Is het cellulite of toch lipoedeem?

22 juni 2020 | Lipoedeem , | Liposuctie

De huidziekte lipoedeem is een pijnlijke en vervelende aandoening die vaak door (huis)artsen niet als zodanig wordt herkend. "Gewoon een kwestie van sporten en gezonder eten," is wat onze cliënten vaak horen. Maar wat als het met sporten en afvallen niet lukt om een strakkere huid te krijgen? 

Zo herken je lipoedeem

Lipoedeem is een chronische huidziekte die wordt veroorzaakt door een ongelijkmatige verdeling van de vetcellen in de huid. De vetcellen trekken vocht aan, waardoor ze groter worden. Letterlijk betekent lipoedeem ‘vetzwelling'. De huidziekte is voornamelijk te herkennen aan pijnlijke, gezwollen benen die vaak zwaar aanvoelen. Daarnaast is er vaak sprake van ernstige cellulite.

Lipoedeem komt voornamelijk voor bij vrouwen en ontwikkelt zich - onder invloed van hormonen - tijdens en na de pubertijd, na een zwangerschap en in de menopauze. Ook kan de aandoening ontstaan als gevolg van een schildklierafwijking. Naast dat het vaststaat dat erfelijke factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van lipoedeem, is er verder geen duidelijke oorzaak bekend.

De symptomen van lipoedeem: 

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • De afwijkende vetverdeling stopt bij knieën/enkels of elleboog/pols
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of lijnen
  • De huid oogt walnootachtig, als extreme vorm van cellulite
  • De huid heeft snel blauwe plekken en is pijnlijk bij druk
  • Snelle vermoeidheid, verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

Begin eerst maar eens met sporten en afvallen

Veel vrouwen lijden niet alleen aan, maar ook ónder lipoedeem. Wij horen regelmatig dat lipoedeem door een arts niet wordt herkend en de vrouw in kwestie het advies krijgt om (extra) te gaan sporten en (nog meer) af te vallen. Het resultaat daarvan is vaak dat het bovenlijf vermagert maar het lipoedeem in het onderlijf hardnekkig blijft bestaan. Zo ontstaat er vaak een vicieuze cirkel: uit frustratie stopt men met sporten en gaat men toch meer eten en snoepen, waardoor het probleem uiteindelijk verergert.

De voorkeursbehandeling bij lipoedeem

Lipoedeem ontwikkelt zich in stadia, van mild tot ernstig. Het is helaas niet te genezen maar we kunnen er wel alles aan doen om het tegen te gaan. Afhankelijk van het stadium van het lipoedeem passen wij diverse behandelmethoden toe. Door deze multidisciplinaire aanpak bereiken we altijd het meest optimale resultaat.

Bij gematigd lipoedeem maken we gebruik van een combinatie van endermologie en/of handmatige lymfedrainage en zwachtelen we de behandelde gebieden om overmatig vocht af te voeren. 

Bij ernstige lipoedeem biedt een speciaal op lipoedeem gerichte vorm van liposuctie een oplossing. Recent onderzoek van Dr. Navadeh, specialist op dit het gebied, wijst uit dat liposuctie de functionaliteit van het lichaam verbetert, pijnklachten en zwelling vermindert en de kwaliteit van leven verhoogt.

Tumescente liposuctie bij Nationaal Huidcentrum

Bij Nationaal Huidcentrum ga je voor een liposuctiebehandeling nooit onder algehele narcose. Een behandeling met lokale verdoving heeft namelijk veel voordelen. Voorafgaand aan de ingreep mag je gewoon eten en drinken. Tijdens de behandeling kun je gaan staan, zodat Dr. Navadeh bij het verwijderen van de vetcellen goed de symmetrie van het lichaam kan controleren. Met deze verfijnde vorm van liposuctie worden de lymfevaten optimaal beschermd. En tenslotte kun je aan het eind van de dag gewoon naar huis én heb je in de maanden na de behandeling geen vervelende nasleep van een narcose.

Advies over lipoedeem

Omdat wij jarenlang in lipoedeem zijn gespecialiseerd, hebben zowel de behandelaars als de ondersteuners veel kennis en ervaring op dit gebied. Vaak horen wij van cliënten dat ze zich veilig en op hun gemak voelen.

Twijfel je of je lipoedeem hebt of wil je meer informatie over een liposuctiebehandeling bij Nationaal Huidcentrum? Bij Nationaal Huidcentrum kunnen we je gratis en vrijblijvend adviseren.



Dit artikel is in samenwerking met kliniek Nationaal Huidcentrum geschreven.

Bekijk deze kliniek