Voorbereiden op een borstvergroting doe je zo

01 november 2021 | Borstvergroting

Het is bijna zover: de datum voor jouw borstvergroting is geprikt. Fijn! Maar ook spannend. Je wilt je zo goed mogelijk voorbereiden, zodat je het beste resultaat behaalt. Dat snappen we. Daarom hebben we een paar fijne tips voor je. 

Het eerste consult

Daar begint het allemaal mee. Iedere plastisch chirurgische ingreep begint met een eerste consult. Zo ook een borstvergroting. Ook hier kun je je op voorbereiden. Sterker nog, het is heel slim om dat te doen. Zo kun je voor het consult:

  • Goed nadenken over het resultaat dat je wilt behalen
  • Alle vragen die je hebt op papier zetten, zodat je niks vergeet
  • Foto’s opzoeken van mooie borsten om aan de specialist te laten zien

Vervoer naar huis

Heel belangrijk: zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen. Een borstvergroting is een ingrijpende operatie, direct na de operatie zul je nog weinig kunnen. Zelfstandig naar huis gaan is dan ook geen optie.

Hulp in huis

In het verlengde daarvan is het verstandig om ervoor te zorgen dat er de eerste 24 uur iemand bij je in de buurt is. Hij of zij kan je helpen met eten koken en de huishouding. Maar ook met bijvoorbeeld aan- en uitkleden of andere dingen die nog even lastig zijn om zelf te doen. En niet te vergeten: in de gaten houden of het wel goed met je gaat. Gewoon, voor de zekerheid.

Hulp voor de kinderen

Heb je jonge kinderen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iemand de eerste dagen voor je kinderen zorgt. Door de operatie zul je bijvoorbeeld nog even niet kunnen tillen. Daarnaast krijg je medicatie die je de eerste dagen moet slikken. 

Stoppen met roken en drinken

Het wordt sterk aangeraden om twee weken voor de operatie te stoppen met roken. Dat is niet zomaar. Roken verhoogt de kans op complicaties namelijk behoorlijk. zo heb je een grotere kans op infecties, bloedingen en kapselvorming. Ook alcohol vergroot de kans op een bloeding, laat dat een week van tevoren even staan. Overigens is het heel slim twee weken na de borstvergroting ook niet te roken en week niet te drinken.

Makkelijke kleding

Op de dag van de operatie is het wel zo prettig dat je makkelijke, loszittende kleding draagt. Denk aan een losvallende blouse of een andere top die open kan. Iets over je hoofd aan- en uittrekken kan namelijk lastig zijn. Kies voor zachte, ademende materialen die comfortabel zitten. Satijn en synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld niet zo prettig. En houd rekening met verschillende temperaturen. Neem bijvoorbeeld een vest en dikke sokken mee voor als je het koud hebt.

Douchen voor de operatie

Hoe schoner de huid, hoe minder kans op infecties. Natuurlijk wordt je huid van tevoren uitgebreid ontsmet in de kliniek, maar het kan zeker geen kwaad om op de dag van de operatie te douchen. Zo is de rest van je lichaam ook zo schoon mogelijk. Maar let op: smeer na die douche geen olie of bodylotion op je huid. Dit maakt het lastig om de huid te ontsmetten. Ook het uittekenen van het te behandelen gebied wordt hierdoor moeilijker.

Medicijnen en vitamines

Slik je medicijnen? Of gebruik je op regelmatige basis vitamines? Vertel dit dan aan de specialist tijdens het eerste consult. Misschien denk je dat die kleine pilletjes geen kwaad kunnen, maar voor een operatie hebben ze soms wel gevolgen. Het is dus altijd verstandig om even te melden. Gebruik je bloedverdunnende middelen? Dan moet je hier een week voor je borstvergroting sowieso mee stoppen. Dit geldt ook voor bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine, naproxen, ibuprofen en diclofenac. 

Eten en drinken

Een borstvergroting wordt gedaan onder algehele narcose. Dat betekent dat je 24 uur voor de operatie nuchter moet zijn. Je mag dan dus niets meer eten of drinken. Als je operatie laat op de dag is, mag je soms nog wel wat eten en drinken. Vraag dit van tevoren aan de specialist, zodat je hier goed op voorbereid bent.

De beste specialist voor jouw borstvergroting

Heb je nog geen kliniek gevonden voor jouw borstvergroting? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Vergelijk onafhankelijke reviews en vind een kliniek voor een borstvergroting bij jou in de buurt. Je vindt alle informatie online en plant gemakkelijk een vrijblijvend eerste consult in. Succes!  

Liever eerst wat meer inlezen? Bekijk bijvoorbeeld onze blog met misverstanden over een borstvergroting. Of lees meer over borstvoeding na een borstvergroting.