Buikwandcorrectie

Door veroudering, flink gewichtsverlies of meerdere zwangerschappen kunnen de spieren en huid van je buik verslappen. Dit is niet alleen vervelend omdat het er misschien niet zo mooi uitziet. Het kan ook fysiek in de weg zitten. Een buikwandcorrectie kan een oplossing zijn.

Wat is een buikwandcorrectie?

Wanneer de huid en spieren van je buik zodanig zijn verslapt kan er een zogenoemd ‘vetschort’ ontstaan. Dit kan opgelost worden met een buikwandcorrectie, ook wel buikwandplastiek of abdominoplastiek genoemd. Tijdens zo’n ingreep wordt de overtollige huid van de buik verwijderd en worden de buikspieren aangespannen. Om zo de buik zoveel mogelijk terug te brengen in de staat waarin hij ooit was.

Het eerste consult

Een cosmetische of plastisch chirurgische ingreep begint altijd met een consult met een arts in de kliniek die je gekozen hebt. Kies je voor een buikwandcorrectie? Dan wil de arts graag weten waarom je dit wilt en wat je verwacht van het resultaat. Hij of zij onderzoekt je buik en bepaalt op basis daarvan of het een geschikte operatie is voor jouw situatie. En met welke methode voor jou het beste resultaat te behalen valt.

Natuurlijk is er tijdens dit gesprek volop ruimte om al je vragen te stellen. Bedenk dus vooraf vast goed wat je allemaal wilt weten van de arts, kliniek of behandeling. Stem je in met het behandelplan? Dan worden er tijdens het consult ook foto’s gemaakt voor jouw medisch dossier. Deze foto’s worden na afloop gebruikt om het uiteindelijke resultaat mee te vergelijken.

Buikwandcorrectie voor en na

Ieder lichaam is anders dus het kan lastig in te schatten zijn wat een dergelijke operatie precies voor jouw buik kan doen. Toch is het fijn om vooraf de foto’s van andere mensen te bekijken. Hieronder zie je verschillende buikwandcorrectie voor en na foto’s. Zo kun je vergelijkbare situaties vergelijken met die van jou. Misschien wordt het dan wat makkelijker voor je om in te schatten wat een operatie voor jou kan betekenen.

De behandeling

Omdat een buikwandcorrectie een relatief zware operatie is, word je altijd onder narcose gebracht. De operatie duurt ongeveer twee tot vier uur, afhankelijk van de behandelmethode die in jouw geval gekozen is samen met je arts.

Reguliere buikwandcorrectie

Zijn zowel de huid van jouw buik als de onderliggende spieren verslapt? Dan stelt je arts vaak een totale buikwandcorrectie voor. Hierbij wordt onderaan de buik - net onder de rand van waar normaal gesproken je bikini of zwembroek zit - een incisie gemaakt. Deze snee loopt over de gehele breedte van de buik. Via die snee worden het vet en de huid in de buik losgemaakt van de spieren. Dit gebeurt helemaal tot aan het punt waarop je ribben beginnen.

Vervolgens worden de onderliggende buikspieren verstevigd met hechtingen en weer vastgezet op de nieuwe plek. Meestal wordt ook je navel verplaatst en opnieuw vastgezet. Als laatste wordt al het overtollige vet en de overtollige huid verwijderd en wordt de snee gehecht.

Mini-buikwandcorrectie

Een minder intensieve ingreep is - de naam zegt het al - de mini-buikwandcorrectie. Deze behandeling is alleen geschikt als de huid van je buik is verslapt. Er is dan dus geen sprake van verslapping van de onderliggende spieren. Ook als het overtollige vet dat je wilt laten verwijderen alleen onder je navel zit, wordt vaak gekozen voor een mini-buikwandcorrectie.

De incisie wordt op dezelfde manier en op dezelfde plek geplaatst als bij een reguliere buikwandcorrectie. Ook wordt de huid losgemaakt tot het punt waarop je ribben beginnen. In tegenstelling tot de reguliere ingreep, wordt de navel niet losgemaakt van de onderliggende spieren. Deze blijft dus op dezelfde plek zitten. Het voordeel hiervan is dat er rondom de navel geen litteken ontstaat. Overtollige huid en overtollig vet worden verwijderd en - wanneer dit nodig is - worden de spieren gehecht. Vervolgens maakt de arts de snee weer dicht.

Fleur-de-lis-buikwandcorrectie

Moet er tijdens een ingreep extreem veel huid en vet verwijderd worden? Dan wordt er soms voor gekozen om naast een horizontale, ook een verticale incisie te maken. Dit heet een fleur-de-lis-buikwandcorrectie. De incisie loopt dan van de schaamstreek naar het borstbeen, over de volledige breedte van de buik. Ook de navel wordt in dit geval bijna altijd verplaatst. De littekens van deze ingreep zijn daardoor een stuk groter en helaas ook zichtbaarder dan bij een reguliere buikwandcorrectie.

Buikwandcorrectie en liposuctie

Soms wordt ervoor gekozen om naast een buikwandcorrectie, ook een liposuctie uit te voeren. Met een liposuctie wordt het overtollige vet verwijderd, bijvoorbeeld op de buik en heupen. Een liposuctie en buikwandcorrectie kunnen in één operatie uitgevoerd worden. Je hoeft hiervoor dus niet nog eens terug te komen.

Na de operatie

Welke methode ook gekozen wordt, een buikwandcorrectie is altijd een vrij zware ingreep. Daarom blijf je na de operatie vaak enkele nachten in de kliniek of in het ziekenhuis. Er worden namelijk drains in je buik geplaatst om het wondvocht en eventueel bloed af te voeren. Je moet een week lang absolute rust houden om het herstel te bevorderen.

Van je arts krijg je een ondersteunend korset mee, een buikband. Deze draag je de eerste zes weken na de operatie, dag en nacht. In de weken daarna draag je dit zogenoemde drukpak alleen nog overdag.

Herstellen van een buikwandcorrectie

Hoe lang het herstel precies duurt verschilt per persoon en per intensiteit van de ingreep. Zorg er in ieder geval voor dat je de eerste zes weken na de operatie geen zware inspanning doet. Doe je lichamelijk intensief werk? Dan kan dit die eerste weken dus niet. Ook sporten en andere lichamelijke arbeid kun je beter achterwege laten.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor buikwandcorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle buikwandcorrectie reviews Alle buikwandcorrectie klinieken

Buikwandcorrectie kosten

Hoeveel een buikwandcorrectie kost, is afhankelijk van jouw situatie, de operatiemethode die wordt toegepast en natuurlijk de kliniek die je kiest. Ook het aantal dagen dat je moet blijven overnachten in de kliniek of in het ziekenhuis hebben hier invloed op. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten tussen de 3.000 en 7.500 euro liggen.

Let op: baseer je keuze voor een kliniek nooit volledig op de (lage) prijs van een ingreep. Het gaat immers wel om je lichaam. Doe dus goede research en neem niet alleen de prijs, maar bijvoorbeeld ook de ervaring van de arts en de reviews die de kliniek krijgt mee in je beslissing.

Buikwandcorrectie ervaringen

Een hevige ingreep verdient grondige research vooraf. En hoe win je beter informatie dan van ervaringsdeskundigen? Zij hebben de operatie ondergaan en weten precies hoe het voelde en of het resultaat was wat ze ervan verwachtten. Daarom hebben we voor jou de meest recente buikwandcorrectie ervaringen verzameld.

Buikwandcorrectie ervaringen

10
24 april 2024 Buikwandcorrectie
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Buikwandcorrectie) ” Iris

Pittige ingreep maar door de deskundigheid van de arts niet zo ervaren. Het resultaat heeft mijn verwachting overtroffen.

86
19 april 2024 Buikwandcorrectie
“ Uitstekend ” Vera

Laura is echt een perfectionist en wil het hoogste resultaat behalen. Dat is echt te zien in het resultaat. Ben er heel blij mee en de littekens zijn…

10
15 april 2024 Buikwandcorrectie
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Buikwandcorrectie) ” Anonieme gebruiker

Al het personeel in Rotterdam is geweldig. Het noodnummer service mag beter luisteren naar wat men zegt ipv kijken naar hoe zwaar de operatie is…

Veelgestelde vragen

Je zult wel direct verschil zien, maar het uiteindelijke resultaat is pas een aantal maanden na de operatie helemaal zichtbaar. Dit komt omdat je lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen. Na die paar maanden kunnen de littekens nog wel verder vervagen.


Je kunt na de operatie last hebben van flink wat napijn. Hiervoor krijg je pijnstillers voorgeschreven door de arts die je behandelt. Daarnaast kunnen er - zoals bij iedere operatie - complicaties optreden. De wond kan gaan ontsteken, je kunt een infectie oplopen of last krijgen van een nabloeding. Ook kan het zijn dat de wond niet goed geneest. Vertrouw je het niet? Neem dan direct contact op met de kliniek of het ziekenhuis dat de operatie heeft uitgevoerd.


Bij een zware ingreep is het meer dan ooit belangrijk dat je een goede kliniek kiest. Doe dus veel research, vergelijk klinieken en vraag eens rond in je omgeving. Het is belangrijk dat degene die de behandeling uitvoert voldoende ervaring en natuurlijk de juiste papieren heeft. Zo kun je onderzoeken bij welke beroepsverenigingen en keurmerken een plastisch chirurg is aangesloten en hoe vaak hij een dergelijke behandeling al gedaan heeft.

Een buikwandcorrectie is geen oplossing om snel gewicht mee te verliezen. Het zorgt namelijk niet voor gewichtsverlies, het is een laatste behandeling om je huid en spieren te verstrakken, bijvoorbeeld na hevig gewichtsverlies. Je kunt deze zware operatie alleen aan als je in goede gezondheid bent. Is dit niet het geval, dan wil jouw arts de ingreep waarschijnlijk ook niet uitvoeren. Je komt dan ook niet in aanmerking voor een buikwandcorrectie als je een BMI boven de dertig hebt.


Ja, er blijft helaas altijd een litteken achter. Jouw arts zal er wel altijd voor zorgen dat deze zoveel mogelijk op een plek komt waar het niet of nauwelijks opvalt. Bijvoorbeeld in de schaamstreek waar normaal gesproken je ondergoed overheen zit.

Direct na de ingreep zullen de littekens behoorlijk aanwezig zijn. Ze zijn rood en gezwollen. Geen zorgen, dit zal gedurende de hersteltijd minder worden. Veel klinieken bieden daarnaast een nabehandeling aan om de genezing van de littekens te bevorderen. Je kunt ook beginnen met het smeren van een littekencrème. Na verloop van tijd zullen de littekens minder opvallen.

Een buikband zorgt ervoor dat het herstel zo voorspoedig mogelijk verloopt. Je draagt hem in ieder geval zes weken. De eerste vier weken draag je de buikband dag en nacht, daarna alleen nog ‘s nachts. Hoe lang je dit vervolgens vol moet houden, hangt af van hoe snel je lichaam herstelt. Je arts zal dit met je bespreken tijdens een controleafspraak.


Net als bij andere cosmetische en plastisch chirurgische ingrepen wordt een buikwandcorrectie vergoed als deze medisch noodzakelijk is. In dat geval kun je de operatie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Is er bij jou geen medische noodzaak? Dan kun je bij sommige verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten om de ingreep (gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Ook dan zijn de eisen streng. Zo moet je vaak een huidplooi van minimaal zes centimeter diep hebben en mag je BMI niet hoger zijn dan 30.


n principe geldt dat een buikwandcorrectie medisch noodzakelijk is als:


  • Je dankzij overtollige huid last hebt van ernstige en blijvende ontstekingen in de huidplooien.
  • Je ernstige problemen hebt met lopen, omdat je buik over je bovenbenen heen valt. In dit geval geldt dat je buik je bovenbenen voor meer dan een kwart moet bedekken.
  • Je kunt dan een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Let op: ook als er medische noodzaak is voor een buikwandcorrectie heb je toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Heb je deze niet, dan krijg je de behandeling ook niet vergoed.


Dat ligt volledig aan jouw persoonlijke situatie. Als er sprake is van hevige verslapping van je huid en spieren dan zal een ingreep meer tijd in beslag nemen dan wanneer er slechts een kleine verslapping van alleen de huid is. Ook de gekozen methode heeft invloed op hoe lang de operatie duurt. Jouw arts zal dit tijdens het eerste consult uitgebreid met je bespreken.

Direct na de ingreep worden er drains geplaatst om het overtollige vocht en soms ook bloed uit je lichaam te verwijderen. Na een paar dagen worden deze drains weggehaald. In principe is al het opgehoopte vocht dan weg. Ontstaan er toch vochtophopingen onder je huid, dan moeten deze verwijderd worden. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de kliniek of het ziekenhuis waar je onder behandeling bent.


Dat kan. Zwanger worden na een buikwandcorrectie is geen enkel probleem. Het kan echter wel zijn dat de huid weer oprekt en de buikspieren slapper worden dankzij de zwangerschap. Het resultaat van de eerder gedane ingreep kan daardoor verminderen. Als je van plan bent zwanger te worden, is het dus wel verstandig om even te wachten met een buikwandcorrectie.


In principe is het resultaat dat je een paar maanden na de ingreep ziet blijvend. Hierbij geldt wel dat het belangrijk is om een goede levensstijl te hanteren en niet overmatig te eten. Wanneer je flink wat aankomt in gewicht, kunnen de huid en spieren namelijk weer verslappen. Hetzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld zwanger wordt na een buikwandcorrectie.


Als alleen de huid is verstevigd dan mag je na vier weken weer rustig beginnen met sporten. Let wel op met buikspieroefeningen. Het is niet de bedoeling dat het pijn doet. Zijn naast de huid, ook de spieren verstevigd? Dan mag je pas na drie maanden beginnen met sporten. In het begin moet je dat extra voorzichtig zijn met buikspieroefeningen. Vraag daarom altijd eerst een arts om advies.


Een buikwandcorrectie wordt gezien als een cosmetische operatie. Ook na bijvoorbeeld een gastric bypass of maagverkleining. De operatie wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen bij ‘uitzonderlijke medische noodzaak’ kun je voor een vergoeding in aanmerking komen. Wil je zeker weten of je een behandeling zelf moet betalen of niet? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.