Haren wassen na een haartransplantatie: dag voor dag

25 oktober 2021 | Haartransplantatie

Staat jouw haartransplantatie binnenkort gepland? Of heb je de behandeling net achter de rug? Dan vraag je je misschien af hoe je dat eigenlijk doet, je haar wassen na een haartransplantatie. De huid is gevoelig en misschien wel bedekt met korstjes of wondjes. Voorzichtigheid geboden dus. We helpen je een handje.

Een haartransplantatie is in principe geen heftige ingreep. Tijdens de behandeling wordt haar van het donorgebied op je hoofd - het gebied waar je nog wel veel haar hebt - verplaatst naar de plek waar je meer haar wilt. Hierdoor ontstaan kleine wondjes in de hoofdhuid. Het is daarom belangrijk dat je na de behandeling goed voor je huid zorgt. Wassen hoort daarbij, maar niet zoals je dat normaal doet. 

Lees snel verder en ontdek per dag hoe je die wasbeurt het beste aanpakt.

Dag 1 en 2

Hier kunnen we kort over zijn: wassen doe je nu nog niet. De eerste twee dagen is het belangrijk dat je de huid zoveel mogelijk met rust laat. Het duurt namelijk ongeveer twee dagen voor de haartjes echt goed vastgegroeid zijn in je hoofdhuid. Wil je echt je haar wassen? Was dan alleen voorzichtig het donorgebied en voorkom dat het behandelde gebied nat wordt.

Dag 3

Na drie dagen kun je voorzichtig beginnen met wassen. Maar doe dit niet op de manier waarop je normaal gesproken je haar wast. Raak de behandelde huid zo min mogelijk aan en zorg ervoor dat de douchestraal de huid ook niet raakt. Je kunt bijvoorbeeld shampoo met water mixen in een bakje en dat over je hoofd gieten. Vraag van tevoren aan de specialist die je gaat behandelen of je een speciale shampoo meekrijgt. De normale shampoo van de drogisterij is nu nog niet geschikt. Je haar droog je door voorzichtig te deppen. 

Dag 4 en 5

Blijf je hoofdhuid, zowel het behandelde als het donorgebied, voorzichtig wassen. Dit kun je het beste twee keer per dag doen. Zo blijft de huid mooi schoon en voorkom je infecties of irritatie. 

Dag 6

Heb je last van korstjes? Dan mag je vanaf vandaag proberen deze voorzichtig los te weken. Dit doe je door er tien minuten lang water overheen te laten stromen en ze deppend te wassen. Komen de korstjes niet helemaal los? Forceer niets en probeer het de volgende dag gewoon opnieuw. Ga vooral niet pulken, daardoor gaan de wondjes weer open en kun je een infectie oplopen.

Dag 7 

Na een week mag je je haar weer wassen zoals je voor de behandeling ook deed, maar blijf wel voorzichtig en gebruik nog steeds alleen maar de speciale shampoo van de kliniek. Masseer de shampoo zachtjes in en spoel het uit met een zachte douchestraal. 

Dag 10

Gefeliciteerd! Je hebt het goed gedaan. Vanaf vandaag mag je je haar weer gewoon wassen zoals je dat gewend bent, mét je eigen favoriete shampoo. 

De beste kliniek voor een haartransplantatie

Ben je jouw dunne haar of kale plekken ook zat? Vind hier gemakkelijk een kliniek voor haartransplantatie bij jou in de buurt. Vele mannen én vrouwen gingen je voor, zoals Arie Boomsma en Simon Keizer (ja, van Nick). Behandeling geboekt? Check dan hier de beste voorbereiding op een haartransplantatie. Succes!