Borstvergroting

Te kleine of te grote borsten kunnen een grote impact op je leven hebben. Wanneer jij een cupmaat hebt die voor je gevoel te klein is, kan dit je een onzeker gevoel geven. Dit kan je leven op negatieve wijze beïnvloeden. In dat geval zou je baat kunnen hebben bij een borstvergroting.

Borsten karakteriseren voor een belangrijk deel het uiterlijk van een vrouw. Kleinere borsten kunnen je onzeker maken over je vrouwelijkheid. Vaak is je kledingkeuze daarbij een probleem, omdat niet alle mode bij je figuur past. Kleine borsten kunnen aangeboren zijn, maar ook na een zwangerschap of tijdens en na de overgang kan het volume van je borsten afnemen. Ook wanneer je borsten opvallend asymmetrisch zijn, kan dit praktisch en optisch last veroorzaken. Als deze of andere zwaarwegende redenen ervoor zorgen dat jij je kleine borsten als een probleem ervaart, dan kan een borstvergroting misschien een goede oplossing voor je zijn. Een borstvergroting kan je gevoel voor onvrede wegnemen en er voor zorgen dat je weer lekker in je vel zit.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor borstvergroting om de juiste keuze te maken.

Alle borstvergroting reviews Alle borstvergroting klinieken

De voorbereiding op een borstvergroting

Uitgebreide oriëntatie is de beste voorbereiding op een borstvergroting. Alleen als je je goed hebt ingelezen of anderszins geïnformeerd bent over wat er allemaal kan en mag qua klinieken, technieken en materialen, kun je een weloverwogen en verstandig besluit nemen dat past bij wat jij wilt bereiken met een borstvergroting. Ook is het bijzonder aan te bevelen om goed uit te zoeken welke klinieken erkend zijn en of ze een goede reputatie op het gebied van borstvergrotingen hebben. Online is er veel bruikbare informatie over borstvergrotingen te vinden. Daarnaast kun je op diverse fora ervaringen lezen van vrouwen die al een ingreep hebben ondergaan. Zij kunnen je veel waardevolle tips geven en je op de hoogte stellen van de voor- en nadelen die je tegemoet kunt zien bij een borstvergroting. Je borsten vergroten is geen kleine stap die je zomaar even neemt. Het is de bedoeling dat borstvergroting de kwaliteit van je leven verbetert. Het vergaren van zoveel mogelijk correcte informatie is dus een absolute voorwaarde voordat je uiteindelijk de stap naar een borstvergroting zet. 

Een borstvergroting is niet altijd de beste oplossing. Zo kunnen sterk hangende borsten vaak beter eerst gelift worden. Daarna is het altijd nog mogelijk om alsnog te kiezen voor een borstvergroting. Het vinden van een goede en betrouwbare kliniek met ruime ervaring in borstvergroting is ook een belangrijke vereiste voordat je een afspraak voor een consult maakt. De reviews van vrouwen die je zijn voorgegaan met een borstvergroting kunnen je daarbij goede ondersteuning bieden. Ook de consumentenbond heeft uitgebreide informatie over de kwaliteit van verschillende klinieken die borstvergroting aanbieden. Online kun je ook verschillende keurmerken achterhalen die je meer zekerheid bieden bij het vinden van een goede betrouwbare kliniek voor een borstvergroting. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het ZKN, de vereniging voor Zelfstandige Klinieken Nederland. Ook klinieken met het ISO-certificaat zijn over het algemeen betrouwbaar, omdat een kliniek met een dergelijk certificaat werkt volgens een vastgesteld kwaliteitssysteem dat regelmatig gecontroleerd wordt. Ook mag je een arts altijd vragen om zijn BIG-registratie, waaruit blijkt dat de chirurg zijn of haar opleiding heeft voltooid en gespecialiseerd is in borstvergrotingen.

Stel je daarnaast vooral ook zo goed mogelijk op de hoogte van de kosten van een borstvergroting, zodat je naderhand niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.

Wat je kunt verwachten tijdens een consult voor borstvergroting

Als je na een gedegen voorbereiding een kliniek hebt gevonden die aan je verwachtingen lijkt te kunnen voldoen, kun je een afspraak voor een consult maken. Een deskundig plastisch chirurg gaat met jou het gesprek aan over je esthetische wensen en je eventuele fysieke klachten. Aan de hand van de door jou verstrekte informatie tijdens het consult zal hij of zij de mogelijkheden, de risico’s bij een borstvergroting en de kans op succes in jouw persoonlijke situatie duidelijk maken. Hierbij hoort een advies over de methode voor die borstvergroting die past bij jou, je lijf, je wensen en je gezondheid. Om de risico’s bij een borstvergroting zo veel mogelijk uit te sluiten, hoort bij een goede kliniek een uitgebreid medisch onderzoek altijd tot de standaard procedure. Zo weet je of de conditie van je lichaam is opgewassen tegen de ingreep.

Een professioneel plastisch chirurg of consulent van de door jou gekozen kliniek zal je een eerlijk antwoord geven op al je vragen en onzekerheden en je, naast alle voordelen van borstvergroting, ook wijzen op de risicofactoren. In het gesprek mag je ook verwachten dat de behandelaar samen met jou kijkt naar welke vorm van de prothesen het beste en op de meest natuurlijke wijze bij de rest van je lijf past. Zo kun je voor een borstvergroting bijvoorbeeld kiezen voor ronde of druppelvormige borstimplantaten in verschillende afmetingen, die gevuld zijn met fysiologisch zout of siliconengel. Ook de plek waar de prothesen in je lichaam geplaatst worden zal uitvoerig met je worden besproken. Afhankelijk van de dichtheid van het klier- en vetweefsel in je borsten kan worden gekozen voor plaatsing achter de borstspier of achter de borstklier. Daarnaast zal de arts ook met je doornemen hoe de borstimplantaten ingebracht zullen gaan worden. Zodoende ben je goed op de hoogte van de plekken waar je littekens kunt verwachten na een borstvergroting. Het is belangrijk dat je tijdens het consult al je vragen stelt en de door de arts verstrekte informatie goed in je opneemt. Je hoeft niet direct te beslissen over een ingreep. Denk er thuis nog eens rustig over na voordat je je besluit neemt.

De borstvergrotende operatie

Een borstvergrotende operatie is in de meeste gevallen een dagbehandeling, waarna je weer gewoon naar huis kunt. De borstvergroting wordt uitgevoerd onder volledige narcose, omdat dit de minst pijnlijke en veiligste behandelwijze is. Een groeiend aantal klinieken biedt ook een behandeling voor borstvergroting onder plaatselijke verdoving aan. Stel je goed op de hoogte van wat dit voor jou kan betekenen en of je dit wilt. Als je voor de dagbehandeling om je borsten te vergroten bent opgenomen, worden er foto’s voor in je medisch dossier gemaakt. Aansluitend worden de incisies en plaatsen voor de anesthesie afgetekend. Deze voorbereidingen nemen ongeveer een half uur in beslag. Daarna begint de eigenlijke operatie die zo’n zestig tot negentig minuten duurt.

Tijdens de operatie worden de borstimplantaten in de door jou gekozen vorm met het juiste profiel en een wenselijke oppervlakte door de chirurg ingebracht. Dit kan met een incisie in de plooi van de huid onder je borst, via een snede in je oksel of direct naast je tepel. Zorg ervoor dat je weet of er bij de borstvergroting gebruik wordt gemaakt van implantaten die zijn opgenomen in het landelijk register voor implantaten. Zo weet je dat je kiest voor een borstvergroting met maximale veiligheid. Wanneer de borstimplantaten goed op hun plaats zitten, sluit de arts de sneden met hechtingen. Meestal worden er daarna drains aangebracht om het wondvocht zo snel en zo goed mogelijk af te kunnen voeren. Deze drains kunnen vrijwel altijd alweer verwijderd worden voordat je na de borstvergroting naar huis gaat. Om overmatige zwelling tegen te gaan en de druk te verlichten, krijg je een stevig drukverband dat je de nodige steun levert. Hierna kun je naar huis tot de eerstvolgende controle. Zorg ervoor dat er op de dag van de operatie iemand is die je kan brengen en halen. Zelfstandig reizen is in deze toestand niet aan te bevelen.

Borstvergroting zonder operatie

Er zijn ook mogelijkheden om je borsten te vergroten zonder dat daar een operatie aan te pas komt. Zo is borstvergroting met lipofilling een beproefde en veel gebruikte alternatieve methode. Bij lipofilling wordt je eigen lichaamsvet gebruikt om je borsten meer volume en aantrekkelijke contouren te geven. Het gebruik van het lichaamseigen vet maakt deze methode voor borstvergroting bijzonder veilig en meestal blijvend succesvol. Het is per persoon verschillend op welke plaats in het lichaam het vet wordt weggenomen. Je specialist kan je daarover goed adviseren.

Lipofilling kan geraffineerde resultaten opleveren en is zeer geschikt voor een borstvergroting. Je kunt na een borstvergroting met lipofilling een natuurlijke aanblik van je borsten verwachten, terwijl deze tegelijkertijd ook nog eens volkomen normaal aanvoelen. Door steeds verfijndere technieken is deze manier om grote borsten te creëren voor veel vrouwen geschikt. Deze methode is echter niet voor iedere vrouw de beste keuze. Als jij een duidelijke voorkeur hebt voor borstvergroting met lipofilling, laat je dan door je behandelend arts informeren over de mogelijkheden en de voor- en nadelen in jouw specifieke situatie.

Herstel en nazorg

Het herstel en het daarbij behorende risico bij een borstvergroting moet je niet te licht opnemen. Na een borstvergrotende operatie moet je, zeker in de eerste week, inspanning en belasting van je lichaam zo veel mogelijk vermijden. Rust is belangrijk om de wonden zo goed mogelijk te laten genezen. Het is bijzonder af te raden om zwaar te tillen en je armen hoog te heffen. Je kunt het beste vrij nemen van je werk en zorgen voor hulp in de huishouding. Je borsten zullen behoorlijk gezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen. In de eerste week na je borstvergroting zou je moeten merken dat de pijn en de zwellingen beginnen af te nemen. Je kunt dan rustig weer gaan kijken hoeveel je lichamelijk aankunt en je dagelijkse bezigheden langzaam en voorzichtig weer oppakken. Sporten en andere zware lichamelijke inspanningen worden afgeraden tot zo’n acht weken na de operatie.

Na de eerste week heb je meestal ook een eerste controle afspraak. Je arts zal dan kijken of de zwellingen voldoende zijn afgenomen en controleren of je wonden naar tevredenheid genezen. Wanneer er gebruik gemaakt is van niet-oplosbare hechtingen, zullen deze verwijderd worden. Voor een optimale ondersteuning en het beste resultaat van een borstvergroting, is het van belang om vier tot zes weken dag en nacht een goed zittende sportbeha te dragen. Ook een compressievest is een goed hulpmiddel om je borsten perfect op hun plaats te houden. Deze elastische band boven je borsten oefent constant een wenselijke druk op je huid uit. Door de combinatie met beweging bereik je met het compressievest een masserend resultaat wat ten goede komt aan je herstel en het eindresultaat van de borstvergroting. Op deze wijze doe je er zo veel mogelijk aan om complicaties bij borstvergroting te voorkomen, snel weer fit te zijn en je tevreden te voelen met borsten je nieuwe borsten.

Risico’s en complicaties van implantaten en lipofilling

Zoals bij iedere medische ingreep heb je na een borstvergroting met implantaten altijd een kleine kans op complicaties of tegenvallende resultaten. Behalve de gebruikelijke risico’s en complicaties, die altijd bij een operatie en anesthesie horen, kunnen er na een borstvergroting ook nog andere problemen ontstaan. Een risico bij borstvergroting met behulp van prothesen is bijvoorbeeld kapselvorming. Hierbij trekt het bindweefsel, dat zich om de prothese heeft gevormd, samen. Hierdoor kunnen je borsten hard worden en een onnatuurlijk ronde vorm krijgen. Vaak levert dit een pijnlijke situatie op. Ook kunnen implantaten lekken of stuk gaan en in sommige gevallen ontstaat er na een operatie een onwenselijke asymmetrie van je borsten. Het kan ook voorkomen dat je tepels ongewoon gevoelig of juist volledig gevoelloos blijven. Onderschat deze complicaties bij een borstvergroting niet en neem in voorkomende gevallen snel contact op met je behandelend arts.

Lipofilling is een zeer veilige manier voor borstvergroting. Desondanks zijn complicaties nooit helemaal uit te sluiten. In een minimaal aantal gevallen kun je te maken krijgen met een nabloeding of een infectie. Ook duizeligheid door vochttekort komt soms voor door de onderhuidse verplaatsing van vetweefsel. Roken is bij de nabloedingen en infecties vaak een boosdoener. Er mag dan ook zes weken voor de lipofilling niet gerookt worden. Een ongelijkmatige verdeling op de plek waar de lichaamseigen vetcellen zijn ingebracht of weggehaald komt bij borstvergroting zelden voor, maar kan in enkele gevallen toch optreden. Wacht bij twijfel niet te lang en consulteer zo spoedig mogelijk je arts om te kijken of naar aanleiding van de complicaties bij borstvergroting een correctie wenselijk is.

Het resultaat van implantaten en lipofilling

Wat de reden voor je besluit voor een borstvergroting ook is, het resultaat moet er altijd op gericht zijn om jou het gevoel te geven dat je lichaam in orde is. Of je nu kiest voor het operatief plaatsen van borstimplantaten of voor grote borsten door lipofilling; jij moet optimaal tevreden zijn over de verrichtingen van je behandelaar en het daarbij behorende eindresultaat. Van een vakkundige arts in een goed bekend staande kliniek mag je verwachten dat hij samen met jou tot een realistisch plan van aanpak komt. Wanneer je je perfect hebt voorbereid en je precies weet wat je wel en niet wilt, kan een borstvergroting ervoor zorgen dat je lijf past bij het beeld dat je van jezelf hebt.

Het is belangrijk dat je volledig achter je beslissing staat en je van tevoren verdiept hebt in de mogelijkheden en onmogelijkheden, het risico bij een borstvergroting en de reputatie van de kliniek waarvoor je gekozen hebt. Het is belangrijk dat je om de juiste redenen kiest voor het laten plaatsen van borstimplantaten of een borstvergroting met lipofilling. In dat geval zijn er veel goede behandelaars die precies weten wat jou beweegt bij deze beslissing. Onthoud op ieder moment dat het bij een borstvergroting om jouw lijf en jouw gezondheid gaat en dat jij altijd degene bent die beslist.

Vergoeding door je zorgverzekering

In de meeste situaties zullen zorgverzekeraars een borstvergroting niet vergoeden. Soms besluit een verzekeraar een dergelijke ingreep toch te bekostigen. Vaak gaat het dan bij een borstvergroting om bijvoorbeeld ernstige asymmetrie tussen de borsten na het afzetten van een borst door borstkanker of na een ongeluk. Het moet dus gaan om een borstvergroting om zwaarwegende medische reden. Mocht je niet aan een dergelijke reden voldoen, dan is het zaak om na te gaan of je toereikende financiële middelen voor de borstvergroting hebt of hiervoor kunt sparen.

Laatste borstvergroting ervaringen

10
18 maart 2019 Borstvergroting
“ Uitstekend ” N.

Er werd heel goed geluisterd naar mijn wensen. Hierdoor heb ik nu precies de borsten die ik voor ogen had. Erg goede nazorg ook!

94
17 maart 2019 Borstvergroting
“ Beoordeling Faceland Utrecht (Behandeling: Borstvergroting) ” Diana

Super blij met mijn borsten, ben super goed geholpen

82
15 maart 2019 Borstvergroting
“ Beoordeling Velthuis Kliniek (Behandeling: Borstvergroting) ” AHM

Van begin tot eind goed geholpen. Er is goed geluisterd naar mijn wensen. Het resultaat is precies wat ik wilde!

Bekijk reviews
Bekijk klinieken