Total Body Scan

Bijna driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover een total body scan, een grondige medische check-up. Huisartsen kiezen liever voor een laagdrempelige en goedkopere methode.

Inhoudsopgave

Driekwart van alle Nederlanders zou zijn of haar lichaam wel eens aan een grondig onderzoek willen laten onderwerpen, zo blijkt uit een recente poll. Mensen worden vooral afgeschrikt door de prijs: 6 op de 10 Nederlanders vindt een total bodyscan te duur. Bij 1 op de 10 ontbreekt het aan de benodigde moed. Van alle bezoekers van dokterdokter.nl heeft 4% ooit zo'n bodyscan laten doen.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor total body scan om de juiste keuze te maken.

Alle total body scan reviews Alle total body scan klinieken

Total bodyscan
Sinds een jaar of 5 kun je je lijf van top tot teen laten checken door middel van een total bodyscan. Tijdens zo’n medische check-up wordt je lichaam onder meer bekeken op tumoren, ontstekingen en cystes. Ook de conditie van je bloedvatenstelsel wordt onder de loep genomen. Je schedel en hersenen worden onderzocht, en je longen worden nagekeken op longemfyseem. Vooral mensen tussen de 45 en de 60 laten dit doen. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken om hun gezondheid, of omdat ze meer risico lopen dan anderen: rokers, mensen met overgewicht, mensen die een erfelijke aanleg in de familie hebben. Ook zakenmensen met een druk en stressvol bestaan laten zich nakijken, om zeker te weten dat ze nog gezond en fit zijn.

Intakegesprek
Er zijn in Nederland een paar organisaties die zo’n bodyscan aanbieden. Hun manier van werken komt in grote lijnen met elkaar overeen. Er gaat altijd een intakegesprek (anamnese) aan vooraf. Daarin wordt bekeken en besproken wat er precies gecheckt moet worden. Na het maken van een MRI-scan en eventueel CT-scans bespreekt de arts dezelfde dag nog de resultaten van het onderzoek. Aan het eind van de dag krijg je alles mee naar huis. De onderzoeken worden in het buitenland gedaan, vaak net over de grens in Duitsland, omdat de Nederlandse wetgeving geen uitgebreid preventief medisch onderzoek toestaat, zonder dat er een directe medische aanleiding voor is.

Financiering

Vaak is gespreide betaling mogelijk. Boek je een onderzoek, dan kun je er ook wel eens voor kiezen om renteloos in termijnen te betalen. Informeer bij je intake-gesprek naar de voorwaarden. Voor deze betaling in termijnen wordt wel vaak een eénmalige kredietvergoeding van € 24,50 (tot € 500,-) of € 49,50 (vanaf € 500,-) in rekening gebracht.

Techniek

Met MRI-techniek (magnetic resonance imaging) worden via een magnetisch veld en radiogolven scans gemaakt van je hele lichaam. Er worden doorsneden gemaakt van je lijf, waarop je inwendige lichaam goed zichtbaar wordt. Met behulp van het inspuiten van een contrastvloeistof worden eventuele tumoren en andere zwellingen zichtbaar gemaakt. Het maken van zo’n scan duurt een kwartier tot een half uur. Het maken van een MRI-scan is onschadelijk voor je lichaam.

CT-scan
Een andere veel gebruikte techniek is de CT-scan. Dit röntgenonderzoek is geschikt om bepaalde organen, zoals de longen, het hart en de darmen nauwkeuriger te onderzoeken. Het maken van een scan duurt 5 tot 10 minuten. Bij het maken van zo’n scan komt röntgenstraling vrij. Gezien de mogelijk schadelijke effecten bij een grote dosis van deze straling, wordt een CT-scan niet standaard uitgevoerd. Bij aanbieders als PreScan en Privatescan wordt bijvoorbeeld alleen een CT-scan van het hart gemaakt bij mensen boven de 45, of mensen die veel risico lopen. De hoeveelheid straling waaraan je wordt blootgesteld, valt ruimschoots binnen de gestelde normen, zo verzekeren ze.

Laatste total body scan ervaringen

61
10 maart 2011 Total Body Scan
“ Beoordeling Prescan Nederland (Behandeling: Total Body Scan) ” Anonieme gebruiker

geen vertaalde rapporten, nog steeds geen fatsoenlijke uitslag ontlastings onderzoeken. ook geen fatsoenlijk vertaalde rapporten uit het duits terwijl…

97
02 februari 2011 Total Body Scan
“ Beoordeling PrivateScan (Behandeling: Total Body Scan) ” Anonieme gebruiker

Meer dan waard voor mijn geld gekregen. Kon het maar zo in Nederlandse instellingen.

91
20 december 2010 Total Body Scan
“ Beoordeling Prescan Nederland (Behandeling: Total Body Scan) ” Anoniem

Uiteindelijk was het eindresultaat niet wat ik gehoopt had. Ze hebben door de scan dus iets bij me gevonden. Heb me direct in een Duits hospitaal…