6 veel gestelde vragen over de BBL

19 september 2022 | Bilvergroting

Als er een cosmetische ingreep vaak in het nieuws is de laatste tijd, dan is het wel de Brazilian Butt Lift, de BBL. En niet op een positieve manier, de behandeling gaat namelijk vaak fout. Maar hoe zit dat precies? Is het echt zo gevaarlijk? En waar kun je dan wél terecht voor een veilige behandeling? We beantwoorden de 6 meest gestelde vragen over de BBL.

De BBL staat dus voor Brazilian Butt Lift. Een behandeling die zijn naam dankt aan het land waar hij vandaan komt: Brazilië. Een land waar grote, ronde billen al veel langer populair zijn dan hier. Nu de trend ook ons land heeft bereikt, wordt de behandeling ook hier steeds populairder. 

Wat gebeurt er tijdens een Brazilian Butt Lift?

Een BBL is eigenlijk een lipofilling-behandeling. Er wordt vet ergens anders uit het lichaam gehaald - bijvoorbeeld van de buik of dijen - en in de billen gespoten. Dit gebeurt soms onder plaatselijke verdoving, maar vaak onder algehele narcose. Het vet wordt net onder de huid van de bil ingespoten. Dit is belangrijk, want het mag niet in de spier terecht komen. 

Wat zijn de risico’s van een BBL?

Het grootste risico is dat er vet in een ader terecht komt. Dit kan vervolgens een propje in de bloedbaan veroorzaken dat in je hart of longen grote schade aanricht. Sterker nog, één op de drieduizend mensen die een BBL ondergaan komt te overlijden. Dat maakt het de meest gevaarlijke plastisch chirurgische ingreep. En dat is ook waarom de behandeling in Nederland nauwelijks uitgevoerd wordt. Lees hier meer over de risico’s van de BBL.

Is de BBL in Nederland verboden?

Nee, de behandeling is in Nederland niet verboden. Omdat de sterfgevallen plaats hebben gevonden in het buitenland en niet in Nederland, vindt de NVPC - de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie - een verbod niet nodig. 

Voorzitter Marc Mureau zei hierover eerder tegen RTL Nieuws: “In ons land zijn geen sterfgevallen bekend na zo'n ingreep. Plastische chirurgen in Nederland zijn heel goed opgeleid. En toen vorig jaar onrust ontstond na enkele sterfgevallen in het buitenland, hebben wij direct een standpunt opgesteld voor de NVPC-leden. Daarin schrijven we dat de injectie uit de buurt van de bilspier en de aderen daaronder moet blijven.” 

Hoe vind ik de juiste arts voor de behandeling?

Kies voor een specialist in Nederland en doe heel veel research. Je kunt bij de meeste cosmetische klinieken vrijblijvend een eerste consult inplannen. Zo kun je alle vragen stellen die je hebt. Vraag bijvoorbeeld hoe ervaren de specialist is en check of hij of zij de juiste opleiding en specialisatie heeft.

Daarnaast is het verstandig om met de specialist te bespreken wat het resultaat is dat je voor ogen hebt. Zo kan hij of zij goed met je meedenken over de (veilige) mogelijkheden. Vergelijk klinieken voor een BBL en plan direct een eerste consult in.

Wat zorgt voor het beste resultaat?

Stoppen met roken is een hele belangrijke factor. De nicotine in sigaretten zorgt er namelijk voor dat het nieuwe vet in je billen niet goed hecht. Het wordt dan weer afgebroken en afgevoerd door je lichaam. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je niet onbeperkt vet kunt laten injecteren in je billen. Je bent namelijk afhankelijk van de dikte van de vetlaag in je billen. Vraag dit goed na tijdens het eerste consult met de specialist die je gaat behandelen. 

Wat zijn alternatieven voor een BBL?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bilvergroting met implantaten. Dat werkt ongeveer hetzelfde als een borstvergroting en heeft minder risico dan de Brazilian Butt Lift. Maar ook hier geldt: zorg dat je een goede, ervaren specialist kiest. Het blijft wel je lichaam.