Een maagband, hoe zit dat nou precies?

21 augustus 2023 | Maagband , | Maagverkleining

Denk je aan afvallen, dan denk je vaak aan diëten en veel sporten. Maar voor sommige mensen is dit niet genoeg. Heb jij alles gedaan om kilo’s te verliezen, maar blijf je kampen met ernstig overgewicht? Dan kan een maagband misschien helpen. In deze blog lees je alles over de feiten en de fabels.

Een maagband wordt geplaatst rondom de bovenkant van de maag. Omdat deze band de maag als het ware afknijpt, wordt je maag kleiner en zit hij sneller vol. Hierdoor heb je minder snel honger en kun je minder eten. Een ideale oplossing, maar niet voor iedereen. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen voor je zo’n ingreep ondergaat. En denk eraan: niet alles wat je online leest is waar.

Met een maagband krijg je minder calorieën binnen

Klopt, doordat je minder eet krijg je automatisch ook minder calorieën binnen. Maar het is wel belangrijk dat de calorieën die je binnenkrijgt, de juiste zijn. Zorg er dus voor dat je gezond eet, met veel vitamines. Anders kun je wel eens tekorten oplopen.

Een maagband is de oplossing voor iedereen met overgewicht

Niet per se, we noemden het eerder al even. De maagband is niet voor iedereen geschikt. Allereerst moet je aan strenge eisen voldoen, je komt niet zomaar in aanmerking voor een maagverkleining met een maagband. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf bereid bent om je eetpatroon en leefstijl aan te passen. Je moet de rest van je leven goed opletten wat en hoe je eet. Het is belangrijk dat je je dit realiseert. 

Er kleven risico’s aan een maagband

Helaas brengt een operatie altijd risico’s met zich mee. Zo heb je kans op infecties en complicaties, zoals lekkage van de maagband of problemen met de spijsvertering. Vraag tijdens het eerste consult met de specialist goed na wat in jouw situatie precies de risico’s van een maagband zijn.

Je kunt een maagband laten verwijderen

Technisch gezien zou dit kunnen, maar dat is een operatie met zoveel risico’s en kans op complicaties dat deze eigenlijk nooit wordt uitgevoerd. Een maagband is een permanente oplossing, het is dus heel belangrijk dat je vooraf goed weet waar je aan begint.

Je kunt veel afvallen met een maagband

Zeker! Hoeveel je precies afvalt met een maagband is lastig te zeggen, dat hangt helemaal af van jouw situatie en hoeveel overgewicht je hebt. Maar je kunt er zeker tientallen kilo’s mee verliezen. En dat levert je veel gezondheidsvoordeel op.

Een maagband is een maagverkleining

Klopt, maar andersom werkt het niet zo: een maagband is een maagverkleining, maar een maagverkleining is niet per se een maagband. Er zijn verschillende vormen van een maagverkleining Zo vallen een gastric sleeve en gastric bypass bijvoorbeeld ook onder de noemer maagverkleining.

Na een maagband moet je opnieuw leren eten

Of je echt opnieuw moet léren eten weten we niet, maar je moet zeker anders eten dan je deed. Omdat je maag veel kleiner is, kun je fysiek veel minder eten. Om toch voldoende voedingsstoffen en mineralen binnen te krijgen, is het belangrijk dat je gezond en voedzaam eet. Te veel of te ongezond eten kan hele nare gevolgen hebben.

Overweeg je een maagverkleining zoals een maagband? Laat je dan goed informeren door een specialist. Vind hier een kliniek voor een maagband bij jou in de buurt en maak direct een afspraak voor een eerste consult.