Voorbereiden op een maagverkleining

21 november 2022 | Gastric bypass , | Gastric sleeve , | Maagband , | Maagverkleining

Na een lang traject kom je in aanmerking voor een maagverkleining. De datum van de operatie staat gepland dus nu ben je toe aan de volgende stap: de voorbereiding op een maagverkleining. Omdat het een ingrijpende operatie is, is de voorbereiding extra belangrijk. Zo kun je vast oefenen met je nieuwe eetpatroon. Deze en meer tips leggen we je uit in dit artikel.

Een maagverkleining is de overkoepelende naam voor verschillende operaties. Er zijn namelijk verschillende manieren om je maag te laten verkleinen. Bijvoorbeeld met een gastric bypass, sleeve of maagband. De voorbereiding op deze operaties is hetzelfde. Daarom kun je dit artikel gebruiken als leidraad in jouw voorbereiding.

Anders eten na een maagverkleining

Na de operatie moet je je levensstijl drastisch aanpassen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en je op de juiste manier eet. Omdat je maag kleiner is, eet je zes keer per dag in plaats van drie keer. Eten en drinken kan daarom ook niet tegelijk. Wacht na de maaltijd een half uur tot een uur voordat je wat te drinken neemt. Als je eet, is het belangrijk dat je goed kauwt, alleen dan kan je maag het goed verwerken. 

Is dit voor jou een hele andere manier van eten? Dan is het verstandig om hier voor de operatie vast mee te beginnen. Zo kun je stap voor stap wennen aan je nieuwe leven. Dat is makkelijker dan wanneer je van de ene op de andere dag anders moet gaan eten.

Gezond eten

Het is natuurlijk belangrijk voor iedereen, gezond eten, maar zeker als je een maagverkleining laat doen. Je moet je dagelijkse vitamines en mineralen immers uit veel minder voedsel halen dan voorheen. Wat je eet, kan dan maar beter gezond zijn. Veel groente, fruit en vezelrijke producten dus. Vermijd toegevoegde suikers, frisdrank, vruchtensappen en alcohol zoveel mogelijk. 

Gewicht verliezen 

Een bijkomend voordeel van gezond eten is dat je er gewicht van verliest. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, je ondergaat immers een maagverkleining om gewicht te verliezen. Toch kan het belangrijk zijn om voor de operatie al kilo’s te verliezen. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op complicaties bij een operatie. Of dit voor jou geldt, zal de specialist met je bespreken tijdens het eerste consult. 

Koop een blender of staafmixer

Om nog even in de voedingsgerelateerde voorbereiding te blijven: de eerste twee weken zul je voornamelijk vloeibaar voedsel eten. Meer kan je maag nog niet aan. Zorg er daarom voor dat je een blender of staafmixer in huis hebt waarmee je gezonde sapjes en soepen kunt maken voor die eerste weken. Je kunt er ook voor kiezen om vast wat sapjes en soepen te maken en in te vriezen, extra makkelijk voor na de operatie.

Stoppen met roken

Dat nicotine slecht voor je is, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat het de kans op bijwerkingen en complicaties vergroot? Door de nicotine in je bloed heb je meer kans op complicaties en genees je minder snel na de operatie. Stop daarom met roken. Ook na de operatie is het verstandig om dit niet meer op te pakken.

Preoperatieve afspraak

Voor de operatie zul je een preoperatieve afspraak hebben in de kliniek waar je behandeld gaat worden. Tijdens deze afspraak neemt de specialist alle informatie met je door. Wat je op de dag van de operatie wel of niet mag eten en drinken bijvoorbeeld. En hoe het zit met de medicijnen die je misschien slikt.

Zorg dat iemand met je meegaat

Meestal ga je op de dag van de operatie ook weer naar huis, je hoeft niet in de kliniek te blijven. Zorg er daarom voor dat er iemand met je mee is. Je mag zelf namelijk niet rijden, onder meer in verband met de narcose, maar erg comfortabel zal een auto ook niet zijn. Als het lukt, vraag dan iemand om je de eerste dagen na de operatie te helpen in de huishouding. Zeker als je kinderen hebt, kan dit vlak na de operatie lastig zijn.

Meer lezen? We onderscheiden de feiten en fabels over een maagverkleining én vroegen Arjan - die zijn afspraak inplande via KliniekErvaringen.nl - naar zijn maagverkleining-ervaring.