Facelift: 6 veelgestelde vragen & antwoorden

11 september 2023 | Facelift

Hoe ouder je wordt, hoe meer je huid haar elasticiteit verliest en gaat hangen. Met een facelift kun je er weer jonger en frisser uitzien. Maar voor je kiest voor een facelift, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. En weet waar je aan begint. Daarom beantwoorden we de zes meest gestelde vragen voor je.

Een facelift wordt ook wel rhytidectomie genoemd. Dit is een behandeling waarbij overtollige huid en soms ook vetweefsel uit het gezicht worden weggehaald. Zo wordt de huid weer strakker en krijgt het gezicht een jongere uitstraling, met minder rimpels en verslapping. 

Kom ik in aanmerking voor een facelift?

Niet iedereen komt automatisch in aanmerking voor een facelift dus het is goed om daar van tevoren over na te denken. Dat is ook waarom het belangrijk is om een eerste consult in te plannen met een specialist. Hij of zij bespreekt jouw persoonlijke situatie met je en bepaalt op die manier of een facelift voor jou de beste behandeling is. En of die behandeling ook past bij het resultaat dat je wilt behalen. 

Is een facelift permanent?

In principe wel. De huid wordt weggehaald en komt dus niet meer terug. Maar het proces van huidveroudering gaat natuurlijk wel gewoon verder. Wees dus realistisch over het resultaat. Hoe ouder je wordt, hoe meer de huid weer zal gaan hangen. 

Kan een facelift zonder operatie?

Twijfel je of je wel klaar bent voor een facelift of weet je niet of je wel in je gezicht wilt laten snijden? Geen zorgen, er zijn ook andere behandelingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan injectables zoals botox en fillers, die volume aan het gezicht kunnen toevoegen. De specialist bespreekt tijdens het eerste consult welke behandeling het beste bij jou past.

Hoe lang duurt het herstel?

Dat ligt eigenlijk volledig aan jouw persoonlijke situatie en de techniek die gekozen is door de specialist om de facelift uit te voeren. Over het algemeen duurt het ongeveer een week of twee om te herstellen van een facelift. In het begin zal je gezicht wat gezwollen zijn en heb je misschien blauwe plekken. Daarnaast kan het zijn dat de beweging in je gezicht wat beperkt is. Neem voldoende rust de eerste dagen na de behandeling en vraag de specialist tijdens het eerste consult wat in jouw geval de beste herstelperiode is.

Wat zijn de risico’s van een facelift?

Iedere cosmetische behandeling heeft zijn risico’s, zo ook een facelift. Risico’s zijn dan bijvoorbeeld het krijgen van een infectie, nabloedingen en gevoelloosheid in het gezicht. Daarnaast kunnen er littekens ontstaan. Tijdens het eerste consult bespreekt de specialist uitvoerig alle risico’s en complicaties met je.

Wat is een liquid facelift?

Bij een liquid facelift wordt in tegenstelling tot een normale facelift niet in de huid gesneden. Een liquid facelift gebeurt met behulp van fillers. Soms gebeurt dit in combinatie met spierverslappers zoals botox. De specialist kan je vertellen hoe dit precies werkt en of dit in jouw geval een optie is. 

Vergelijk onafhankelijke reviews voor een facelift en plan direct een eerste consult in bij de kliniek die het beste bij je past.