7 tips tegen dunner wordend haar

11 oktober 2021 | Haartransplantatie

Heb je last van dunner wordend haar? Misschien ben je geboren met dun haar, maar het kan ook zijn dat je haar ineens sneller uitvalt dan je gewend bent. Als je meer dan 120 haren per dag verliest, kan het zijn dat het er dunner uit gaat zien. Op zich niet erg, maar wil je er toch wat aan doen? Dan is een haartransplantatie niet je enige optie.

Laten we beginnen bij de oorzaak, want hoe komt het eigenlijk dat je last hebt van haaruitval? Dat kan erfelijk zijn, in dat geval kun je zelf er meestal niets aan doen. Maar dunner wordend haar kan bijvoorbeeld ook komen door:

  • Stress
  • Slaaptekort
  • Vitaminetekort
  • Hormonen, bijvoorbeeld na een zwangerschap
  • Slechte haarverzorging
  • Bepaalde medicijnen

Wat kun je er dan aan doen? Lees snel verder!

Vitamines tegen haaruitval

Je ziet ze tegenwoordig overal: pillen die je prachtig haar beloven. Klinkt mooier dan het is, maar er zit wel een kern van waarheid in. Vitamine B8, beter bekend als biotine, voorkomt haaruitval. Ook vitamina A, C, D en vitamine E bevorderen gezond haar. 

Gezond eten

Je kunt dus vitamines slikken om dunner wordend haar te voorkomen, maar gezond eten draagt daar ook aan bij. Vitamine B8 en vitamine A zit bijvoorbeeld in melk en eieren. Eet je plantaardig? Dan haal je je vitamine A uit wortelen, pompoen, boerenkool en zoete aardappel. Vitamine C haal je het beste uit kiwi’s, aardbeien en citrusvruchten. En vitamine E zit in granen, zaden en noten zoals pindakaas en havermout. 

Daarnaast kun je om haaruitval of dunner wordend haar te voorkomen het beste veel eiwitten, ijzer, en gezonde vetten eten. Dit zorgt ervoor dat je haar blijft groeien. Denk hierbij aan peulvruchten, granen, noten en avocado.

Geen crash dieet

Veel kilo’s in één keer verliezen is niet gezond, ook niet voor je haar. Je lichaam gaat dan in een soort overlevingsstand waarbij de voedingsstoffen alleen gebruikt worden voor essentiële dingen. Om je organen te laten werken bijvoorbeeld. Haar is niet essentieel en dus zullen de vitamines en mineralen daar niet naartoe gaat. Het resultaat? Je haar valt uit en groeit niet goed meer. 

Vermijd stress

Dat klinkt als een open deur, maar het is zo belangrijk. Stress heeft een negatieve invloed op veel processes in je lichaam, waaronder haargroei. Vind dus een manier om stress te vermijden of om te ontstressen. Ga iedere dag tien minuten mediteren, maak een lange wandeling of doe een sport die je leuk vindt.

Pas op met hitte 

Warme lucht uit de föhn of de hitte van een stijl- en krultang kan je haar beschadigen. Daardoor breekt het af en lijkt het een stuk dunner. Dit kun je voorkomen door een beschermende spray te gebruiken voor je gaat föhnen of stylen. Probeer de hitte daarnaast zo min mogelijk te gebruiken. Dat geldt trouwens ook voor de zon. 

Niet borstelen als het nat is

Als je haar nat is, is het kwetsbaarder en breekt het ook sneller af. Wacht daarom met borstelen tot het droog is. 

Haartransplantatie

Heb je alles geprobeerd, maar wordt je haar niet voller? Dan is een haartransplantatie het overwegen waard. Tijdens deze behandeling wordt het haar dat je nog wel hebt, verplaatst naar de plekken waar het dunner wordt. Bij veel klinieken kun je een vrijblijvend eerste consult inplannen. Vind een kliniek voor je haartransplantatie en ontdek de mogelijkheden.