Uit eten na een maagverkleining: zo doe je dat

20 december 2021 | Maagverkleining

Je wordt mee uit eten gevraagd. Door je partner of vrienden bijvoorbeeld. Na je maagverkleining en de lange herstelperiode die daarbij hoorde, wil je eigenlijk wel mee. Maar hoe? Je mag immers maar weinig eten en wilt geen borden vol voedsel verspillen. Lees snel verder!

Een maagverkleining is een ingrijpende operatie. Na de ingreep, zul je anders moeten leven en met veel dingen rekening moeten houden. Vooral met eten. Zo kun je de eerste maanden eigenlijk alleen kleine beetjes gepureerd voedsel verdragen. Na die tijd kun je langzaam weer vast voedsel gaan eten. Nog steeds in kleine beetjes. Uit eten gaan kan daarom lastig zijn. Misschien kunnen deze tips je helpen.

Kies voor restaurants met kleine porties

Sommige keukens staan erom bekend om allerlei kleine porties te serveren. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse tapas. Of Japanse sushi. Mensen zonder maagverkleining eten misschien zes tapas of acht stukjes sushi. Dat betekent niet dat jij zoveel hoeft te bestellen. Zo kun je toch bestellen van de kaart, zonder je bezwaard te voelen omdat je de helft niet opeet. 

Vind je dat toch nog spannend? Er bestaan ook restaurants die er speciaal op zijn gericht om mensen te ontvangen die een maagverkleining hebben gehad. Je kunt dan zelfs aangeven op welk punt van je revalidatie je bent, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

Sla gangen over

Is jouw gezelschap wel van de luxe restaurants en komt er met regelmaat een gangetje of vijf voorbij? Of zelfs meer? Sla dan steeds een gang over. Zo krijgt je maag de tijd om het eten te verteren. 

Neem geen drankje bij de maaltijd

“Wat wilt u drinken?”, is vaak de eerste vraag die gesteld wordt als je aan tafel bent gaan zitten. Vriendelijk, maar in jouw geval niet verstandig. Eten en drinken tegelijk is uit den boze na een maagverkleining. Zo zit je maag namelijk te snel te vol. En dat is niet prettig. 

Wees voorzichtig met alcohol

Zitten jullie lang aan tafel en heb je voor of na het eten nog ruim tijd om wat te drinken? Kies dan niet voor een glas wijn, maar voor iets zonder alcohol. Na een maagverkleining stijgt het alcoholniveau in je bloed namelijk sneller en wordt het een stuk hoger. Daarnaast blijft het langer aanwezig in je bloed. Goed om te weten als je nog moet rijden bijvoorbeeld. Dan kun je de wijn dus beter links laten staan tijdens het etentje.

Eet gezond

Voor je maagverkleining greep je een etentje in een restaurant misschien aan als kans om eens lekker te eten wat je wilt. Wat de gezonde optie is, staat dan vaak niet hoog in het vaandel. Na een maagverkleining is het echter extra verstandig om die gezonde optie te kiezen. Te veel vet en suiker kunnen namelijk zorgen voor dumping. Dit is een verzamelnaam voor klachten zoals zweten, trillen en misselijkheid die je krijgt na het eten. 

Neem de tijd

Ben je bang dat je lang naar een leeg bord zit te staren, omdat je nou eenmaal veel minder bestelt dan de rest? Eet extra langzaam. Dat voorkomt niet alleen dat lege bord, maar is ook extra goed voor je maag. Zorg ervoor dat je genoeg kauwt, zodat het eten al zo goed als vloeibaar is voor het je maag bereikt. Ook dat voorkomt dumping.

Meer lezen over een maagverkleining? We vertellen je graag de waarheid over veelgehoorde feiten en fabels over een maagverkleining. Of lees over de maagverkleining-ervaringen van anderen.