Maagverkleining: de ervaring van Arjan

23 mei 2022 | Maagverkleining

Een maagverkleining, geen simpele ingreep. Het is een levensveranderende behandeling. En die verandering had Arjan nodig. Daarom besloot hij het te doen, na veel wikken en wegen en overleg met familie en vrienden. Aan ons vertelt hij over zijn ervaring met een maagverkleining. Wat viel hem tegen? En hoe gaat het nu met hem?

34 is Arjan als we hem spreken, inmiddels is het twee jaar geleden dat hij een maagverkleining onderging. “Het moest echt”, knikt hij. Dat kan ook niet anders, want je komt niet zomaar in aanmerking voor de behandeling. Je moet aan strenge eisen voldoen en vooral eerst zelf proberen om af te vallen. “Dat had ik gedaan. Jarenlang heb ik gedieet. Wat zeg ik? Ik kan me niet eens een periode herinneren dat ik niet op dieet ben geweest.” 

Als klein jongetje is er eigenlijk niks aan de hand. Maar zodra Arjen in de puberteit raakt, vliegen de kilo’s eraan. “Een combinatie van veel eten en weinig bewegen, het klassieke recept. Ik was eigenlijk altijd aan het gamen met een zak chips naast me.”

Serieuze afvalpogingen

Hij is begin twintig als de knop omgaat en hij de kilo’s kwijt wil, maar het lukt hem niet. “Vier keer per week stond ik in de sportschool, jarenlang. Ik lette op wat ik at en sloeg menig verjaardagsfeestje over om niet geconfronteerd te worden met verleidingen. Taart, borrelhapjes, drank… alles wat ik graag wilde, maar niet mocht.” 

Het afvallen lukt best, maar niet genoeg. Het grote verlies aan kilo’s blijft uit. En met een BMI van 41 is dat wel hoognodig. “Morbide obese noemen ze dat, hoorde ik van mijn diëtist. Ja, dan weet je wel dat het niet goed gaat. Niet dat ik dat niet merkte hoor. Ik had last van mijn knieën, weinig energie en was altijd aan het zweten.”

Een maagverkleining: gastric bypass 

Niet gek dat Arjan ontzettend blij is als hij van zijn dokter hoort dat hij in aanmerking komt voor een maagverkleining. “Zeg dat wel! Na zoveel diëten zonder resultaat, was dat alles wat ik wilde horen. Hoewel dat enthousiasme snel getemperd werd door de arts hoor. Die vertelde me namelijk direct dat het een ingrijpende operatie is die veel risico’s met zich meebrengt.”

Desalniettemin gaat Arjen ervoor. Hij leest zich goed in, heeft gesprekken met een psycholoog en de arts die hem gaat behandelen. “Ik kreeg een gastric bypass. Ze hebben mijn maag een soort van doormidden gesneden. Of nee, niet eens doormidden. Er is maar een heel klein stukje over. Ik vond het wel spannend hoor, zeker op de dag zelf. Maar omdat je onder volledige narcose gaat, merk je van de ingreep niets.” 

Schrikken na de behandeling

“Toen ik wakker werd van de narcose voelde ik me moe en misselijk. Eten vond ik lastig, ik durfde het eigenlijk niet zo goed. Uiteindelijk kon ik ongeveer een halve boterham eten. De eerste dagen na de ingreep moest ik veel overgeven, daar had de specialist me al voor gewaarschuwd. Dat ging gelukkig voorbij.”

Herstellen van een gastric bypass duurt zo’n twee tot zes weken, afhankelijk van hoe je lichaam erop reageert. “Die zes weken heb ik wel nodig gehad. Gelukkig waren ze op mijn werk ook heel begripvol en mocht ik goed de tijd nemen om te herstellen.”

Het resultaat, de verloren kilo’s!

Inmiddels zijn we twee jaar verder en voelt Arjen zich goed. “Fantastisch zelfs! Ik ben bijna vijftig kilo kwijt. Het was in het begin heel erg wennen: wat kan ik wel eten en wat niet? Maar gelukkig had ik goede begeleiding van een diëtist. Dat kan ik iedereen aanraden. Het helpt namelijk om bepaalde dingen wel of juist niet te eten. Tegenwoordig ga ik zelfs weer naar verjaardagen!” 

Overweeg jij ook een maagverkleining? Een eerste consult met een specialist is altijd vrijblijvend en vaak ook gratis. Vind een kliniek voor een maagverkleining bij jou in de buurt en maak gemakkelijk een afspraak om al je vragen te stellen. Liever eerst wat meer lezen? In deze blog vertellen we wat de feiten en fabels over een maagverkleining zijn.