Een neuscorrectie tegen snurken

30 mei 2022 | Neuscorrectie

Snurken is een groot probleem onder Nederlanders. Precieze cijfers ontbreken, maar geschat wordt dat ongeveer zes miljoen Nederlanders snurken. Dat is nogal wat. En het kan flink wat overlast veroorzaken. Voor je partner die naast je een poging tot slapen doet. Maar vooral ook voor jezelf. Kan een neuscorrectie helpen tegen snurken? We leggen het je uit.

Het roept vaak een gevoel van schaamte op, snurken. Er worden grapjes over gemaakt, waarop de snurker lacherig of bagatelliseren reageert. Het valt toch wel mee? Overdrijf niet zo! Maar of het echt meevalt, weet je niet. Als snurker merk je namelijk zelf vaak niet hoeveel geluid je maakt. 

Wat is snurken?

Bij snurken maak je tijdens het slapen geluid terwijl je ademhaalt, door een vernauwing in de luchtwegen. Hoeveel geluid, dat verschilt per persoon. Het kan een kleine ruis zijn, maar ook een heftige uithaal. Soms zo heftig, dat degene die naast je slaapt - of probeert te slapen - er last van heeft. 

Omdat zoveel Nederlanders snurken denken we vaak dat het normaal is. Vandaar de ‘stel je niet zo aan’ die vaak door snurkers gebruikt wordt. Toch is snurken niet normaal. Het zorgt niet alleen voor slaapgebrek en de bijbehorende risico’s. Maar kan ook onderliggende gezondheidsproblemen aantonen. Snurk je veel? Ga dan altijd eerst naar de huisarts. Hij of zij kan je helpen bij het vinden van een oplossing, een snurkbeugel bijvoorbeeld.

Een neuscorrectie tegen snurken

Wordt het snurken niet veroorzaakt door een achterliggende lichamelijke oorzaak? En valt het niet op te lossen met een simpele aanpassing? Dan kan een neuscorrectie een oplossing zijn. Dit is het geval wanneer snurken veroorzaakt wordt door een scheefstaand tussenschot in je neus.

De operatie die je dan nodig hebt, wordt ook wel septumcorrectie genoemd. Hierbij wordt het neustussenschot rechtgezet. Dit gebeurt inwendig, door een klein sneetje aan de binnenkant van je neus. De kromme stukken van het kraakbeen en het bot worden rechtgezet. Daarnaast kan het zijn dat bepaalde uitstekende stukken worden weggehaald. Doordat het een inwendige operatie is, houdt je er geen zichtbare littekens aan over. 

Snurken na een neuscorrectie

Het tegenovergestelde is helaas ook mogelijk. Het kan zijn dat je na het krijgen van een neuscorrectie ineens begint te snurken. Dit heeft te maken met de aangepaste vorm van je neus. Hierdoor kan het zijn dat je moeilijker adem kunt halen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Merk je dat dit bij jou gebeurt? Neem dan contact op met de specialist of kliniek die jou heeft behandeld. 

Overweeg je een neuscorrectie tegen snurken? Vergelijk klinieken bij jou in de buurt en lees onafhankelijke reviews. Heb je een kliniek gevonden? Dan kun je gelijk een eerste consult inplannen. Dat is altijd vrijblijvend. Een specialist kijkt dan naar jouw situatie en denkt met je mee over de beste oplossing.