Het gevaar van de Brazilian Butt Lift (BBL)

27 januari 2022 | Bilvergroting , | Brazilian Buttlift

Daar waar vroeger de billen zo klein en verstopt mogelijk moesten zijn á la Kate Moss, is tegenwoordig de Grote Bil - ja, met hoofdletters - populair. Denk Kim Kardashian, Beyoncé en Jennifer Lopez. Zo’n groot achterwerk is er moeilijk aan te trainen in de sportschool. En daarom kiezen steeds meer meiden voor een Brazilian Butt Lift, een BBL. Niet zonder gevaar. 

Tussen 2015 en 2019 nam het aantal BBL-behandelingen wereldwijd met bijna 80% toe, blijkt uit cijfers van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery. En dat terwijl de Brazilian Butt Lift één van de meest risicovolle cosmetische ingrepen is die je kunt laten uitvoeren. Maar laten we beginnen bij het begin, want wat is het eigenlijk voor behandeling? 

Wat is een Brazilian Butt Lift?

De Brazilian Butt Lift geeft je rondere, vollere billen. Niet door siliconen of andere implantaten, zoals bij een borstvergroting, maar door het inspuiten van je eigen vet. Dit wordt eerst door middel van liposuctie weggehaald bij bijvoorbeeld je buik, taille of benen. Vervolgens spuit de specialist het vet in je billen. Dat klinkt ideaal, grote billen zonder al te veel moeite. Daarom is de behandeling tegenwoordig populair, met alle gevolgen van dien.

Artsen waarschuwen voor de risico’s

De BBL is namelijk een gecompliceerde operatie die veel risico’s met zich meebrengt. Zo vertelt ook Berend van der Lei, hoogleraar esthetische plastische chirurgie en specialist bij Bergman Clinics aan NOS. “Het vetweefsel hoor je bij deze ingreep alleen in de vetlaag te spuiten die al op de billen zit. Als de vetlaag op je eigen billen twee centimeter dik is, kan je maximaal die dikte toevoegen." 

Dit levert vaak niet het gewenste resultaat op. Om teleurstelling te voorkomen, zijn er artsen die hier niet voorzichtig genoeg mee omgaan en dus te veel vet inspuiten. De aderen kunnen dan beschadigd raken. Het vet kan daardoor als propjes terecht komen in de bloedbaan en zo bij het hart of de longen komen. Daar wordt vervolgens de bloedsomloop geblokkeerd en dat kan dodelijk zijn.

Ook cosmetisch arts Tom Decates, die we kennen van het complicatiespreekuur in het Erasmus MC in Rotterdam, erkent de risico’s. Hij voegt nog toe: “Je kunt niet zien waar je het vet precies terug spuit.” Het vet komt daardoor snel op de verkeerde plek terecht.

Overlijden na een BBL

Maar liefst één op de drieduizend mensen die een Brazilian Butt Lift ondergaan, overleeft het niet. Dat risico is dus ontzettend hoog. Helaas geldt dat ook voor een Nederlandse vrouw die recent in Istanbul een BBL heeft laten uitvoeren. Ook vorig jaar overleed een Nederlandse vrouw aan de complicaties die ontstonden na de operatie.

Weinig Brazilian Butt Lifts in Nederland

De reden dat veel mensen naar een land als Turkije gaan voor een behandeling als een BBL, is de lagere prijs. In Nederland betaal je ruim zesduizend euro voor een behandeling, in Turkije ligt de prijs vaak veel lager. Decates schrijft dat toe aan het niveauverschil van de specialisten. “In het algemeen heb je in Turkije ook goede en kundige chirurgen, maar die zijn daar even duur als hier.” Daarnaast geldt ook dat een Brazilian Butt Lift in Nederland, juist vanwege die risico’s, nauwelijks uitgevoerd wordt. 

Dikkere billen?

Wil jij ook een kont als Kim en lijkt een bilvergroting je wel wat? Laat je dan in ieder geval heel goed voorlichten. Je kunt bij de meeste cosmetische klinieken in Nederland vrijblijvend een eerste consult inplannen. Zo kun je alle vragen stellen die je hebt. Daarnaast is het verstandig om met de specialist te bespreken wat het resultaat is dat je voor ogen hebt. Zo kan hij of zij goed met je meedenken over de (veilige) mogelijkheden. Vergelijk klinieken en plan direct een eerste consult in.