Buikwandcorrectie

De huid en spieren van de buik kunnen na verloop van tijd verslappen, bijvoorbeeld door veroudering, na (veel) afvallen of na een of meerdere zwangerschappen. Als je hier last van hebt, heb je wellicht al eens een buikwandcorrectie overwogen.

Wat is een buikwandcorrectie?

Tijdens een buikwandcorrectie (ook wel buikwandplastiek of abdominoplastiek genoemd) wordt de overtollige huid van de buik verwijderd en worden de buikspieren aangespannen. Op deze manier wordt buik zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor buikwandcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle buikwandcorrectie reviews Alle buikwandcorrectie klinieken

Voor wie is een buikwandcorrectie geschikt?

Wanneer de huid en spieren van je buik ernstig zijn verslapt door bijvoorbeeld veel afvallen of een zwangerschap, ontstaat wat ook wel een vetschort wordt genoemd. Wanneer je hier fysiek en/of psychisch hinder van ondervindt, ben je mogelijk een geschikte kandidaat voor een buikwandcorrectie. Of dat inderdaad het geval is, bepaalt de plastisch chirurg tijdens een consult of vooronderzoek.

Voor wie is een buikwandcorrectie niet geschikt?

Een buikwandcorrectie is niet geschikt voor wie gewicht wil verliezen. Wanneer je niet op je streefgewicht bent, is de ingreep af te raden, omdat een buikwandcorrectie niet zorgt voor gewichtsverlies. Een goede gezondheid is een voorwaarde om deze operatie aan te kunnen. Wanneer je niet in de goede gezondheid bent, zal de plastisch chirurg deze ingreep waarschijnlijk (nog) niet willen uitvoeren. Voor deze operatie kom je niet in aanmerking wanneer je BMI (Body Mass Index) boven de dertig ligt.

Consult voor een buikwandcorrectie

Tijdens het consult zal de plastisch chirurg informeren naar je redenen voor het overwegen van een buikwandcorrectie en naar wat je wensen en verwachtingen van het resultaat zijn. De plastisch chirurg zal ook je buik onderzoeken. Op basis van het gesprek en het onderzoek kan worden bepaald of jij een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie en zo ja, welke behandelmethode in jouw specifieke geval zal zorgen voor het beste resultaat.

In veel gevallen worden er tijdens het consult ook foto’s gemaakt voor het medisch dossier. Deze kunnen later worden gebruikt om het uiteindelijke resultaat mee te vergelijken. Vanzelfsprekend is er tijdens een consult ook ruimte voor het stellen van vragen.

De operatie

Een buikwandcorrectie is een relatief zware ingreep. Om die reden vindt de ingreep in alle gevallen plaats onder narcose. Afhankelijk van de mate waarin de huid en spieren van je buik verslapt zijn, wordt een behandelmethode gekozen. De operatie duurt ruim genomen twee tot vier uur, afhankelijk van de gekozen behandelmethode.

Buikwandcorrectie

Als zowel de huid van de buik als de onderliggende spieren zijn verslapt, wordt in de meeste gevallen gekozen voor een buikwandcorrectie (totale buikwandplastiek). Onderaan de buik, net boven de schaamheuvel, wordt een incisie gemaakt over de gehele breedte van de buik. Via deze incisie worden het vet en de huid in de buik losgemaakt van de spieren tot aan het punt waar de ribben beginnen. Hierna worden de onderliggende buikspieren met hechtingen verstevigd en vastgezet op hun nieuwe plaats. In vrijwel alle gevallen moet ook de navel verplaatst en opnieuw vastgezet worden. Overtollige huid en eventueel vet wordt verwijderd en wordt de wond gehecht.

Mini-buikwandcorrectie

Wanneer alleen de huid van de buik is verslapt, is een mini-buikwandcorrectie vaak voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Ook kan voor een mini-buikwandcorrectie worden gekozen wanneer het overtollige vet zich alleen onder de navel bevindt.

De incisie wordt bij een mini-buikwandcorrectie op dezelfde manier en op dezelfde plaats gemaakt als bij een buikwandcorrectie. Ook wordt de huid via deze incisie losgemaakt tot het punt waar de ribben beginnen. In tegenstelling tot bij een totale buikwandplastiek wordt de navel niet losgemaakt van de onderliggende spieren. De navel behoudt op deze manier de oorspronkelijke positie. Hierdoor ontstaat er rondom de navel geen litteken. Via de gemaakte incisie worden overtollige huid en eventueel vet verwijderd. Wanneer de spieren zijn uitgerekt, worden deze gehecht, op dezelfde manier als hierboven genoemd. In sommige gevallen is het bij een mini-buikwandcorrectie niet nodig om de spieren te te hechten.

Fleur-de-lis-buikwandcorrectie

Als de huid en spieren van de buik erg veel zijn uitgerekt en er tijdens de ingreep erg veel huid en vet verwijderd moet worden, wordt soms gekozen voor een Fleur-de-lis-buikwandcorrectie.

Ook bij deze methode wordt net boven de schaamstreek een incisie gemaakt over de volledige breedte van de buik. Daarnaast wordt ook een verticale incisie gemaakt, van de schaamstreek tot het borstbeen. De littekens als gevolg van deze ingreep zijn dus groter en zitten daarnaast op een meer zichtbare plaats. In het geval van een Fleur-de-lis-buikwandcorrectie wordt daarnaast, net als bij een volledige buikwandcorrectie, de navel in vrijwel alle gevallen verplaatst, wat ook zorgt voor een zichtbaar litteken rondom de navel.

Nazorg bij een buikwandcorrectie

Omdat een buikwandcorrectie een relatief zware ingreep is, moet je na de ingreep een tot enkele nachten in de kliniek of het ziekenhuis verblijven. Dit heeft met name te maken met de drains die worden geplaatst om wondvocht en eventueel bloed af te voeren.

Na de ingreep wordt minimaal een week absolute rust voorgeschreven. Hoe snel daarna werkzaamheden en andere dagelijkse activiteiten weer hervat kunnen worden, verschilt per persoon. Zwaardere inspanningen, zoals lichamelijke arbeid en sporten, moeten uitgesteld worden tot in ieder geval zes weken na de operatie.

Na de buikwandcorrectie moet minimaal een maand lang een ondersteunend korset worden gedragen. Dit korset moet dag en nacht gedragen worden. In de weken daarna hoeft het korset alleen nog overdag gedragen te worden.

Na een buikwandcorrectie blijft er in alle gevallen een groot litteken achter. De littekens zullen door de plastisch chirurg zo veel mogelijk worden gemaakt op een plaats waar deze niet of nauwelijks opvallen, bijvoorbeeld in de schaamstreek, op de plaats waar doorgaans het ondergoed overheen valt. Veel klinieken bieden een nabehandeling aan, die erop gericht is om de genezing van de littekens te bevorderen, waardoor deze na verloop van tijd minder zullen opvallen.

Complicaties en risico’s bij een buikwandcorrectie

Omdat een buikwandcorrectie een relatief zware operatie is, kan er sprake zijn van napijn. Hiervoor krijg je na de operatie pijnstilling voorgeschreven.

Zoals bij iedere operatie kunnen er ook bij een buikwandcorrectie complicaties ontstaan. Hierbij kun je denken aan een ontsteking of infectie van de wond of een nabloeding. Ook is het mogelijk dat de wond niet goed geneest, wat invloed heeft op de littekenvorming.

Het uiteindelijke resultaat van een buikwandcorrectie is pas een aantal maanden na de operatie volledig zichtbaar. De littekens zullen in de periode hierna nog vervagen.

Aandachtspunten bij het vinden van een goede plastisch chirurg voor een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie is een ingreep waarover niet te licht gedacht moet worden. Logischerwijs wil je ervan verzekerd zijn dat je in goede handen bent. Je zoektocht naar een kliniek of plastisch chirurg voor het uitvoeren van jouw buikwandcorrectie start waarschijnlijk op internet. Op deze website kun je zien welke klinieken bij jou in de buurt een buikwandcorrectie uitvoeren. In je oriëntatiefase kun je bijvoorbeeld proberen te achterhalen hoeveel soortgelijke behandelingen een plastisch chirurg in het verleden al heeft uitgevoerd en op sommige websites kun je voor- en nafoto’s bekijken. Ook kun je proberen te achterhalen bij welke keurmerken en beroepsverenigingen een plastisch chirurg eventueel is aangesloten. Het kan behulpzaal zijn om ervaringen te lezen van mensen die al eerder een buikwandcorrectie ondergingen. Zij hebben hun behandeling, kliniek en plastisch chirurg beoordeeld. 

Kosten van een buikwandcorrectie

De kosten van een buikwandcorrectie liggen ruim genomen tussen de drieduizend en zevenduizend euro. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de prijs voor de ingreep afhankelijk van de gekozen operatiemethode. Daarnaast hanteren verschillende klinieken verschillende tarieven. Hoewel geld altijd een rol speelt, is het onverstandig om het financiële aspect doorslaggevend te laten zijn bij de keuze voor een plastisch chirurg of kliniek.
Als je je afvraagt hoe het kostenplaatje voor een behandeling precies is opgebouwd of waarom de prijzen verschillen van prijzen bij andere klinieken, dan kun je hiernaar altijd informeren, bijvoorbeeld tijdens een consult.

Vergoeding van een buikwandcorrectie

In sommige gevallen wordt een buikwandcorrectie geheel of gedeeltelijk vergoed. Er moet dan sprake zijn van een medische indicatie, bijvoorbeeld wanneer de huid van de buik dusdanig is uitgerekt dat het ernstige lichamelijke beperkingen veroorzaakt. Als je in aanmerking wil komen voor een vergoeding is het van belang om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. In alle gevallen heb je vooraf goedkeuring van de zorgverzekeraar en een verwijzing van een specialist nodig hebt.

Laatste buikwandcorrectie ervaringen

10
18 maart 2019 Buikwandcorrectie
“ Beoordeling Velthuis Kliniek Hilversum (Behandeling: Buikwandcorrectie) ” Anonieme gebruiker

Goede begeleiding voor en tijdens behandeling.

86
15 maart 2019 Buikwandcorrectie
“ Beoordeling Velthuis Kliniek (Behandeling: Buikwandcorrectie) ” ACM

Prima geholpen, duidelijke uitleg van dr Wilmink. Goede nazorg en een uitstekend resultaat

96
13 maart 2019 Buikwandcorrectie
“ Beoordeling Esthetisch Centrum Jan van Goyen (Behandeling: Buikwandcorrectie) ” Lucinda

Super dokter met hart voor zijn werk

Bekijk reviews
Bekijk klinieken