Borstprothesewissel

Heb je in het verleden een borstvergroting of borstreconstructie ondergaan en heb je daardoor een borstprothese? Dan bestaat de kans dat je na verloop van tijd deze borstprothese moet laten vervangen. De operatie die daarbij hoort wordt een borstprothesewissel genoemd. Het is natuurlijk bij iedereen anders, maar gemiddeld genomen vindt een borstprothesewissel zo’n 10 tot 20 jaar na het plaatsen van de prothese plaats. Dit is onder meer afhankelijk van het type en het soort borstimplantaat dat destijds bij jou gebruikt is.

Redenen voor een borstprothesewissel

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor het vervangen van borstimplantaten:

  • Het kan zijn dat de prothese lekt, iets wat vooral voorkomt bij geplaatste protheses uit de jaren zestig tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw*.
  • Er is sprake van kapselvorming rond de prothese.
  • Het eigen borstweefsel is verslapt of er zijn andere veranderingen in het volume van de borst(en).
  • De prothese is verplaatst, bijvoorbeeld als deze onder de borstspier is geplaatst.
  • Het resultaat is niet zo mooi meer.
  • Je wil gewoon van je borstimplantaten af.

* De oude borstprotheses zijn van een andere kwaliteit dan de implantaten van tegenwoordig. Het materiaal waar ze van gemaakt waren, kan relatief makkelijk gaan lekken na verloop van tijd. In de protheses van tegenwoordig wordt gebruikgemaakt van een cohesieve gel, zodat de binnenkant van de prothese gevuld is met een vormstabiele siliconengel.

Voorbereidende fase borstprothesewissel

Voordat je een borstprothesewissel kan ondergaan, moet je eerst op consult bij de plastisch chirurg. Daar bespreek je je wensen en verwachtingen. Je oude protheses worden bekeken en er wordt bepaald waar de nieuwe protheses geplaatst gaan worden. Vaak zal dat onder de borstspier zijn, omdat er dan een natuurlijker resultaat mogelijk is. Maar dit is uiteraard helemaal afhankelijk van jouw specifieke situatie. Denk ook na over of je een andere cupmaat wil en of je misschien de prothese alleen wil laten verwijderen (zodat er dus geen wissel plaatsvindt). Soms wordt ook een borstlift aangeraden, bijvoorbeeld als het borstweefsel erg verslapt is en de borsten zijn gaan hangen.

De operatie bij een borstprothesewissel

Een borstprothesewissel vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld 1 tot 2 uur. Meestal wordt bij een borstprothesewissel een snee van zo’n 4 à 5 centimeter gemaakt in de natuurlijke plooi onder de borst. Bij de meeste vrouwen kan hiervoor het oude litteken worden gebruikt. Het kan wel zijn dat dat litteken iets verlengd moet worden. De oude prothese wordt vrijgelegd en de overmatige kapselvorming wordt verwijderd. Nu kan de nieuwe prothese worden ingebracht.

Wil je geen nieuwe prothese? Dan is de operatie iets uitgebreider. De huid moet namelijk gecorrigeerd worden vanwege de oprekking door de borstvergroting. Zo krijg je een mooi cosmetisch resultaat maar zullen er ook iets meer littekens zijn. Als de ingreep klaar is, worden de hechtingen geplaatst. Meestal zijn deze oplosbaar zodat ze achteraf niet verwijderd hoeven worden. Ook plaats men vaak een drain om het overtollige vocht af te voeren.

Herstel na de borstprothesewissel

Als je een borstprothesewissel hebt ondergaan, kunnen je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Soms zijn er wat blauwe plekken in het operatiegebied zichtbaar. Meestal mag je dezelfde dag al weer naar huis, maar het kan zijn dat je een nacht in het ziekenhuis of in de kliniek moet blijven. Heb je drains na de operatie? Dan worden die afhankelijk van de hoeveelheid vocht die nog in de drains loopt, verwijderd voordat je naar huis gaat. Zorg ervoor dat je hulp regelt, want de eerste week na de operatie moet je echt rustig aan doen. Je mag 2 tot 3 weken geen zwaar werk verrichten en je armen niet boven de hoogte van je schouders brengen. Drie weken na de operatie kun je de meeste dingen wel weer gewoon doen. Wacht alleen nog wel even met sporten. Tijdens de eerste zes weken draag je zowel overdag als ’s nachts een stevige (sport)bh met voorsluiting. Na zes weken ben je in principe volledig hersteld van de operatie. Geef je achtergebleven litteken nog wel ruim een jaar om helemaal te herstellen en minder zichtbaar te worden.

Risico’s en complicaties bij een borstprothesewissel

In principe is een borstprothesewissel een veilige ingreep, maar natuurlijk zijn er (net als bij elke andere operatie) risico’s aan verbonden. Je kan altijd een bloeding, een ontsteking of vochtophoping krijgen in het borstgebied. Bij een nabloeding bestaat de kans dat je opnieuw geopereerd moet worden. Houd er ook rekening mee dat na verloop van tijd toch weer kapselvorming kan ontstaan. Soms is het resultaat ietwat tegenvallend of is er een groot volume-verschil tussen de borsten. Uiteraard doet de plastisch chirurg zijn best om een zo mooi mogelijk resultaat te creëren, maar garanties kunnen nooit gegeven worden.

Resultaten van een borstprothesewissel

Direct na de borstprothesewissel is het resultaat al zichtbaar en voelbaar. Toch duurt het meestal ruim drie maanden alvorens het uiteindelijke resultaat goed zichtbaar is. De borsten hebben dan namelijk hun definitieve vorm gekregen en de zwelling is dan volledig verdwenen. Houd er rekening mee dat je borsten qua vorm en grootte anders kunnen zijn door de prothesevervanging. Gelukkig zijn de meeste vrouwen tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Borstprothesewissel kosten

Wil je weten wat de gemiddelde borstprothesewissel prijs is? Een borstprothesewissel is een vrij dure ingreep. De gemiddelde prijs hiervoor is wel lastig aan te geven. Het heeft allereerst te maken met de soort operatie die je ondergaat. Is het een enkelzijdige of een tweezijdige wissel? En moet er ook nog borstkapsel verwijderd worden en een borstlift plaatsvinden? Houd rekening met een minimumprijs van zo’n €3000. De totale kosten kunnen soms oplopen tot wel ruim €5300.

Borstprothesewissel ervaringen

Los van de hoogte van de borstprothesewissel prijs is dit een operatie die je niet zo maar even laat uitvoeren. Zorg er dan ook voor dat je jezelf goed (laat) informeren over alle mogelijkheden die er zijn. Leer bijvoorbeeld ook van de ervaringen van vrouwen die je voor gingen. Op deze website vind je daarom een groot aantal ervaringen rondom borstprothesewissels. Het maakt het makkelijker voor je om aan de hand daarvan te bepalen in welke kliniek je je het liefst laat behandelen.

Laatste borstprothesewissel ervaringen

10
16 april 2024 Borstprothesewissel
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Borstprothesewissel) ” Anonieme gebruiker

Zou zeker deze kliniek aanbevelen, medewerkers zijn erg vriendelijk. Snelle behandeling, blij tevreden met het resultaat.

98
04 april 2024 Borstprothesewissel
“ Prothese wissel ” Lin

De arts is zeer rustgevend tijdens een gesprek en stelt je nog voor de operatie erg op je op gemak.

10
04 april 2024 Borstprothesewissel
“ Beoordeling Esthetisch Centrum Jan van Goyen (Behandeling: Borstprothesewissel) ” Anonieme gebruiker

Zeer deskundig zowel in advies als behandeling. Nemen ruimschoots de tijd en alle aandacht.