Kosten ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie bestaat in veel vormen. Zo kun je alleen boven, alleen onder of beide oogleden laten behandelen. Het belangrijkste in die keuze is natuurlijk het resultaat. Maar ook de prijs kan meewegen. Daarom lees je op deze pagina alles over ooglidcorrectie kosten en waar je dan precies voor betaalt.

De prijs van een ooglidcorrectie

Wat je precies moet betalen voor een ooglidcorrectie verschilt per kliniek en per gebied dat je wilt laten behandelen. Een bovenooglidcorrectie is het goedkoopste. Hier betaal je ongeveer tussen de 600 en 1.200 euro voor. Voor een onderooglidcorrectie betaal je direct een stuk meer, denk hierbij aan een prijs tussen de 1.200 en 2.200 euro. Wil je zowel je onder- als je bovenooglid laten corrigeren? Dan ben je uiteraard het duurst uit. Reken dan op 2000 tot wel 3.000 euro.

In de tabel hieronder zie je precies hoeveel je betaalt per kliniek en behandeling. Tijdens een eerste consult zal de arts je ook vertellen wat de totale kosten van je ooglidcorrectie zijn.

Behandeling Gemiddelde prijs (indicatie)
Ooglidcorrectie bovenoogleden € 875,00
Ooglidcorrectie onderoogleden (lokale verdoving) € 1.700,00
Ooglidcorrectie onderoogleden (narcose) € 2.050,00
Ooglidcorrectie onder- en bovenoogleden € 2.350,00

Waar worden kosten voor gerekend?

De kosten voor een ooglidcorrectie kunnen dus flink uiteenlopen per kliniek. Doe daarom vooraf goed research naar de kosten van de kliniek die jij op het oog hebt. En vraag tijdens het eerste consult met je arts naar de totaalprijs van de ingreep.

Waar je allemaal voor betaald? Nou, bijvoorbeeld voor de verdoving. In veruit de meeste gevallen wordt een ooglidcorrectie onder plaatselijke verdoving gedaan. Soms kun je kiezen voor een algehele narcose, hier betaal je dan vaak meer voor. Een narcose is immers duurder dan plaatselijke verdoving.

Daarnaast betaal je natuurlijk voor het gebruik van de operatiekamer in de kliniek, materialen die gebruikt worden en de kennis en kunde van de arts. Is het bijvoorbeeld een basisarts die de behandeling uitvoert of word je geholpen door een plastisch chirurg met een erkende en gerichte opleiding?

Ooglidcorrectie vergoed?

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed door je zorgverzekeraar. Deze ingreep wordt namelijk gezien als cosmetisch en moet je daarom zelf betalen. Een bovenooglidcorrectie wordt alleen vergoed door je zorgverzekeraar als je een medische indicatie krijgt. Deze indicatie krijg je bijvoorbeeld als:

  • je last hebt van ernstig verslapte of zelfs verlamde oogleden door een afwijking of chronische ziekte die je hebt sinds je geboorte
  • je last hebt van ernstige gezichtsbeperking, je ooglid hangt dan in ontspannen toestand minimaal één millimeter boven het centrum van de pupil

Een oogarts moet vaststellen of er bij jou sprake is van een dergelijke medische indicatie. Maar let op: ook je zorgverzekeraar moet toestemming geven. Neem daarom altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar voor je een operatie plant.

Kies een goede kliniek

De prijs is natuurlijk niet de enige reden om voor een kliniek te kiezen. Let bijvoorbeeld ook op de certificaten van een plastisch chirurg en hoe vaak hij of zij de ingreep al heeft uitgevoerd. Dit mag je best vragen tijdens een eerste consult. Tip: vraag ook eens om voor- en nafoto’s van door hem of haar gedane ooglidcorrecties. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden.

Bekijk daarnaast altijd de beoordeling van een kliniek op een onafhankelijke review-website. En plan een eerste consult in, zodat je een gevoel kunt krijgen bij de arts die je gaat behandelen en alle vragen kunt stellen die je hebt.