Voorbereiden op een facelift: zo doe je dat

22 augustus 2022 | Facelift

Jij bent helemaal klaar met die fikse rimpels. Je hebt de knoop doorgehakt en een facelift ingepland. Nu is het tijd voor de voorbereiding. Want zo’n behandeling is niet niks. Om een optimaal resultaat te bereiken en snel te herstellen, is een goede voorbereiding belangrijk. En daar kunnen wij je mee helpen.

Tijdens het eerste consult heb je als het goed is al uitgebreid met je specialist besproken hoe de behandeling voor jou gaat verlopen. Laat je een S-lift, MASC-lift of traditionele facelift uitvoeren bijvoorbeeld? Welke techniek er bij jou ook gebruikt wordt, de voorbereiding is hetzelfde. Lees dus snel verder en jij loopt binnen no time een rimpelloze toekomst tegemoet.

Verzamel alle medicijnen en vitamines die je gebruikt

Het is het makkelijkst om deze al voor het eerste consult voorhanden te hebben, maar als dat niet is gelukt kan het ook later nog. Vaak krijg je nog een preoperatief consult voor de daadwerkelijke behandeling. 

Het is in ieder geval belangrijk dat de specialist op de hoogte is van alle medicijnen en vitamines die je gebruikt. Sommigen kunnen namelijk effect hebben op je herstel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedverdunners. Stop nooit zonder het raadplegen van een arts met het slikken van medicijnen, maar bespreek dit wel met de specialist die je gaat behandelen.

Goed om te weten: aspirine is ook een bloedverdunner, slik deze niet voor de behandeling. Een paracetamol mag je wel innemen. 

Hydrateer!

Zowel van binnen als van buiten. Je huid heeft een hoop vocht nodig om in goede conditie te zijn en te blijven. En hoe beter de conditie van je huid is, hoe sneller je herstelt. Zorg er dus voor dat je minstens twee liter water per dag drinkt. En smeer dagelijks met een hydraterende crème. Bijvoorbeeld een met hyaluronzuur. Vermijd irriterende stoffen zoals alcohol en parfum, die doen meer kwaad dan goed.

Eet gezond en beweeg voldoende

Om te zorgen dat je huid in goede conditie is, is het daarnaast belangrijk dat je zelf in goede conditie bent. Eet gezond en zo puur mogelijk. Dus geen bewerkt voedsel uit pakjes en zakjes, maar groente, fruit, noten, granen en kruiden. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig beweegt, het liefst minstens een uur per dag. Dit betekent niet dat je dagelijks een uur in de sportschool moet staan, een wandeling of stukje fietsen is ook goed.

Stop met roken en drinken

Minstens zes weken voor en vier weken na de behandeling is het verstandig om geen sigaretten meer te roken. Nicotine vernauwd de bloedvaten en dit is nadelig voor het herstel van de littekens. Daarnaast heb je meer kans op infecties en andere bijwerkingen na de operatie. 

Ook alcohol is nadelig voor je herstel. Stop hier zeker een paar dagen voor de operatie mee om complicaties te voorkomen.

Regel hulp in huis

Je kunt na de operatie niet zelf naar huis rijden dus vraag of iemand met je meegaat. Het is sowieso prettig om de eerste uren iemand bij je te hebben, omdat je van tevoren niet goed weet hoe jouw lichaam reageert op de operatie. Daarnaast is inspanning de eerste dagen niet verstandig. Laat iemand anders dus even stofzuigen en schoonmaken.

Neem vrij van werk

Na de operatie blijven de hechtingen nog een week of twee in je gezicht zitten. De huid is dan nog heel gevoelig dus het is verstandig om die periode vrij te nemen van werk. Je wilt immers niet dat er te veel druk op de littekens komt waardoor je last kunt krijgen van complicaties.

Doe boodschappen

Je wilt na de behandeling waarschijnlijk zo min mogelijk doen. En dat is ook verstandig, je huid heeft immers rust nodig. Doe daarom vooraf boodschappen en zorg dat je zeker voor een week aan eten in huis hebt. Kies vooral voor zachte voedingswaren waar je niet te hard op hoeft te kauwen, zoals yoghurt en soepen. Eten kan ik het begin nog wat pijnlijk zijn. 

Vergeet ook niet om een paar zakken diepvrieserwtjes op je boodschappenlijstje te zetten, die doen wonderen tegen de zwelling. 

Ga naar de kapper

Na een facelift mag je haar een maand niet geverfd worden. Ben je gewend om je haar te verven? Laat dit dan vlak voor de behandeling nog een keer doen. Zo voorkom je dat de uitgroei te veel uit de hand loopt.

Neem een bril mee

Draag je lenzen? Zorg er dan voor dat je op de dag van de behandeling een bril meeneemt. Het in- en uitdoen van lenzen is de eerste dagen na de facelift nog te pijnlijk voor het behandelde gebied.

Zorg voor een schone huid

Draag op de dag van de behandeling geen make-up of parfum. Zorg ervoor dat je huid zo schoon mogelijk is, zo krijgen bacteriën geen kans. 

Zo, nu ben jij helemaal klaar voor je facelift. Wil je nog wat voor- en nafoto’s bekijken voor je zelf onder het mes gaat? Bekijk de onafhankelijke reviews over facelifts.