De beste voorbereiding op een haartransplantatie

06 september 2021 | Haartransplantatie

Kale plekken, je wordt er niet vrolijk van. En als je ergens niet vrolijk van wordt, moet je er wat aan doen. Voor zover dat kan ten minste. Een haartransplantatie helpt je van die kale plekken af. Maar voor het zover is, kun je je beter goed voorbereiden. Zo bereik je het snelst, het beste resultaat.

Hoe je dat aanpakt, die voorbereiding? Daar zijn wij voor. In deze blog lees je precies wat je beter wel of juist niet kunt doen voor een haartransplantatie.

Doe onderzoek

Naar de beste kliniek én de beste voorbereiding. Wat dat betreft ben je al goed bezig door dit artikel te lezen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Dat begint dus met het kiezen van de beste kliniek. Vergelijk onafhankelijke haartransplantatie reviewsen lees ervaringen van mensen die eerder een haartransplantatie lieten doen. 

Goed om te weten: bij veel klinieken kun je vrijblijvend een eerste intakegesprek doen. Zo krijg je een gevoel bij de kliniek en specialist die je gaat behandelen. Is dat gevoel niet goed? Kijk dan gewoon verder. Je bent niets verplicht. 

Stop met pijnstillers slikken

Ibuprofen en aspirine werken bloedverdunnend. Ze verhogen daarom het risico op bloedingen tijdens en na de behandeling. Even niet doen dus.

Andere medicijnen

Naast bloedverdunnende pijnstillers, zijn er meer medicijnen die je beter even links kunt laten liggen. Slik je medicijnen? Bespreek dit dan met de specialist tijdens de eerste intake. Hij of zij kan je precies vertellen of en wanneer je moet stoppen met het slikken ervan. Dit geldt bijvoorbeeld voor antidepressiva, bètablokkers en middelen tegen haaruitval.


Ook bepaalde vitaminepillen kun je beter even niet gebruiken. Vitamine B is daar een voorbeeld van. Vertel het dus ook aan de specialist als je bepaalde supplementen slikt, zoals een multivitamine.

Drink geen alcohol

Het is verstandig om een week van tevoren te stoppen met het drinken van alcohol. Ook dit werkt namelijk bloedverdunnend en kan het risico op complicaties tijdens en na de behandeling vergroten. De eerste 48 uur na de haartransplantatie is het ook slim om even geen alcohol te drinken.

Stop met roken

Nicotine en koolstofmonoxide in sigaretten vertragen je herstel. Dit komt omdat deze stoffen je afweersysteem vertragen. Daarnaast verminderen ze de bloedstolling, doorbloeding en het zuurstofgehalte. Rook dus zeker op de dag van de operatie niet, maar probeer er het liefst al een week van tevoren mee te stoppen. Ook de eerste weken na de operatie is het verstandig om even geen sigaret te pakken.

Blijf uit de zon

​​Het is belangrijk dat je huid in optimale conditie is voor een haartransplantatie wordt uitgevoerd. De zon kan de huid flink beschadigen, dat gaat soms sneller dan je denkt. Probeer daarom zo’n twee weken voor de behandeling niet meer in de zon te komen. Draag bijvoorbeeld een pet. Is dat geen optie? Smeer je hoofdhuid dan heel goed in, minstens met factor dertig.

Gebruik geen gel, wax of mousse

Of een ander middeltje voor in je haar op de dag van de ingreep. Het is belangrijk dat je huid en haar helemaal schoon zijn. Zorg er daarom ook voor dat eventuele shampoo goed is uitgespoeld. 

Denk om je kleding

Ook fijn op de dag van de ingreep: gemakkelijke kleding. In ieder geval kleding die makkelijk over je hoofd heen kan. Met een wijde hals dus, of bijvoorbeeld een rits of knopen. Zorg er in ieder geval voor dat de kleding je hoofdhuid niet hoeft aan te raken.

Veelgestelde vragen over haartransplantaties

Zo, nu ben je er helemaal klaar voor. Lees je liever toch nog even verder? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de meest gestelde vragen over haartransplantaties. We beantwoorden ze graag voor je.