Haartransplantatie: de ervaring van Marko

26 juli 2021 | Haartransplantatie

Hij is pas 28, toch wordt Marko vaak ouder geschat. Waarom? “Mensen zeggen het natuurlijk niet direct tegen je, maar ik denk dat het de kale plek op mijn achterhoofd was”, vertelt hij. Was, want inmiddels heeft hij een haartransplantatie gedaan. Over zijn ervaring vertelt hij hier.

Als je pas twintig bent, verwacht je niet dat je kaal wordt. Toch gebeurde dat bij Marko. “Toen begon mijn haar al dunner te worden. In eerste instantie dacht ik nog dat het misschien iets medisch was. Had ik een ziekte? Of vitaminetekort? Maar dat was het allemaal niet. Ik werd gewoon kaal.”

Gezond is hij dus helemaal, maar die kale kop zit hem wel dwars. “Op een gegeven moment dacht ik: ik kan me er nog jaren aan ergeren of er wat aan doen”, knikt hij. Het wordt dat laatste. 

Een FUE-haartransplantatie

“Na een hele hoop research kwam ik tot de conclusie dat een FUE-haartransplantatie voor mij de beste optie was. De arts bij wie ik een gratis consult had ingepland bevestigde dat. Ik kon gelijk een afspraak maken voor een paar weken later.” 

Zenuwachtig, maar vol goede moed meldt Marko zich bij de kliniek. “Ik moest me al vroeg melden. Omdat de behandeling wel even zou duren, vertelde de arts van tevoren. Van tevoren werden nog foto’s gemaakt. Daarna kreeg ik een plaatselijke verdoving en was het tijd voor de behandeling.” 

Er worden flink wat grafts uit het donorgebied, achter bij de nek van Marko, gehaald. Deze moeten één voor één teruggeplaatst worden. “Daarom duurt het dus zo lang”, knikt hij. 

Een behandeling in de herfst of winter

“Na ongeveer zes uur stond ik weer buiten. Niet met een volle bos haar, want dat duurt even. Maar ik was wel blij. Eindelijk had ik het gedaan!” Marko heeft de ingreep expres in oktober laten doen, want je mag een tijdje niet in de zon. “Warmte is sowieso even niet goed, zei de arts. Dus dit leek me wel handig.”

Van tevoren wist hij niet goed wat hij kon verwachten. Maar het herstel valt Marko hartstikke mee. “Een paar dagen na de ingreep voelde mijn hoofdhuid niet zo lekker aan, maar dat was al snel over. Wel kreeg ik nog even de schrik van mijn leven toen de boel weer uit begon te vallen. Gelukkig wist de kliniek mij direct te vertellen dat dat normaal is.” 

Een goede kliniek voor een haartransplantatie vinden

Over cosmetische ingrepen wordt soms lacherig gedaan, maar Marko weet hoeveel impact een behandeling kan hebben. “Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en ben ik enorm blij met het resultaat. Ik voel me zoveel fijner en zekerder sinds mijn haartransplantatie, ik kan het iedereen aanraden.” 

Een volle bos haar is dichterbij dan je denkt. Vergelijk goede klinieken en plan net als Marko een consult in om te bepalen wat voor jou de opties zijn.