Lipfillers

Lipfillers, alles wat je moet weten

Lipfillers uitleg afbeelding
Group 7 Created with Sketch.
Gebaseerd op 1.069 reviews
Group 9 Created with Sketch.
Gemiddelde prijs: € 415
Group 10 Created with Sketch.
Herstelperiode: geen tot enkele dagen
Group 11 Created with Sketch.
Anesthesie: geen tot plaatselijke verdoving
De informatie op deze pagina is medisch getoetst door: Bart Biermans
Getoetst op 09 juli 2019

Volle lippen. Je ziet ze overal in de media tegenwoordig. Erger jij je aan je dunne lippen? Vind je het vervelend om naar je spiegelbeeld te kijken? Geen zorgen. Lipfillers zijn niet alleen voor celebrities. Het is dé ingreep waarbij je binnen een korte tijd de lippen van je dromen hebt. Mits je het laat doen door een goede kliniek, want tegenwoordig kan je zelfs bij de schoonheidsspecialiste op de hoek zo’n behandeling krijgen. Daarom hebben we de belangrijkste informatie vast voor je op een rij gezet.

Wat zijn lipfillers?

Een lipfiller is een soort gel die via een kleine naald in je lippen gespoten wordt. Tegenwoordig is dit eigenlijk altijd een gel op basis van hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof, wat betekent dat het van nature al in je lichaam voorkomt. Je lichaam zal het op termijn dan ook zelf weer afbreken. Doordat hyaluronzuur vocht vasthoudt, maakt het je lippen voller en je huid gladder.

Wie mag de behandeling uitvoeren?

Iedere basisarts mag in Nederland cosmetische behandelingen uitvoeren, dit is wettelijk zo geregeld. Omdat het injecteren van lipfillers kan zorgen voor een flink extra zakcentje, is het voor veel artsen interessant om dit erbij te doen. En dat kan risico’s opleveren. Het kan dan namelijk best zo zijn dat je behandeling wordt uitgevoerd door iemand die wettelijk gezien wel bevoegd is, maar niet of minder bekwaam.

Per 1 juli 2019 is de titel ‘cosmetisch arts’ een beschermde titel in Nederland. Een cosmetisch arts heeft een gerichte en erkende opleiding gevolgd voor het injecteren van lipfillers. Dit betekent dat niet iedereen zich meer zomaar cosmetisch arts mag noemen.

Doe daarom altijd goed research naar je arts. Check zijn of haar reviews op een onafhankelijke reviewwebsite en controleer of een arts BIG geregistreerd is en welke titel de arts draagt.

Het eerste consult

Iedere cosmetische of plastisch chirurgische behandeling begint met een consult, zo ook bij lipfillers. Tijdens dit consult bespreek je met de behandelend arts wat je wensen zijn en wat het resultaat is waar je op hoopt. De arts bekijkt je gezicht en bepaalt op basis daarvan samen met jou hoe je het mooiste en meest natuurlijke resultaat bereikt. Bijvoorbeeld of er 0,5 ml lipfiller, 1 ml lipfiller of nog meer geïnjecteerd gaat worden.

De voorbereiding

Belangrijk om te weten is dat je in de 24 uur voor de behandeling geen alcohol mag drinken. Slik daarnaast geen aspirine, ibuprofen of andere bloedverdunners. Dit is de eerste 24 uur ná de behandeling ook niet verstandig. Wel mag je vlak voor de behandeling een paracetamol, om de pijn iets te verlichten.

De verdoving

Lipfillers worden heel soms geplaatst onder plaatselijke verdoving, maar eigenlijk gebeurt dit bijna nooit. Wel wordt er vooraf soms verdovende zalf op de lippen gesmeerd of wordt er een verdovend middel toegevoegd aan de filler. Helemaal gevoelloos zal de behandeling niet zijn. Je lippen zijn immers gevoelige lichaamsdelen. Maar geen zorgen, de behandeling duurt niet lang.

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt na het desinfecteren van je huid, met een dunne naald de filler in je lippen gespoten. Hoe lang de behandeling precies duurt, is afhankelijk van hoeveel en op welke plekken de lipfillers ingespoten worden. Meestal sta je na een half uurtje alweer buiten.

Permanente lipfillers

Op deze pagina spreken we alleen maar over tijdelijke lipfillers, niet over permanente. Waarom, denk je misschien. Het is toch veel fijner om permanent dat mooie resultaat te hebben? Klopt, maar ook met permanente fillers ben je daar niet van verzekerd. Sterker nog, de kans op complicaties is erg groot. Je lichaam kan zich namelijk gaan afzetten tegen de fillers, met alle gevolgen van dien. Daarom zijn permanente fillers sinds 2015 verboden in Nederland.

Het herstel

De eerste dagen kunnen je lippen pijnlijk aanvoelen. Schrik ook niet van blauwe plekken, deze trekken binnen een paar dagen weer weg. In principe kun je direct weer aan het werk, maar zorg er wel voor dat er niet te veel druk op je gezicht komt te staan. Pas dus op met bukken en zware dingen tillen en ga niet sporten. Ook is het verstandig om de eerste week dat bezoekje aan de zonnebank of sauna over te slaan en geen behandelingen te laten uitvoeren door een schoonheidsspecialist. Na een paar uur mag je wel weer lippenstift en andere make-up gebruiken.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor lipfillers om de juiste keuze te maken.

Alle lipfillers reviews Alle lipfillers klinieken

Het resultaat

Het resultaat van je behandeling is direct zichtbaar, hoewel de lippen nog wel wat opgezwollen zullen zijn. Het definitieve resultaat zie je vaak enkele dagen later. Omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, breekt je lichaam het ook langzaam weer af. Het resultaat is dus niet blijvend, maar de meeste mensen hebben ongeveer een jaar plezier van deze behandeling. Hoe lang lipfillers precies blijven zitten, verschilt per persoon. Dit hangt af van uw leefstijl (roken, zon) maar ook hoe snel het lichaam de filler afbreekt.

Lipfillers voor en na

Je lippen zijn een van de meest opvallende dingen in je gezicht. Logisch dat je je goed wilt inlezen voor je beslist of een behandeling met lipfillers iets voor jou is. Wat kan helpen, is het resultaat van anderen bekijken. Daarom hebben we voor jou lipfillers voor en na foto’s verzameld van mensen die eerder dezelfde behandeling ondergingen.

Lipfillers kosten

Een behandeling is niet goedkoop. Je betaalt voor de fillers zelf, maar ook voor de materialen die gebruikt worden, de kliniek en de ervaring van de arts. Pas daarom op met aanbiedingen of kortingen die de kosten van lipfillers verminderen. Een mooi resultaat is belangrijker dan een goede prijs, toch?

Lipfillers kosten zijn onder meer afhankelijk van het merk hyaluronzuur dat gebruikt wordt en de hoeveelheid die je in je lippen laat injecteren. Ook kan het zijn dat de ene kliniek net iets meer rekent dan de ander. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de 300 en 600 euro.

Lipfiller ervaringen

Er zijn veel verschillende plekken waar je lipfillers kunt laten plaatsen. Dit is fijn, maar ook een gevaar. Want hoe weet je dan of je ergens goed zit? Je kunt vast beginnen met het lezen van ervaringen van anderen. Hieronder lees je waar mensen eerder de behandeling ondergingen en hoe ze dat vonden. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor een goede kliniek.


Lipfillers ervaringen

94
18 maart 2024 Lipfillers
“ Vriendelijk en duidelijk ” Belinda

Duidelijke uitleg over de mogelijkheid voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Na behandeling geen klachten ervaren.

10
14 maart 2024 Lipfillers
“ Lipfillers ” Jaimie

Ik ga hier nu al jaren zeer tevreden naartoe, ookal is het een lange reis voor mij. Ik heb heel lang gezocht naar een kliniek die lipfillers kunnen…

99
13 maart 2024 Lipfillers
“ Gelukkig ” Anonieme gebruiker

GELUKKIG, zo blij met de fillerbehandeling, zo subtiel en toch zo’n verschil. Kan eindelijk weer lipstick op.

Veelgestelde vragen

Na de behandeling zijn je lippen een beetje rood en gezwollen. Ook kunnen ze wat pijn doen of jeuken, dat is normaal. Schrik ook niet als er blauwe plekken rond de lippen verschijnen. Dit verdwijnt na een aantal dagen. Je hebt altijd kans op een infectie, omdat er door de naald toch een klein wondje ontstaat. Het risico hierop is echter klein. Twijfel je na de behandeling of de pijn die je voelt normaal is? Neem dan contact op met je behandelend arts of kliniek.

In principe kan iedereen boven de 18 jaar lipfillers laten inspuiten. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, namelijk als:

  • je zwanger bent of borstvoeding geeft
  • je een koortslip hebt, je kunt dan wel op een later moment de behandeling ondergaan
  • je allergisch bent voor hyaluronzuur
  • er al een andere (permanente) filler in je lippen zit

Door bijvoorbeeld de reviews van klinieken te bekijken op een onafhankelijke website als KliniekErvaringen.nl. Daarnaast is het belangrijk dat de arts die de lipfillers plaatst de juiste papieren heeft. Voldoende ervaring is natuurlijk ook een pré, het is helemaal niet gek om dit na te vragen bij de kliniek die je gekozen hebt. Lees hier meer tips om de juiste kliniek voor lipfillers te vinden.

Tegenwoordig wel. Als ten minste het goedgekeurde materiaal gebruikt wordt. Hyaluronzuur is uitgebreid getest en veilig verklaard, maar er zijn verschillende merken. Daarnaast wordt door schimmige klinieken nog wel eens een ander middel aan het hyaluronzuur toegevoegd, om de behandeling goedkoper te maken. Dit kan wel risico’s met zich meebrengen. Zorg er dus altijd voor dat je de behandeling door een goede kliniek en arts laat uitvoeren. Vroeger werd nog wel eens gebruik gemaakt van permanente lipfillers. Vanwege het grote risico op complicaties zijn die sinds 2015 in Nederland verboden.


Er zijn een behoorlijk merken op de markt. Niet iedere kliniek gebruikt dezelfde merken hyaluronzuur en niet ieder merk heeft dezelfde kwaliteit. Vraag dit daarom voor de behandeling na en ga zelf ook wat op onderzoek uit. Goedgekeurde veilige merken zijn onder meer Restylane, Juvederm, Princess, Glytone, Belotero, Emervel, Teosyal en Esthelis.

Ben je toch niet tevreden met het resultaat? Dan kun je de lipfillers altijd laten verwijderen. Dit gebeurt door hyaluronidase in de lippen te spuiten. Dit middel zorgt ervoor dat hyaluronzuur sneller afgebroken wordt en oplost. Zo hebben je lippen snel weer hun oude vorm terug.

Meestal één tot maximaal drie dagen, maar dit verschilt per persoon. Je kunt zodra je thuiskomt na de behandeling opgezwollen lippen zoveel mogelijk beperken door het behandelde gebied te koelen. Ook blauwe plekken zijn na een aantal dagen verdwenen. Tot die tijd mag je make-up gebruiken om de blauwe plekken te verbergen.


Allereerst is het verstandig om de eerste paar uur niks op je gezicht te smeren in verband met infectiegevaar. Er zijn immers kleine gaatjes in je lippen geprikt, dit zijn open wondjes die kunnen infecteren als er rotzooi inkomt. Zonnebrand smeren is de eerste dag dus niet slim. Daarnaast zorgt de warmte van een zonnebank en de sauna ervoor dat de filler sneller afgebroken wordt. Als je pas net de behandeling hebt laten doen, kun je dus beter even uit de zon blijven.


Een cosmetische behandeling is niet medisch noodzakelijk en wordt dan ook niet vergoed door je zorgverzekeraar. Helaas!


Dat is afhankelijk van het resultaat dat je wilt. Meestal wordt gekozen voor 0,5 of 1 ml lipfiller, dit geeft vaak het meest natuurlijke resultaat. Bespreek tijdens het eerste consult met je arts wat in jouw geval de beste optie is.

Ze worden vaak met elkaar in verband gebracht, maar het zijn toch twee heel andere behandelingen. Bij fillers wordt een middel in je huid gespoten de huid op te vullen. Botox verslapt alleen de spieren. Lees hier meer over een behandeling met botox.