Borstvoeding na borstvergroting of verkleining

03 mei 2021 | Borstvergroting , | Borstverkleining

Je wordt ontzettend onzeker van je te kleine borsten. Of hebt juist last van een veel te grote voorgevel. Wat je situatie ook is: het is tijd voor een ingreep. Toch twijfel je, want je wilt in de toekomst ook graag een kindje. En dat kindje borstvoeding geven. Om je heen hoor je verschillende verhalen. Maar hoe zit het nou echt met borstvoeding na een borstvergroting of borstverkleining? We leggen het uit.

Laten we voorop stellen dat een zwangerschap een grote impact heeft op je borsten. Ze veranderen enorm. Het is daarom niet verstandig om vlak voor een mogelijke zwangerschap een borstoperatie te ondergaan. 

Voordat we je verder kunnen uitleggen hoe het precies zit met die borstvergroting of -verkleining en het geven van borstvoeding, is het belangrijk om te weten hoe beide ingrepen in hun werk gaan. Dit lees je hieronder. 

Borstvoeding na borstvergroting

Bij een borstvergroting worden implantaten in de borsten geplaatst. Dit gebeurt achter de spier en er hoeft geen weefsel of ander materiaal voor weggehaald te worden. De melkklieren blijven intact dus in principe zou je gewoon borstvoeding kunnen geven na een borstvergroting. 

Daarnaast is veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van moedermelk na het ondergaan van een borstvergroting. Er werd hierin geen verschil gevonden tussen de moedermelk van vrouwen die wel en vrouwen die geen siliconen implantaten hadden.

Borstvoeding na borstverkleining

Een borstverkleining is een hele andere ingreep. Hierbij wordt wel weefsel weggehaald, je wilt immers dat de borst kleiner wordt. Of je na een borstverkleining nog borstvoeding kan geven, is afhankelijk van de hoeveelheid melkklieren die je hebt. Zijn dit er genoeg? En blijft de verbinding met de tepel goed? Dan kun je gewoon je kindje voeden. Het risico dat je geen borstvoeding meer kunt geven, is bij deze operatie dus wel iets groter. 

Als je al borstvoeding geeft

Heb je al een kindje gekregen en geef je hem of haar op dit moment nog borstvoeding? Dan is het verstandig om een operatie aan je borsten even uit te stellen. De meeste plastisch chirurgen zullen adviseren om zes maanden te wachten, nadat het borstvoeden is gestopt.

Een goede specialist voor je borstoperatie

Overweeg je een borstoperatie? Dan is het belangrijk om een goede specialist te vinden. Hij of zij kan je ook precies vertellen wat de operatie inhoudt en wat de risico’s zijn voor het geven van borstvoeding in de toekomst. Vergelijk onafhankelijke reviews en plan één of meerdere vrijblijvende intakes. Zo vind je een goede, gekwalificeerde specialist bij jou in de buurt.