitvoeren en welke van deze klinieken bij jou in de buurt zijn. Ook kun je proberen te achterhalen hoeveel (vergelijkbare) neuscorrecties een arts of kliniek in het verleden al heeft uitgevoerd. Daarnaast kun je op deze website lezen wat de ervaringen zijn van consumenten die eerder al een neuscorrectie ondergingen en hoe zijn hun behandeling, arts en kliniek beoordelen.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor neuscorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle neuscorrectie reviews Alle neuscorrectie klinieken

Kosten van een neuscorrectie

De kosten voor een neuscorrectie lopen zeer uiteen en variëren van ongeveer 1.600 euro voor een neuspuntcorrectie tot in sommige gevallen wel 6.500 euro voor een volledige neuscorrectie. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en de complexiteit van de ingreep en of de ingreep al dan niet onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Hoewel geld altijd een rol speelt, is het niet verstandig om het kostenplaatje doorslaggevend te laten zijn bij de keuze voor een arts of kliniek. Je kunt, bijvoorbeeld tijdens een consult, altijd vragen op welke manier de prijs voor de ingreep is opgebouwd.

Vergoeding van een neuscorrectie

Wanneer een neuscorrectie wordt uitgevoerd op medische indicatie, wordt deze in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer op basis van cosmetische redenen wordt gekozen voor een neuscorrectie is het zeer onwaarschijnlijk dat de ingreep wordt vergoed. Wanneer je een neuscorrectie overweegt, is het verstandig om vooraf te onderzoeken of jouw (aanvullende) zorgverzekering de kosten van de ingreep dekt en onder welke voorwaarden dit eventueel het geval is.

Laatste neuscorrectie ervaringen

10
10 april 2024 Neuscorrectie
“ Goeie behandeling ” Anonieme gebruiker

Vriendelijke arts. Duidelijke uitleg. Dr Oelbrandt kent zijn vak goed. Tevreden met het resultaat. Vlot contact.

99
09 april 2024 Neuscorrectie
“ Pim Godefroy en het Velthuis-team zijn een absolute aanrader! ” Anonieme gebruiker

Pim Godefroy is een hele vriendelijke, geduldige en kundige arts. Met name de persoonlijke benadering is erg prettig. Als je twijfels hebt dan…

10
07 april 2024 Neuscorrectie
“ Correctie neus man 38 jaar ” Toine

Na al die jaren heb ik eindelijk de stap durven zetten en iets gedaan aan mijn scheve neus. Zeer blij met het resultaat.