Borstvergroting

Borstvergroting, alles wat je moet weten

Borstvergroting uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 6.427 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 3.950
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: 2 weken
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: Narcose
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Leo Peter van der Weij
Getoetst op 31 oktober 2020

Het is een van de meest besproken cosmetische ingrepen: de borstvergroting. Een ingreep die niet alleen jouw borsten groter maakt, maar ook de vorm en verhouding tot de rest van je lichaam verbetert. Dat is fijn, want borsten waar je ontevreden over bent, kunnen je flink onzeker maken en dat is nergens voor nodig. Op deze pagina lees je alles over de behandeling, de kosten en ervaringen van mensen die je voorgingen.

Waarom een borstvergroting?

Of het nou de natuur is, een zwangerschap of gewichtsverlies; als je kleine of minder stevige borsten hebt, dan wil je daar waarschijnlijk wat aan doen. Omdat kleding niet mooi past of je je simpelweg onzeker voelt over je borsten. Tijd om er iets aan te doen dus.

Voor- en na foto's

De mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft een borstvergroting. Het is daarom zeker niet onverstandig om je van tevoren vast wat in te lezen. Bekijk hieronder verschillende voor en na foto’s om een idee te krijgen van wat je wilt. Tip: neem de foto’s die je mooi vindt mee naar je eerste consult, dan krijgt de arts ook een goed beeld van wat jouw beoogde resultaat is.

Soorten implantaten

Naast de vorm van de implantaat - bijvoorbeeld rond of druppelvorm - kun je ook kiezen tussen verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit implantaten gevuld met siliconengel of zout water. Een combinatie van beide is ook mogelijk. De implantaat zelf bestaat uit ofwel siliconen of kunststof. Kies je voor zout water, dan zijn er nog twee opties.

 • Saline, een volledig vloeibare vulling
 • Hydrogel, een gel-achtige vulling

Geen zorgen, jouw arts bespreekt op voorhand uitgebreid alle opties met je. Hij of zij zal je deze ook laten zien en passen, om zo de beste keuze te kunnen maken.

De behandeling

Net als bij andere cosmetische en plastische ingrepen, begint een behandeling namelijk altijd met een persoonlijk consult. Tijdens dit consult bespreek je met de specialist wat jouw beoogde eindresultaat is. Hij of zij zal dan de opties met je doornemen. Zo wordt er bij een borstvergroting meestal gebruik gemaakt van implantaten, maar is het ook mogelijk om je borsten te vergroten met eigen lichaamsvet. Dit heet lipofilling.


Daarnaast bepaal je in dit gesprek samen met de specialist wat de grootte van jouw nieuwe borsten wordt. Je past verschillende soorten en vormen implantaten, om zo goed te kunnen inschatten wat het resultaat zal worden.

 • Voorbereiden op de operatie

  Voor je daadwerkelijk onder het mes gaat, worden er foto’s gemaakt van jouw huidige borsten. Deze zijn voor jouw medisch dossier, maar natuurlijk ook om goed te kunnen zien wat de effecten van de operatie zijn. Vervolgens tekent de plastisch chirurg op jouw borst waar gesneden zal worden. Er zijn drie opties:

  • Een snee aan de onderkant van de borst
  • Een snee in de oksel
  • Een snee rond de tepel

  De optie die voor jou het beste werkt, is afhankelijk van het gekozen implantaat, jouw lichaam en je eigen voorkeur. Dit wordt uiteraard ook tijdens het eerste consult besproken.

 • De operatie

  Een borstvergroting gebeurt meestal onder volledige narcose, omdat dit het minst pijnlijk en veiligste is. De arts maakt een snee op de vooraf bepaalde plek en brengt de implantaten in. Vaak wordt het implantaat boven de borstspier geplaatst, maar het kan ook zijn dat de arts er voor kiest om het (gedeeltelijk) onder de borstspier te plaatsen. Dit laatste gebeurt eigenlijk alleen wanneer je erg kleine borsten of een dunne huid hebt.
 • Bij het vergroten van de borsten door middel van eigen vet, vindt eerst een liposuctie plaats. Hierbij wordt eerst het vet uit bijvoorbeeld de buik, billen of benen weggehaald. Dit vet wordt vervolgens via een injectie in de borsten gespoten.

 • Hechtingen en drains

  Na het plaatsen van de implantaten, sluit de arts de snedes met behulp van hechtingen. Daarnaast worden vaak drains aangebracht om het wondvocht zo snel en goed mogelijk af te kunnen voeren. Dit klinkt eng, maar dat valt mee. Deze drains worden weer verwijderd door de arts, voordat je naar huis gaat. Om overmatige zwelling te voorkomen en de druk te verlichten krijg je stevig drukverband aangemeten, zodat je borsten flink wat steun krijgen.

 • De controle

  In totaal duurt een borstvergroting ongeveer twee uur. De ingreep gebeurt met een dagopname, je mag dus dezelfde dag weer naar huis. Wel is het belangrijk om goed te herstellen. Daarom krijg je na de operatie een paar uur om even rustig bij te komen en wat te eten en drinken. Voor je naar huis gaat worden je borsten nog even gecontroleerd door de plastisch chirurg en krijg je eventueel wat oefeningen van een fysiotherapeut.

Voor meer informatie over de behandeling met gebruiken van siliconen borstimplantaten heeft de NVCP een chirurgische bijsluiter opgesteld.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor borstvergroting om de juiste keuze te maken.

Alle borstvergroting reviews Alle borstvergroting klinieken

Het herstel

Na de operatie zullen je borsten flink pijn doen en opgezwollen zijn, je kunt hiervoor een lichte pijnstiller slikken. Ook de littekens zijn rood en gezwollen, dit zal na ongeveer een maand wegtrekken. Omdat je niet zelf mag autorijden na de ingreep, is het belangrijk dat je iemand meeneemt die je naar huis brengt. Het is daarnaast verstandig om de eerste week iemand in de buurt te hebben die kan helpen, omdat je nog maar weinig mag doen in huis. Na twee dagen mag je douchen.

Om je nieuwe borsten te ondersteunen draag je de eerste weken na de operatie een sportbh. Daarnaast krijg je een compressievest, een elastische band boven je borsten die constante druk uitvoert op je huid. Ondanks deze goede ondersteuning, mag je zes weken na de operatie geen zware inspanningen verrichten. Niet sporten en geen zware dingen tillen dus.

Het resultaat

Na een borstvergroting zie je natuurlijk direct verschil, maar dat betekent niet dat dit het definitieve plaatje is. Dankzij de operatie zijn de borsten behoorlijk opgezwollen. Dit neemt geleidelijk af. Na ongeveer drie maanden ben je volledig hersteld en kun je zien wat het eindresultaat is.

Kosten borstvergroting & vergoeding

Hoe duur de ingreep is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de methode die je kiest om grotere borsten te krijgen, maar ook het soort implantaten speelt mee. Tijdens het eerste consult hoor je van jouw arts precies wat de kosten voor jou gaan zijn. De gemiddelde kosten voor een borstvergroting lopen uiteen 2.500 euro tot wel 6.000 euro

Helaas wordt een borstvergroting in de meeste gevallen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Mits het om een zwaarwegende medische reden gaat. Gevallen waarin dit bijvoorbeeld wel gebeurt zijn ernstige symmetrie die veroorzaakt is dankzij borstkanker of een ongeluk.

Behandeling Gemiddelde prijs (indicatie)
Borstvergroting met ronde implantaten € 2.990,00
Borstvergroting met anatomische implantaten € 3.500,00
Bekijk alle prijzen

Ervaringen

Het is niet niks, zo’n operatie. Daarom is het fijn om je van tevoren goed in te lezen. Doe dit bijvoorbeeld door ervaringen van anderen te bekijken. Wie weet haal je er nog handige tips uit. Wij hebben de meest recente voor je verzameld.


Borstvergroting ervaringen

98
13 april 2024 Borstvergroting
“ Lipofilling borsten met maximale vergroting ” Simona

Voor de ingreep heb ik gevraagd om mijn borsten maximaal te vergroten met mijn eigen vet. Ik begrijp dat het geen normale borstvergroting is, maar de…

99
10 april 2024 Borstvergroting
“ Beoordeling Esthetisch Centrum Jan van Goyen (Behandeling: Borstvergroting) ” V.M

Duidelijke uitleg over de behandeling en de voor- en nadelen. Op de dag van de operatie is het wel handig als iemand erbij is voor de zorg thuis (ik…

96
09 april 2024 Borstvergroting
“ Perfecte borstvergroting arts van Zeele ” Elise

Online heb ik heel veel foto’s bekeken en ik zag dat deze arts heel veel mooie resultaten heeft. Daarom eerst op consult geweest en nadat ik hier…

Veelgestelde vragen

Iedere medische ingreep brengt risico’s met zich mee, zo ook een borstvergroting. De kans op complicaties is echter klein, doordat er in Nederland strenge regels zijn waaraan klinieken moeten voldoen. Het helpt natuurlijk wel wanneer je een goede kliniek kiest. Daarnaast is het belangrijk dat je goed luistert naar wat de arts na afloop vertelt over de nazorg.


Toch kan het zijn dat er bij jou complicaties optreden. Bij een borstvergroting is dit bijvoorbeeld kapselvorming. Hierbij trekt het bindweefsel samen waardoor je borsten hard worden en een onnatuurlijke ronde vorm krijgen. Daarnaast kunnen implantaten lekken of stuk gaan en kunnen je tepels gevoelloos of juist erg gevoelig worden.

Lees je goed in en win op verschillende manieren informatie in over klinieken. Vraag bijvoorbeeld eens in je omgeving en bekijk de reviews van verschillende klinieken. Zorg er daarnaast voor dat een kliniek altijd gecertificeerd is en dat je weet wat de reputatie van de kliniek naar jouw keuze is op het gebied van borstvergrotingen

Twijfel niet en neem direct contact op met je arts. Hoe veilig een borstvergroting ook is, de kans op complicaties bestaat altijd. Om te voorkomen dat de complicaties erger worden, is het verstandig zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Jouw arts kan dan kijken wat er aan de hand is en of er misschien een hersteloperatie gedaan moet worden.


Wanneer er een snee gemaakt wordt om een implantaat te plaatsen, zal er altijd een litteken zichtbaar blijven. Tegenwoordig is het echter wel zo dat de arts de snee plaatst op een plek die niet goed zichtbaar is, bijvoorbeeld onder de plooi van je borst. Na de operatie zullen de littekens rood en dik zijn, na ongeveer een maand is dit verdwenen.

In principe worden de melkklieren niet beschadigd tijdens de operatie. Je kunt dus gewoon nog borstvoeding geven.


Dat is helemaal afhankelijk van jouw wensen. Het is een moeilijke keuze, daarom neemt jouw arts tijdens het consult voor de operatie uitgebreid de tijd om alle mogelijke vormen en maten met je door te nemen. Neem ook eens een kijkje bij de voor en na foto’s eerder op deze pagina, om te bepalen wat je precies mooi vindt.