Facings

Diverse cosmetische problemen van het gebit kunnen met een facing worden opgelost: een verkleurde tand kan worden verfraaid, kleine spleetjes tussen tanden kunnen worden weggewerkt, hoekjes die van tanden afgebroken zijn en scheve tanden kunnen ermee worden weggewerkt.

Een facing is in feite een schildje van tandkleurig porselein of van wit vulmateriaal dat op de tand wordt geplakt. De kosten hangen af van het materiaal dat gekozen wordt voor de facing. Een porseleinen facing is iets duurder omdat het tandtechnisch laboratorium die de facing vervaardigt kosten maakt die in de totale kosten worden doorberekend. De tandarts kan je voorlichten over de kosten van de verschillende soorten facings die er zijn.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor facings om de juiste keuze te maken.

Alle facings reviews Alle facings klinieken
 

Levensduur facings

Een facing gaat wel een jaar of 5 tot 10 jaar mee. Dit is enigszins afhankelijk van verschillende factoren. Er treedt verkleuren op door bijvoorbeeld roken of het drinken van rode wijn of veel thee en koffie, maar een facing zou ook kunnen beschadigen of slijten door tandenknarsen of nagelbijten. Je tandarts kan gelukkig altijd je facing repareren of, indien nodig, vervangen door weer een nieuwe facing zonder je huidige tanden te beschadigen. 

Net zoals bij de meeste andere behandelingen die op deze site worden benoemd kun je je facing(s) financieren door een lening te sluiten bij je bank of een andere instelling.

Soms bieden klinieken een eigen finacieringsplan. Check dit van tevoren goed en bestudeer de rentepercentages die worden gevraagd voor een lening en de bijbehorende randvoorwaarden. Daar kunnen namelijk nog wel eens significante verschillen in zitten.

Sta je op het op het punt iets aan je huis te gaan verbouwen en daarvoor een hypotheekverhoging te nemen, dan kun je ook kijken of je het daarin kunt opnemen. Dan betaal je namelijk aanzienlijk minder rente dan bij een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een financieringsplan via de kliniek (naar alle waarschijnlijkheid).

Maak dus goed je huiswerk, "de eerste winst zit namelijk in de inkoop".

Facings van composiet

 

Facings van composiet kunnen tijdens één bezoek aan de tandarts worden aangebracht. Er kan uit veel verschillende kleuren composiet worden gekozen. De tandarts zal in overleg met jou de kleur kiezen, die het beste bij je gebit past. Hij kan ook de door jou gewenste composietkleur zelf maken.

Mocht het nodig zijn dan wordt hierna een dun laagje van de tand afgeslepen om ruimte te maken voor de facing. Als dit niet gebeurt zou de betreffende tand namelijk dikker worden.

Het geslepen oppervlak van de tand wordt daarna voorbehandeld met een etsend materiaal en een hechtmateriaal. Dit zorgt ervoor dat het composiet beter vasthecht. Het composiet wordt vervolgens aangebracht. Vervolgens boetseert de tandarts het aangebrachte composiet in de gewenste vorm en wordt het uitgehard met een blauwe lamp. De vorm wordt uiteindelijk perfect gemaakt door het harde oppervlak te beslijpen en te polijsten.

Facings van porselein

 

Ook bij de porseleinen facing wordt eerst aandacht aan de kleur besteed. De tandarts adviseert je natuurlijk ook hierbij en uiteindelijk kies je dan uit een reeks stalen de gewenste kleur. Het tandtechnisch laboratorium vervaardigt vervolgens een facing in de gekozen kleur.

Daar een porseleinen facing minimaal een halve milimeter dik is wordt er altijd een dun laagje van de tand afgeslepen. Er wordt vervolgens een afdruk gemaakt van de tand om ervoor te zorgen dat de facing de juiste vorm krijgt.

Voordat de facing wordt aangebracht wordt het afgeslepen tandoppervlak geëtst en van een hechtlaag voorzien, zodat de facing later goed vastplakt.

Na het plaatsen

 

De facing voelt aan als een eigen tand of kies. Soms heb je even de tijd nodig om wat te wennen aan de nieuwe vorm, vooral als de tand iets dikker of langer is geworden door het plaatsen van de facing.

Met de facing kun je verder gewoon alles eten en drinken. Alleen is voorzichtigheid wel aan te raden met het bijten op harde dingen zoals zuurtjes. Ook met verkeerde gewoonten zoals nagelbijten, op pennen kluiven en andere zaken dien je op te letten . Ook het gebruik van de tanden als schaar (b.v. bij het afscheuren van een stukje plakband) is niet aan te bevelen. Net als je eigen tanden en kiezen kan de facing verkleuren bij overmatig gebruik van koffie, thee of wijn.

Behalve enige extra aandacht voor de reiniging tussen de tanden in d.m.v. flossdraad kun je gewoon je tanden poetsen zoals je dat altijd gewend bent geweest.

Duurzaamheid

 

Een facing gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee. Door roken en het drinken van koffie, thee of rode wijn kan een facing zelf ook verkleuren. Een facing kan beschadigd raken of slijten door verkeerde gewoontes zoals tandenknarsen en dergelijke, maar kan natuurlijk altijd weer worden gerepareerd of vervangen.

Laatste facings ervaringen

10
10 oktober 2023 Facings
“ Uiteraard ervaring! ” Gerald

Eerlijk gezegd, Dr Halil is een professional en enorm begaan met hoe ik me voelde en uw team zijn inderdaad ervaring. Geweldig behandeld en heel…

94
04 oktober 2023 Facings
“ Een super fijne ervaring. Komen zeker de afspraak na. ” Joop

Wij zijn in Juli 12 dagen geweest in kadikoy waar van 10 dagen in de kliniek

77
07 november 2022 Facings
“ Prettıg ” Rory

Ik heb de kliniek een goede beoordeling gegeven, omdat ik erg nerveus was op het begin en zij mij tijdens het proces op mijn gemak hebben gesteld.…