Littekencorrectie

Wanneer littekencorrectie van puur cosmetische aard is, komt de behandeling niet in aanmerking voor vergoeding van de ziektekostenverzekering. Vergoeding is slechts van toepassing wanneer littekens lichamelijke klachten teweegbrengen of op een zichtbare plek een onbetwistbaar onesthetische uitwerking hebben. Dan nog dekt niet elke verzekeraar elk soort behandeling. Het beste direct met de  zorgverzekeraar contact worden opgenomen om te horen of zij dit dekken ja of nee.

De prijs van een littekencorrigerende behandeling is zeer sterk afhankelijk van de behandelingsmethode. Het camoufleren van een litteken is doorgaans goedkoper dan het wegnemen van volume of oppervlakte en operatieve ingrepen zijn over het algemeen veel duurder dan bijvoorbeeld siliconenpleisters of -gel.

Inhoudsopgave

De kosten van plastisch-chirurgische behandelingen lopen uiteen van bijvoorbeeld 100 euro voor een laserbehandeling van een miniem littekentje tot duizenden euro´s voor grotere oppervlakken.

Operatieve correctie varieert van ongeveer €350,- voor het poliklinisch corrigeren van een klein litteken tot ongeveer €2000,- voor het corrigeren van een groot litteken inclusief dagopname en overnachting.

Wanneer je een lening nodig hebt dan kun je daarvoor contact opnemen met de kliniek, je eigen bank of een bedrijf dat zich speciaal bezig houdt met kredieten voor de plastische en of cosmetische chirurgie.

Er zijn verschillende technieken beschikbaar om littekens te corrigeren. Welke techniek het meest geschikt is hangt sterk af van de vorm, grootte en ligging van het litteken. Soms is een combinatie van deze technieken met niet operatieve methoden noodzakelijk.

Voor de meeste technieken volstaat een plaatselijke verdoving. Soms is voor het corrigeren van een groot litteken een algehele narcose noodzakelijk.

Onderstaand tref je een overzicht van de beschikbare technieken.

Belang van de richting van ontspannen huidlijnen voor een littekencorrectie

In de huid lopen de zogenaamde ontspannen huidlijnen (OHL). Dat zijn de natuurlijke lijntjes en plooien in de huid. In de richting van de OHL is er de minste spanning op de huid. De richting van deze huidlijntjes en plooien is belangrijk voor een littekencorrectie. Wanneer de richting van een litteken namelijk (sterk) afwijkt van die van de OHL dan zal er een sterke spanning op het litteken bestaan. Hierdoor kan een litteken breed en lelijk worden.

Bij de keuze van een bepaalde techniek voor een littekencorrectie is de ligging van het litteken ten opzichte van de huidlijnen belangrijk. Bij de onderstaande beschrijving van de technieken komt dit geregeld aan de orde.

Littekencorrectie door uitsnijden en opnieuw hechten

Dit is de meest eenvoudige techniek voor een littekencorrectie. Het oude litteken wordt uitgesneden, de huidranden die dan ontstaan worden naar elkaar toe gebracht (dus de huid wordt feitelijk wat opgeschoven) en vervolgens gehecht.

Littekencorrectie door uitsnijden en opnieuw hechten in combinatie met weefselexpansie

Bij het uitsnijden van het oude litteken en opnieuw hechten van de huid moet in feite de omliggende huid wat worden opgeschoven (naar elkaar toe worden gebracht) om het hechten van de nieuwe huidranden mogelijk te maken.

Wanneer het litteken erg breed is kan deze techniek (na de littekencorrectie) een te grote spanning op de huid veroorzaken waardoor het nieuwe litteken niet mooi zal genezen. Om dat te voorkomen kan voorafgaand aan de littekencorrectie eerst de omliggende huid wat worden opgerekt. Dat heet weefselexpansie. Weefselexpansie is dus een afzonderlijke ingreep ter voorbereiding op de littekencorrectie. Weefselexpansie vindt plaats met behulp van een siliconen ballonnetje onder de gezonde huid dat daardoor wordt opgerekt.

Littekencorrectie met behulp van de W-plastiek

Wanneer de richting van het litteken meer gaat afwijken van die van de natuurlijke huidlijnen (OHL) dan kan de W-plastiek een geschikte techniek zijn voor een littekencorrectie. 

Littekencorrectie met behulp van de Z-plastiek.

Littekens waarvan de richting te sterk afwijkt van die van de natuurlijke huidlijnen (OHL) zullen over het algemeen minder mooi genezen en breed blijven. Dat komt omdat er te veel spanning op het litteken staat. In dat geval kan de Z-plastiek uitkomst bieden.

Met behulp van de zogenaamde Z-plastiek kan zo'n samengetrokken litteken wat losser worden gemaakt. 

Neem contact op met een van de klinieken op deze site voor een consult om te horen welke techniek het beste op jou kan worden toegepast.

 Een littekencorrectie is een poging de vorm van het litteken te verbeteren. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat kan niet worden gegarandeerd.

Ervaringen en klinieken

Lees reviews van anderen en vergelijk alle klinieken voor littekencorrectie om de juiste keuze te maken.

Alle littekencorrectie reviews Alle littekencorrectie klinieken

De behandeling

Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht. Behoudens littekencorrectie bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen, zoals injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken. Een littekencorrectie maakt een litteken minder opvallend, maar het litteken zal nooit helemaal verdwijnen.

Laatste littekencorrectie ervaringen

90
30 mei 2023 Littekencorrectie
“ Beoordeling Velthuis kliniek (Behandeling: Littekencorrectie) ” Anonieme gebruiker

Uitstekende communicatie met goede beschikbaarheid in planning.

10
21 maart 2023 Littekencorrectie
“ Zeer goed geholpen! ” Pim

De kliniek heeft mij geweldig geholpen met deel 2 van een littekencorrectie op m'n achterhoofd! Ze nemen de tijd voor je en stellen je erg op je gemak…

10
08 maart 2023 Littekencorrectie
“ Uitstekend ” Anonieme gebruiker

Een goed en fijn bezoek. Vriendelijke personeel, flexibel personeel, een goede service en klantvriendelijke behandeling.