Ooglidcorrectie: 6 veelgestelde vragen & antwoorden

28 juni 2021 | Ooglidcorrectie

Het gebeurt je regelmatig: mensen, vrienden, kennissen die je vragen of je wel goed slaapt. “Want je ziet er zo moe uit.” Lief bedoeld, maar je slaapt als een roosje dus leuk is het niet. Waar die vermoeidheid dan vandaan komt? Je hebt last van hangende oogleden. Dat levert je een vermoeide blik en zelfs hoofdpijn op. Hoog tijd om je eens te verdiepen in een ooglidcorrectie.

En dat is niet makkelijk, want online word je geconfronteerd met een bulk aan informatie. Zit je nog aan het begin van je zoektocht? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel geven we je namelijk het antwoord op de 6 meest gestelde vragen over ooglidcorrecties. Een goed begin dus. 

Wanneer kom ik in aanmerking?

Als je last hebt van hangende oogleden of flinke wallen bijvoorbeeld. In het eerste geval kom je in aanmerking voor een bovenooglidcorrectie. Bij het tweede voorbeeld spreken we over een onderooglidcorrectie. Tijdens een eerste intakegesprek stelt de specialist die je gaat behandelen je verschillende vragen. Op basis daarvan bepaalt hij of zij of je in aanmerking komt voor de ingreep. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van medicijngebruik of het resultaat dat je voor ogen hebt. 

Is een ooglidcorrectie pijnlijk?

De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, dat is dus niet pijnlijk. Je voelt hoogstens een trekkend gevoel. Na de behandeling kan je ooglid wel gevoelig zijn. Dit duurt niet lang, meestal is dit na 24 uur grotendeels voorbij. Ervaar je toch flinke pijn? Neem dan contact op met de kliniek waar je behandeld bent. Zij kunnen je adviseren en eventueel vertellen welke pijnstillers je mag slikken.

Hoe snel ben ik hersteld?

Een ooglidcorrectie is geen intensieve ingreep. Meestal is de ingreep na een uur voorbij en mag je dezelfde dag weer naar huis. Na de operatie zijn je oogleden vaak wel behoorlijk rood en opgezwollen, kijken kan nog lastig zijn. Na ongeveer een week worden je hechtingen verwijderd. Meestal duurt het tien tot veertien dagen voor je ogen volledig hersteld zijn. 

Wanneer krijg ik een ooglidcorrectie vergoed?

Hiervoor geldt net als bij alle andere ingrepen: als er medische noodzaak is. Dit betekent dat een onderooglidcorrectie nooit vergoed wordt, dit wordt namelijk altijd als cosmetisch gezien. Een bovenooglidcorrectie kun je wel vergoed krijgen door je zorgverzekeraar. Deze heeft bijvoorbeeld medische noodzaak als je zodanig weinig kunt zien door de hangende oogleden dat er sprake is van ernstige gezichtsbeperking. Meer hierover lees je op de pagina over de kosten van een ooglidcorrectie.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden?

Goede vraag! Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Daarom hebben we hier een aparte blog aan gewijd. Daarin lees je bijvoorbeeld wat je wel of juist niet moet eten en welke hulp je het beste in kunt schakelen. Lees hier alles over de voorbereiding op een ooglidcorrectie.

Wie voert een ooglidcorrectie uit?

Iedere basisarts is wettelijk bevoegd om de ingreep uit te voeren, dit is direct ook het gevaar. Want dat betekent niet dat diegene ook daadwerkelijk het juiste specialisme en de benodigde ervaring heeft. Check dus altijd of de arts die jou gaat behandelen de juiste opleiding en specialisatie gevolgd heeft. Ook kan het slim zijn om te lezen hoe anderen voor jou de behandeling bij dezelfde specialist ervaren hebben. Dat kan via onafhankelijke reviews over de arts die je op het oog hebt. Succes!