Ooglaseren

Wie minder ziet, kan kiezen voor een bril of lenzen. Veel mensen ondervinden hier echter hinder van. Bijvoorbeeld doordat een bril onhandig is bij sporten zoals voetbal of zwemmen of doordat lenzen bij sommige mensen na verloop van tijd kunnen gaan irriteren. In dat geval kan ooglaseren een oplossing zijn om deze ongemakken in je dagelijkse leven te verhelpen.

Wat is ooglaseren?

De officiële term voor ooglaseren is refractieve chirurgie. Het doel van de ingreep is om ervoor te zorgen dat een afwijking in het gezichtsvermogen geheel of gedeeltelijk hersteld wordt. Dit gebeurt door middel van laser, waarmee het hoornvlies dunner wordt gemaakt en de kromming van het hoornvlies (en hiermee de werking van het oog) verandert.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor ooglaseren om de juiste keuze te maken.

Alle ooglaseren reviews Alle ooglaseren klinieken

Voor wie is ooglaseren geschikt?

Of jij je ogen kunt laten laseren, hangt met name af van de afwijking van je gezichtsvermogen. Gemiddeld genomen kunnen afwijkingen van -6 tot +6 worden teruggebracht tot 1. In sommige gevallen kan met een ooglaserbehandeling de dioptrie zelfs tot 0 worden teruggebracht. Wanneer dat het geval is, zie je na het ooglaseren weer net zo scherp als met een bril of lenzen. Een ooglaserbehandeling kan alleen worden uitgevoerd bij personen van achttien jaar en ouder, omdat de ogen vanaf dat moment pas volgroeid zijn.

Als jij overweegt je ogen te laten laseren, kan tijdens een quickscan en/of vooronderzoek worden bepaald of je geschikt bent voor deze behandeling. Een quickscan kun je over het algemeen aanvragen via de website van een kliniek. Natuurlijk kun je ook telefonisch contact opnemen of een open dag of voorlichtingsavond over ooglaseren bezoeken.

Voor wie is ooglaseren niet geschikt?

Bij grote(re) afwijkingen is het niet mogelijk om het gezichtsvermogen door middel van ooglaseren volledig te herstellen, omdat het hoornvlies in dat geval te dun zou worden. In die gevallen is het mogelijk om het best haalbare resultaat te combineren met het dragen van een bril of lenzen.

Een ooglaserbehandeling is niet geschikt voor mensen die leiden aan oogontstekingen, aandoeningen aan het hoornvlies of netvlies, suikerziekte, staar, Glaucoom (verhoogde oogdruk) en reumatische aandoeningen. Ook voor zwangere vrouwen en mensen met een lui oog dat minder dan vijftig procent ziet is een ooglaserbehandeling helaas niet geschikt.

Om zeker te weten of jij (on)geschikt bent voor een ooglaserbehandeling, kun je een een voorlichtingsavond of open dag bezoeken of een zogenaamde quickscan aanvragen. Veel klinieken organiseren met enige regelmaat een open dag of voorlichtingsavond over ooglaseren.

Vooronderzoek bij een ooglaserbehandeling

Wanneer je overweegt om je ogen te laten laseren, kan een quickscan alvast een indicatie geven van of dit voor jou tot de mogelijkheden behoort. Daarna is echter een uitgebreid vooronderzoek nodig om nader te onderzoeken of een ooglaserbehandeling inderdaad een optie is in jouw persoonlijke situatie. Wanneer uit het vooronderzoek blijkt dat dit niet het geval is, zal een goede oogarts weigeren de behandeling uit te voeren, omdat een goed resultaat dan niet gegarandeerd kan worden.

Tijdens het vooronderzoek worden alle gegevens van het oog verzameld door middel van verschillende metingen. Om een zo goed mogelijke meting te kunnen doen, is het belangrijk om in de periode voorafgaand aan de oogmeting geen contactlenzen te dragen. Een contactlens heeft namelijk invloed op de bolling van het oog. Het aantal weken dat je geen contactlenzen mag dragen is afhankelijk van of je harde of zachte contactlenzen draagt. Ook worden er tijdens het vooronderzoek pupilverwijderende oogdruppels gebruikt. Deze oogdruppels zorgen voor verminderd (wazig) zicht en verhoogde lichtgevoeligheid. Het is dus niet mogelijk om na het onderzoek zelf auto te rijden. Het effect van de oogdruppels zal na twee tot drie dagen volledig verdwenen zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de resultaten van een vooronderzoek voor ooglaseren slechts drie maanden geldig zijn. Wanneer je na het vooronderzoek langer dan drie maanden wacht met het laten uitvoeren van de ooglaserbehandeling, dan moet het vooronderzoek opnieuw worden uitgevoerd. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de resultaten betrouwbaar zijn en de resultaten van het ooglaseren daardoor optimaal.

Verschillende ooglasertechnieken

De meest gebruikte technieken voor ooglaserbehandelingen zijn LASEK, Femtolasik (ook wel Lasik Femtosecond) en de nieuwste ooglasertechniek Relex Smile. Een goede kliniek zal je duidelijk voorlichten over de verschillen tussen deze technieken en de voor- en nadelen in jouw persoonlijke situatie.

LASEK/PRK
Tijdens deze ooglaserbehandeling wordt het beschermende laagje van het oog (epitheel) verwijderd. Dit kan op twee verschillende manieren. Afhankelijk van de gekozen behandeling wordt het laagje losgeweekt met alcohol of verwijderd met een ‘borsteltje’. Vervolgens verwijdert de laser zeer snel en nauwkeurig een laagje van het hoornvlies, waardoor de kromming van het hoornvlies wordt gecorrigeerd. Ter (tijdelijke) vervanging van het epitheel wordt na de behandeling een zachte contactlens geplaatst. Na een paar dagen is het epitheel genezen en kan de contactlens worden verwijderd.

In de dagen na de behandeling kan het oog gevoelig zijn en kan het zicht verminderd zijn. Gemiddeld genomen is na een week zeventig procent van het beoogde resultaat bereikt. Volledig herstel duurt iets langer, namelijk een aantal weken tot maanden. Omdat de herstelperiode hinderlijk kan zijn en wat tijd in beslag neemt, is het verstandig om van tevoren te bepalen of je ervoor kiest om één of juist twee ogen tegelijk te laten behandelen. Beide is mogelijk.

Femtolasik (ook wel Lasik Femtosecond)
Femtolasik is de meest uitgevoerde ooglaserbehandeling, omdat deze techniek veilig en bijzonder nauwkeurig is. Het resultaat is hierdoor zeer voorspelbaar.

Tijdens deze ooglaserbehandeling wordt door middel van een computergestuurde laser (Intralase Femtolasik) een zeer klein ‘flapje’ in het hoornvlies gemaakt. Dit ‘flapje’ kan worden ‘omgeklapt’, waardoor het hoornvliesweefsel eronder met een laser kan worden behandeld. De kromming van het hoornvlies wordt door het licht van de laser gecorrigeerd.

In tegenstelling tot een LASEK-behandeling is het zicht na een Femtolasik-behandeling vrijwel direct volledig hersteld. Eventueel ongemak is in de meeste gevallen na een paar uur verdwenen.

Relex SMILE
Relex SMILE is de nieuwste technologie op het gebied van ooglaseren, waarbij SMILE staat voor Small Incision Lenticular Extraction Methode. Tijdens deze ooglaserbehandeling lig je op de behandeltafel, in tegenstelling tot bij een LASEK- of Femtolasik-behandeling. Het te behandelen oog bevindt zich onder de microscoop van de laser. Door middel van de laser wordt een exact ‘schijfje’ gemaakt in het hoornvlies. Dit schijfje is exact de grootte die nodig om de oogafwijking te corrigeren. Via een incisie wordt dit ‘schijfje’ verwijderd.

De incisie die met deze techniek wordt gemaakt, is aanmerkelijk kleiner dan het ‘flapje’ dat bij een LASEK- of Femtolasik-behandeling wordt gemaakt. Hierdoor is een minimale herstelperiode nodig, omdat de buitenste lagen van het hoornvlies nagenoeg intact blijven.

Nazorg bij een ooglaserbehandeling

Na een ooglaserbehandeling wordt vaak aangeraden om een aantal weken niet te sporten en bijvoorbeeld geen sauna of zwembad te bezoeken. Vrouwen wordt aangeraden een aantal weken geen oogmake-up te dragen. Na de ooglaserbehandeling (of misschien zelfs al tijdens het vooronderzoek) zullen deze nazorgvoorschriften met je worden gedeeld. Indien nodig zullen ook oogdruppels worden voorgeschreven en eventueel wordt er op dat moment al een afspraak voor een nacontrole gemaakt.

Complicaties en risico’s van ooglaseren

Het risico op complicaties is bij een ooglaserbehandeling zeer laag. De huidige technieken voor ooglaseren zijn bijzonder veilig. Een complicatie kan echter, zoals bij iedere medische ingreep, altijd optreden. Complicaties bij ooglaseren komen zelden voor en wanneer er wel complicaties ontstaan, zijn die in verreweg de meeste gevallen relatief gemakkelijk te verhelpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verhoogde oogdruk of een infectie. Omdat de complicaties die kunnen optreden vaak met medicijnen te behandelen zijn, hebben deze zelden invloed op het uiteindelijke resultaat van de ooglaserbehandeling. Veel mensen hebben na het ondergaan van een ooglaserbehandeling last van droge ogen. Dit is normaal en kan met oogdruppels worden behandeld. Doorgaans is deze klacht na enkele weken tot maanden na het ooglaseren verdwenen.

Het kan voorkomen dat een behandeling zorgt voor over- of ondercorrectie. Dit betekent dat de cliënt, ook na de behandeling, nog steeds licht bijziend of verziend is. In de meeste gevallen is dan nogmaals een ooglaserbehandeling nodig.

Complicaties kunnen vaak worden voorkomen door een zorgvuldig intakegesprek en vooronderzoek. 

Wanneer er toch een complicatie optreedt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de behandelaar. Hij of zij kan je advies geven over nazorg of je adviseren om langs te komen voor een controle.

Aandachtspunten bij het vinden van een goede ooglaserkliniek

Je ogen zijn ontzettend belangrijk. Vanzelfsprekend is het dus ook aan te raden om zorgvuldig te werk te gaan bij de keuze van de kliniek die jouw eventuele ooglaserbehandeling gaat uitvoeren. In eerste instantie kun je de website van een kliniek bezoeken om te ontdekken welke diensten ze aanbieden. Ook kun je nagaan of en bij welke keurmerken een kliniek is aangesloten. Op onze website kun je ervaringen lezen van consumenten die al eerder een ooglaserbehandeling hebben ondergaan. Zij hebben hun behandeling, behandelaar en kliniek beoordeeld. Dit geeft vaak een goede indicatie van de kwaliteit en betrouwbaarheid van een arts of kliniek, evenals het aantal soortgelijke ooglaserbehandelingen die in het verleden door hen zijn uitgevoerd. Om een goed beeld van een kliniek te krijgen, kun je ook altijd een kennismakingsgesprek of consult aanvragen.

Kosten van een ooglaserbehandeling

De kosten voor ooglaseren variëren sterk en kunnen uiteenlopen van zo’n duizend tot wel vijfduizend euro. De kosten verschillen per behandelaar, gekozen ooglasermethode en de complexiteit van de oogafwijking. Omdat het voor zich mag spreken dat bij een dergelijke behandeling de kwaliteit voorop moet staan, is het niet verstandig om de kosten voor een ooglaserbehandeling een doorslaggevende factor te laten zijn. Wel is het aan te raden om vooraf de kosten van de verschillende aanbieders te vergelijken. Ook is het belangrijk om te weten of bijvoorbeeld een eventuele nacorrectie binnen dit bedrag valt.

Vergoeding van een ooglaserbehandeling

De kosten van een ooglaserbehandeling worden door enkele zorgverzekeraars vergoed wanneer er een aanvullende zorgverzekering is afgesloten. Vaak schrijft de zorgverzekeraar voor door welke klinieken de behandeling moet worden uitgevoerd om in aanmerking te komen voor de vergoeding. Het is verstandig om vooraf na te gaan of en onder welke voorwaarden je in aanmerking komt voor een vergoeding als je hierop aanspraak wilt maken.

Laatste ooglaseren ervaringen

99
20 februari 2023 Ooglaseren
“ Alles naar verwachting, super goed. ” Jeffrey

Wat een goede ervaring! Alles is goed gegaan en ik zie super goed zonder bril.

10
19 juli 2022 Ooglaseren
“ Top service! ” D.H.

Erg tevreden over Alma Care. Ze zijn super goed bereikbaar en altijd bereid vragen te beantwoorden. Prijs-kwaliteit verhouding is top, en…

10
05 juni 2022 Ooglaseren
“ Goede communicatie voor behandeling in buitenland ” Anonieme gebruiker

Communicatie verliep spoedig en vlot. Zeer tevreden met alle verstrekte informatie om mij voor te bereiden voor de reis. Ik zal zelf een uitgebreidere…