Maagverkleining: feiten & fabels

04 oktober 2021 | Maagverkleining

Een maagverkleining is een ingrijpende operatie. Misschien heb je er al veel over gelezen. Er staat dan ook veel informatie online over deze behandeling. Omdat je soms verschillende, tegenstrijdige verhalen lees, ontkrachten of bevestigen we in deze blog verschillende feiten en fabels. 

Er zijn verschillende soorten

Dat klopt helemaal! Een gastric bypass, maagballon en gastric sleeve worden allemaal onder maagverkleining geschaard. Het zijn andere ingrepen, maar allemaal met hetzelfde resultaat.

Een maagverkleining is duur

Duur is subjectief. Wat voor de één duur is, is voor de ander makkelijk te betalen. Vergelijk je het met andere plastisch chirurgische ingrepen, dan is een maagverkleining zeker niet goedkoop. Het hele traject, van de eerste gesprekken tot de operatie en de nazorg, kost ongeveer 10.000 euro. 

Een maagverkleining krijg je altijd vergoed

Klopt. Als je voldoet aan de strenge eisen om in aanmerking te komen voor een operatie, krijg je deze vergoed vanuit de basisverzekering. Het is wel verstandig om vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je dan vertellen aan welke voorwaarden je precies moet voldoende om de behandeling volledig vergoed te krijgen.

Iedereen mag een maagverkleining laten doen

Nee, zeker niet. Het is een ingrijpende operatie waar niet iedereen geschikt voor is. Je moet daarom eerst in gesprek met bijvoorbeeld een psycholoog en een arts. Zij bekijken of je sterk genoeg bent voor de operatie, fysiek en psychisch. Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je daarnaast aan strenge eisen voldoen, zoals:

  • Je BMI is hoger dan 40 of hoger dan 35 als je daardoor klachten hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of ernstige gewrichtsklachten.
  • Je bent tussen de 18 en 65 jaar oud.
  • Je moet kunnen aantonen dat je de afgelopen jaren serieuze pogingen hebt gedaan om zelf gewicht te verliezen. Bijvoorbeeld door afspraken met een diëtist. 

Je mag weinig eten na een maagverkleining

Dat is waar. Sterker nog, je kunt na een maagverkleining niet veel meer eten. Je maag kan het simpelweg niet aan. Hoeveel je precies kunt eten, verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen gewoon twee boterhammen eten, terwijl anderen al na een paar happen vol zitten. Je kunt het beste verspreid over de dag kleine porties eten, bijvoorbeeld om de twee uur. Let er daarnaast op wat je eet. Kies niet voor veel vet of veel suiker, dat kan je maag irriteren. 

Na een maagverkleining kun je niet meer aankomen

Dat is helaas niet waar. Ook al eet je weinig, je kunt alsnog aankomen na een maagverkleining. Bijvoorbeeld doordat je het verkeerde eet. Of doordat je maag langzaamaan toch weer groter wordt. Het is verstandig om de specialist te vragen hoe en wat je het beste kunt eten. Of om contact op te nemen met een diëtist, als je na een paar maanden of zelfs jaren merkt dat je het lastig vindt om goed te eten.

Overweeg je een maagverkleining? Neem dan contact op met een kliniek voor een maagverkleining. Vaak kun je vrijblijvend een eerste consult inplannen. Zo weet je goed waar je aan toe bent. En of je in aanmerking komt voor de ingreep.