X
img

Borstvergroting

88

Gebaseerd op 1368 ervaringen

Heb je een heel kleine cupmaat, ben je ontevreden over uw borstomvang ten opzichte van de rest van je lichaam of is je buste verslapt na zwangerschap of dieet? Dan is het mogelijk uw borsten te vergroten en/of verstevigen door het inbrengen van een implantaat.

Dit gebeurt operatief en onder volledige narcose. Beslist geen behandeling om zo maar even tussendoor te doen en ook niet zonder risico’s. Laat u daarom vooraf altijd goed informeren en kies voor een kliniek die goed bekend staat. Wat je kunt verwachten voor, tijdens en na een borstvergroting leest je hieronder.

De intake

Vooraf aan een borstvergroting krijgt je als patiënt bij een goede kliniek altijd een persoonlijk gesprek met de behandelende plastisch chirurg en eventueel een consulent. Bij sommige klinieken is dit gratis, andere vragen er een vergoeding voor, maar het is altijd vrijblijvend. Tijdens zo’n consult kunt je jou wensen bespreken met de arts waarna deze beoordeelt of die haalbaar zijn. Daarvoor is nader lichamelijk onderzoek nodig naar onder andere de vorm en verhoudingen van uw borsten en de conditie van uw huid.  In samenspraak met de chirurg maakt u vervolgens een keuze tussen ronde of druppelvormige prothesen en het soort implantaat: gevuld met siliconengel of met fysiologisch zout.  Ook de plaats van de prothesen komt aan de orde. Dat kan achter de borstklier zijn of achter de borstspier, afhankelijk van de dichtheid van het vet- en klierweefsel op uw borsten. Daarnaast neemt de arts met u door hoe de implantaten worden ingebracht:  via een incisie in de huiplooi onder de borst of een snee in de oksel of naast de tepel. Zo weet u van tevoren waar u de littekens kunt verwachten. Bij een goed en eerlijk consult licht de chirurg u ook in over mogelijke risico’s en complicaties. Voor de consulten geldt altijd: neem alle informatie goed in u op, vraag door bij onduidelijkheden en denk er vooral rustig over na. Beslissen hoeft niet meteen!

Meer over de intake

 

De operatie

Veruit de meeste borstvergrotende operaties zijn dagbehandelingen die nog plaatsvinden onder volledige narcose. Dat is voorlopig de meest veilige en minst pijnlijke manier van behandelen. Er zijn overigens wel steeds meer klinieken die een alternatieve behandeling met plaatselijke verdoving aanbieden. Na de opname begint de voorbereiding op de ingreep: foto’s maken voor in uw medisch dossier, het aftekenen van de incisies en de anesthesie. Dit neemt ongeveer een half uur in beslag. De operatie zelf duurt gemiddeld  60 tot 90 minuten. Daarin brengt de chirurg de implantaten in, hecht de sneden en plaatst één of meerdere drains om het wondvocht af te voeren. Deze worden vaak dezelfde dag nog verwijderd. Bovendien krijgt u een stevig steungevend verband aangemeten om de druk te verlichten en overmatige zwelling te voorkomen.

Meer over de behandeling

Na de behandeling

De eerste week na een borstvergroting kunt u het beste vrij nemen en hulp regelen omdat u het heel rustig aan moet doen. Zwaar tillen, zwaar huishoudelijk werk en uw armen heffen is af te raden. Vaak is dit niet eens mogelijk omdat uw borsten behoorlijk gezwollen en beurs zijn en pijnlijk aanvoelen. Na ongeveer een week moeten pijn en zwellingen in hevigheid afnemen, waarna u weer voorzichtig over kunt gaan tot de orde van de dag. In deze periode heeft u vaak een eerste controleafspraak waarbij ook eventuele niet-oplossende hechtingen verwijderd kunnen worden. Wacht met sporten en andere zware lichamelijke inspanning tot zo’n acht weken na de operatie. Voor het mooiste resultaat is het belangrijk ongeveer vier tot zes weken lang dag en nacht een goedpassende sportbeha te dragen. Eventueel in combinatie met een compressievest –een elastische band boven de buste –om uw borsten goed op hun plaats te fixeren.

Uiteraard is er meteen resultaat zichtbaar na een borstvergroting. Toch duurt het nog zeker drie tot zes maanden voordat uw borsten hun uiteindelijke vorm hebben. Bent u tevreden en zijn er verder geen problemen, dan kunnen borstprothesen zeker zo’n vijftien jaar meegaan. Maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en er zijn inmiddels fabrikanten die een langere levensduur garanderen. Raadpleeg uw kliniek of chirurg voor meer informatie. U moet er wel rekening mee houden dat –vooral de grotere– borsten iets kunnen gaan hangen doordat uw huid ouder en minder elastisch wordt. De littekens die u aan een borstvergroting overhoudt zijn veelal erg klein en smal en daardoor niet erg zichtbaar.

Een borstvergroting is een operatieve ingreep –meestal –onder volledige narcose waar niet te licht over gedacht moet worden. Naast de ‘gewone’risico’s en complicaties van een operatie en anesthesie kunnen onder andere de volgende problemen optreden:

  • Kapselvorming: het bindweefsellaagje dat zich om de lichaamsvreemde prothese vormt trekt zich zodanig samen dat de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Gaat soms ook gepaard met pijn.
  • Implantaten die kapotgaan of lekken.
  • Asymmetrie van de borsten.
  • Tepels die extra gevoelig blijven of juist gevoelloos zijn geworden.

Laatste reviews

Bekijk alle (1371)

Praktijk Gabriels - Diana Gabriels Borstvergroting Review door JL
28 juli 2015

89

Het is vandaag precies 4 weken geleden sinds ik mijn borstvergroting(Cohesive siliconen, 330cc rechts en 305cc links)heb gehad. Op... ...

Bloemingdael plastische chirurgie Borstvergroting Review door Marleen
27 juli 2015

97

Ik ben zeer tevreden over de behandeling rondom mijn borstvergroting door Dr Melis. De uitleg vooraf was goed, ook het advies over... ...

Praktijk Gabriels - Diana Gabriels Borstvergroting Review door Roos
27 juli 2015

89

super goed geholpen vanaf het begin tot het eind, ik heb gekozen voor onder me borstspier cohesive siliconen 375 cc en ik zou het... ...

Borstvergroting klinieken in de buurt