Waar of niet waar: cryolipolyse

28 maart 2022 | Cryolipolyse

Vet laten bevriezen, dat klinkt als een ideale manier om die laatste kilo’s te verliezen. Cryolipolyse - zo heet die behandeling - is dat ook. Maar omdat het een relatief nieuwe behandeling is, kan het lastig zijn om de juiste informatie hierover online te vinden. Daarom onderscheiden wij de feiten van de fabels. Wat is waar en wat is niet waar over cryolipolyse? 

Tijdens een cryolipolyse behandeling wordt vet bevroren. Dat gebeurt door een apparaat op je huid te zetten dat de huid afkoelt tot ongeveer min elf graden. De onderliggende vetcellen worden hierdoor tussen de twee en vier graden. Hierdoor bevriezen die cellen en krijgt je lichaam de kans om ze af te voeren. Je kunt dit laten doen op je buik, benen of billen. Maar bijvoorbeeld ook op je onderkin of bovenarmen.

Bevroren vetcellen komen niet meer terug

Dat klopt. Je hebt een bepaald aantal vetcellen in je lichaam en daar komen niet meer bij. Door vet te verwijderen met cryolipolyse verdwijnen er wel vetcellen. Deze komen niet terug. Het resultaat is in principe dus blijvend. Maar let wel op, bestaande vetcellen kunnen wel groter worden. Ga je dus ongezond eten en sport je te weinig? Dan zul je alsnog aankomen.

Cryolipolyse kan schadelijk zijn voor je huid

Dat is gelukkig niet waar. Het apparaat waarmee de behandeling uitgevoerd wordt, wordt weliswaar heel koud. Maar niet zo koud dat het de bovenste huidlaag aantast of beschadigt. 

Vet bevriezen doet pijn

Pijn is een subjectief begrip, maar over het algemeen die cryolipolyse geen pijn. Wel kan het ervoor zorgen dat je huid in het begin van de behandeling wat gevoelig aanvoelt. Daarna zal het gebied door de kou verdoofd zijn en voel je er niets meer van. Ook na afloop kan je huid trouwens wat gevoelig zijn. Het is daarom slim om niet met strakke kleding aan naar de kliniek te komen. Of om extra kleding mee te nemen voor de terugweg. 

Je kunt flink wat gewicht verliezen met cryolipolyse 

Nee, dat is niet waar. Cryolipolyse is vooral bedoeld voor het verwijderen van het vet dat je zelf - ondanks gezond eten en voldoende bewegen - niet weg krijgt. Bijvoorbeeld op je dijen of buik. Je verliest er geen kilo’s gewicht mee. Deze behandeling is dan ook niet geschikt voor mensen met obesitas of flink overgewicht. De specialist zal dit tijdens het eerste consult beoordelen.

Het duurt lang voor je resultaat ziet

Dat klopt wel. Het vet wordt bevroren tijdens de behandeling, maar je lichaam moet het dan zelf nog afvoeren en dat duurt even. Meestal zie je na een week of zes het eerste resultaat. Het meest optimale resultaat bereik je na ongeveer een half jaar. 

Niet iedere apparatuur om vet te bevriezen werkt

Dit is helaas waar. Vet bevriezen is een populaire behandeling, maar de apparatuur is prijzig in de aanschaf. Daardoor zijn er ook veel aanbieders op de markt die niet de juiste apparatuur gebruiken. De apparatuur die zij gebruiken wordt niet koud genoeg, waardoor de cellen niet bevriezen en je dus geen resultaat behaalt. 

Het is dus belangrijk dat je bij een goede, gecertificeerde kliniek aanklopt voor je behandeling. Vind hier een kliniek voor cryolipolyse bij jou in de buurt. En vergelijk direct de onafhankelijke reviews van mensen die daar al eerder dezelfde behandeling ondergingen.