Schaamlipcorrectie

Schaamlipcorrectie, alles wat je moet weten

Schaamlipcorrectie uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 717 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 1350
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: 1-2 weken
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: plaatselijke verdoving
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Thanya Tha-In
Getoetst op 09 juli 2019

Wanneer de binnenste schaamlippen (ook wel kleine schaamlippen genoemd) verder uitsteken dan de buitenste schaamlippen, kan dit leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ongemak. In dat geval kan een correctie van de schaamlippen een oplossing zijn.

Wat is een schaamlipcorrectie?

Bij een schaamlipcorrectie (labiacorrectie) worden de binnenste schaamlippen verkleind. Hiervoor kan worden gekozen vanuit cosmetische, maar ook vanuit medische overwegingen. De binnenste schaamlippen (labia minora) worden operatief dusdanig verkleind dat ze binnen de buitenste schaamlippen (labia majora) vallen en hierdoor min of meer beschermd worden.

Voor wie is een schaamlipcorrectie geschikt?

Wanneer je binnenste schaamlippen dusdanig groot zijn dat ze verder uitsteken dan de buitenste schaamlippen, kun je hier hinder van ondervinden. De klachten die je hierdoor ervaart kunnen zowel fysiek als psychisch zijn. Lichamelijke klachten kunnen zich uiten in de vorm van pijn bij activiteiten. Hierbij kun je denken aan fietsen, paardrijden en andere sporten. Ook het dragen van strakke kleding kan vervelend of zelfs pijnlijk zijn. Soms zorgen grote(re) schaamlippen ook voor pijn bij het vrijen. Psychische klachten kunnen zich uiten in de vorm van schaamte. Wanneer je last hebt van een of meer van deze klachten, is een schaamlipcorrectie wellicht een oplossing.

Voor wie is een schaamlipcorrectie niet geschikt?

Geen twee vrouwen zijn hetzelfde. Geen twee vagina’s zijn hetzelfde. Heb jij het idee dat je vagina afwijkt van de norm, zonder dat je lijdt aan psychische of fysieke klachten als gevolg hiervan? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat er niet zoiets bestaat als de standaard vagina of de gemiddelde vagina. In dat geval is het verstandig om bij jezelf te rade te gaan of het resultaat van een dergelijke operatie werkelijk bijdraagt aan je gevoel van welzijn.

Wanneer de schaamlippen nog niet volgroeid zijn, is een schaamlipcorrectie (nog) niet mogelijk.

Consult voor een schaamlipcorrectie

Tijdens het consult zal de chirurg je vragen naar je klachten en je wensen. Ook zullen je schaamlippen worden bekeken. Op basis van jouw anatomie, klachten en wensen zal de chirurg je laten weten wat in jouw persoonlijke situatie de mogelijkheden zijn. Indien nodig worden er foto’s gemaakt voor het medisch dossier, zodat het eindresultaat hier later mee vergeleken kan worden.

Tijdens het consult is er ruimte voor al je vragen. Als je twijfels of onzekerheden hebt, leg die dan vooral voor. De chirurg zal je daarnaast informeren over hoe je je kunt voorbereiden op de operatie.

De operatie

Verreweg de meeste schaamlipcorrecties worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Het is een relatief eenvoudige ingreep, die gemiddeld genomen maximaal een uur in beslag neemt.

Voor de operatie wordt op de schaamlippen het te verwijderen deel gemarkeerd. Via een incisie in ieder schaamlip worden overtollig huid en weefsel met een scalpel of laser verwijderd. De wond wordt bij voorkeur gehecht met oplosbare hechtingen, zodat deze op een later moment niet verwijderd hoeven te worden. Wanneer de wond goed geneest, zullen de littekens binnen een half jaar tot en jaar na de operatie nagenoeg onzichtbaar zijn.

Nazorg bij een schaamlipcorrectie

Omdat er na een schaamlipcorrectie een aanzienlijke zwelling kan optreden, is het belangrijk om direct na de ingreep te beginnen met koelen (waarvoor meestal een zakje diepvrieserwten wordt gebruikt) en dit enkele dagen regelmatig te blijven doen. Daarnaast is het belangrijk om de wond goed schoon te houden en bij iedere toiletgang moet de wond daarom worden gespoeld, bijvoorbeeld tijdens het douchen.

Na de ingreep wordt de wond niet verbonden. Wel is het verstandig om maandverband te gebruiken om ervoor te zorgen dat eventueel bloedverlies wordt opgevangen.

In de eerste vier tot zes weken na de schaamlipcorrectie is het af te raden om extra inspanningen te verrichten. Je kunt hierbij denken aan zware lichamelijke arbeid, zwaar tillen, fietsen en sporten. Ook vrijen is tijdens de herstelperiode af te raden.

Risico’s en complicaties bij een schaamlipcorrectie

Hoewel een schaamlipcorrectie een relatief eenvoudige ingreep is, zijn er bij iedere operatie risico’s. Na de ingreep kan een nabloeding optreden. Ook kan de wond geïnfecteerd raken en/of ontsteken. In sommige gevallen kunnen de littekens na de genezing gevoelloos zijn of blijven.

Schaamlippen zijn van nature asymmetrisch. Hoewel er gestreefd wordt naar een zo symmetrisch mogelijk resultaat, is een volledig symmetrisch resultaat na de ingreep ook niet te garanderen.

Aandachtspunten voor het vinden van een goede plastisch chirurg of kliniek voor een schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie is een ingreep die naast een lichamelijke impact vaak ook een grote emotionele impact heeft. Vanzelfsprekend verwacht je dat hiermee zorgvuldig wordt omgegaan. Als je op zoek bent naar een goede chirurg of kliniek voor een schaamlipcorrectie, kun je in eerste instantie deze website (KliniekErvaringen.nl) en websites van klinieken bekijken. Wanneer je al een  chirurg op het oog hebt, kun je proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen deze arts in het verleden al heeft uitgevoerd. Ook kun je onderzoeken bij welke keurmerken en beroepsverenigingen een arts of kliniek is aangesloten.

Op deze website vind je welke klinieken een schaamlipcorrectie uitvoeren. Daarnaast kun je ervaringen lezen van vrouwen die al eerder een schaamlipcorrectie ondergingen en zien hoe zij hun behandeling, arts en kliniek beoordelen.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor schaamlipcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle schaamlipcorrectie reviews Alle schaamlipcorrectie klinieken

Kosten van een schaamlipcorrectie

De kosten van een schaamlipcorrectie liggen grofweg tussen de duizend en tweeduizend euro. De prijs van de operatie is afhankelijk van de omvang van de ingreep en verschilt daarnaast per ziekenhuis of kliniek. Hoewel het verstandig is om vooraf de verschillende prijzen te vergelijken, is het onverstandig om het financiële plaatje een doorslaggevende factor in je besluitvorming te laten zijn. Wanneer de kosten van de ingreep bij verschillende ziekenhuizen of klinieken sterk uiteenlopen, kun je altijd informeren naar hoe de prijs is opgebouwd.

Vergoeding van een schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie is een ingreep die over het algemeen niet wordt vergoed. Alleen wanneer de operatie medisch gezien noodzakelijk is, vergoeden sommige zorgverzekeraars in zeldzame gevallen een correctie van de schaamlippen. Wanneer je een schaamlipcorrectie overweegt, is het verstandig om vooraf na te gaan of jouw (aanvullende) zorgverzekering deze ingreep dekt en zo ja, onder welke voorwaarden.

Laatste schaamlipcorrectie ervaringen

10
07 november 2023 Schaamlipcorrectie
“ Beoordeling ACCZ | A Klinieken (Behandeling: Schaamlipcorrectie) ” Anonieme gebruiker

Ik ben in alle opzichten vriendelijk en professioneel behandeld. Ook de nazorg was uitstekend.

98
02 november 2023 Schaamlipcorrectie
“ Great experience! ” Elisa

I was very scared before the operation but Dania and her assistant really helped me to get comfortable by talking to me throughout the operation to…

10
27 oktober 2023 Schaamlipcorrectie
“ Heel fijne kliniek ” Mandy

Alles werd heel rustig uitgelegd.