Klinieken voor botox en fillers weer open

27 april 2020 | Botox , | Fillers

Cosmetische artsen mogen weer behandelingen met fillers en botox uitvoeren. Na tandartsen en mondhygiënisten, mogen ook klinieken weer gedeeltelijk open. Uiteraard moeten ze voldoen aan de uitgebreide hygiënemaatregelen van het RIVM om het coronavirus zo ver mogelijk in te perken. 

Cosmetische zorg is medische zorg

Klinieken waar cosmetische en plastisch chirurgische behandelingen worden uitgevoerd, werden gelijktijdig met onder meer de scholen en horeca gesloten. Om er zo voor te zorgen de verspreiding van het coronavirus te vertragen. 

Nu mogen ze dus gedeeltelijk weer open. Alleen voor behandelingen met botox en fillers. Hoewel cosmetische ingrepen gericht zijn op het uiterlijk, vallen ze formeel wel onder de noemer medische zorg. Daarom mogen klinieken wel weer behandelingen met fillers en botox uitvoeren, maar blijven kappers vooralsnog gesloten.

Uitzondering onder de contactberoepen

Catharina Meijer is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en zegt er op NU.nl het volgende over: “Cosmetische geneeskunde is medische zorg. Daarmee vallen wij onder de uitzondering onder de contactberoepen.” Ze vindt cosmetische zorg dan ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld kappers.  

Betere inschatting van risico’s op besmetting

Een belangrijk punt hierin is volgens Meijer ook de kennis van cosmetische artsen en specialisten. Zij hebben tijdens de opleiding namelijk geleerd om te werken met beschermingsmiddelen. Ze kunnen de risico’s op besmetting beter inschatten en daarnaar handelen.

Uiteraard is het belangrijk dat je zelf geen klachten hebt als je de kliniek bezoekt. Ook de mensen die bij je in huis wonen, moeten volledig klachtenvrij zijn.

Een kliniek vinden

Overweeg je fillers of een behandeling met botox? Je kunt een gratis intakegesprek inplannen bij een kliniek in de buurt. Vergelijk klinieken en lees onafhankelijke reviews, zodat je zeker weet dat je bij de juiste terecht komt. 


Update 28 april 2020:

Ook behandelingen waarbij alleen een plaatselijke verdoving nodig is, mogen weer uitgevoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haartransplantaties en ooglidcorrecties. Je kunt contact opnemen met de kliniek naar jouw keuze om na te vragen of zij de behandelingen weer uitvoeren. En onder welke voorwaarden ze dit doen.