De eerste rimpeltjes bestrijden

03 januari 2022 | Botox , | Chemische peeling , | Fillers , | Profhilo

Voor je het weet kijk je ‘s ochtends in de spiegel en zie je ze: kleine, fijne lijntjes. Naast je ogen, op je voorhoofd of tussen je wenkbrauwen bijvoorbeeld. De eerste rimpeltjes. Niets mis mee natuurlijk, maar wil je er toch wat aan doen? Dat kan. Lees snel verder, want wij hebben de tips voor je.

De eerste rimpeltjes worden meestal zichtbaar als je tussen de dertig en veertig jaar oud bent. Hoewel het bij sommigen natuurlijk ook eerder of later kan zijn. De eerste rimpels ontstaan bijvoorbeeld door:

  • erfelijkheid
  • ongezond eten
  • slaapgebrek
  • stress
  • veel zon

De eerste tekenen van huidveroudering beginnen vanaf dat je 25 jaar oud bent, ook al zie je die op dat moment vaak nog niet. Je huid maakt vanaf dan steeds minder elastine en collageen aan. En dat resulteert in een slappere huid met kleine rimpeltjes. Wat kun je daar tegen doen?

Crèmes tegen de eerste rimpels

Hoewel je rimpels niet volledig kunt voorkomen door het smeren van crèmes, kunnen de juiste ingrediënten je wel helpen. Denk bijvoorbeeld aan hyaluronzuur, retinol of niacinamide, oftewel vitamine B3. 

Goede reiniging

Reinig je huid elke dag, het liefst twee keer per dag: ‘s ochtends en ‘s avonds. En dan niet met een agressieve reiniger, maar met eentje die de natuurlijke beschermlaag van je huid in balans houdt. Kies bijvoorbeeld voor een reinigers met vitamine C, die bevorderen namelijk de productie van collageen en dat voorkomt rimpels.

Zonlicht en SPF 

Wist je dat het grootste gedeelte van onze rimpels wordt veroorzaakt door UV-straling? Smeer daarom altijd met een crème met SPF. Ook in de winter of als de zon niet (zichtbaar) schijnt. Ook dan kunnen UV-stralen je huid namelijk beschadigen. Kies minstens factor dertig voor het beste effect. Enne, die zonnebank moet je helemaal links laten staan als je rimpels wilt voorkomen.

Gezond eten & voldoende water drinken

Een goede huid komt van binnenuit. De vitamines en mineralen die je huid nodig heeft, haalt het het makkelijkst uit voeding. Zorg er daarom voor dat je gezond en gevarieerd eet. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. Drink daarnaast voldoende water, ongeveer twee liter per dag. Zo kan je lichaam alle afvalstoffen makkelijker afvoeren. 

Cosmetische behandelingen tegen rimpels

Naast smeren, goed reinigen en gezond eten zijn er ook verschillende cosmetische behandelingen waarmee je rimpels kunt verhelpen. 

Botox

Een paar spuitjes met een kleine hoeveelheid botox kan wonderen doen tegen die eerste kleine rimpeltjes. Botox legt als het ware de communicatie tussen je spier en zenuw stil, waardoor rimpels verminderen.

Fillers

Je kunt ook kiezen voor fillers. De naam zegt het eigenlijk al: dit vult de “lege” plekken in je huid op, waardoor rimpels opgevuld worden. De filler bestaat uit hyaluronzuur en wordt met kleine naaldjes ingespoten in je huid. 

Profhilo

Tijdens een behandeling met Profhilo worden door middel van kleine naaldjes hoge doseringen van verschillende soorten hyaluronzuur in de huid gespoten. Op die manier wordt de aanmaak van collageen en elastine door de huid gestimuleerd. Het verschil met fillers is dat Profhilo de huid niet opvult, maar alleen stimuleert. 

Chemische peeling

Tijdens een chemische peeling wordt een vloeistof op je huid aangebracht die je huid als het ware een beetje beschadigt. Dat klinkt eng, maar dat valt mee. Het gaat om een lichte beschadiging die je huid dwingt om zich te herstellen en vernieuwen. Je huid gaat nieuwe huidcellen aanmaken en dat kan rimpels verminderen. 

De beste kliniek vinden

Overweeg je een cosmetische behandeling tegen die eerste rimpeltjes? Zorg er dan altijd voor dat je een goede, gespecialiseerde kliniek bezoekt. Vergelijk onafhankelijke reviews en lees wat mensen die jou voorging van de behandeling vinden.