Vaker botox en lipfillers bij jongeren

28 juli 2020 | Botox , | Fillers

Botox wordt vaak geassocieerd met een wat oudere huid. Het is immers dé oplossing tegen rimpels. Toch zien we tegenwoordig steeds vaker dat jongeren een behandeling ondergaan. Waarom? En wat zijn de gevaren?

Het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat een behandeling met botox of fillers laat doen, is in tien jaar tijd gestegen van 3,1 naar 8 procent. Zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder leiding van cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates. In het AD noemt hij dit “opvallend, omdat het gaat om een kwetsbare leeftijdsgroep”.

De invloed van social media

Het is een leeftijd waarop je nog makkelijk beïnvloedbaar bent. Bijvoorbeeld door social media. En dat is nu precies waar de explosieve stijging waarschijnlijk vandaan komt. “Beelden van modellen, acteurs of influencers laten een nepwereld zien”, aldus Decates.

Risico’s en complicaties

Al eerder schreven we dat de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde een speciaal meldpunt voor complicaties na cosmetische ingrepen opende. Dat is niet voor niets. Ook Decates ziet veel “desastreuze” gevolgen voorbij komen bij mensen die bijvoorbeeld botox of fillers lieten plaatsen. “We zien een toename van jonge meisjes waarbij de lippen zijn ingespoten met fillers en waarbij per ongeluk het bloedvat is afgesloten, waardoor de lip afsterft.”

De gevaren van een slechte kliniek

Complicaties komen vaak voor na het ondergaan van een cosmetische ingreep bij de verkeerde kliniek. “Er is een wildgroei aan onprofessionele bedrijfjes”, vertelt Decates. Dat blijkt ook uit een recent item van NOS. Een verslaggever deed zich voor als 17-jarige en kon zich zo laten behandelen bij verschillende schoonheidssalons. Lipfillers konden zelfs in een lunchroom en bij iemand thuis geplaatst worden.

Botox en fillers onder de 18

Cosmetische ingrepen mogen niet uitgevoerd worden bij kinderen onder de 18 jaar. Dat is wettelijk bepaald. Het mag dus ook niet als er schriftelijke toestemming van de ouders is. Of de ouders er bij zijn als de behandeling uitgevoerd wordt.

Kies de juiste kliniek

Ben je boven de 18 jaar en overweeg je een behandeling met botox of fillers? Zorg er dan altijd voor dat je een goede kliniek kiest om de behandeling te laten uitvoeren. Om je te helpen, hebben we een aantal tips om de juiste kliniek te vinden voor je op een rij gezet.

De belangrijkste? Lees reviews op een onafhankelijke website, zoals KliniekErvaringen.nl. Zo lees je eerlijke, echte ervaringen van mensen die eerder een behandeling lieten doen bij de kliniek die je op het oog hebt. En valt een slechte kliniek zo door de mand.