Leeftijdsgrens voor botox en fillers niet omhoog

23 juni 2021 | Botox , | Fillers , | Lipfillers

Ben je 18 jaar en overweeg je een behandeling met botox? Of denk je misschien aan fillers? Dan mag dat ook in de toekomst gewoon. Het CDA wil de minimale leeftijd voor cosmetische ingrepen verhogen naar 21 jaar, maar Minister van Ark van Medische Zorg vindt dit niet nodig. 

Hoewel botox vaak wordt gezien als het middel tegen rimpels, laten ook steeds meer jongeren een botoxbehandeling uitvoeren. Een slechte zaak, volgens het CDA. Het CDA vindt dat jongeren de gevolgen van botox niet altijd kunnen overzien, zo schrijft de Telegraaf. Daarom kwamen ze met de initiatiefnota om de minimale leeftijd voor het ondergaan van cosmetische ingrepen te verhogen van 18 naar 21 jaar.

Zelf beschikken over je lichaam

Minister Van Ark vindt het principieel onjuist, omdat je vanaf 18 jaar het recht hebt om zelf te beschikken over je eigen lichaam. Daarnaast vreest ze dat jongeren uitwijken naar het buitenland als ze hier niet meer behandeld mogen worden. 

“Ik heb geen aanwijzingen dat er sprake is van structurele misstanden in de cosmetische sector”, schrijft Van Ark. Ze zegt ook dat handhaving door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd voldoende concreet is om een onderzoek te kunnen instellen.

Reactie Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde

Cosmetisch arts Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde betwijfelt dat. “We dienen heel veel klachten in bij de Inspectie Gezondheidszorg en we zien niet heel vaak dat daarmee iets gebeurt.” 

De beroepsvereniging wil daarom juist wel een leeftijdsverhoging voor ingrepen die volledig cosmetisch zijn en dus niet medisch noodzakelijk.

Voorkom complicaties en kies een goede kliniek

Het grootste risico voor cosmetische behandelingen als botox en fillers is dat iedere basisarts ze wettelijk gezien mag uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat deze behandelingen op steeds meer plekken worden aangeboden. Dus niet alleen in een gespecialiseerde kliniek, maar bijvoorbeeld ook bij de schoonheidsspecialist of kapsalon. 

Overweeg jij een cosmetische behandeling? Dan is het altijd belangrijk dat je een goede kliniek kiest. Dit doe je bijvoorbeeld door het lezen van onafhankelijke reviews, geschreven door mensen die eerder een behandeling ondergingen bij dezelfde kliniek en arts. Lees hier meer tips over het vinden van een goede botox-kliniek.