5 feiten en fabels over een haartransplantatie

08 november 2021 | Haartransplantatie

Een haartransplantatie, er wordt veel over gepraat. Niet gek, want er zijn veel bekende Nederlanders die deze behandeling ondergingen. Denk aan Arie Boomsma, Simon - ja, die van Nick - en Wesley Sneijder. Maar juist omdat er zoveel over gepraat wordt, is het soms lastig om informatie te vinden die écht klopt. Wat is waar en wat niet? Wij vertellen je het verhaal achter de feiten. Of de fabels dus.

Zoals bij iedere cosmetische ingreep, geldt ook bij een haartransplantatie: weet waar je aan begint. Zorg dat je goed weet wat je te wachten staat. En op welk resultaat je mag rekenen. Dit bespreek je met de specialist tijdens het eerste consult. Maar om je voor te bereiden, kun je je natuurlijk wel vast verdiepen in de behandeling. En daar helpen we je bij. Want hoe zit het nou eigenlijk? Kloppen deze beweringen?

Een haartransplantatie kan niet bij iedere vorm van kaalheid

Dat klopt helaas. Er moet een zogenaamd donorgebied zijn met genoeg haren. Ben je kaal geworden vanwege een ziekte en heb je daardoor helemaal geen haar meer? Of heb je zodanige vergevorderde kaalheid dat het donorgebied ook al kaal is? Dan kan de specialist nergens donorharen vandaan halen. Een haartransplantatie is dan niet mogelijk.

Het is alleen voor mannen

Zeker niet! Ook vrouwen kunnen last hebben van erfelijke kaalheid. Sterker nog, het gebeurt vaker dan je denkt. Goed om te weten: een haartransplantatie is steeds populairder onder vrouwen. Mede omdat het tegenwoordig niet meer zo is dat je hele hoofd kaal geschoren wordt voor de ingreep. Dat gebeurt alleen bij een stukje in het donorgebied. Bij de meeste vrouwen valt het haar daar dus weer overheen en zie je er niks van.

Je kunt weer kaal worden na een haartransplantatie

Sterker nog, dat gebeurt. Binnen twee tot drie weken na de behandeling vallen de getransplanteerde haren weer uit. Schrik hier niet van, dit is volkomen normaal. Hierna begint het groeiproces van de haren pas echt, er komen nieuwe haren op het behandelde gebied. Een maand of vier later zijn de haren terug gegroeid en zie je het uiteindelijk resultaat van de haartransplantatie. De haren die je dan hebt, zijn permanent en vallen dus niet meer uit.

Je houdt er flinke littekens aan over

Nee, je houdt er vrijwel nooit littekens aan over. Toch is dit geen gekke bewering. Het heeft namelijk te maken met de techniek die gebruikt wordt. Vroeger werd gebruik gemaakt van de FUT-methode. Hierbij wordt een reepje huid in het donorgebied weggesneden, daar ontstaat dan een litteken. Tegenwoordig gebruiken specialisten eigenlijk altijd de FUE-methode. Hierbij worden losse haren uit het donorgebied verwijderd en geïmplanteerd. Hier houd je geen groot litteken aan over. Dat scheelt!  

Een haartransplantatie is hartstikke duur

Tja, duur is een subjectief begrip. Wat voor de een duur is, is voor de ander goed te betalen. Daarnaast verschilt de prijs van een haartransplantatie erg per persoon. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe groot de kale plek is die behandeld moet worden, hoe dik je eigen haar is en de kwaliteit van het donorgebied. Wel kunnen we zeggen dat een haartransplantatie een van de duurdere cosmetische ingrepen is. Meestal ben je tussen de 2.000 en 6.000 euro kwijt. 

Een haartransplantatie, iets voor jou?

Ben je er al helemaal uit dat dit de behandeling is voor jou? Of twijfel je nog? In beide gevallen is het verstandig om een consult in te plannen met een specialist. Je vindt hier gemakkelijk een kliniek voor je haartransplantatie in de buurt. En kunt direct online een afspraak inplannen. Dit is helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.